9 manieren om je huis lief met de aarde om te laten gaan

Slaapkamer-make-over-met-denim-drift-Shifra-JumeletSinds we in dit huis wonen is ons doel om stapje voor stapje steeds iets beter met milieu om te gaan. Als dit ook jouw doel is, of als je überhaupt gewoon wat vriendelijker met het milieu wilt omgaan: dit zijn 10 makkelijke veranderingen in huis die echt heel weinig moeite kosten. En zoveel verschil maken.de-juiste-LED-lamp-kiezen-61. Laat water niet te snel koken
Water kookt altijd bij 100 graden, hoe snel het water ook kookt/borrelt en wat je ook kookt; van groente tot aan eieren (zout of suiker in het water maakt maar een heel klein verschil). Of het nu borrelt, kookt of heel snel kookt: je kunt direct nadat het ook maar een ‘beetje kookt’ en dus de 100 graden heeft bereikt, het gas naar minder draaien. En het water zo kokende houden.  (Je hoort die stadiums heel goed bij de waterkoker: je hoort op den duur het water al borrelen, maar hij laat het water nog veel langer koken voordat het knopje uit gaat). Door het water bij een beetje kokend/pruttelen al het gas terug te draaien, voorkom je dat het water onnodig doorkookt en bespaar je dus energie. En het maakt geen verschil in de uiteindelijke kooktijd.

(Deze tip kwam ik er per toeval een paar dagen geleden tegen. Ik deed dit altijd al uit ongeduld, maar ik ga er nu bewust op letten.)

2.Houd je vriezer vol
Het is efficiënter om je vriezer vol te houden, dan leeg. En als je iets ontdooit en je hebt tijd genoeg: laat het dan in de koelkast ontdooien.
de-juiste-LED-lamp-kiezen-7-23. Bespaar op licht met LED
Je hebt misschien deze post wel gezien, waarin ik vertelde over mijn overstap naar LED. Naast dat het natuurlijk beter is voor het milieu, bespaar je ook veel op je energierekening. Enne, dat koude, blauwe licht is allang niet meer. Bespaar nog meer op licht door een timer in het stopcontact te steken.

4. Maak groen schoon
Kijk eens tussen je schoonmaakspullen en lees de verpakkingen. Of ruik eraan! Vaak ruik je de chemicaliën wel. Probeer elke keer als een fles op is, een goed, groen alternatief te vinden. Ik vind het lastig om mijn schoonmaakmiddelen te vervangen en ik ben nog lang niet guilt-free hoor. Een tijdje geleden ontdekte ik Marcel’s Green soap. Naast dat het echt geweldig lekker ruikt, maakt het zó goed schoon. Je kunt ook helemaal natuurlijk gaan door schoon te maken met bijvoorbeeld appel cider azijn.

5. Kook met gietijzeren pannen
Naast dat ik echt heel erg fan ben van koken met gietijzeren panen (het bakt zó lekker!), zijn ze een groene vervanger voor pannen met aan anti-aanbaklaag. De meeste anti-aanbaklaagpannen zijn behandeld met een laagje chemicaliën (‘teflon’) om te zorgen dat ze niet aanbakken en makkelijk schoon te maken zijn. Ik heb mijn gietijzeren panen behandeld met olie, een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Ik kocht een hele lading gietijzeren pannen in Amerika (je weet, ik neem alles mee in mijn koffer! ;-)), maar je kunt ze ook hier kopen.

6. Vang regenwater op met een waterton
En regenwater is ook nog beter voor de plantjes. :)a-cup-of-life-547. Richt je huis warmer in
Hoe warmer je je huis inricht, hoe minder snel het koud voelt en je dus je verwarming om hoog gooit. Leg bijvoorbeeld een kleed op de vloer en extra kussens/plaids. Een kleed op de vloer isoleert ook nog eens letterlijk en kan wel 4-6% schelen op je energie rekening. (Of houd een feestje extra! Mensen geven ook heel warmte af.  :) )

8. Oplaadbare batterijen
Dit is een obvious one, maar weinig mensen in mijn omgeving maken gebruik van oplaadbare batterijen. Terwijl het ook nog eens veel scheelt in kosten. Ik heb een paar jaar geleden deze oplaadbare batterijen aangeschaft en sindsdien koop ik nooit meer batterijen (op wat gekke maten na, zoals die platte batterijen in weegschalen.) Ik ben specifiek fan van die batterijen, omdat ze lang mee gaan en hun lading lang vast houden; ze lopen dus niet leeg als ze een tijdje in de kast niets liggen te doen.

