Do try this at home: koekjesdeeg invriezen

koekjesbeslag invriezen (9)Sinds een paar weken vries ik koekjesdeeg in. Ik voel mij nu de slechte vriendin die je ongezonde gewoontes probeert aan te smeren (ik heb je niets verteld over de mugcake! Wat?). Er zitten nu dus constant hoopjes koekjesdeeg in mijn vriezer. Klaar om voor elk noodgeval (en die zijn er veel) binnen 20 minuten tot versgebakken koekjes te transformeren. Ik zag dit voor het eerst bij mijn Amerikaanse vriendin waar ik afgelopen zomer logeerde. Ze vertelde dat ze nooit koekjes bakte zonder ook een deel van het beslag in te vriezen. Ze at niet minder koekjes, maar maakte gewoon een dubbele hoeveelheid. Logisch. En het is écht ideaal! Afgelopen vrijdag kwam bijvoorbeeld mijn broer langs en zonder vieze keuken, stonden daar binnen een half uur vérs gebakken koekjes op tafel. Ik laat je zien hoe het werkt!

koekjesbeslag invriezen (5)Maar even serieus: ja, het is heel lekker, maar ook zó handig. Ik hoef niet in de keuken te staan voor vers gebakken koekjes en een troep te maken in de keuken. Plus, veel minder verleiding. Ik vries een groot deel van het koekjesdeeg in en ik bak er een paar!

Deze koekjes kun je beter níet invriezen
Bijna elk koekje kun je invriezen tot  2-3 maanden. Maar koekjes met vloeibaar vet (olie) kun je niet invriezen, vast vet (boter) zorgt ervoor dat het deeg goed vriest en ontdooit in de vriezer. Ook koekjes met veel bloem (meer cakebeslag) vriezen niet goed. Decoraties op koekjes ontdooien ook niet goed/mooi, dus versier de koekjes pas na het ontdooien. Hetzelfde geldt voor chocolade, als je die ontdooit krijg een witte laag en zien ze er niet meer zo lekker uit (ze smaken nog wel steeds prima trouwens!).

Ik gebruik op dit moment veel dit recept en dit recept voor chocolate chip cookies.

koekjesbeslag invriezen (8)Stap 1
Vul een een bakplaat met bakpapier met koekjesbeslagballetjes zoals je normaal ook zou doen.
Doordat je de balletjes niet bakt kunnen ze heel dicht bij elkaar liggen, zolang ze elkaar maar niet raken.
koekjesbeslag invriezen (7)Stap 2
Zonder afdekken kun je de bakplaat zo in de vriezer doen. Zorg dat de bakplaat plat ligt, zodat de balletjes niet kunnen bewegen en aan elkaar vriezen. Laat ze een paar uur vriezen of totdat ze hard zijn.  

Schrijf ondertussen op ziplock bags welke koekjes het zijn (en hoeveel), de datum, de houdbaarheidsdatum en hoe je ze moet (af)bakken. Diepvrieszakjes zonder sluiting kunnen ook, maar zorg dat je ze écht goed afsluit. Ze nemen anders de smaak op die er naast hen ligt in de vriezer (ieh!).

koekjesbeslag invriezen (6)

Stap 3
Proef een balletje. (Dit is ZO lekker! Nog beter dan Ben & Jerry.)
Haal de bakplaat uit de vriezer. En verdeel de balletjes over de gelabelde zakjes. Leg ze plat en wrijf met je hand de lucht eruit. Maak ze goed dicht (!) en stop ze weer terug in de vriezer.koekjesbeslag invriezen (4)Stap 4: de noodsituatie
De schoonouders die je nog nooit hebt ontmoet, staan plotseling op de stoep. Dit is het moment.
Haal een zakje uit de vriezer en verwarm de oven voor. Laat ze een paar minuutjes ontdooien (het liefste 10 minuten ongeveer, of totdat ze redelijk zacht zijn) en bak ze in de oven af volgens het recept en reken 2-3 minuutjes langere baktijd.
En klaar! In een schone keuken staan daar vers gebakken koekjes.

