Hoe maak je zelf plinten?

a cup of life plinten maken-4Nadat ik een paar keer had laten vallen zelf plinten te maken voor de babykamer kreeg ik vragen of ik daar een post van wilde maken. Het is heel simpel en het bespaart heel wat geld! En het viel mij, zeker achteraf, heel erg mee hoeveel tijd het kostte in vergelijking met kant-en-klare plinten. Hans heeft een groot deel van het werk gedaan en ik heb tussendoor een keertje geverfd.   a cup of life plinten maken-5In de babykamer scheelde het niet zoveel geld, omdat het oppervlakte klein is (12m2). Zonder verf kosten gekochte plinten 41,- en zelfgemaakte 16,-.  Maar ik wil het straks ook in de woonkamer (70 m2) maken en dan is het verschil nog groter: 207,- voor gekochte plinten en 32,- voor zelfgemaakte plinten.
Oké, overtuigd? Het is makkelijk en snel verdiend!

Dit heb je nodig: 
– 15mm MDF plaat, gezaagd in repen van 7cm (ik heb dit bij de bouwmarkt laten doen)
– zaag
– schuurmachine met korrels 60 tot 220
– montagekit of high tack kit
– houtplamuur
– plamuurmes
– grondverf
– lak in de kleur die je wilt
– kwast en verfroller
a cup of life plinten maken-3Schuur de latten eerst met een grove korrel (60) en bouw daarna op naar korrel 220. MDF is van zichzelf al erg glad geschuurd, maar de gezaagde kanten zijn heel grof. Zo worden ze weer mooi glad en kan de verf beter pakken.

a cup of life plinten maken-3Rond één van de hoeken af met een schuurmachine of een schaaf. Een afgeronde hoek oogt rustiger, de verf pakt beter en het beschadigd minder snel dan een scherpe hoek.a cup of life plinten maken-7MDF bevat paraffine (kaarsvet), dus zorg dat je het eerst goed ontvet. Grondverf de plinten twee keer, ook de achterkant en onderkant. Doordat je het aan alle kanten verft voorkom je kromtrekken en vochtproblemen. a cup of life plinten maken-2Als de plinten droog zijn kun je ze monteren! Zaag de plinten op maat. Normaal zaag je ze in verstek, maar omdat ze geen profiel hebben hoeft dat nu niet. Dus je kunt nu gewoon de rest gezaagde uiteinden tegen elkaar monteren.

Gebruik voor het vast maken van de plint ‘high tack’ kit. Deze kit plakt direct stevig vast, nog voordat hij uitgehard is. Je hoeft dan eigenlijk maar een minuutje de plint op z’n plaats te houden en dan zit hij al vast. Als je dat niet hebt of als de kit niet genoeg hecht, kun je de plint vastzetten met spijkers en die plamuur je dan daarna weer dicht.a cup of life plinten maken-2Plamuur na montage alle oneffenheden en naden goed dicht, en schuur na met korrel 220.a cup of life plinten maken-3Als laatste lak je het nog 2 x keer af. Als je heel netjes verft (ha, not me) plak dan eerst even de plinten af.

(Oh en als je grote kieren hebt tussen de plint en de muur is het mooier om de plinten (vóór de laatste laklaag!) nog even af te kitten.)a cup of life plinten maken-8a cup of life plinten makenPlinten is bij ons altijd een karweitje wat een beetje blijft liggen. In ons vorige huis hadden we niet eens overal plinten gelegd!! Haha. Maar als ik nu ook weer zie hoeveel verschil het maakt (zie deze foto van vóór de plinten), dan moet ik daar echt meer prioriteit aangeven.  X Shifra

P.s Kom morgen terug voor babykamer progress week 4! Elke week werk ik aan de babykamer en op donderdag laat ik zien wat er veranderd is! (NOG 2 weken tot het eindresultaat!) Vandaag zetten we nog een kast in elkaar voor de blogpost van morgen, het is dus echt héle up-to-date progress. Tot morgen!!

