Faux handgemaakte schaaltjes

Keramiek beschilderen - a Cup of Life (3)Ik zou servies kunnen sparen als hobby. Ik kan zo blij worden van een mooi bord en er minuten lang gefascineerd naar staren. Vooral geglazuurd aardewerk met zwarte spikkeltjes vind ik de laatste tijd erg mooi. Maar die zijn ook heel duur, dus ik maakte er een paar zelf!

Keramiek beschilderen - a Cup of Life (4)Ziet dit er niet uit alsof dit uit zo’n leuk, Portugees winkeltje komt? En alsof het echt een handgemaakt, geglazuurd aardewerken schaaltje is? We gaan ze zelf maken!

Keramiek beschilderen - a Cup of Life (2) Benodigheden

witte schaaltjes
wasbenzine
acrylverf (ik gebruikte deze)
waaierpenseel
klein penseel
mod podge glans

Maak handgemaakte schaaltjes (neppe) met porseleinverf!Stap 1. Ontvet de kom met wasbenzine en een doek. Meng een 1/3 van de kleurverf (in mijn geval rood) met 2/3 witte verf.

Maak handgemaakte schaaltjes (neppe) met porseleinverfStap 2. Dip je waaierpenseel in de verf en verf de hele kom. (Zet hem even op zin kop als je het vervelend vindt dat je handen vies kunnen worden)

Maak handgemaakte schaaltjes (neppe) met porseleinverf!Stap 3. Dip de kwast vervolgens in schoon water en ga met de penseel over de verf heen. De verf wordt nu vloeibaar en gaan een beetje drijven op de kom. Zet de kom op zijn kop en laat drogen. (Er kunnen nu druipers ontstaan en ik vind ze opgedroogd mooi. Maar als je er teveel hebt, veeg dan met je penseel de druipers weg). Maak handgemaakte schaaltjes (neppe) met porseleinverf!Stap 4. Pak het kleine penseeltje en dip de penseel in de zwarte verf. Dip hem daarna één keer in het water en verf stipjes op willekeurige plaatsen en in verschillende groottes. (Doordat je de kwast een keer nat maakt wordt de verf vloeibaarder en kun je mooier en flexibeler schrijven. )

Bak de kom in een oven op 200 graden voor 30 minuten. Zet de kom vanaf het begin al in de oven, zodat hij mee verwarmt naar de 200 graden. Laat hem na het bakken ook weer mee afkoelen met de oven. Keramiek beschilderen - a Cup of Life (1)Om nog kleinere stipjes te maken, dip je penseel in verf en daarna weer in water. Buig het uiteinde van de kwast naar je toe en laat los dicht bij de kom. Hoe meer verf je op je kwast doet, hoe groter de spetters (en zelfs eventuele strepen) worden. Ik heb stipjes getekend en af en toe deze techniek toegepast.

(Oh en ja, die aardappel die je ziet liggen. Nou. Ik was ondertussen aardappels aan het koken en ik had iets nodig om mijn kom duidelijk in beeld te laten liggen voor de foto. Dit werkte! Haha. )
Maak handgemaakte schaaltjes (neppe) met porseleinverf!Stap 5. Ga mee de schoongemaakte waaierpenseel gedipt in mod podge over de kom heen om het net als porselein te laten glazen. Ondanks dat een waaierpenseel strepen heel erg voorkomt, krijg je toch strepen met mod podge. Het droogt daar te snel voor. Daarom ben ik direct na het insmeren met mijn vinger/handpalm erover heen gegaan om alle strepen glad te trekken.

Herhaal deze stap nog een keertje, just to be sure.
Keramiek beschilderen - a Cup of Life (7)Ik heb de bakjes al een keer met de hand afgewassen en dat ging prima. Alles bleef heel goed zitten. De vaatwasser heb ik nog niet geprobeerd en dat ben ik ook eigenlijk niet van plan. (Maar mocht Hans iemand hem tóch per ongeluk in de vaatwasser zetten, dan laat ik het nog weten!:) )
Maak handgemaakte schaaltjes (neppe) met porseleinverfIk vind dit zó mooi dat ik mijn hele, dagelijkse, servies in deze stijl zou willen schilderen. In het echt zijn ze zelfs nog iets mooier; de zwarte stippen zijn iets minder contrastrijk en donker. Wat vind jij van deze stijl servies? X Shifra

 

Comments

 1. Leuk gedaan Shifra. Doet me een beetje denken aan van die gespikkelde chocolade paaseitjes :D

  Misschien een gekke vraag maar had je het niet beter met porselein verf kunnen doen?
  Als je het dan afbakt blijft het gegarandeerd zitten..

  x

  • Shifra

   Goede vraag! Ik heb ook porseleinverf, maar dat kun je niet zo mooi verdunnen. Dan krijg je dus niet die leuke natuurlijke strepen en dat vond ik juist zo mooi. Maar als je hem gewoon wilt beschilderen dan zou je porseleinverf kunnen gebruiken, ik heb met beide goede ervaringen! :) (de verf die ik gebruik is wel goede acrylverf overigens, die bedoelt is voor meerdere oppervlaktes en officieel ‘vaatwasbestendig’ is.)

 2. Dit ziet er echt zo leuk uit! Ik heb een paar saaie witte schaaltjes en hóe leuk is het om ze op deze manier wat mooier te maken? Hier ga ik binnenkort mee aan de slag!

 3. yvon

  Het zijn zeer leuke bakjes geworden, en het past heel goed bij je andere spullen die je laatst gekocht had.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.