Maak een tuintafel in één middag

Tuintafel zelf maken 6Nu ik de weken aftel dat we nog in dit huis zitten, voel de ik (goede) druk om het huis snel af te maken. En daarom leek het mij een leuke uitdaging om een tuintafel in één middag te maken. Dat is dus eigenlijk even snel als een tuintafel ophalen in de winkel. I KNOW! Het was ook ECHT een uitdaging, maar een héle leuke! En natuurlijk is het gelukt! (dat was een anti-climax geweest). Kijk mee naar hoe ik mijn tuintafel in een middag in elkaar zette!

Tuintafel zelf maken 5 Hij verdient niet de schoonheidsprijs of de beste-tafel-ooit-award (ik zou daarvoor graag deze willen nomineren.) Maar hèy, we kunnen ook niet veel eisen als hij in een middag klaar moet zijn. Maar ik had wel eisen: 1. Hij moet meerdere jaren mee gaan. 2. Het tafelblad moet mooi zijn. (In andere woorden: het tafelblad moet Instragrammable zijn.) 3. Stevig. 4. Er moeten minstens 4 mensen aan kunnen eten. 5. Niet zoveel onderhoud én goedkoop.

En dan dus 6. de allerbelangrijkste: in één middag, door één persoon! Ready? Go! (I said: GO!!)

Voor deze tuintafel heb je geen gek gereedschap, een handige man of duur hout nodig. In totaal was ik 50,- kwijt.

Tuintafel zelf maken 4Benodigdheden:

3 balken van 3x9x200 (dikte x breedte x lengte)
sloophout (gesloopte pallets, of gekocht bij de bouwmarkt)
schroeven (verzinkt of RVS)

Gereedschap
zaag
schroefmachine (of schroevendraaier, maar dat is pittig. ;-))

Tuintafel zelf makenZaag al het sloophout (op 8 planken na) tot 80 cm breed. Zaag de andere 8 planken tot 75 cm.
Leg de drie balken naast elkaar met de korte zijde omhoog, zoals hierboven. Leg het sloophout van 80 cm daar weer bovenop.
(Sloophout verschilt nogal van kleur, dus ik heb meerdere keren de planken verlegd voordat ik ze in een volgorde kreeg die ik mooi vond.)
Tuintafel zelf maken (1)Schroef nu de planken vast aan het onderstel van de tafel. Doordat er 3 balken onder zitten, moet je elke plank op 3 verschillende plekken vast schroeven aan de balk: aan beide uiteinden en in het midden. Ik deed dit elke keer met 2 schroeven, dus in totaal 6 schroeven per plank.

Tuintafel zelf makenDraai het tafelblad om en maak poten van de overige sloophouten planken (van 75 cm). Klem twee planken om de buitenste balk heen, als een sandwich. Op 40cm* van de kop van de tafel. Zet elke plank met 4 schroeven vast. (De foto hierboven verduidelijkt het)
Zorg ervoor dat je poten een klein beetje schuin naar buiten monteert, zodat de tafel echt stevig staat. De mijne staan 10 graden scheef, maar het komt niet zo nauw. Zolang ze maar allemaal ongeveer even scheef staan.

* Meet even of je stoelen er nog wel onder kunnen en of je niet juist je poten nog wat verder naar buiten wilt zetten. (Learnt the hard way! Dit was bij mij het geval, zoals je ziet op de foto’s. Ik heb uiteindelijk de poten verder naar buiten verplaatst.)
Tuintafel zelf makenMaak de poot af door aan de onderkant nog een los stukje hout tussen de planken te schroeven (met twee schroeven in iedere plank). En dat is het! Het is echt zo simpel als dat ik hier heb beschreven. Als het goed is zou je vanuit de foto’s zo deze tafel kunnen bouwen.Tuintafel zelf maken 3Tuintafel zelf maken 2 (1) Tuintafel zelf maken 1 (1)Mijn eerlijkheid dwingt mij om te vertellen dat ik hem niet helemaal in mijn eentje in elkaar heb gezet. Grotendeels wel, maar toen de tijdsdruk kwam (schoonouders die last-minute mee-eten, je kent het wel) en ik binnen 1,5 uur de tafel moest afmaken én koken heeft Hans de laatste dingen gedaan. De laatste schroefjes aan de poten vooral. Maar als ik niet ook had moeten koken, had ik hem ruim binnen de tijd in mijn eentje kunnen afmaken. Dit is de makkelijkste hout DIY op mijn blog (oké, op deze na dan.). En ook al hebben we nog maar een paar zomerse dagen, het is een middagje klussen meer dan waard. :) X Shifra

