Easy homemade granola

maak je eigen muesli, recept cruesli, recept granolaJarenlang bestond mijn ontbijt 100% uit twee boterhammen met hagelslag. Maar sinds twee maanden ben ik (door mijn diëtiste) op een yoghurt-ontbijt gezet. Met vezelachtige-dingetjes erin. Nooit verwacht dat iemand mij zover zou krijgen, sterker zelfs: nooit verwacht dat ik dit ZO lekker zou vinden! Al weken ben ik verslingerd aan dit ontbijt en heb ik al allerlei soorten muesli & cruesli geprobeerd. Maar, nu ik een kenner wordt (mag dat al? na 2 maanden?) kom ik steeds meer dingetjes tegen die ik uit de ene muesli-variant heel lekker vind, maar weer niet in de andere cruesli-variant, waar weer iets heel anders lekkers in zit, kan vinden. Trouble in paradise zou je denken! Maar nee hoor! Want je maakt gewoon in een half uurtje je eigen perfecte granola!zelf granola maken, muesli recept, cruesli recept, gezond ontbijtMaar wat is dat nu precies, granola? Het is geen cruesli, het is geen muesli, it’s só much more than that! Het is geroosterde muesli, die je zo lekker kunt maken als je zelf wilt. Dit recept is op dit moment mijn favoriete granola! Ik heb mijn best gedaan er een gezonde granola van te maken (weer een ‘moetje’ van mijn diëtiste) met weinig suiker. Maar! Om je ontbijt zo gezond te mogelijk te maken, zit het niet zo zeer in de granola zelf, maar in de hoeveelheden hiervan. Ik probeer daarom meestal mijn yoghurt te mengen met fruit en 1/3 granola ongeveer.zelf granola maken, muesli recept, cruesli recept, gezond ontbijtGranola 

200 g havermout
50 g pecannoten
2 tl kaneel
3/4 tl zout
1/2 tl vanille extract
4 el honing
3 el olijfolie
30 g (ongezoete) kokossnippers
30 g cranberries

Meng in een kom alle droge ingrediënten met uitzondering van de cranberry’s en kokossnippers. . Voeg vervolgens ook de olie, honing en olijfolie toe en meng dit goed door in. Spreid het mengsel uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bank voor 25 minuten op 175 graden. Schep het elke 10 minuten even om.
De laatste 10 minuten voeg je ook de cranberries en kokossnippers toe (als je ze gelijk toevoegt verbranden ze).  Laat het op de bakplaat even afkoelen voordat je het in een pot schept of door de yoghurt mengt.
zelf granola maken, muesli recept, cruesli recept, gezond ontbijt

Granola is absoluut geen rocket science. Je kunt met bovenstaand recept heel veel spelen; vervang de fruit en noten, voeg andere specerijen toe enz. Of misschien wil je het wel zoeter, voeg dan meer honing of andere suiker toe. Als je echt meer de cruesli kant op wilt met je granola, moet je meer olie (en suiker) toevoegen. Ik heb expres geprobeerd zoveel mogelijk suiker uit het recept te laten; naast dat het gezonder is, gooi ik er liever zelf ‘s ochtends nog wat bij als ik dat wil.  Zo meng ik er nog wel eens wat chocolate chips of hagelslag bij, heel lekker!zelf granola maken, muesli recept, cruesli recept, gezond ontbijt

zelf granola maken, muesli recept, cruesli recept, gezond ontbijtGranola is een week houdbaar officieel (dan is het het lekkerst), maar als ik een grote pot maak eet ik er met veel plezier meerdere weken van. Enjoy! X Shifra

Comments

 1. Mjam, klinkt echt heel lekker! Op de kokosschilfers na dan haha, want dat lust ik absoluut niet. Ik heb denk ik nog nooit echt granola gegeten, altijd muesli eigenlijk! Vind ik wel lekker, alleen zitten er vaak hazelnoten in en dat mag ik niet eten (allergie). Dussss misschien moet ik dit ook maar een keertje uitproberen :D Ik zou denk ik nog wat rijstvlokken toevoegen, mjammie! Of rozijntjes :D! X

 2. Ziet er echt super lekker uit! Ik heb ook zo’n soort recept die ik vaak maak, maar daar gaat ook boter doorheen. Dat is minder gezond natuurlijk, dus misschien moet ik snel die van jou maar eens gaan maken. Hoe lang doe jij met één lading?
  Haha, ik zie jouw silhouet in de lepel naast het bakje op de laatste foto. ‘t Ziet er echt heel grappig uit! ;-)

 3. Dat ziet er goed uit. Om een of andere reden zit er altijd kokos en rozijnen in muesli/cruesli en als er twee ingrediënten zijn die ik niet lekker vind, zijn het deze.

  • Shifra

   Nou een hele goede reden dus om zelf aan de slag te gaan! Haha! Ik ben zelf gek op kokos, maar weer niet op dadels (die ook écht bijna overal in zitten!).

 4. oooh heb ik net een nieuwe, gigantische zak muesli gekocht! maar ga dit recept zeker eens uitproberen zo gauw ik daar doorheen ben ;)
  xo, cheyenne

 5. Fransien

  O, wat lekker! Iedere morgen eet ik kwark , maar dat lijkt mij een goede toevoeging op mijn ontbijt

 6. Heerlijk hé? is lang geleden dat ik dit maakte als ik zo je foto’s zie moet ik t maar weer eens een keertje maken ;) Wordt namelijk gek van die kilo’s rozijnen die elke keer in m’n muesli zitten

  x

 7. ilonka

  Dit klinkt lekker en makkelijk en ook nog is met normale ingrediënten. Fijn! Ik ben sinds kort ook over gestapt op pakken maar wel geschrokken van de hoeveelheid suiker die in de pakken zit hier heb je er veel meer zicht op☺

 8. Ik heb al een keer gehoord van granola, maar wist niet dat het iets tussen cruesli en muesli was. Het lijkt me zo lekker!

 9. Ziet er lekker uit! Ik kende het nog helemaal niet, ik ontbijt altijd met cornflakes of met yoghurt met honing!

 10. Belinda

  De eerste pot was zo op, dus nu net de tweede lading in de oven geschoven, erg lekker!

 11. ilonka

  Oo jammie. Ben dit nu aant maken en het is kapot lekker!
  Dit wordt mijn nieuwe ontbijt. Mmmmm

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.