De achterwand van de keuken tegelen (tips & tricks)

spatwand keuken tegelen Ik keek er heel erg naar uit om de achterwand van de keuken te tegelen! In ons vorige huis tegelde we voor het eerst (deze badkamer!) en dat was zó leuk om te doen! Verbouwen is eigenlijk maar saai. Het duurt vaak lang voordat je echt resultaat ziet. Totdat je dingen gaat doen als tegelen! Je ziet gelijk verschil en dat geeft zoveel voldoening. Ik vertel vandaag de tips & tricks die we geleerd hebben na 2 x tegelen! En ik ben er vandaag om je over te halen dit niet uit te besteden, maar zelf te doen. Het is écht een makkelijk en leuk karweitje. achterwand tegelen Ik laat vandaag stap-voor-stap zien hoe wij de achterwand van de keuken hebben betegeld, maar het is geen handleiding die alle verschillende gevallen van het tegelen dekt en heel veel details bevat. Een vloer tegelen gaat weer op een andere manier dan de keukenachterwand bijvoorbeeld, maar hopelijk kan ik je wat extra zekerheid en tips geven die je verder op weg helpen. :)

Wij hebben ongeveer 180,- uitgegeven aan het totale project; dit zijn dus alle spullen (die we deels nog hadden, hebben geleend of cheap hebben opgelost), materialen en de tegels.  Door het tegelen zelf te doen hebben we minstens 300 euro bespaard.

Dit heb je nodig: 
-tegels (koop 10% meer dan je nodig hebt, i.v.m snijverlies)
-voorstrijkmiddel (als je een zuigende ondergrond hebt of als de lijm dat voorschrijft)
-tegellijm
-voegmiddel
-inwasspaan/rubberen spaan
-tegelsnijder of slijptol
-lijmkam
-tegelzaag
-waterpas
-tegelkruisjes (ik gebruikte 2 mm)

achterwand tegelen Onze muren waren zuigend, dus wij hebben 24 uur van tevoren de muur voorgestreken.
achterwand tegelen Ik had tegelkruisjes van 2 en 3 mm, maar uiteindelijk ben ik voor de kleinere voeg van 2mm gegaan (links). Hoe groter de voeg, hoe meer nadruk je op de voeg legt en minder op de tegel zelf. En dit kan heel mooi en strak zijn, maar ik wilde de tegel zelf zoveel mogelijk benadrukken. Ik had juist metrotegels gekozen die niet zo strak zijn, maar een beetje oneven, alsof ze handgemaakt zijn. (dezelfde als in de badkamer!)
achterwand tegelenDeze keer probeerde we kant-en-klare tegellijm. Hans had zich dit laten aansmeren (pun) in de winkel (ik dacht dat mannen hier niet gevoelig voor waren?) en bracht het mee naar huis. De vorige keer gebruikten we lijm dat we zelf moesten mixen. Ik weet nog niet helemaal of ik het het extra geld waard vond, maar het maakte het tegelen wel een stuk sneller. We hoefden niets tussentijds te mixen of te mengen. Emmer open en gaan! En dat was wel heel makkelijk.

We brachten met een gewone spaan een dikke laag lijm aan op de muur. Ik houd van dit soort karweitjes; lekker kliederen. :)

hoe moet je tegelen_-13Vervolgens ‘kamde’ ik het lijm door met een lijmkam hard tegen de muur één richting op te trekken.

achterwand tegelenWe begonnen in de linkerhoek (bij de bar) met tegelen. Met een laserwaterpas zorgde we ervoor dat de eerste rij met tegels recht waren. Daarna hebben we kruisjes gebruikt tussen alle tegels voor een gelijke afstand. (Bij onze vorige tegelklus verzetten we bij elke rij de waterpas en dit kan ook prima! Maar dit keer stond ik erop dat we kruisjes zouden kopen, zodat we echt aan alle kanten van de tegel een gelijke afstand hebt. Plus, een tegel verzakt minder snel omdat er een kruisje tussen zit.)

 Ik deed dit project samen met Hans, dus het ging best wel snel! Terwijl ik vooral de lijm en tegels op de muur aanbracht, sneed hij de tegels op maat. Dit zorgde ervoor dat we er heel snel doorheen gingen! Maar nog steeds werkte ik wel in delen; ik smeerde eerst een vlak van 1m2 ongeveer in met lijm en betegelde die voordat we weer verder gingen. Nog steeds zijn we 2 volle avonden aan het tegelen geweest hoor. Al die stopcontacten kosten veel werk.

Oh en dit keer gebruikte we een tegelsnijder om de tegels op maat te snijden en een slijptol om de gekke hoekjes uit te slijpen – zoals bij het stopcontact. Maar de vorige keer hadden we een zaagtafel voor tegels geleend. Dit was een stuk makkelijker! Met een slijptol gaan er veel sneller tegels stuk en met een zaagtafel heb je bovendien geen stof.

