DIY mid-century nachtkastjes

diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-23 Ik ben verliefd geworden op dit en dit, maar ik kon het nergens in Nederland vinden. Dat is het begin van veeeeeel DIYs. Ik zag er een beetje tegenop om deze nachtkastjes zelf te maken; ik was bang dat het lastig was en dat ik uiteindelijk een eindproduct te hebben die net niet helemaal naar mijn zin is. En dus bleef ik eindeloos zoeken naar zoiets als deze en zat ik 2 jaar zonder nachtkastje…  Uiteindelijk maakte ik ze zelf en kan er niet enthousiaster over zijn! Ze zijn veel mooier geworden dan ik had verwacht, stevig en precies wat ik wilde. Oh en zodra je de juiste materialen op maat hebt, is het easy-peasy! diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-22

diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-4Dit heb je nodig voor twee nachtkastjes:

Materiaal
een 12 of 18mm dikke multiplex plaat van 244x122cm
8 x ronde, aflopende, poten van 70 cm. (deze waren heel lastig te vinden. Uiteindelijk heb ik deze besteld en laten versturen via mijn postbus)
2 x ladeknop
beits noten

Gereedschap
schuurpapier
zaag
afteken- en meetgereedschap
houtlijm
doek

De tekening hierboven laat het project een stuk ingewikkelder lijken dan het is, want het maakt het juist veel makkelijker. Als je bovenstaande tekening meeneemt naar de bouwmarkt en ze heel lief aankijkt, dan kunnen ze uit één plank al deze plankjes zagen, genoeg voor twéé nachtkastjes!

*Ik heb de planken schuin afgezaagd met een cirkelzaag, waardoor je de randen van de planken niet zit. Maar je kunt ze ook prima tegen elkaar lijmen met rechte randen, dat maakt het project een stuk makkelijker.

diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-17Stap 1
Lijm twee ‘zijkanten’ en een ‘boven- en onderkant’ aan elkaar. Doe dit stuk voor stuk en laat het elke keer 2-3 uur drogen voordat je verder gaat.

(Als je net als ik planken hebt die onder een schuine hoek zijn afgezaagd, plak dan een plakbandje over de buitenkant van de twee platen die aan elkaar komen. Zoals hierboven op de foto. Dit helpt de planken bij elkaar te houden en zodra het droog is kun je het eraf trekken.) diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-16Stap 2.
Als de vier kanten tegen elkaar zijn gelijmd, kan de achterkant erin. Dit kan een beetje tricky en priegelen zijn. Doe lijm op de zijkanten van de achterkant-plank en beweeg hem voorzichtig ertussen. Als het goed is zit hij klem genoeg om te blijven zitten.diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-12Stap 3
Zaag de poten op maat; het nachtkaste moet uiteindelijk ongeveer ter hoogte van je matras komen. Ik zaagde poten tot 52 cm lang. Zaag de poten onder een hoek (van 10 graden) af, zodat de poten schuin onder het nachtkastje komen te staan. Schuur de onderkant van de poten rond.

diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-9Stap 4
Lijm* de poten aan de onderkant van het kastje vast, op 8 cm van elke rand.

*Normaal had ik de poten met een schroef vast gemaakt, dit is natuurlijk een stuk steviger. Maar mijn poten waren al voorgeboord voor een grote schroef, eentje die niet bij mijn nachtkastjes paste. Daardoor was schroeven geen optie meer. Maar mocht dit nog wel kunnen met jouw poten, go for it! Stuk stabieler en duurzamer. Schroef in dat geval de poten aan de ‘onderkantplank’ vast, voordat je de planken aan elkaar lijmt.

EDIT 01/2017: Nadat mijn robotstofzuiger een poot eraf heeft gestoot, heb ik toch gezocht naar een stevigere oplossing. Lijm is prima, maar zoals ik al eerder schreef, schroeven is beter. Ik heb uiteindelijk een plug in het grote gat gedaan, dat er al was. En vervolgens met een schroef door het nachtkastjes heen vast gezet. 

diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-10Nu is de lade aan de de beurt en daarvoor heb je deze plankjes nodig!

diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-7Stap 5
Lijm alle planken stuk voor stuk weer tegen elkaar. Eindig met de plan aan de voorkant van de lade en plak die tegen de randen aan van de zijkanen.

