Hoe kies je de juiste pasta?

Hoe kies je de juiste pasta bij de sausIn het begin van mijn studententijd – toen ik echt begon met dagelijks koken- durfde ik vrijwel niets af te wijken van recepten. Ik woog alles precies keurig af en gebruikte elk aangegeven ingrediënt, stiekem was ik echt een mietje hoor! Iets wat ik wél durfde te veranderen, en ironisch gezien altijd fout deed, was de pasta vorm! Er zijn gigantisch veel verschillende pasta vormen (ik ontdek nog steeds wel eens nieuwe!) en ik had geen idee wat het verschil was. Dus ik gooide bij de saus wat ik in huis had. “Boeeeeeeeeee”. Want dat kan helemaal niet. Of ja, het kan wel. Maar het is vaak lekkerder als je de juiste pasta bij de juiste saus gebruikt! Dus vandaag een kleine pasta gids!

Hoe kies je de juiste pasta bij de sausDe afgelopen twee jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in pastavormen en bijhorende sauzen. Ik eet vaak pasta en daarom vond ik het leuk er meer over te leren en weten! Veel dingen heb ik geleerd van verschillende (bestaande) gidsen op het internet, uit een Jamie Oliver kookboek of uit eigen ervaring. Nu moet je niet denken dat ik het áltijd goed doe, want ik ben ook vaak genoeg nog te lui om naar de winkel te fietsen voor de juiste pasta of soms staat iets gewoon leuker op een bord. Een kleine waarschuwing vooraf: je wordt een pasta-miep als je de verschillen eenmaal weet. Maar je gaat pasta ook nóg meer waarderen.

Oh en als ik nog even mag: sinds gisteren heb ik een pastamachine! Wohoo, ja echt! Die fiets ik er zomaar even tussendoor, want eigenlijk heeft het niet heel veel te maken met dit artikel, maar ik wil mijn blijdschap even laten blijken. Dus ik maakte een foto met op de achtergrond mijn nieuwe pastamachine.

Hoe kies je de juiste pasta bij de sausPasta kun je ruwweg onderverdelen in lange pasta soorten en korte pasta soorten.

De lange pastasoorten zie je hierboven. Die zijn eigenlijk heel makkelijk, want ze veranderen alleen maar van dikte. Gebruik sauzen die alle slierten bedekken en dus niet te grof gesneden stukken vlees of groente bevatten (dan blijft het onder in het bord liggen namelijk). De saus mag ook weer niet te dun zijn, want dan nemen de slierten de saus niet op.
Over het algemeen geld: hoe dunner de pasta sliert, hoe lichter de saus. Spaghettini en Capellini zijn nóg dunner dan de pastasoorten die je hierboven ziet staan. Tagliatelle is iets breder dan spaghetti, waardoor het meer bite heeft en past bij iets zwaardere sauzen. Papardelle is helemaal breed (2cm) en mag zeker een rijke, zware saus krijgen.

Specifieke saus: Gebruik bij dunne slierten (Spaghettini en Capellini) een saus op basis van olie en knoflook (heel lekker!), gebruik bij een iets dikkere paste, Spaghetti of Linguini, tomaten sausjes, pesto sausjes of een vissausje (mag gevuld zijn met groente of vlees). En romige sausjes passen heel goed goed bij Tagliatelle en Papardelle.

Hoe kies je de juiste pasta bij de sausKorte pasta soorten
De korte pasta bestaan uit allerlei verschillende vormen, staafjes en gevulde pasta (zoals ravioli en tortellini).
Hoe groter de vorm of het staafje is, hoe hartiger je de saus kunt maken. Vooral staafjes of holle pasta passen goed bij sausjes met grote stukken vlees of groente; de pasta kan zich dan daarmee laten vullen. Gladde pasta’s zijn goed voor lichte sausjes, de saus glijdt zo van de pasta af. Terwijl geribbelde pasta dus vraagt om een zwaardere saus, zodat de saus een beetje in de ribbels kan blijven steken.

Saus: Holle pasta soorten (penne, macaroni, rigatoni) matchen goed met romige sausjes met stukken vlees, vis en groente. Fusili en Farfalle houden ook van romige boter- of kaasachtige sausjes met grote stukken vlees, vis of groente. Gevulde pasta soorten als Ravioli en Tortelline zijn al zwaar en machtig, dus ga voor een boter of lichte tomaten- of groentesaus.
Hoe kies je de juiste pasta bij de sausEn om het dan nog een stuk ingewikkelder te maken heb je óók nog een volkoren variant van alles. Maar eigenlijk is dat helemaal niet ingewikkeld! Dat is gewoon persoonlijke voorkeur! Ik eet zelf zoveel mogelijk volkoren pasta’s, maar het lijkt wel iets stugger te zijn dan ‘witte pasta’. Dus soms past een een witte variant gewoon beter bij mijn saus.