achterwand tegelenOh ja, nog een tip: koop passende handschoenen!! Ik had ooit passende handschoenen, maar de verbouwing duurde te lang en nu deed ik het daarom met handschoenen die te groot waren. Ik werk al niet zo heel netjes, maar door deze handschoenen verloor ik helemaal het geduld om er geen kliederboel van te maken.
achterwand tegelen See? De onderkant heb ik met met te grote handschoenen gedaan. De bovenkant was met nieuwe, passende handschoenen! (that’s all a girl need!). Ik had inmiddels al veel betegeld en achteraf had ik heel erg spijt niet eerder netter te werken, want al die lijm moet er ook weer vanaf… achterwand tegelen Het was een paar uur schrobben om alle lijm van de tegels af te krabben.
hoe tegel je de achterwand van de keuken (2)Daarna moet het minstens 24 uur drogen voordat je gaat voegen. Ik was er nog niet helemaal uit welke voegkleur ik wilde (aah, al die keuzes!) dus ik maakte een proefsetje. Ik wilde eigenlijk een witte voeg, maar het wit was niet helemaal wit. Alsof het al een beetje vergeeld was. Je ziet het wel een beetje op de foto. En daarom ben ik voor zilvergrijs gegaan! Ik wilde geen donkergrijze of zwarte voeg, omdat ik dus de nadruk op de tegel wilde houden en niet op het patroon. hoe moet je tegelen_-16Het voegmiddel kochten we trouwens wel in een mix dat we nog even moesten aanmaken met water.  En om het proces sneller te maken, maakten we in één keer heel veel aan. Maar daardoor werd het werk ook steeds zwaarder, want voegmiddel droogt snel uit.Officieel moet je dit met een ‘inwasspaan’ op de muur smeren, maar wij gebruikten gewoon een spatel (of eigenlijk een deegsnijder! Haha.).hoe moet je tegelen_-17Daarna wreven we in een schuine beweging met een doek het voegmiddel verder in de voegen.(Dit vind ik dus echt heel leuk om te doen! Geen gemeet of uitdenkwerk, gelijk aan de slag en lekker modderen.) hoe moet je tegelen_-19

Als je met je vinger op de voeg drukt er geen voegmiddel meer achterblijft, is het droog genoeg om de tegels schoon te maken. Met een goed uitgeknepen spons maakten we de tegels weer in diagonale richting schoon.
Er bleef daarna nog een lichte waas, een ‘cementsluier’ hangen, dus we zijn er nog een paar keer extra overheen gegaan met een spons en als laatste een droge doek.
spatwand keuken tegelen
Ik zei in het begin dat ik je vandaag wilde overhalen om zelf te tegelen, maar dat is omdat ik het zo leuk vind! En omdat ik een DIY-blog heb, dit is mijn purpose in life. Als je het léuk vindt of geen budget ervoor hebt, doen! Het is echt niet zo lastig :) Ik vind laminaat leggen nog steeds lastiger! (ik las dat ik dat in mijn vorige badkamer-post schreef)
Maar laten tegelen is niet heel duur en als het niet je ding is om hier helemaal in te duiken, lekker laten doen. :)
hoe moet je tegelen_-25We zijn nog niet 100% klaar met de tegels, we moeten nog afkitten. Maar dat willen we doen nadat het aanrecht is geseald. En dat doen we ergens deze week! In totaal heeft het tegelen en voegen ons 12 uur gekost denk ik, verdeeld over drie avonden.
tegelen achterwand

Dit voelt echt als een keuken, nu het gasfornuis erbij staat! Ook al staat hij nog half in de verpakking.

Mocht je het willen proberen of juist een andere ruimte in huis willen betegelen, lees er dan zeker nog wat extra erover. Dit was geen hele uitgebreide DIY-uitleg met heel veel details. Maar hopelijk heeft dit je wel een idee gegeven hoe het werkt én of dit iets voor je is om te proberen. :)  X Shifra

Comments

 1. Een laserwaterpas, daar gaat mijn klussershart sneller van kloppen! Ik wil heel graag allerlei dingen in huis betegelen, en het zelf doen. Maar in ons vorige huis gingen we toen net weg en in het nieuwe huis hebben we grote verbouwingen nog even uitgesteld. Boooee!! Het uitmeten van de hoekjes, stopcontacten, etc. lijkt me heel erg moeilijk, ik heb doorgaans weinig geduld met dingen uitmeten en dan maak ik fouten en ben ik nog veel langer bezig. Misschien iemand strikken met veel geduld :)

  • Shifra

   Ohja, een laser waterpas is géweldig en echt een aanrader. Ik gebruik hem overal over, een plankje ophangen, checken of iets recht hangt, tegelen enz. Het is echt ideaal. :) Het uitmeten is ook niet zo mijn ding, vaak moet je ook weer terug naar de snijtafel omdat het net niet past enzo.. Daar word ik heel ongeduldig van. -_-

 2. Ilse

  Dit klinkt als een klusje wat ik ook nog wel zou willen doen! En wat is het mooi geworden!

 3. Wauw wat ziet dit er mooi uit! En respect dat je tijdens dit project ook de hele tijd foto’s hebt gemaakt! Dat met die handschoen zou sowieso iets voor mij zijn trouwens, hahaha.

 4. Evelien Coufreur

  Ooohhh Al sinds je vorige tegelproject heb ik me voorgenomen dat ik dit ook wil leren! Helaas hoeft er hier in huis niks getegeld te worden. Dus als je nog een keer gaat tegelen… ;)
  En handschoenen! Vind jij het ook zo lastig om goeie te vinden voor dames? Of in iedergeval voor niet maar xxl? Ik heb inmiddels twee soorten (voor nat en droog) gevonden die ik fijn vind. Dat vind ik altijd jammer, dat er zo weinig in kleinere maten is. Ook qua werkbroeken etc

 5. Oh, nu wil ik ook leren tegelen! We hebben bij de vorige verhuizing al veel zelf gedaan, maar tegelen was niet nodig. Ik denk dat ik het ook wel zou kunnen (als ik alle nodige tools kan vinden).

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.