Bouw je eigen houten tuintafel

Hoe maak je een houten buitentafel (9)Ik ben heel enthousiast over de post van vandaag! Ik krijg nog steeds hele leuke reacties over deze tuintafel die we voor mijn ouders hebben gemaakt, dat het tijd was voor een nieuwe tuintafel! Nee JK, eigenlijk gaat het altijd andersom; ik heb iets nieuws nodig of ik wil iets nieuws maken, ik maak het, en dán komt als DIY online. Vorig jaar maakte ik snel in één middag deze tuintafel van pallethout. En ondanks dat hij nog steeds leeft en zelfs nog in de tuin staat, past hij niet meer bij de tuin. Plus met wat meer moeite kunnen we een mooiere tafel maken. Vaak doe ik dit soort projecten samen met Hans (hij het grove werk, ik de afwerking), maar dit keer heeft Hans hem helemaal in zijn eentje gemaakt. Chapeau.

Zo bouw je een houten eettafel Dit is de mooiste tafel die we ooit hebben gemaakt. Hij is stevig, het design vind ik heel tof en vooral het hout was prachtig en fijn om mee te werken. Ik werk voor deze post samen met Gadero en ik koos voor Bankirai hout voor deze tafel! Het hout was al zo mooi rood/bruin van zichzelf dat er niet zoveel werk zat in de afwerking.

Hans, take it away! houten eettafel maken Het ziet er allemaal in het eerste ogenblik misschien ingewikkeld of groots uit, maar met het juiste gereedschap en je volledige inzet, kost het 2 dagen om deze tafel te maken.

Wij gebruikten deze Bankirai vlonderplanken voor de tafel. Goed dik hout, dat ik in de lengte nog op maat moest zagen. Je kan het hout ook direct in de goede breedte kopen maar dan heb je wat minder keus.

Je hebt nodig:

– 5 planken van 2,8 x 19 x 240 cm
– 6 planken van 2,8 x 9 x 240 cm
– 6 planken van 2,8 x 6 x 240 cm
– Goede, scherpe zaag. Als je hout al de goede breedte is kun je met een handzaag wel uit de voeten.
– Watervaste houtlijm
– Schuurmachine
– Aantal lijmklemmen
– Beitel + hamer
– RVS spijkers
– RVS schroeven
– Transparante buitenbeits
Zelf een tuintafel maken_-7 copyHet eerste wat ik deed was alle planken voor de poten op maat zagen. Elke poot bestaat uit 3 planken (van 9 cm breed) die ik allemaal heb afgezaagd onder een hoek van 10 graden. Zo kunnen straks de poten schuin staan.
Bekijk de foto om de afmetingen te zien.
Zelf een tuintafel maken_-8Zodra ik alles had gezaagd, lijmde ik ze tegen elkaar met de kortere plank in het midden. Door de korte plank in het midden te plakken, kreeg ik een uitsparing die ik straks weer makkelijk aan de rest van de tafel kan bevestigen. Ik lette er op dat ik het goed klemde, want hout dat zo hard is laat zichzelf wat minder makkelijk aan elkaar lijmen. Ik liet het vervolgens een paar uur goed uitharden.  houten eettafel bouwen-14Vervolgens wilde ik twee planken (6 cm breed) in elkaar verzinken, om het kruis van de tafel te maken. Die zit direct straks onder het tafelblad en komt de bovenkant van de poten. Hiervoor moest ik uitsparingen maken. Die maakte ik door een aantal keer naast elkaar te zagen en vervolgens het resterende hout weg te beitelen.

Dit deed ik ook weer onder een hoek van 10 graden. En daarna lijmde ik de houten planken in elkaar.Hoe maak je een tuintafel van houtDaarna lijmde ik de poten (met hun uitsparingen) op de vier uiteindes van het ‘kruis’, net 20 cm voor het einde.

Je ziet twee RVS spijkers: Voor wat extra zekerheid heb ik die op een paar plaatsen ook nog gebruikt, maar dat hoeft niet per se. Alleen houtlijm zo voldoende moeten zijn, but I like to be sure. 

