Hoe maak je de perfecte ijskoffie?

zo maak je ijskoffie a cup of life-8Vorige week kwam een vriendin met het idee om met de ijsblokjesmachine uit mijn koelkast, ijskoffie te maken. Waarom heb ik er zelf nog niet aan gedacht? Ik ben totaal geen koffiedrinker, maar ijskoffie… Now we are talking.  En met dit warme weer is ijskoffie al helemaal de beste wake-up call. Vergeet de Starbucks en maak je eigen perfecte ijskoffie! Zo sterk en zoet als je maar wilt en bovenal gewoon heel koud.

Oh en als je nu denkt, ijskoffie is toch gewoon ijsblokjes in je koffie gooien? Keep reading!

zo maak je ijskoffie a cup of life-4Ijsblokjes mengen met normale afgekoelde koffie is het ook het eerste wat ik dacht en dus probeerde.. Maar het resultaat was een hele waterige koffie en als je er dan nog melk bij gooit, was de hele power van de koffie weg. Het leek meer op een slap mokka drankje.  (Maar als je haast hebt ‘ s ochtends is dit nog steeds een goede manier om ijskoffie te krijgen).

De beste ijskoffie maak je door écht goede koffie te zetten, ‘cold-brew koffie’. Koffie die die je koud een nachtje laat trekken. Wait, what? 12 uur? Ja! Maar het is het waard. Het langzaam en koud trekken van de koffie zorgt ervoor dat het een stuk minder bitter is en het een veel betere en zachtere smaak heeft. En als je déze koffie verdunt met ijs en melk, krijg je een sterke, koude koffie die net zo goed is als je warme koffie.

Het recept om de perfecte ijskoffie in huis te krijgen en een grote voorraad aan te leggen-> zo maak je ijskoffie a cup of life-3Ijskoffie (voor 1 ijskoffie) 

100 g medium gemalen koffie*
350 ml koud water
ijsblokjes
melk

*Zorg ervoor dat de koffie niet té fijn gemalen is, anders is de koffie niet meer te filteren.

Eerst maken we dus die goede cold brew coffeee. Als je een drukpot (french press/cafetière) hebt, dan is dit heel makkelijk! Ik heb die niet, dus ik doe het in een grote kan met de hand.

>De french press methode
Doe de koffie samen met water in de drukpot, roer even goed door met een houten (of plastic) pollepel. Doe de deksel (met plunjer) op de pot met de opening aan de goede kant. Laat de plunjer omhoog staan en zet het 12 uur in de koelkast. Gebruik de plunjer om na 12 uur de gemalen koffie uit de koffie te filteren. Zorg dat je de plunjer recht naar beneden trekt, zodat er geen koffiedik langs lekt.

> Mijn methode (zonder fancy koffiespulletjes dus) 
Doe de koffie samen met koud water in een kan of glas. Roer even door met een houten (of plastic) pollepel en laat het zo 12 uur in de koelkast staan. Giet de koffie door een kaasdoek, papieren filter of een fijne zeef om de gemalen koffie er weer uit te filteren. hoe maak je ijskoffie recept (1)Van cold brew naar ijskoffie

Doe de ijsklontjes in een glas. Giet de koude koffie eroverheen tot ongeveer halverwege het glas. zo maak je ijskoffie a cup of life-8En vul de rest aan met melk! Roer even door en breng verder op smaak hoe je het wilt! zo maak je ijskoffie a cup of life-9Je kunt je koffie nog verdunnen met water (of meer melk) als je hem te sterk of bitter vindt. Ik meng altijd zoetstof en vanille extract erdoorheen om hem wat minder bitter te maken, maar je kunt als laatste stap ook aan hele andere dingen denken. Zoals zeezout (ja echt!), chocolade saus (I mean, common!), karamel, slagroom (maak een frappuccinno!), hagelslag, kaneel en alles wat je maar kan bedenken.

Als je grote batches wilt maken (heel erg aan te raden): houd de ratio 3 (water): 1 (koffie) aan. Dus bijv. 500 gram koffie met 1,5 liter water. Je kunt het een week in de koelkast bewaren, daarna wordt de koffie slapper.
zo maak je ijskoffie a cup of life-13Nogmaals, don’t get me wrong. Sterke koffie met ijsblokjes is ook al heel lekker, maar probeer een keertje de ijskoffie te maken met cold brew. Het is het echt waard om dit een nachtje te laten trekken en de rest van de week ijskoffie van te maken. :)  X Shifra

Comments

 1. Ohh, wat een heerlijke tip! Op deze manier heb ik het nog nooit geprobeerd. De cold brew methode ga ik zeker snel eens proberen.

 2. Yvon

  Ga dit meteen zo eens uittesten…..;-)
  Normaal zit ik nu aan normale koffie.
  Een gezellige Dinsdag verder.

 3. Milou

  Super leuk!
  Ik koop wel eens van die fancy ijskoffie bij de Starbucks maar dat is zo zoet en duur! ik ben bendieuwd hoe dit gaat smaken!
  Ga het vanavond gelijk proberen!
  Thank you!

 4. Joëlle

  Ziet er heeelijk uit’ ik vries regelmatig restjes koffie in als ijsblokjes. In de blender, scheut melk erbij en evt. wat suiker. Ook heerlijk!

 5. Debby

  Wat prijs ik me gelukkig met ons Nespresso apparaat en sinds deze zomer hebben ze Nespresso on ice cups! Dan is t alleen nog koffie zetten, ijs erin en hij is instant koud! Ik vind t zelf nog het allerlekkerste met koud opgeschuimde melk erin :):)

 6. Ina

  Mijn recept voor ijskoffie is: zet koffie, vergeet dat je koffie hebt gezet, drink koude koffie :) Zal dit recept ook eens proberen!

  • Shifra

   Haha, dan moet je denk ik wel echt heel erg van koffie houden? Ik kan dat echt niet drinken, zo bitter.

 7. Julie

  Ik heb een koffietentje gemaakt en daar maakte ze de makkelijkste en lekkerste ijskoffie!
  Vul een glas met ijsblokjes en doe daar wat melk bij. Zet espresso en giet de espresso (z.s.m. na het zetten) heel langzaam op de ijsklontjes. De truc is dus om niet zomaar de espresso in het glas te schenken, maar op een ijsklontje in plaats van in de melk. Zo koelt het meteen af en mengt het beter.

 8. Wat leuk op deze manier! Ik heb bij de laatste nespresso-bestelling cupjes voor ijskoffie besteld. Daar kreeg ik een geweldige ijsblokjesvorm bij voor in de vriezer. Dan is het: ijsblokjes in je glas (3 stuks), 2 kopjes espresso erbij (warm dus), en dan 90 ml melk erbij. En stiekem doe ik er een scheutje caramel in. Zo lekker!

 9. Els Pimenau

  Wat heerlijk, ga ik proberen, en dan heerlijk met een bol roomijs, – hemels!!!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.