Een houten vloer leggen

hoe houten vloer leggen-1-11Wohoo! De vloer ligt en het is heerlijk om na een jaar geen beton meer te zien in huis. Maar heel eerlijk, het went. Zo erg dat je er bijna minder haast van zou maken en andere karweitjes prioriteit zou geven (zoals de babykamer, wat?) . Maar toen we eenmaal de vloer hadden uitgekozen, wilde ik niets liever dan hem snel leggen. Het leggen van een houten vloer kost iets meer tijd dan het leggen van laminaat, maar oh, het is zo mooi. Het is tijd die je er heel graag in stopt.

(De opzichter was er ook weer bij om alles in de gaten te houden.)
verbouwen-a-cup-of-life-woonkamer-verf-Flexa-3 Eind augustus lieten we vloerverwarming over onze gehele benedenverdieping leggen. Een luxe die in eerste instantie niet bij ons verbouwingsplan hoorde. Maaaaarrr toen we besloten voor nieuwe woonkamerdeuren te gaan (zie de foto hieronder), hebben we ons verbouwingsbudget vergroot. Die lelijke verwarmingen kon ik echt niet voor die deuren laten staan.
verbouwing-nieuwe-deuren-7Na het plaatsen van deze deuren kon ik alleen maar fantaseren hoe mooi een oude vloer hierbij zou staan. Ik droom al jaren van een visgraat of versaillesvloer. Opgaand in die droom was ik bijna voor een visgraatvloer gegaan. (als in, ik had écht een goede deal gevonden.) Maar toen besefte ik me dat ik me alleen maar blind aan het staren was op die vloer, en niet naar het huis in zijn geheel.
Als ik kijk naar de stijl en het tijdperk van dit huis (1992), past dit helemaal niet bij het huis. En ik kan wel mijn best doen er een authentiek huisje van te maken en alles aan te passen, maar het blijft een 1992-huis. En geen jaren ’70 huis (of zoals ons vorige huis: uit 1750!). Visgraatvloeren horen thuis in oude oude jaren 70 huizen.

Net als dat dat je geen crop top aan Meryl Streep moet geven. (Deze uitspraak las ik een keer, ik gebruik hem altijd als voorbeeld.) En dat betekende in dit ‘nieuwere’ huis, gewoon mooie rechte planken. En mark my words, als ik ooit een jaren 30-70 huisje op de kop weet te tikken, in een perfecte wereld waarin dat soort huisjes goedkoop zijn en koekjes gratis, komt er een visgraatvloer/versaillesvloer.

hoe houten vloer leggen-1-4Ik ben uiteindelijk voor deze massieve, eiken vloer gegaan, in rechte planken. Ik wilde sowieso een houten vloer of parket ten opzichte van  laminaat. Bespaar op gordijnen, of op kussens (of snacks tijdens het klussen! ;-)), maar niet op een vloer. Een houten vloer voelt zó anders dan een laminaat vloer, het loopt lekkerder en staat zoveel luxer en warmer. Het verschil is echt heel groot. Dus ALS je moet kiezen, bespaar op heel veel andere dingen in huis, maar niet op de vloer.

Wij hebben onze vloer gekocht bij Bouwie, mijn go-to place voor vloeren. Nee, ze zijn geen sponsor, ik ben oprecht heel enthousiast! (Hoewel ze deze vloer wel met grote korting hebben gegeven, waarvoor ik ze heel dankbaar ben!, haal ik daar al jaren mijn vloeren. Zoals afgelopen jaar ook voor de gastenkamer.). Bouwie is een outlet die vloeren goedkoop op de kop weet te tikken en weer door verkoopt; van laminaat, parket tot aan massieve houten vloeren. En tegenwoordig ook massieve houten tafels waar ik elke keer bij zwijmel. Ze bieden heel veel vloeren aan. Maar je weet nooit precies wat voor vloer je daar kunt vinden; het net is wat ze hebben kunnen inkopen. Maar daar tegenover staat dat het om die reden écht goede deals zijn. En het dus echt een outlet is.