Er zijn natuurlijk nog veel meer pastavormen dan dat ik hierboven heb beschreven (Even googlen: 600-700 verschillende pasta soorten!). Dit zijn eigenlijk de pastavormen die ik het meest gebruik en waar ik het meest van af weet. Maar ik heb meestal standaard maar 4-5 verschillende pasta’s in huis! Ik hoop dat je het interessant en leuk vond om te weten. Ik heb lange tijd een lijstje met deze informatie aan de binnenkant van mijn keukenkastje geplakt gehad. Een mini naslagwerkje, zo leerde ik het extra snel uit mijn hoofd, zodat ik nu bijna automatisch al de juiste pasta kies! Ik ben niet zo heel erg van de regeltjes, dus zoals ik vaak zeg: houd je niet teveel aan wat ik hierboven allemaal geschreven heb hoor. Een andere pasta bij een dezelfde saus kan weer een hele andere beleving geven, dus blijf lekker experimenteren. X Shifra

P.s Mijn favoriete pasta gerechten: pasta alla norma, gorgonzola pasta en pasta met mascarpone!

Comments

 1. Handig! Ik vind dat pasta zichzelf wel een beetje uitwijst. Met bolognesesaus eet ik het liefste spaghetti, linguini of capellini maar eigenlijk zou tagliatelle of papardelle ook prima kunnen gaan. En bij macaroni meestal penne of macaroni (duh). Pasta kan inderdaad wel echt een verschil maken binnen een gerecht! Vooral door te kiezen voor een volkoren variant smaak je snel iets heel anders! Ik heb het zelf altijd moeilijk met de kleine ronde pasta zoals orecchiette / farfalle / tortellini etc. Die zijn heel anders qua stevigheid en dus best moeilijk te combineren vind ik! X

 2. ik had geen idee dat er regels zijn voor de juiste pasta. Maar als ik zo kijk dan doe ik wel de juiste saus bij de juiste pasta, haha. Leuk om te lezen.

 3. Mooie foto’s heb je gemaakt! Heel pinteresty! Ik varieer meestal tussen penne en spaghetti, net waar ik zin in heb.

 4. Leuk artikel! Ik vind farfalle zelf super met een lichte koude pastasalade, voor warme pasta’s ga ik al snel voor de ‘lange’ pastasoorten. Maar wie weet durf ik na het lezen van dit artikel wel eens wat meer afwisselen! :-) X

  • Shifra

   Farfalle (en ook penne) gebruik ik ook heel graag voor koude pasta salades! Gisteren toevallig nog! En dat is ook perfect. Dan heb je vaak geen echte saus, en grove stukken groente en vlees/vis erbij. Maar het is ook heel lekker bij warme gerechten! Bijv. pasta alla norma (http://acupoflife.nl/pasta-alla-norma/ )

 5. Mara

  Jaa pasta! Ik ben er dol op! Mijn huisgenoten kijken nog steeds raar naar mijn 6 weckpotten met verschillende pasta’s op mijn koelkast haha. Saus eet ik er echter niet veel bij, als ik het maak zijn het kleine hoeveelheden. Van een goede saus heb je natuurlijk niet veel nodig, ik vul mijn maag liever met extra groenten :)

 6. Wow! Dit is echt handig :D Ik heb er zelf eigenlijk nooit zo over nagedacht maar volgens mij doe ik het meestal redelijk goed, als ik je artikel zo lees. Mijn lievelingspasta is verse spaghetti met olie, (héél veel) knoflook, peterselie en rode peper, jum <3 Meestal maak ik de knoflookpasta met tagliatelle (omdat de AH daar een hele lekkere verse variant met basilicum van heeft) wat weer heeeelemaal fout is natuurlijk. Dus vanavond ga ik hem weer eens maken zoals het echt hoort.

  • Shifra

   Ooh, dát vind ik ook zo lekker! Pasta met olie en knoflook. Goed idee om weer eens te doen! Knoflookpasta met tagliatelle ken ik niet eens van AH, je maakt mij nieuwsgierig! Ik meng heel graag knoflook door (elke) pasta heen.

 7. Ik vraag me dit af elke keer als ik pasta maak, maar vergeet het dan op te zoeken! Echt super om het dan ineens voorbij te zien komen op mijn Bloglovin’ feed.

 8. Lotte

  Jaaa dit is écht handig! Prachtige foto’s en nuttige informatie! Bedankt voor het delen!!

 9. Nou, weer wat geleerd ;) Hoewel ik me er stiekem toch niet aan ga houden want ik kook toch bijna nooit, haha ;D Maar ik heb nu wel zin in pasta… yummm ;)

 10. Wat een leuke post, veel handige info! Dingen die ik nog niet echt wist. Ik ben ook gek op pasta, dus de informatie komt goed van pas :)

 11. Goh ik heb hier eigenlijk nooit bij stil gestaan. Super handig artikel! Ik ga (proberen) hier op te letten! :-D

 12. Jummm, ik krijg spontaan zin in een pasta gerecht! Ik vind spaghettini heel erg lekker (de dunnere versie van spaghettti)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.