Vernieuw oude badkameraccesoires met goudspray

Kranen badkamer goud spuiten (12)Hi! Ik ben heel (heel!) enthousiast om dit project vandaag te delen. Al sinds het begin van mijn badkamerrenovatie wilde ik mijn badkameraccesoires in het goud. Maar ik moest het uit mijn hoofd zetten, omdat nieuwe kranen kopen veel te duur zou worden. Maar nadat ik de hele badkamer had betegeld zag ik dat gouden kranen alles zoveel meer zouden afmaken. AAH! Na wat googelen vond ik een paar Amerikaanse blogs (zoals deze) die hadden gedaan wat ik uit duurzaamheid niet durfde: de kranen goud spuiten. Het resultaat is zó mooi, dat ik met veel trots deel! 

Kranen badkamer goud spuiten (15)En dan de spetterende before and after-foto waar we allemaal op hebben gewacht. Bam!

Het ziet eruit als een grote klus, maar het viel uiteindelijk best mee. Het afplakken kost het meeste tijd. Het spuiten gaat heel snel en elke laag is 10 minuten al droog genoeg om weer de volgende laag te spuiten. Bij elkaar heeft het mij twee avonden gekost.De beste goudspray Werkwijze
Na online research en gekletst te hebben met wat mensen uit mijn omgeving (die er verstand van hebben), leerde ik dat dit de beste methode (met de meeste kans dat het lang mooi blijft) was om het aan te pakken:

Gebruik een primer en goudspray die allebei voor metaal én buiten gebruik bedoeld zijn.
(Zo zijn ze (beter) bestand tegen het klimaat in de badkamer. Ik heb drie verschillende goudsprays geprobeerd, maar uiteindelijk leverde deze goudspray echt bij verre na de mooiste kleur op. Niet te nep, niet te glans, maar mooi mat goud/messing-achtig.)Badkamer kranen goud spuitenProbeer zoveel mogelijk van het metaal te schuren met fijn schuurpapier (200+), zodat het ruwer wordt en de verf straks beter blijft plakken. Ontvet vervolgens met wasbenzine of thinner.

(Ik was bang dat het schuurpapier krasjes zou achterlaten, maar de kleine krasjes die ontstaan worden weer opgevuld met de primer straks. Uiteindelijk is het resultaat helemaal glanzend en zie je niets meer van het schuren.)Kranen badkamer goud spuiten (14)Tape de kraan af en beplak de omgeving met plastic (als een echte CSI-omgeving). Tape ook heel goed de openingen van de kraan, waar het water uitkomt. Deze wil je niet dichtspuiten. En afplakken is saaaaaai. Maar het is het helemaal waard als je straks alles los trekt en blijkt dat je niet meer de omgeving hoeft schoon te maken.
(Note to self: gekleurd tape gebruiken. Op de linkerfoto zit al tape, maar je ziet het nauwelijks. Sorry!)

(Je kunt de onderdelen ook los halen en ergens anders spuiten, maar ik denk dat ik tegeltjes zou breken bij het loshalen. En ik was ook bang dat het een beetje een worsteling zou worden om alles er weer aan te krijgen, met beschadiging aan de goudverf misschien als gevolg. Ik heb alleen de douchekop en slang losgehaald.) Kranen badkamer goud spuiten (16)Spuit één dunne laag primer. En laat 10-15 min. drogen.
Spuit vervolgens 2-3 lagen met de goudspray en wacht met een nieuwe laag totdat de vorige laag droog is.
Laat na de laatste laag de verf 2 uur verder drogen en uitharden.Kranen badkamer goud spuiten (17) Snijd met een mesje de tape los van de kraan, zodat je niet het risico loopt per ongeluk verf van de kraan mee te trekken.
Check even of het water nog goed doorloopt en niet per ongeluk toch een paar openingen verstopt zijn geraakt. Alles werkte bij mij goed en ook nu, na een paar keer douchen, zijn er nog geen problemen of krasjes! Kranen badkamer goud spuiten (11)Kleine kanttekening: het is een experiment. Ik heb dit nooit eerder gedaan en ik heb daarom ook geen idee hoe goed dit blijft zitten. En ik weet ook niet hoe dit straks gaat met kalkaanslag en schoonmaakmiddelen. Ik heb het deze week al wel een keertje schoongemaakt met de achterkant van een schuursponsje; ik heb expres heel hard gewreven, maar de verf bleef perfect zitten. Ik zal over een paar maanden een update in deze post plaatsen over de weerbaarheid van het project. :)

Op de Amerikaanse blogs las ik trouwens hele goede ervaringen; mensen waarvan het al 3 jaar perfect zat!

Kranen badkamer goud spuiten (13)Het moet je ding zijn, maar ik ben er echt ontzettend blij mee. Het past nu zo ontzettend goed bij de rest van de badkamer. Voor mij wint dit project het van gekochte, nieuwe badkamer accessoires. Voor mij was het heel simpel: ik heb niets te verliezen in het experiment om van goedkope, oude badkameraccesoires iets te maken wat meer onze smaak is, voordat ik het weggooi en nieuwe spullen koop. En ik had dezelfde keuze gemaakt in een koophuis. :)  X Shifra

Comments

 1. Hoe vet is dit!? Staat super leuk! Mijn vriend zou niet akkoord gaan hier mee, dat zou hij zonde vinden haha.

 2. Supergaaf, ik zou het zelf niet aandurven op mijn nieuwe spulletjes maar ik begrijp helemaal dat je dit zo aanpakt. Mooi resultaat!