Boor alvast een gat in het midden van de ‘voorkant-plank’ voor de kadeknop. diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-5Stap 6
Je kunt op verschillende manieren beitsen (zie dit artikel), maar ik beits graag met een oude doek. Wrijf met een doek de beits in, zodat je de minste kans hebt dat de beits eróp gaat liggen. Breng 2 lagen aan, om het goed dekkend en donker te krijgen.

Schroef als laatste de knop er weer aan.

maak zelf nachtkastjes met deze DIY diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-19 diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-18 diy-nachtkastjes-maak-deze-nachtkastjes-zelf-20Het ziet er zo zo zo goed uit, als je het mij vraagt. Het maakt de slaapkamer visueel heel erg af, dus ik ben er heel blij mee. En vooral gewoon: ik heb éindelijk nachtkastjes. Als je dit soort nachtkastjes zoekt (en aan de reacties op mijn slaapkamerpost te zien, was dat voor sommige zo!), dan is deze DIY misschien de oplossing voor je.

Mocht je het niet zien zitten deze nachtkastjes zelf te maken, dan zijn deze nachtkastjes misschien een optie. Die komen nog het dichts bij het model in de buurt. X Shifra

Comments

 1. Wow, knap dat je dat zelf gemaakt hebt :o Je zou gewoon denken dat het van een winkel komt! Ik zie mezelf dit nog niet zo snel doen, maar ik vind in de winkel enkel maar lelijke nachtkastjes. Dus misschien moet ik iemand overtuigen om ze voor me te maken ;-)

 2. Wat ik wel eens heb gelezen is dat er een bezemsteel bijv van de action voor de poten word gebruikt. Misschien een tip voor degenen die ook iets dergelijks willen maken.

  • Shifra

   Ja, dat kan zeker! Als je het niet erg vindt, dat de poten dan niet taps toelopen. Ik heb dat n.l eerst ook overwogen, maar ik vond juist dat het taps toelopen van de poten het design van deze nachtkastjes heel erg af’ en strak maakte. En ik denk dat het daardoor er ook niet uitziet als een DIY-project, maar net zo mooi als een gekocht tafeltje. *
   Maar ik denk dat het er ook heel leuk uit kan zien met bezemstelen hoor! :)

   *(niet dat DIY niet mooi kan zijn of dat het erg is om te zien, maar you get my point).

   • Denise

    Maar je kunt die bezemsteelpoten toch schuin afzagen (waar ze onder het kastje komen)? Dan lopen ze ook taps.

 3. Merel

  Prachtige kastjes:) Die kleur is precies wat ik zoek voor mijn eettafel!! Wat voor beits heb je gebruikt? Heb je een merk/soort/naam voor me?

  • Shifra

   Ik gebruik noten, transparant. Qua merk maakt het niet zoveel uit, ik heb al vaak genoeg huismerk (Gamma bijv.) gebruikt, maar mijn favoriet is wel Ceta Bever. Die beitst wel fijn en ik vind de kleur mooi, net iets dieper en dekkender. Maar huismerk is ook heel erg prima! Ik weet niet van wat voor hout je eettafel is, maar houd er rekening mee dat beits op elke houtsoort weer anders pakt.

 4. Wow zo gaaf Shifra! Het lijkt net een echt vintage kastje, echt zo mooi! En dat eeuwig zoeken naar iets en het uiteindelijk helemaal niet hebben, dat herken ik helemaal. Zo ben ik echt al een jaar opzoek naar mooie lijstjes, maar ik kan gewoon maar niet vinden wat ik bedoel, haha!

  • Shifra

   Ja, stom is dat he. En je wilt eigenlijk ook niet settlen voor less. Maar daardoor zit je dan wel al máánden zonder dat lijstje. Aargh! Maar ALS je het vindt.. GOUD!

 5. Wat gaaf om zelf deze kastjes te maken! Het lijkt me zo fijn als je weet dat je iets zelf kunt maken als je niet kunt vinden wat je zoekt. Prachtig resultaat, ik zou willen dat ik zo handig was! ;)

 6. Yvon

  TOP !……..;-)
  Ja het verbaast mij niets dat je dit ook kan.
  Ik heb het meteen opgeslagen.

