Het bouwen van onze keuken: progress

a cup of life (7)Altijd als ik denk dat we niet nóg verder kunnen gaan in onze verbouwing, gaan we toch altijd nog een stapje verder. En ik verbaas me dat er überhaupt nog een verdere stap is. We doen al bijna alles zelf! Maar het was écht de next level toen we besloten de keuken hélemaal from scratch te maken. Ik was heel onzeker. Zeker toen de lading met hout binnen kwam en ik bedacht dat hier een keuken uit moest komen. Hoe dan? En vooral, kunnen we dit net zo mooi maken als een gekochte keuken. Inmiddels zijn we 2/3 maanden verder en hoef ik nieuwe mensen niet meer te vertellen wat al die houten dingetjes bij elkaar doen. Het begint echt al op een keuken te lijken! Ik laat vandaag onze progress zien. (ik zeg onze, maar alle eer vooral aan Hans! Ik ga straks vooral meer in de afwerking doen.)a-Cup-of-Life-87 (1) keukenDie planken daar links, dat is dus hoe de keuken binnen kwam. Sommige dagen vond ik het geweldig, andere dagen riep ik gefrustreerd: “Kunnen we niet gewoon eens een keer normaal doen en gewoon iets kópen?”. In eerste instantie besloten we hem zelf te maken, omdat het een stuk goedkoper was. We hadden geen budget voor een keuken, zéker niet zo’n grote keuken. Zelfs bij Ikea zou het te duur worden. Maar als we zelf zouden bouwen zouden we een massief houten keuken hebben voor een paar duizend euro! Zie je de fonkeling in onze ogen? Dus we besloten hem zelf te maken.

En ik ben zó blij! Het is zo fijn om alles tot in de detail te kunnen bepalen. De muren lopen een beetje scheef en daardoor is het fijn dat we alles echt zo passend mogelijk kunnen maken. a cup of life (5)Plus, de keukenstijl die we wilden is niet makkelijk hier in Nederland te vinden. We wilden heel graag in-frame kastjes, dat wil zeggen: de deurtjes en kastjes vallen letterlijk in een frame. De ruimte die je dus om de deurtjes heen ziet. In veel keukens is het vaak zo dat de deurtjes óp het frame vallen. Vergelijkbaar met stompe deuren en opdekdeuren eigenlijk.

Qua stijl willen we namelijk de kant op van de ‘shaker-style’; minimalistische, tijdloze keukens. En dan heb je dus in-frame (of ‘inset’) kastjes nodig. De shaker-style is nu heel populair aan het worden, maar omdat de stijl zo tijdloos is maakt het niet uit of het een trend is of niet. Over 5 jaar is je keuken dan niet ‘uit’ of ouderwets.  Wij willen het net een tikje strakker en minder landelijk dan de shaker-style, maar we willen wel een heel eind die kant op. a-Cup-of-Life-89Begin dit jaar ontwierpen we onze keuken op de computer. Dit was zó leuk! En veel werk. En lastig. Ik had nog nooit erder een keuken ontworpen en nu echt alles mogelijk was, had ik geen idee hoe en waar ik moest beginnen. Uiteindelijk hebben we nu nog wat kleine dingetjes veranderd tijdens het bouwen, maar hij is in grote lijnen ongeveer wel hetzelfde gebleven. (Ik kreeg de vorige keer veel vragen over de kastjes onder, maar dat worden vrijwel allemaal lades! Die hadden we gewoon nog niet ingevuld op de tekening.)a cup of life 2En dit is waar we nu zijn, 3 maanden later (inclusief het ontwerpen van de keuken). Tof hè? Je ziet echt de keuken al! Hans heeft eerst alle kastjes gemaakt en 1,5 week geleden is hij begonnen aan de faceframes, de bruine latjes.
a cup of life 1 a cup of life (14)En op deze laatste foto zie je de bar. De plek die rechts leeg is, is de plek waar straks het fornuis komt. We hebben rechts twee hoge kasten, in plaats van ons eerste plan: één hoge kast. We willen hier een diepvries en koelkast in maken.
Over de pootjes aan de onderkant komen natuurlijk nog plinten, maar die blijven voorlopig open totdat het leidingwerk echt helemaal klaar is.

Over de kastjes boven het aanrecht heb ik nog steeds geen beslissing gemaakt, maar ik was blij met al jullie tips op deze post! Ik wil wel kastjes, maar ik wil stiekem ook nog steeds open planken. Aah! Ik moet snel de knoop doorhakken. Maar het is nu wel een stuk makkelijker nu de keuken fysiek zichtbaar is!

Ik wilde eigenlijk in deze post nog uitgebreid beschrijven hoe we te werk zijn gegaan (in stappen) in het bouwen van de keuken, maar ik weet niet of dat heel interessant is (of dat het dan te technisch wordt?). Maar anders schrijf ik daar nog een aparte post over.

De volgende stap in de keuken zijn nu de lades en deurtjes! En we hopen eind juni helemaal klaar te zijn met de keuken. (maar ik durf geen deadlines meer te stellen.).  X Shifra

Comments

 1. Imke

  Wauw! Echt heel gaaf. Ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat! En ik ben wel heel nieuwsgierig naar het stappenplan :-).

 2. Amber

  Super gaaf! Ik zou meer technische details en een stappenplan super interessant vinden!

 3. Fleur

  Oh wow! Super gaaf dat jullie hem helemaal zelf maken! En ja, ik zou wel ook meer technische details willen weten :)

 4. Ik vind het zo super knap dat je dat allemaal zelf doet! Qua budget begrjip ik het wel, maar ik vind bijvoorbeeld het stellen van de kastjes zo ontzettend lastig, ik ben altijd blij als iemand van de keukenboer dat doet (eindeloos verhaal anders). Maar zo krijg je het wel precies zoals je wilt, en als je tussentijds nog iets bedenkt wat anders moet, dan kan dat natuurlijk. Diepe buiging voor Hans hoor!

 5. Onwijs gaaf maar het lijkt me ook wel heel spannend en stressvol om alles helemaal zelf te doen. Al weet ik zeker dat jullie dit kunnen, zulke creatieve diy’ers!

 6. Jeetje, wat een werk haha! Mijn moeder verbouwd de keuken ook… is nu ruimer door uitbouw, maar er staat wel gewoon een IKEA keuken hoor. Hoewel ze hier geluk mee hadden, want dit was het volgens hen ;) Met kookeiland, dus ik vind het geniaal!

 7. Anne

  Leuk om te lezen/zien. Lijkt me heel gaaf om helemaal zelf te kunnen bedenken hoe je perfecte keuken eruit ziet. Maar ook wel lastig: er zijn dan zoveel kleine dingen waar je keuzes in moet maken!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.