Hoe rooster je de perfecte broccoli?

Hoe rooster je de perfecte broccoli?_-4Sinds ik geroosterde broccoli heb ontdekt ben ik fan van deze groente. Ik heb zelfs pas kinderen (over picky eaters gesproken) echt zien genieten van deze geroosterde broccoli. En echt, het is ook zó goed! Niet bitter, maar lekker krokant en hartig. Ik snack het tijdens het avondeten weg (met mijn handen;-)), alsof het chips is! En nadat ik er een pasta gerecht van maakte kreeg ik een paar hele enthousiaste reacties van jullie over de vondst van geroosterde broccoli! 

Daarom vandaag deze post over het perfect roosteren van je broccoli. Niet dat het lastig is. Ik bedoel: het is eigenlijk gewoon broccoli in stukken snijden en in de oven gooien. Maar ik heb het de afgelopen weken váák gegeten. En ik merk dat er wel kleine dingetjes waardoor het de ene keer lekkerder was dan de andere keer! Op welk tijdstip je deze post ook leest, haal een broccoli tevoorschijn en doe mee! It’s always roasted broccoli o’clock.  Hoe rooster je de perfecte broccoli?_-2Iets wat ik heel erg moest leren: bespaar nooit, nooit, op olie bij het roosteren van groente. Ik wilde groente altijd zo puur en gezond (en laag in vet) mogelijk houden. Maar los van het feit dat we vetten nodig hebben (en het zorgt ervoor dat je minder suikercravings hebt) maakt het de groente zoveel lekkerder! Dus wees niet bang voor die ene eetlepel olie. :)

Stap 1. Snijd of breek de roosjes van de stam af. Snijd grote roosjes nog een keer doormidden, zodat het allemaal kleine roosjes zijn.

Stap 2.  Schep de broccoli op een bakplaat en schenk 1-2 el olie eroverheen (1 el olie per 500 gram). Bestrooi met zout (1/2 tl per 500 gram). Het zout haalt het bittere weg en maakt het wat scherper.  Zorg ervoor dat je het goed verspreid over de bakplaat en dat elke broccoli-roosje apart ligt. Zodra ze op elkaar liggen stoom je de broccoli meer en worden ze niet knapperig.Hoe rooster je de perfecte broccoli?_-3Stap 3. Bak in het miden van de oven 20 minuten op 220 graden, totdat de roosjes beginnen te verkleuren, geroosterde randjes krijgt en knapperig zijn. Schep ze halverwege een keertje om.

Serveer ze warm! Leg ze het liefste niet zo boven op elkaar zoals ik heb gedaan voor de foto (alles voor een mooie foto..;-)), maar uitgespreid op een bord. Zodra je ze boven op elkaar legt gaan ze weer stomen en zacht worden en je wilt ze juist zo knapperig mogelijk houden!Hoe rooster je de perfecte broccoli?_-4Gebruik de geroosterde broccoli als bijgerecht bij aardappelen en vlees. Of gooi het door een salade heen, als topping van een pizza (zó lekker!), maak er geroosterde broccoli soep van of chips! Ik ben nu aan het experimenteren met verschillende kruiden en sausjes (naast de good old lemon!). Misschien dat ik daar binnenkort nog een post over kan schrijven met leuke variaties op geroosterde broccoli? Laat het me weten in de comments of je dat leuk lijkt! X Shifra

Comments

 1. Else-Marie

  Wat ziet dat er lekker uit! Ga het zeker eens proberen.. en ja ik ben ook benieuwd naar de post over sausjes. Groetjes Else-Marie

 2. Lara

  Ik ben echt dol op broccoli! Meestal wok ik het, gaat nog wat sneller maar ik gooi het inderdaad ook vaak in de oven.
  Je kunt de steel van de broccoli trouwens prima eten, zonde om weg te gooien!

  • Sanne

   Inderdaad, mijn vriend maakt weleens pastasaus van de steel, volgens mij samen met ansjovis en nog wat andere ingrediënten (ik ben duidelijk niet de keukenprinses in onze relatie!).

   • Shifra

    Zeker! Goeie tip! Je hoeft (volgens mij) nooit iets van een groente echt weg te gooien(?). Ik snijd altijd een dun laagje van de steel af, zodat je het witte overhoudt. Het groene is het deel wat veel te maken heeft gehad met het weer en zijn smaak verliest. Maar het binnenste, witte is juist lekker zoet!

    @Sanne Je vriend’s pastasaus klinkt heerlijk!!

 3. Jaa love it! Wij aten vroeger nooit broccoli maar nu eigenlijk wel elke week op deze manier. Vindt het ook erg lekker met nog een beetje knoflookpeper!

 4. Ik ga dit zeker proberen! Vind broccoli normaal (gekookt) altijd een beetje saai, maar ik ben dol op knapperig. Ben dus heel benieuwd naar de smaak hiervan!

 5. Ilse

  Vroeger vond ik broccoli nooit zo lekker maar ik begin het steeds meer te waarderen! Dit wil ik nog wel eens proberen!

 6. Evelien Coufreur-Blaauwendraad

  Ja dit is zo lekker! Worteltjes uit de oven zijn ook heerlijk, wordt ook lekker zoet en knapperig. Heeft iets te maken met dat de natuurlijke suikers karamelliederen of iets dergelijks

  • Evelien Coufreur-Blaauwendraad

   Karamelliseren* (volgens mij is dit nog steeds fout geschreven xD) (of überhaupt geen woord)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.