WARNING
Maak afspraken met jezelf, voordat je in de hele dag al rollend op de bank koekjes eet. Ik heb afgesproken alleen de koekjes te bakken als ik bezoek krijg of een enkele keer in het weekend. En tot nu toe gaat het goed. Ik denk niet de héle dag aan de koekjes, maar ongeveer 6 keer per dag. En mijn record staat op 12 minuten, inclusief het naar beneden rennen naar de vriezer en het voorverwarmen van de oven. En soms is het plotseling doordeweeks weekend of speel ik dat mijn poppen op bezoek komen.

Succes! X Shifra

 

 

Comments

 1. Ik doe dit ook regelmatig. Ik bak vaak kleine appeltaartjes en deze vries ik dan ook per stuk in en zo heb ik altijd iets achter de hand. Ik heb alleen nog niet eerder ongebakken koekjes ingevroren, dus dat ga ik binnenkort ook eens proberen. Thanks voor de tips!

 2. Wat handig! Ik gebruik de vriezer veel, maar ik heb er nog nooit aan gedacht om koekjesbeslag in te vriezen. Bedankt voor de tip!

 3. Jaaa! Wat een goed idee zeg! Ik vind dat altijd lastig inderdaad, dat als er visite komt, nèt alle lekkers op is. Dan is dit DE perfecte uitkomst. Ik ga dit zeker een keer proberen!

 4. Ik vind dit zo’n slim idee! Ik ga dit ook doen, dan kunnen wij vaker uit school vers gebakken koekjes eten! :D

 5. Hahaha, “of ik speel dat de poppen op bezoek komen”, dat klinkt als een goed plan. :)
  Ik heb helaas geen bakplaat, want combimagnetron, en mijn vriezer is heel klein. Ik zou ze natuurlijk wel in delen kunnen invriezen…

 6. Supergoed idee! Ik heb zo vaak zin in koekjes, maar geen zin om die balletjes te draaien. Ik denk alleen dat wij niet zo gedisciplineerd zouden zijn… bij ons komen er dagelijks poppen op bezoek, zullen we maar zeggen, haha :)

 7. Madebyuna

  Super handig!! Helaas heb ik een mini (studentenvriezertje) dus een bakplaat erin stoppen gaat hem niet worden. Wie weet probeer ik het op een andere manier:)

  • admin

   Je kunt het ook op een klein bordje of in een klein doosje o.i.d in vriezen hoor! Alleen duurt het dan wat langer voordat je al het beslag hebt ingevroren. :(

 8. Wat een toeval. Na het lezen van je diary gisteren was ik al op zoek naar dit artikel!
  Meteen even proberen vandaag.

  • admin

   Het artikel stond iets later gepland, maar ik kreeg een heel aantal mailtjes en reacties na Snapshots, dat ik hem naar vandaag heb verschoven. :)! Leuk dat je het gaat proberen!

 9. Zo leuk! Bedankt voor de leuke tip en ideaaaal voor onverwachts bezoek! Ik ga dit zeker doen! Btw, leuk dat je elke dag iets post wat ook echt leuk is, dat lijkt me best moeilijk! :)

 10. Ilse

  Handig dat dit online komt en ik heb hier nog helemaal niet over nagedacht! Binnenkort maar proberen, ben alleen benieuwd hoelang ik het volhoudt voor dat ik ze uit de vriezer haal.

  • admin

   Ik was in eerste instantie ook heel bang dat ik ze dan elke avond uit de vriezer zou halen. Maar het is net nog iets teveel moeite om het elke avond te doen merk ik. Dus dat weerhoudt houdt mij een beetje.