Hoe maak je een tuintafel van houtOm de dwarsbalkjes te maken (die korte zijden van de poten aan elkaar verbinden, zie volgende foto) maakte ik 20cm van de onderkant van elke poot een uitsparing, waardoor er een een balkje van 2,8 x 6 cm in past. Die lijmde ik ook weer vast mét een RVSspijker. ;-)

foto's aperture (1)Om in de lengte de tafel ook stevig te maken (zodat hij niet schuin heen-en-weer kan wiegen), gebruikte ik twee planken van 6 cm breed die ik tegen elkaar lijmde. De latten waren veel te lang, dus ik zaagde ze op dezelfde maat als de afstand tussen de twee dagsletten + een extra 12 cm. Daarin maakte ik weer een uitsparing zo dik als de balk, 5 cm, zodat hij netjes om de twee dwarsliggers kan ‘vouwen’ zoals op de foto. En dat lijmde ik ook weer vast. Zelf een tuintafel maken_-11Nu had ik het frame en de poten af, alleen nog het tafelblad! Ik zaagde 4 planken van 80 cm lang (9cm breed) om het tafelblad te dragen. Deze wilde ik op het ‘kruis’ monteren (zie ook volgende foto!). Dit kun je lijmen, schroeven, spijkeren, verzinken, wat je zelf makkelijk vindt. Ik houd wel van een uitdaging, dus ik maakte uitsparingen in het ‘kruis’ en liet de planken een beetje verzinken. Daarna zette ik ze weer vast met met lijm én een schroef.

Zelf een tuintafel maken_-22Het ziet eruit als een lastige constructie, maar zoals je hoort is het eigenlijk heel makkelijk. Zelf een tuintafel maken_-23En eigenlijk dan alleen nog maar écht het tafelblad! Dit is leuk en snel: ik lijmde de planken op hun plek en spijkerde ze weer vast.

(Door trail and error weet ik dat als je de planken lijmt je bij de middelste moet beginnen. Zo weet je zeker dat die precies in het midden zit. Houd een paar mm speling tussen iedere plank, zodat water er tussen uit weg kan lopen. )

Hoe maak je een tuintafel van houtEn dit moment voelt goed, er staat gewoon een buiten eettafel in de tuin. Besteed nog even een uurtje aan de afwerking door de tafel te schuren en te beitsen of verven in de kleur die je wilt. Ik koos dus voor een transparante beits Zo bouw je een houten eettafel De tafel hebben we nu twee maanden en in eerste instantie hebben we hem -vooral uit luiheid- maar één laag beits gegeven. Maar op sommige plekken begon hij van alle regen en zon al een beetje te vergrijzen. Dus afgelopen week hebben we hem snel nog een paar lagen beits geven. Buitentafels zijn leuk, maar ze hebben wel wat onderhoud nodig. Zeker als je hem net als ons niet in de winter binnen zet. Dit geldt voor álle houten buitentafels trouwens! Nu laten we hem gewoon de rest van de zomer zo staan. Maar straks in de winter dekken we hem af, zodat er nog wel lucht van onderen bij kan, maar bladeren en regen er niet op blijven liggen. En in de lente krijgt hij weer een nieuwe beits laag.
houten eettafel bouwen-10Hoe maak je een houten buitentafel (9)Er komt nog een uitgebreidere stylingpost online met alle details, maar ik heb veel vragen gekregen naar de stoelen. De stoelen zijn van Wehkamp. Ik vind ze geweldig, maar ik heb ze nu enkel voor de styling geleend. Mijn buitenstoelen (witte regisseursstoelen) staan er ook heel leuk bij, maar die heb ik al een keer gebruikt voor deze styling! En als blogger wil je elke keer nieuwe inspiratie en nieuwe dingen laten zien. Zonder dat je elke week zelf je hele huis verbouwt (wat?).

Hoe maak je een houten buitentafel (9)Hopelijk is de uitleg duidelijk genoeg om zelf deze buitentafel te maken. Een groot dankjewel aan Hans voor het maken van deze tafel. Terwijl hij stiekem veel te druk was in de verbouwing, maar begreep hoe erg ik een normale buitentafel nodig had om leuke avondjes in de zomer te plannen met vrienden en familie. En de verbouwing vol te houden. “Happy wife, happy life! Right? ;-)”

X Shifra

 

Comments

 1. Jannieneke

  Echt heel erg mooi geworden! Het past echt perfect bij elkaar. Zo leuk, dat je zoiets groots zelf kunt maken!