Deze vloer kwam bijvoorbeeld uit een verbrandde fabriek, waardoor de verpakking (niet de planken zelf) brandschade had. En met brandschade bedoel ik: er zat wat roet op het plastic. Toch was de vloer maar 25 euro p/m2. In totaal zou de vloer voor onze woonkamer en keuken (70m2) 1850,- kosten, inclusief ondervloer en veren. Score!!
Koop altijd 10% extra voor snijverlies.
verbouwen-a-cup-of-life-woonkamer-verf-Flexa-7Oké, maar dan! We hebben dus vloerverwarming. En houten vloeren gaan niet altijd even lekker samen met vloerverwarming – vooral niet als je de vloer wilt vastlijmen. Parket kan wel, maar massieve houten vloeren gaan te veel werken om vast te lijmen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die het wel kunnen met elastische lijm, maar die lijm hebben wij niet gevonden en durfden het niet te riskeren. We praatten erover met de Bouwie-man en hij raadde aan om de vloer zwevend te leggen en het eerste jaar even zonder plinten; zo kunnen we zien hoe de vloer gaat werken onder alle seizoenen en eventueel op bepaalde plekken nog wat van de vloer afhalen. Dit klonk als een veilige oplossing waar we voor zijn gegaan.
hoe houten vloer leggen-1Ik zeg ‘we’, maar dit was 2 weken voor mijn uitgerekende datum. Ik heb werkelijk niets anders gedaan dan foto’s maken, van mijn broer en Hans die de vloer legden.

Voordat je begint, moet de vloer helemaal vlak zijn. Kleine gaten zijn niet erg, want daar gaat de plank gewoon overheen. Maar vooral grote gaten en hobbels. Dit is bij houten vloeren nog belangrijker dan bij laminaat, omdat het anders extra kan gaan kraken als de plank onder spanning komt – dat dus gebeurd als de vloer niet egaal is. Hierboven op de foto zie je mijn broer ophopingen van de dekvloer halen, die hobbels veroorzaakten. Die heeft hij er gewoon afgehakt.hoe houten vloer leggen-1-3Omdat we een vloerverwarming hebben, moesten wij een ondervloer hebben die slecht isoleert. Dit was een speciale ondervloer voor vloerverwarming. Zorg dat de vloer droog en schoon is en snijd de ondervloer op maat. hoe houten vloer leggen-1-2De eerste rij is tricky; die moet écht recht zijn, want die zet de toon voor de hele vloer. Begin bij de langste muur. Vertrouw er niet op dat de muur recht is, want zijn muren altijd wel golvend/scheef. Wij gebruikten een waterpas om een rechte lijn te maken en vulden de rand op met afstandhouders (en blokjes), totdat we een rechte lijn hadden. Zorg dat er tussen de muur en de vloer min. 1 cm speling zit om het uitzetten van de vloer op te vangen (door temperatuurwisselingen.)hoe houten vloer leggen-1-5De eerste twee rijen leken wel een eeuwigheid te duren. We moesten er even handigheid in krijgen en je wilt dus juist die eerste rijen echt recht hebben. Het leggen van de vloer was voor de rest hetzelfde als hele andere vloer: de vloer heeft een groef en een tong die je in elkaar klikt. Met een kontje van een andere plank hamerden we ze vast, zodat de hamer niet de planken zelf raakten.

hoe houten vloer leggen-1-6Vóór iedere buitendeur legden we een plank in de breedte. Zo krijg je een strak afgewerkte drempel, je hoeft niet met kit of een plakplint aan de slag. Omdat de planken aan deze kant dus ‘vast’ liggen (en niet kunnen werken) hebben we aan de andere kant van de kamer extra ruimte overgehouden met afstandhouders (1,5 cm, ipv de gebruikelijke 1cm). hoe houten vloer leggen-1-9We werkten steeds uit ongeveer 5 verschillende pakken. Dit zorgde ervoor dat altijd de juiste lengte voor de hand lag (in ieder pak zaten 6 verschillende lengtes) en dat kleurverschillen verspreid werden over de vloer.

Als je net als wij, met z’n tweeën aan de vloer werkt, kan de één de planken aantikken terwijl de andere de planken op maat zaagt. Dat is hoe Hans en mijn broer werkte, en af en toe wisselden ze een keer om het leuk en niet te zwaar te maken.
houten vloer leggen, goedkope houten vloer, outlet vloeren Nadat de hele vloer lag, hebben we parketveren tussen de muur en de vloer gelegd, over de hele lengte, om de 40 cm. Deze veren drukken de vloer ‘in elkaar’ waardoor kieren voorkomen worden als de vloer gaat krimpen/uitzetten.Waar we een beetje spijt van hebben, is het niet lijmen van de kopse kanten van de vloer. We kregen nu namelijk kieren op die plekken. Dit hebben we nu opgelost door aan alle kanten van de vloer veren te plaatsen.