Comments

 1. Wauw, ik heb nooit bedacht om plinten zelf te maken. Maar je hebt me zojuist overgehaald. Lijkt me toch nog wel wat werk met 4 keer schuren, schilderen en wachten. Maar het verschil in kosten is echt groot en het ziet er ook mooi uit!

  • Shifra

   Nou het valt wel mee, want met gekochte plinten kan het ook zijn dat je ook 2 x moet aflakken. Dus je schildert nu maar 2x extra! Het kostte ons in totaal 2-3 uurtjes, maar het scheelde dat we weinig wachttijd hadden door de zon die het hout héél snel liet drogen.

 2. Mooi en slim. Ik heb geen plinten in de woonkamer, maar eerlijk gezegd stoor ik me er niet aan. Waarschijnlijk leg ik ze pas als ik mijn huis te koop zet. Zo gaat dat met die klusjes. Hoewel, ik heb het huis gekocht zonder plinten en daarom liggen ze er nog steeds niet, haha.

 3. Heel mooi geworden zo. Werkt dat ook goed met de kieren van de vloer die je aan de randen hebt? Plakplinten zijn namelijk zulke ondingen… dan is dit veel mooier!

  • Shifra

   Juist! Als ik je vraag goed begrijp :), zijn plinten er juist om de kieren dicht te werken aan de randen van de vloer.

   (en dank voor je ontzettend lieve brief! Ik las hem gisteren! Ik zou je heel graag persoonlijk willen mailen, maar ik doe een stapje terug dus het komt er niet van. Dus daarom even zo! <3 )

 4. Vicky

  Oh wat is dat mooi en netjes geworden! Doordat je nog kunt plamuren voor het aflakken wordt het ook veel netter dan gekochte plinten. Dan heb je natuurlijk allemaal ‘overgangen’. Liet het net aan mijn man lezen die is ook voor, dus waarschijnlijk gaan we dit straks ook doen in ons nieuwe huis!

  • Shifra

   Ja, precies! Maar je kunt ook gekochte plinten kopen die je nog een keer moet aflakken. Dan heb je ook nettere overgangen! Maar toen was mijn beredenering dat ik ze, zeker gezien ons budget, dan net zo goed zelf kan maken.

 5. Fleur

  Wow dat ziet er echt vet mooi uit! Mijn kamer kwam gelukkig al met plinten, maar ik weet ZEKER dat ik dat bij mijn volgende kamer ook echt ga doen! Het kost echt niet veel en is niet super ingewikkeld werk. En die hoge plinten vind ik ook nog eens mega mooi!

  Super fijn dat je dit – ook al is het zo simpel – toch heb toegelicht in een blog, dat maakt het extra doenbaar! Toppertje :)

 6. Ziet er super uit! Mijn schoonvader heeft ook zelf plinten gemaakt. Die heeft er met de dremel nog bovenop een soort ‘laagje’ ingefreesd. Voor het schoonmaken is het niet zo handig met een werkje bovenop, maar het zelf maken is me erg meegevallen! En in jouw geval heb je daar dus gelukkig geen last van :-)

 7. Tof! Wij hebben ze ook zelf gemaakt. Wij wouden vrij hoge plinten in een specifieke maat ivm onze muur, en die waren echt enorm duur (lees 750 euro). Dus we maakten ze zelf. Schoonmoeder en twee neefjes hebben ze allemaal twee keer gelakt en na het plaatsen hebben we ze niet meer gelakt. Wij zijn er iig helemaal blij mee. :)

 8. Wat een interessant artikel. Heb je misschien ook nog een tip over een prettige schilderhouding als ze eenmaal op de muur zitten? Hier zie ik echt het meest tegenop bij onze plinten…

 9. Wij gaan als het goed is binnenkort verhuizen naar een ander huurhuis, maar dit ga ik sowieso doen! Net uitgerekend dat het ons zo’n 180€ bespaard :o en ook een stuk mooier dan plakplinten :’D

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.