Gedipte zandkoekjes

Chocolade gedipte zandkoekjesOh-0h, zitten we net met onze goede voornemens; staat Valentijnsdag al weer te roepen om chocolade en bonbons. Ik houd niet zo van Valentijnsdag en ik krijg de kriebels van alle zoete, pluizige dingen die ik in de winkel zie liggen. Maar stiekem vinden Hans en ik het ook wel weer leuk om het als excuus te gebruiken weer iets samen te doen. Vorig jaar ‘organiseerde’ hij de Valentijnsdag en zaten we tussen allerlei kleffe stelletjes van 16 een musical te bekijken (oh help). Dit jaar mag ik de date bedenken! Ik denk dat we veilig binnen blijven. Maar om de Valentijnsdag dan toch nog een beetje uit te buiten, maakte ik koekjes in hartvorm. Ze zijn niet alleen heel lekker, maar ze staan binnen een uurtje (met voornamelijk wacht-tijd) op tafel. Made with love, geef ik je het recept! (Sorry voor de cheesy pun, dan hebben we die maar gehad). 

valentijnsrecept, koekjes voor valentijn, valentijn recepten, zandkoekjes receptGedipte zandkoekjes (20- 25 koekjes)
350 g bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
200 g boter (op kamertemeratuur)
200 g suiker
1 ei (liefst een groot ei)
1 tl vanille extract
1 tl bakpoeder
180 g pure chocolade

Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout en zet apart. Klop de boter met de suiker licht en luchtig met een mixer voor ongeveer 3-4 minuten. Voeg het ei en vanille extract toe en mix dit tot een geheel. Voeg in delen ook het meelmengsel toe. Blijf mixen totdat het er klontjes beginnen te ontstaan. Blijf een paar minuten mixen totdat het steeds meer een geheel wordt. Kneed het vervolgens zelf nog even door, maak er een bal van en laat dit in folie een kwartiertje in de koelkast harder worden. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door.
Bestuif je werkblad met bloem (of leg bakpapier neer). Dit truucje leerde ik pas en werkt heel goed: druk het deeg plat en leg daar bovenop weer een stuk bakpapier. Wanneer je nu met deegroller het deeg uitrolt (tot ongeveer 1 cm dikte), krijg je geen scheuren of rimpels en echt een heel strak, glad deeg! Druk de koekjes uit met een hartjes-vormpje (of knip een hartje uit papier en snijd dit langs de randen van het deeg elke keer af). Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat weer een kwartiertje hard worden in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koekjes nog beter hun vorm bewaren.
Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden en bak de koekjes in ongeveer 6-10 minuten af. Blijf bij de oven, want de baktijd is zo verschillend per oven en vooral per koekje. Een dikker koekje moet vanzelfsprekend wat langer, dan een dunner koekje. Mijn koekjes waren ongeveer 1 cm dik en heb ik 8 minuten in de oven gelaten. Ik houd ervan als ze nog blank zijn en nog net geen bruine randjes krijgen; ze blijven dan ook na het bakken nog een beetje chewy.valentijnsrecept, koekjes voor valentijn, valentijn recepten, zandkoekjes recept Laat ze een paar minuutjes op de bakplaat liggen en laat ze verder afkoelen op een afkoelrooster.

valentijnsrecept, koekjes voor valentijn, valentijn recepten, zandkoekjes receptVerwarm de chocolade aubain-marie of -wat ik altijd doe- in een steelpannetje op laag vuur onder constant roeren. Dip de hartjes voor de helft in de chocolade en leg ze op een afkoelrooster. Gebruik echt een afkoelrooster en geen bord, zodat je de koekjes niet breekt als je ze er afhaalt. Laat de chocolade een half uurtje hard worden in de koelkast en serveren maar!valentijnsrecept, koekjes voor valentijn, valentijn recepten, zandkoekjes receptvalentijnsrecept, koekjes voor valentijn, valentijn recepten, zandkoekjes receptIk vind de koekjes het lekkerste als ze net uit de koelkast komen en de chocolade écht hard is. Maar ze zijn prima te bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur voor ongeveer 1-2 weken. Happy Valentine! X Shifra

Comments

  1. Lekker en ze zien er ook nog eens heel leuk uit! Ik ga van de week maar snel chocola halen, zodat ik ook weer de keuken in kan duiken.

  2. Dit vind ik een leuke om m’n vriendje mee te verassen, hij is echt dól op alles met suiker, haha :) X

  3. Jannieneke

    Ziet er leuk en lekker uit! Prachtige foto’s! Ik wil ze straks direct gaan maken. Nu schrijf ik net de ingredienten over. Maar er staat 2x “1tl vanille extract”. Als ik 1tl gebruik, is dat genoeg?

    • Shifra

      Aah, shit. Haha! Je ziet het net nog voordat ik de ‘edit’ maakte. :) Ik probeer altijd de ingrediëntenlijst te schrijven in de volgorde dat je hem gebruikt en zag net dat ik met het verschuiven van de ingrediënten de vanille extract niet heb weg gehaald. Sorry! Thanks alsnog voor je oplettendheid! 1 tl is genoeg. :) (2 zou ook kunnen hoor, voor een extra vanille smaak!)

      • Jannieneke

        Geeft helemaal niets, kan gebeuren. Ik heb alvast de roomboter uit de koelkast gehaald. Ga straks aan de slag. Stiekem zit ik al een poosje gelijk ‘s ochtends op je site te kijken of er al iets online staat over jou schoonmaakrooster. Al een idee wanneer je daar iets over schrijft?

  4. Ilse

    Wat een schattige koekjes, lang geleden dat ik zandkoekjes heb gemaakt trouwens! Binnenkort dan maar weer eens doen! :)

    • Shifra

      Jaaaa, voelt old-skool hè? Ik vind deze versie van zandkoekjes heel lekker, omdat ze net wat specialer voelen. Niet zo hard, maar juist heel zacht en chewy!

  5. Mmm, dit lijkt me echt zo lekker! Dit recept ga ik zeker onthouden, want ik moet dit echt een keer gemaakt hebben, haha! Vooral dat gedipte chocolade lijkt me echt iets om naar uit te kunnen kijken. :-)

    • Shifra

      Zeker doen, ze zijn echt heel lekker! Ik heb al heel wat zandkoekjes gebakken (vaak met oppaskinderen) en daarom is in de loop van de tijd mijn recept wat verandert. Maar sinds afgelopen jaar is dit is echt mijn favoriete standaard zandkoekjes recept geworden. Ze zijn niet hard, maar juist heel rijk en chewy. Mmmm!

  6. Dit ziet er echt super leuk uit! Ook heel geschikt om cadeau te geven – voor Valentijn bijvoorbeeld – in een leuke glazen pot.

  7. Roos

    Wat zien de koekjes er heerlijk uit!!! Ik heb ze zelf ook gemaakt en ik heb ze versierd met een eetbaar pareltje ziet er ook erg leuk uit!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.