 11. Ik doe dit sinds kort ook! Zo makkelijk inderdaad. We hebben ook maar een kleine oven, dus anders ben ik echt uren bezig een kleine batch koekjes te maken. Dus ja, dan kun je het maar beter opsplitsen (:

 12. Lekker!! Handige tip, want ik zit er vaak mee dat een recept zoveel koekjes maakt, dat wij die niet opkrijgen met zijn drietjes, voordat ze oud zijn geworden. Wij eten niet heel veel koekjes, maar om nu eens bezoek zo’n lekker vers koekje voor te zetten: jammie :o).

 13. Wat een ontzettend goed idee! Ben je toch echt wel geslaagd als huisvrouw als je dit in de vriezer hebt liggen hoor! Ga het snel een keer proberen!! Ideaal!

 14. Super handig, ik vries ook veel in. veel blijft ook in koelkast bij mij nog een paar daagjes (alles heeft echter een max. aantal dagen). Vriezer is voor lange termijn ;p

 15. Mara

  Ja dit doe ik ook altijd! Als klein meisje geleerd van mijn opa en moeder. Ook in mijn studentenkoelkastje met minivriesvak ligt áltijd koekjesdeeg haha.

 16. Oh ik krijg er nu al zin in!
  Ik bak wel is brownies (en dan gewoon een enorme, over de hele bakplaat. En als ie dan klaar is snij ik hem in stukken) en vries ze dan in. Maar die zijn dan al gebakken. Meestal bak ik ze nog even kort als ze ontdooid zijn. Maar koekjesdeeg invriezen zag ik voor het eerst op jouw blog/vlog. Heb wel in de horeca gewerkt waar we bevroren koekjesdeeg geleverd kregen (die waren trouwens ook errug lekker!), maar nooit bedacht om het zo zelf te doen tot ik het jou zag doen. Dit ga ik zeker gebruiken! Thanks!

  • admin

   Slim om de brownies al gebakken in te vriezen en daarna nog even te bakken. Dan voelen ze toch nog een beetje vers!

   • Arjanne

    Ja, ze zijn dan nog steeds heel lekker :).
    Ik heb net van het 2e recept van de chocolade chip cookies (die in het Engels) gebakken en een deel van het deeg in de vriezer gezet! Bij mij worden alleen de koekjes aan de zijkanten heel plat. Op jouw foto lijkt t niet zo. Klopt dat? Had jij dat bij dit recept niet? Ik heb t idee dat mijn deeg wat te dun was. Miss de volgende keer wat meer bloem ofzo. Heb jij nog een idee?

 17. Jerney

  Super handige tip, Shifra! Enige wat ik me afvraag: moet je na het ontdooien van de bolletjes er echt koekjes van maken voordat je ze de oven in schuift, of gewoon de bolletjes de oven in schuiven? Misschien een stomme vraag, maar ben dan ook niet zo’n koekjes-bak-expert! ;-)

  • admin

   Je kunt ze zo als bolletje (met genoeg ruimte) in de oven doen. Ze worden zelfs mooier, dan als je ze plat drukt. Nu zakken ze namelijk vanzelf heel mooi en gelijk uit. En krijg je perfecte ronde/ ovale koekjes!

 18. Mireille

  Wauw! Dat ik hier nooit eerder aan gedacht heb! Super handig!

  Alleen ik vroeg mij af, aan het begin van het artikel geef je aan dat het handiger is om de chocolate chips niet erbij in te vriezen. Maar volgens mij zijn dit chocolate chip cookies en zie ik ze ook zitten op de foto’s!
  Kan het dan wel gewoon of zijn dit toch andere koekjes? 🙈

 19. Marije

  Woow, dit is ZO handig!! Ik heb wat af staan bakken in mijn zwangerschapsverlof. En toen ik dit artikel tegenkwam… :) Ik heb volgens mij wel 100 bolletjes ingevroren. Vervolgens kwam de baby en was ik het weer vergeten. Echt een cadeautje toen ik de vriezer opendeed. Ondertussen zijn ze allemaal op! Zo handig!! Ik moet nu weer even opnieuw beginnen ;)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.