hoe houten vloer leggen-1-10Het leggen van een houten vloer is dus helemaal niet zo lastig, maarrrrr het kost wel een stuk meer tijd. Ik denk dat het ons bij elkaar 14 uur heeft gekost (verspreid over 2 dagen), met z’n tweeën. En dat viel best wel tegen, maar gelukkig was dit de grootste vloer in ons huis. En lijken de andere vloeren hierbij peanuts.hoe houten vloer leggen-1-14Ik geniet ontzettend van de vloer! Hij is warm, egaal en het versterkt ons ‘open floor plan’, omdat de vloer doorloopt van de woonkamer naar de keuken. Alsof er een constante ‘flow’ is. Ik heb  getwijfeld of ik de vloer ook in de keuken wilde, omdat de vloer in de keuken best wel wat te verduren krijgt. Maar we zijn er extra alert op; als we water laten vallen, deppen we het gelijk droog met een doek.

Volgende zomer maken we de vloer af met plinten. Het valt niet heel erg op dat er geen plinten zijn, maar ik weet dat plinten een vloer zó extra afmaken. Daarom kijk ik er heel erg naar uit! X Shifra

Comments

 1. Mooi! Wij kiezen ook voor houten vloer in ons huis uit 1904. In de keuken gaan we wel voor tegels gaan, maar in de badkamer legden we ook planken. Zoveel warmer dan een andere vloer! Laminaat vinden wij ook maar niets. :-)

 2. Luna

  Oeh ziet er mooi uit, maar ik wil later mooie warme grote tegels. Hebben mijn ouders ook en I love it. Geen gedoe met lelijke vlekken enzo op de vloer ;-)
  En het doorleggen van de vloer naar de keuken is een goede zet geweest. Mijn ouders hebben dat ook gedaan (ze hebben zeven jaar over de verbouwing gedaan. Was super leuk) alles lijkt veel groter en meer in harmonie. Dat betekende wel helaas dat we geen eigen kleur vloerbedekking mochten kiezen, maar donker blauw past gelukkig over al bij.
  Ik ben heel benieuwd naar jullie keuken. Dat vind ik nog steeds het tofste project waar jullie mee bezig zijn.

 3. Wat een werk inderdaad! Het is wel ontzettend mooi geworden. Voor de keuken zou ik zelf nooit voor een houten vloer gaan, er wordt veel te veel gekliederd (ook met vette dingen), daar zou ik volgens mij na 1 dag al spijt van hebben. We hebben nu een (lelijke) marmeren vloer en we zijn aan het sparen voor een PVC vloer. Vooral omdat de marmeren vloer er dan niet uit hoeft en je niet zoveel ‘verhoging’ krijgt van de vloer. Ik ben benieuwd hoe het wordt met plinten!

 4. Ah wat heerlijk om weer zo’n klusblogpost te lezen! Ik heb niet echt iets met babies dus iedere keer dat een blogger zwanger raakt ben ik bang dat een gave blog verandert in een saaie mamablog… Maar ben blij dat jij het evenwicht bewaart! Vloer is erg mooi geworden zo te zien :) En al die stiekeme tips & tricks die je verstopt in je verhaal, zoals de parketveren en het werken uit meerdere pakken hout… Genieten :)

 5. Lana

  wauw!!! Heel mooi geworden. Jullie krijgen zo’n mooi huis. Ik kende Bouwie niet, maar ik houd het in mijn achterhoofd voor ons nieuwe huis. (Volgende maand de sleutel!!)

 6. Janne

  Mijn vriend mocht 2 januari in zijn nieuwe huis, en daar ligt een nogal versleten laminaatvloer in woonkamer en keuken (ook doorlopend), dus ik houd je uitleg in gedachten voor wanneer er een nieuwe keuken en vloer in gaan :-)

  Handig om te weten dat een houten vloer ook zelf te leggen is. Mijn ouders hebben een heel mooie parketvloer, maar die moest echt door een specialist gelegd worden. Die bestaat uit allemaal eiken plankjes van ongeveer 0.5×1.5×10 cm die met de smalste kant naar boven tegen elkaar aan liggen. Supermooi en dik, stevig en warm, maar niet iets wat je even zelf doet…

  Nu we langzaamaan mijn vriends huis steeds mooier aan het maken zijn, begin ik ook echt lol in het klussen te krijgen. We hebben al alle muren en plafonds gewit en dat is zo mooi geworden! Ook erg leuk om zoiets samen te doen. Ik snap jou en Hans nu wel ;-)

 7. oh wauw, Wat ontzettend jammer dat ik in mijn nieuwe (goed van mijn vriend en mij) appartement niet zomaar iets mag veranderen… :( want dit is mooi. En de prijs valt inderdaad best mee.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.