 2. Heel gaaf. En op die laatste foto mag je wel heel trots zijn: de verbouwing doe je niet voor niets, het wordt echt heel erg mooi ♥

  • Shifra

   Ja, het wordt wel wat hè? Ik werk zoveel mogelijk aan de tafel buiten nu met dit weer, even weg uit de troep en chaos binnen! ;-)

 3. Echt heel gaaf om zoiets gewoon zelf te maken, ik heb laatst een mooie stevige gekocht bij Leen Bakker en ben daar ook wel heel blij mee. Heb wel een klein lounge tafeltje van steigerhout gemaakt op wielen, ook super leuk en handig!

 4. Oh wat is hij mooi! Ik vind het heel tof om te zien dat jullie zo’n creatief team zijn. Echt heel leuk! Mag ik trouwens vragen wat je uiteindelijk in totaal aan materialen kwijt bent geweest? Dan kan ik een beetje een vergelijking maken of het de moeite waard zou zijn qua kosten :).

  • Shifra

   Het ligt er aan wat voor houtsoort je gebruikt, nu heb ik dus Bakirai gekozen en dat kostte 400, maar je kunt ook vuren (50 euro ong.), Douglas (60 euro ong.) of Eiken (150 ong.) gebruiken. Als je houdt van de rodere kleur, kies Douglas hout. En anders vuren of eiken zelf donker beitsen. :) Douglas heb ik trouwens ook gebruikt voor deze tuintafel -> http://acupoflife.nl/diy-buitentafel-bankje-diy/

 5. Wauw hij is mooi! Wij haan binnenkort een eettafel voor binnen maken dus dit is leuk om in mijn achterhoofd te houden. Thnx! Maar kloppen de afmetingen van de poten op de eerste bouwfoto wel? Er staat een grotere maat bij het kleinste latje. Die zou dan uitsteken tussen die andere twee. Maar misschien moet ik ook wel een nieuwe bril hoor.

  • Shifra

   Ja, de afmetingen kloppen! Alleen ze staan inderdaad bij het verkeerde latje. IK had het al gezien, maar nog geen tijd gehad om het aan te passen! Maar i’m on it. :)

 6. Wat is die tof geworden! Ik heb het gelijk aan mijn ouders laten zien want die willen ook graag een nieuwe tafel voor in de tuin. Vind hem heel erg mooi!
  Liefs,
  Evelien

 7. Wauw, dat ziet er prachtig uit! En nog best wel te doen :-). Ik zag inderdaad ook dat de afmeting niet klopte, maar als je even nadenkt, snap je wel hoe het wel moet :-) Super dat het helemaal is zoals je graag wilt!

 8. Yvon

  Het is een zeer mooie tafel geworden.
  En ik vind het nog steeds zeer knap dat jullie alles zelf maken. TOP!

 9. M.

  Mooie tafel en goeie beschrijving om hem te maken ook. Werkte zeer aanstekelijk om zelf ook aan de slag te gaan. Bij de zoektocht naar het hardhout loop ik echter al vast. De afmetingen die beschreven staan bij de benodigde onderdelen kan ik nergens vinden, ook niet bij gadero, waarmee een samenwerking is voor het hardhout. Is het gebruikte hardhout speciaal voor deze blog op maat gemaakt of doe ik iets fout in mijn zoektocht?

  • Shifra

   HI! Ik snap je verwarring. Met:

   “Wij gebruikten deze Bankirai vlonderplanken voor de tafel. Goed dik hout, dat ik in de lengte nog op maat moest zagen. Je kan het hout ook direct in de goede breedte kopen maar dan heb je wat minder keus.”

   bedoelde ik dat je het op maat kan kopen (bij houthandels). Wij hebben ons hout van Gadero zelf op maat moeten zagen, zij verkopen die maat inderdaad niet. Veel succes!! Leuk dat je hem wilt gaan maken. :)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.