 7. Oh Shifra! Wat een super leuke DIY! Ik vind dit er echt heeeeeeeel erg leuk uit zien. Helemaal niet of je het zelf hebt gemaakt, zo mooi zijn ze!! Ik vind het ‘alternatief’ van woonexpress trouwens ook echt heel erg leuk!

 8. Heel erg mooi zeg! En eigenlijk is het maken ook niet zo super ingewikkeld. Tenminste: het ziet eruit alsof het goed te doen is. Wat ik jammer vind is dat pootjes zo lastig te vinden zijn. Ik vind van die haarspeldpoten heel leuk, maar wel prijzig en ik had gehoopt dat dat ietsjes makkelijker zou zijn. Zelf ga ik denk ik de bovenkant van jouw idee uitvoeren en dan industriële poten eronder zetten van rvs en dan een hele lichte beits. Thanks voor het stappenplan!

  • Shifra

   Hairpinlegs zijn volgens mij toch niet zo heel duur? Ik heb ze in deze DIY gebruikt: http://acupoflife.nl/diy-kelim-side-bench/ en daar staat een link in naar een verkoper op Marktplaats! Daar heb ik ze toentertijd gekocht.
   (Voor het geval je in de war bent, de poten onder dit nachtkastje zijn dus geen hairpinlegs.)

  • Shifra

   Ik ook. :( Ik heb daar ook echt lang naar gezocht (3-4 maanden), want het liefste gebruik ik alleen maar producten die hier te koop zijn. Voor jullie om na te maken, maar ook qua budget. Maar ze waren echt niet te vinden. :(

 9. Wauw! Super knap dat dit zelfgemaakt is. Het lijkt gewoon alsof ze regelrecht uit de winkel komen – en dat bedoel ik als compliment! Heel erg mooi gedaan. Skills :D!

  • Shifra

   Dankjewel!! Het liefste maak ik ook dingen waarbij je het DIY-aspect niet teveel ziet, dat het er gewoon écht goed en mooi afgewerkt uit ziet.

 10. Eline

  Ha, leuk gedaan! Ze lijken erg op de nachtkastjes van de Action ( eerder dit jaar nog verkrijgbaar), dus dacht dat je die gebeitst had. Erg leuk👍🏻

 11. Wat een gave DIY weer! Ik vind het altijd gaaf hoe “serieus” jouw DIY’S zijn. Ze ontstijgen echt het freubelniveau.

  • Shifra

   Ik ben heel blij om dat te horen. Mission accomplished. Dat is vanaf het begin de opzet van mijn blog geweest. Ik vind “freubel DIY’s” ook leuk, maar ik wilde ook heel graag meer dan Martha Stewart zijn. :) (“Ik wilde graag meer dan Martha Stewart zijn”, de koningin van lifestyle en crafts. HAHA, did I just say that? Nee, maar zij maakt wel vooral kleine dingetjes die je op de eettafel kan maken. Ook leuk, ter afwisseling. Maar dit zijn wel de projecten die ik het allerleukst vind.

 12. Heel gaaf gedaan! Ze hebben een hele mooie vintage look, maar dan helemaal zelfgemaakt. Daar mag je echt heel trots op zijn.

 13. Oeh, het ziet er mooi uit! Ook zeker met de denim drift muur! Ik zou deze kleuren ook graag in onze slaapkamer toepassen, maar ik denk dat het uiterlijk Robert niet echt aan zou spreken…

 14. Wow! Normaal vind ik dingen van multiplex er niet zo mooi uitzien, maar deze afwerking is supermooi! Ik ga mijn vriend maar eens om zijn gereedschap vragen! ;-)

 15. Wat heb je dat gaaf gemaakt! Ik krijg hier veel inspiratie van! Echt heel erg leuk dat je dit hebt gemaakt en op je blog zet!

 16. Top Shifra! Mijn zoektocht naar mooie oude Midcentury nachtkastjes is voorbij ;)…. Als straks ons klushuis wat meer af is (naja af… een huis is nooit af natuurlijk) ga ik met deze slim bedachte DIY aan de slag!

 17. Ruud

  Waar heb je de knoppen vandaan en wat zijn dat voor gele bolletjes op stokjes in dat witte vaasje?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.