Gekruide appelcake met walnoot

Heerlijke cake, met kruiden en appel, herfstcake, herfstreceptAfgelopen weekend verlangde ik er heel erg naar een echte hérfstcake te bakken. To set the mood.  Daarom schreef ik alle dingen op die mij aan de herfst doen denken en dat werd uiteindelijk de ingrediëntenlijst voor deze cake. Veel kruiden én appel! Heerlijke cake, met kruiden en appel, herfstcake, herfstreceptDe cake was -letterlijk- binnen 2 uur op. En dat terwijl ik deze cake voor de eerste keer bakte. Ik vond hem zelf toen nog niet helemaal perfect; hij was net iets te lang gebakken en er mochten nog wel iets meer kruiden in. Dit resulteerde in een heel veel betere cake, die ik vandaag met veel liefde virtueel aan je voorschotel. Het is een compacte cake (qua structuur lijkt het een beetje op Indische cake), gekruid en toch ook weer fris (door de appel).
Heerlijke cake, met kruiden en appel, herfstcake, herfstrecept Gekruide appelcake met walnoot
3 Granny Smith appels
1 tl kaneel + 1,5 theelepel kaneel voor de appels
2,5 el kristalsuiker
250 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl fijngemalen kruidnagel
200 g lichtbruine suiker
125 gram boter (gesmolten en afgekoeld)
1 tl vanille extract
2 eieren
75 g gehakte walnoten

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes en meng met kaneel en kristalsuiker in een kom. Smelt de boter en laat dit afkoelen (ik smelt het meestal gewoon even snel in de magnetron). Zeef en voeg de droge ingrediënten bij elkaar in een kom: de bloem, bakpoeder, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Zet dit apart. Meng de bruine suiker, gesmolten boter, vanilla extract en eieren met een mixer of garde in een kom. Roer vervolgens de droge meelmix erdoor tot een glad mengsel en giet het beslag in een bakvorm bekleed met bakpapier of boter. Spatel 2/3 van de appelstukjes (en het eventuele appelsap) samen met de gehakte walnoten door het beslag. Eindig met een laag appelstukjes op de bovenkant van het beslag. Bak de cake op 175 graden goudbruin en gaar in 40 minuten of totdat er een satéstokje droog en met kruimels uitkomt. Neem de cakevorm uit de oven en laat voor ongeveer 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake voorzichtig uit de vorm, plaats op een rooster en laat verder afkoelen. Snijd de cake vlak voor het serveren in plakken. Bestrooi eventueel nog met poedersuiker. Heerlijke cake, met kruiden en appel, herfstcake, herfstrecept

Heerlijke cake, met kruiden en appel, herfstcake, herfstreceptDoor alle kruiden en de stukjes appel is het écht een herfstcake geworden. Maar of het nu ook de mood voor de herfst heeft gezet bij mij..  daarvoor moet ik nog maar even een paar plakjes van deze cake eten! Liefs, Shifra

Comments

  1. Ik vind het zo tof dat jij gewoon ingrediënten opschrijft en daar een cake uitmaakt! Hij ziet er heel erg goddelijk uit! Echt lekker herfstachtig!
    Liefs, Tessa

    • Shifra

      Haha. Dankjewel! Ik moet er veel zelfstudie voor doen hoor om zo ver te komen! ;-)

  2. Wauw, hij ziet er echt onwijs lekker uit, die komt hier binnenkort zeker eens op tafel:)
    Bedankt voor het delen van het recept!

    • Shifra

      Misschien vervangen door andere noten? Zonder noten is hij ook lekker hoor, maar het geeft net iets meer bite!

  3. Het ziet er echt heerlijk uit!! Ik doe vaak de makkelijke variant gewoon een koopmans cake pakje en dan doe ik er zelf appels, kruidenzooi erbij :D nomnomm

  4. Mar

    M’n cake is helemaal mislukt :( :( ….het rook super lekker in huis (beslag was ook erg jummie), maar hij werd niet gaar binnenin en de bovenkant was al bijna verbrand. Een soort hele plakkerige cake was het, en de volgende dag was hij zelfs nog plakkeriger geworden en niet lekker. Had heb op 170 graden gebakken…en later zelfs nog wat langer door laten bakken na testen met een sateprikker… Wat doe ik hieraan? Heb je een tip?

    • Shifra

      Oh wat jammer! En wat zonde van je ingrediënten!:( Heel vervelend! Het klinkt alsof de oven de temperatuur van de oven niet gelijk verdeeld is. Een heteluchtoven doet dit beter dan een conventionele oven.
      Als je geen heteluchtoven hebt (of het werkt nog steeds niet) kun je de cake lager in de oven plaatsen, er aluminiumfolie overheen doen en/of de baktemperatuur verlagen (en de baktijd verlengen).
      Ik hoop dat het de volgende keer wel werkt! Veel succes!

  5. christa

    prima recept, alleen moet wel een stukje langer in de oven.
    na ruim een uur op 175 graden was de cake pas gaar van binnen.
    en errug lekker

    • Shifra

      Hi Christa! Ja de baktijd kan verschillen, het ligt heel erg aan je oven. Daarom altijd met de saté prikker testen, maar zo te horen heb je dat gedaan! Leuk om te horen dat het is gelukt en dat je het zo lekker vond! :-)

  6. Joke

    Nomnomnom! Ik heb de cake gisteren gebakken. Had geen vanille extract in huis en ipv Granny appels heb ik Goudreinetten gebruikt. Cake moest bij mij ook iets langer in de oven (hetelucht).
    Lekker dat de cake was! Hij is al helemaal op… schande met 2 personen :)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.