9. Zet je cv-ketel lager
Het is zuiniger om de verwarming constant laag aan te laten, dan af en toe hoog. Zet de temperatuur van de ketel zo laag mogelijk, dan is het water dat door de leidingen stroom minder warm. Het duurt langer voordat je huis is opgewarmd, maar het is ook constanter en verbruikt minder energie.

Er zijn ontelbare manieren om groener te leven. Maar ik heb geprobeerd de minder bekende en ook de meest makkelijke manieren op een rijtje te zetten. Ik suggereer niet dat we nu allemaal massaal aan de watertonnen en led-lichten moeten. Maar als we allemaal één tip meenemen, maakt het al zoveel verschil.
Ik kan zelf ook nog zoveel dingen aanpassen, ik leef nog lang niet ‘groen’. Maar ik probeer wel kleine dingen gaandeweg te veranderen. Ik pas elke keer iets kleins aan, zodat het mij niet teveel moeite kost en ik het makkelijk meeneem in mijn leven.  Zelfs de kleinste dingen kunnen grote impact maken.

Ik vind het leuk om te horen of jullie iets doen om geld te besparen en de planeet. :)

X Shifra

Comments

 1. handige tips! Ik zet altijd de verwarming uit als we aan het werk zijn, en omdat we fulltime werken, verbruiken we maar weinig energie. Ook korter douchen is iets waar ik op probeer te letten

  • Shifra

   Ik probeer inderdaad ook op korter douchen te letten. Zeker nu in de zomer vind ik dat een stuk makkelijker!

 2. Wat een goede blogpost! Alle beetjes helpen inderdaad. Nog enkele gemakkelijke tips: koken met deksel op je kookpotten; als je je oven gebruikt, meteen verschillende dingen na elkaar bakken/opwarmen; het eerste water van de douche (dat nog te koud is) opvangen in een emmer om het toilet mee door te spoelen; voor korte afstanden je fiets nemen of te voet gaan … Zelfs de kleinste dingen kunnen een grote impact hebben, inderdaad. :-)

  • Shifra

   Wat een goeie tips! Die emmer van de douche naar het toilet heb ik nooit aan gedacht. Maar wauw, dat doe je echt? :)

 3. Fijne tips, ik wist niet dat gietijzeren pannen beter zijn voor het milieu!
  Wel ben ik altijd ontzettend zuinig op mn pannen, dus dat scheelt :)
  thanks!

 4. Yvon

  Hihihihih, nou wij zijn dus zeer milieuvriendelijk bezig, want alles wat je hier neerzet doen of hebben we……………….;-D

 5. Goeie tips! Wij hebben een Honeywell Evohome systeem aangeschaft (kost een paar ribben uit je lijf, maar heb je wel wat!) Daardoor kunnen we supernauwkeurig kamers wel en niet verwarmen en heeft iedere kamer een apart programma om zo energie te besparen. We maken het af met 100% groene stroom uit NL en door heel goed te recyclen!

 6. Lieke

  Het is dat ik nog niet op mezelf woon, maar hier thuis probeer ik groene invloed te hebben op kleine dingetjes. Zoals die badkamerlamp, die ALTIJD aan blijft staan… grrr.
  Maar nu ben ik benieuwd naar tip 10, hihi! ;)

   • Shifra

    Huh? Ik heb de titel niet tussendoor vandaag aangepast? :) En wat goed dat -zelfs nu thuis woont- je invloed probeert te hebben!

 7. Marianne

  Ik heb overal ledlicht, vang regenwater op, scheid plastic, glas, en groen, maak groen schoon.