Comments

 1. Ik hoorde mezelf hardop verzuchten ‘Wat een mooie..’ precies toen ik ‘Hij verdient niet de schoonheidsprijs’ las. Nou, ik vind lekker van wel, haha. Ik krijg er een ‘de-zomer- is-eindeloos-laten-we-een-hut-bouwen’-gevoel van. En dat wil iedereen toch?

  • Shifra

   Voor als je hem een middag in elkaar zet, JA! Dan is hij prachtig. Maar in mijn ogen, niet moeders mooiste (zeker niet als ik het vergelijk met eerdere tafels die ik heb gemaakt of tafels uit de winkel), want dan had ik de poten wat mooier gemaakt, en vooral alles mooier afgewerkt. Nu is het best wel robuust. :) Maar relatief aan het aantal werk, GEWELDIGE tafel. Don’t get me wrong. :)

 2. Ik vind hem echt meer dan voldoen aan de naam “mooie tafel”. En als je bedenkt hoe snel je hem hebt gemaakt. Staat ook mooi op het houten vlonder.

 3. Brechje

  Nou heb ik al een mooie tafel maar zie de stoeltjes die erbij staan en die zoek ik! Mag ik weten waar je die gekocht hebt?

  • Shifra

   Dankjewel! De stoeltjes zijn van Xenos, maar alweer van vorig jaar.. :( Ze verkopen ze inmiddels niet meer. Maar ik zie in veel winkels deze stoelen op dit moment, ze heten ‘regisseurstoeltjes’. :)

 4. Noortje

  Super leuke tafel! Ik ben nog op zoek naar een tafel, dus misschien ga ik hem wel zelf maken! Waar heb je het hout gehaald?

  • Shifra

   Je kunt het hout van pallets afhalen, maar je kunt het ook bij bouwzaken kopen. Ik heb het bij Gamma gekocht. :)

  • Shifra

   Ja, dát vind ik ook heel mooi! Het kleurverschil wordt wel minder met de tijd door het vergrijzen (van het weer), maar als je de tafel insmeert met olie dan behoudt hij zijn kleur. :)

 5. Lisette

  Erg stylish! Mooi hoor.
  Knap wat jullie allemaal zelf voor elkaar weten te boksen.

  Nou zie ik dat de drie ondersteundende balken ehm…verstek gezaagd (toch?) zijn… is dat machinaal gebeurd of heb je dat handmatig zo gezaagd?

  Keep on going!

  • Shifra

   Ik heb dat met een afkortzaag gedaan, maar dat is puur voor de “mooi”. Dat hoeft dus niet per se. Ik heb makkelijk toegang tot dat soort spullen en daarom heb ik het gedaan. Maar anders had ik hem gewoon recht gelaten. :)

 6. Marije

  Wat maak jij mij hier gelukkig mee! En ook mijn man ;)
  Al een jaar bezig te bedenken wat voor eettafel we buiten willen. Man wil het zelf maken, ik kan niets moois vinden. En jij maakt er een die we allebei tof vinden! FIJN!
  Wij gaan ‘m heel snel maken! Echt!

 7. Monique

  Mooie tafel! Ik ben teruggekomen op je blog omdat ik de andere tafel zocht, (die je bij je ouders gemaakt had), heb ondertussen alweer heel veel inspiratie opgedaan, dank daarvoor!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.