 3. Mirthe

  WAUW! Supergaaf project, Shifra!! Ik wil dit ook! Ik ben benieuwd hoe het met de rest van de badkamer staat.

  • Shifra

   Thanks!! Ik moet wat kleine dingetjes in de badkamer doen en regelen en dan komt de hele badkamer make-over online. Over 2-3 wk dus!:) Ik herken mijn oude badkamer niet meer terug, er is zoveel veranderd!

 4. Lara

  Wat een grappig idee! Vooral hst wastafelkraantje vind ik mooi, de douche vind ik er een beetje gek uitzien, net of het nep is ( ik vind het een soort plastic, barbie douchesetje oid lijken). Maar misschien komt het op de foto’s minder goed over, dat zou kunnen. Het kraantje lijkt naar mijn idee wat glimmender.
  Hoe dan ook wel een tof idee! Nu wil ik ook weer vanalles goud spuiten!
  (Vind je huurbaas dit trouwens ok? De mijne zou het echt niet waarderen)

  • Shifra

   Beide kranen hebben dezelfde behandeling en zijn van hetzelfde materiaal. Maar in de douche zit geen raam, dus geen licht in val voor glans misschien dat dat het verschil maakt? Ik vind de kleur juist heel mooi en heel echt! Het duurde het wel 3 spuitbussen om de juiste kleur te vinden, maar dat was het waard.

 5. Nellie

  Voor mij is het goud niets voor mn badkamer, maar wel een briljant idee voor een ander project! En dan met n koperspray! Top inspiratie Sifra, daar word ik blij van!

 6. Zo gaaf!! Wij doen dit wel met lampen en andere dingetjes in huis, maar de badkamer? Die moet nog! Kan je die van ons niet even komen redden? 🙈

 7. Heel tof! Ik zit er zelf aan te denken om mijn douche ‘garnituur’ mat zwart te spuiten. Wel slim dat je gewoon alles afgeplakt hebt, ik wilde het hele systeem al gaan demonteren. Heb wel alle stopcontacten en schakelaars wit of zwart (zwarte opbouwcontactdozen bestaan blijkbaar gewoon niet) gespoten tijdens de verbouwing van mijn appartement, knapte ook enorm op. Ben benieuwd naar het eindresultaat van je badkamer, de vloertegels vond ik ook fantastisch!

 8. Heel gaaf! Mat zwart zou denk ik ook aan tof resultaat geven. Ik heb trouwens als ik schilderstape gebruik voor een projectje met spuitverf dat het er toch onder komt te zitten, heb jij dat niet?

 9. Nu ben ik helemaal benieuwd naar de rest van de badkamer. Ziet er supergaaf uit, en inderdaad, helemaal jouw ding!

 10. Annoesjka

  Zo gaaf weer, Shifra! Volgens mij hebben jullie nu echt het coolste huurhuis ooit! :-)

 11. yvon

  De kranen zien er super leuk uit, en ik ben zeer benieuwd hoe alles eruit zal zien als de badkamer volledig af is.

 12. Hm, deze DIY van je ben ik eens wat minder enthousiast over. De kraan van de wasbak vind ik heel geslaagd, maar de douche vind ik wat nep en speelgoedachtig overkomen. Misschien door het matte effect van de verf, of omdat alles exact dezelfde kleur is, zonder rode en blauwe accentjes voor warm/koud. Anyway, ik kijk uit naar je volgende DIY ^^

 13. Wauw, dat je zoveel geld stopt in een huurhuis! Dat zou ik nooit doen. Wel leuk gemaakt! Ik ben benieuwd hoe het er binnen een jaartje uitziet, misschien leuk om dan nog eens een verslag te maken?

  • Shifra

   Juist niet! Dit is súper cheap! Als het mijn eigen huis was geweest had ik nieuwe kranen gekocht. :) Ga ik doen! (Als ik er dan nog woon!)

 14. ellebel

  hoi, erg leuk idee en ga ook de matzwarte variant doen. Is het nu naar ca 6 maanden ook nog steeds goed op de kranen enz ??

  Of ik nu een koop- of huurwoning zou hebben maakt niet uit, je moet het naar je eigen zin maken. Of alle aanpassingen een meerwaarde is bij verkoop voor de nieuwe kopers is ook maar de vraag.

  • Shifra

   Yes! Ik ben pas nog in het huis geweest en het zit er nog op. (ik woon er zelf niet meer )

 15. Yeeeei, super blij mee thx!!! Ik ben opzoek naar een gouden kraan, maar die van grohe heeft een levertijd van 12 weken! Met jouw artikel kon ik mijn vriend overtuigen :)
  ik ga de spullen meteen halen. Waar heb je die goedkleur vandaag? Gamma gewoon?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.