 8. Leuke tips! Wij zijn net naar een helemaal nieuwe woning verhuisd, die pas begin 2017 klaar was. Hier hebben ze op dit soort dingen erg goed gelet, vooral als het gaat om warmte. We hadden de verwarming bijna helemaal niet aan, alleen toen het een weekje -20 graden was hier in München. Een erg fijn gevoel nadat we de verwarming in onze flat in New York niet uit konden draaien en soms de ramen open moesten gooien. In de winter. Met de verwarming aan. Omdat het gewoon veel te warm was..:/

 9. Eline

  Producten als Ecover, Method en Frosch zijn ook erg fijn. Vaak ook te kopen bij Jumbo/Albert Heijn. Vaak is het vervangen van producten niet zo moeilijk als je denkt, als je maar wilt :)

 10. Handige tips, dank je! Wij hebben sinds kort een slimme meter, waardoor je pas ziet hoeveel energie bijvoorbeeld een waterkoker kost. Ik doe hem nu altijd veel leger voor twee kopjes thee, dat scheelt ook energie. En wat betreft water is het nog een tip om een gieter in de douche neer te zetten waar het water in kan stromen als het nog niet warm is. (als je hem net aan zet) Dat kun je dan later weer in tuin gebruiken.

 11. Mijn ouders zijn altijd al heel ecologisch geweest en ik heb hun liefde voor producten als Ecover overgenomen, haha! Leuke tips trouwens, ik wist niet dat plantjes houden van regenwater (eigenlijk zo logisch, haha). Liefs!

 12. José

  Super interessant artikel! Pas met mijn studentenvereniging een heel congres gehad over ‘duurzaamheid’. Ontzettend interessant en ik ben er dus nu ook meer mee aan de slag gegaan. Zelf wil ik er vooral op letten om geen eten uit de koelkast meer weg te gooien, ik woon in een studentenhuis en hier gebeurt het helaas nog vaak. Je word er ook veel creatiever van met het koken (dus aan te raden!). Verder wil ik mijn kleding zoveel mogelijk kopen tweedehands (united wardrobe) en wil ik dat mijn boodschappen zoveel mogelijk lokaal zijn (dus gewoon uit Nederland, Lidl heeft heel veel groente en fruit wat uit Nederland komt). Ik vind het super interessant om er mee bezig te zijn. Verder ga ik binnenkort overstappen naar de Triodos bank en een duurzaam energie bedrijf.

  Fijn dat je deze tips deelt, nu kan ik weer nieuwe dingen gaan uitproberen (: Naar aanleiding van je artikel over LED-verlichting was ik al overgestapt op LED, dus ga zo door!

 13. Wij maken ons wasmiddel en schoonmaakmiddel altijd zelf. Ook maakte ik zakjes die ik meeneem met boodschappen doen, ik doe daar dan groente en fruit in om zo plastic en verpakkingsmateriaal te verminderen. Groenteafval kun je in een compostton doen. En wat dacht je van wasbare luiers voor de baby :). Dat scheelt ook enorm veel afval en is een stuk beter voor het milieu en de babybillen. Ook met verzorgingsproducten kun je groen doen, veel heb je ook niet nodig eigenlijk en het is een stuk gezonder. Met Aleppozeep en kokosolie kom je al een heel eind. Kokosolie is ook weer fijn voor de kinderhuid. En zo kan ik nog wel even doorgaan hahaha.

 14. Anne

  Ik ben dan eigenlijk wel benieuwd hoe jullie dat principe integreren in de verbouwing. Want een nieuwe keuken/deuren, etc. lijkt me helemaal niet zo duurzaam (tenzij de oude echt kapot is/zijn natuurlijk). Of gebruik je dan ook gerecyclede materialen?

 15. Bianca

  Fijne tips! Dank je wel! Een aantal dingen doen we al. Zo hebben we vorig jaar al onze spaarlampen en halogeenlampen vervangen voor LED lampen, is de verwarming omlaag gezet, zweer ik, al vele jaren, bij mijn (gietijzeren) Creuset pan, gebruiken we al jaren Ecover of Method producten en sparen we voor zonnepanelen. Ook qua kleding en cosmetica kies ik steeds vaker voor duurzaam en fairtrade. En onlangs hebben we een Sodastream apparaat gekocht. Zo hoeven we geen plastic flessen bronwater meer te kopen. Goed voor het milieu en onze portemonnee ;-)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.