Hoe weef je met lontwol?

Uitleg weven, hoe weef je, weven, schapenwol weven,De afgelopen dagen heb ik veel vragen gekregen over weven. Heel leuk!  En daarom ga ik ik de komende weken wat meer aandacht besteden aan weven. Dit weekend ben ik gelijk aan de slag gegaan met een muurkleedje van heel zacht en mooi schapenwol: lontwol. Lontwol is iets heel bijzonders om mee te werken; het werkt heel anders dan ‘gewoon’ wol. Maar met een paar trucjes is het zó te leren en wordt het heel snel je favoriete wol om mee te werken. Het wol is heel erg dik, waardoor je makkelijk en vooral heel snel je weefraam vol krijgt. Perfect dus als je nog nooit geweefd hebt en het een keer wilt proberen! Snapshots (27)Je hebt nodig:

lontwol
katoendraad
weefraam (Maak hem zelf met deze tutorial!)
kam of vork
schaar
Lontwol is bijzonder en leuk wol! Het is schapenwol dat bedoeld is om mee te spinnen. Daardoor is het nog een heel mooi onbewerkt en ruw materiaal. De haren zijn na het wassen in strengen gekamd, zodat de vezels netjes naast elkaar liggen in dezelfde richting. Maar hoe maak je lontwol nu klaar om mee te weven? Het is in foto’s uit te leggen, maar een video maakt het zoveel duidelijker dat ik besloten heb het in video uit e leggen. Bekijk de video dus voordat je verder werkt en kijkt! Hieronder leg ik verder uit hoe ik mijn weefkleedje vervolgens heb gemaakt met lontwol. Hoe weef je met lontwol?Maak het weefraam klaar door draden over de lengte te spannen zoals hierboven aangegeven. Maak een knoop aan het begin van het rek en span het van boven naar benen in de gleufjes en eindig weer met een knoop. Zorg er voor dat de spandraden niet te strak staan, maar ook niet te los. Je moet de draden met de hand naar beneden kunnen duwen en ongelijkheden er zo uit kunnen halen. Ik koos ervoor om 25 draden te spannen.

Uitleg weven, hoe weef je, weven, schapenwol weven,Stap 1. 
Allereerst maken we de franjes aan de onderkant van het weefraam. Knip een groot aantal katoendraden op maat. Doe dit door ongeveer het dubbele van de gewenste lengte aan te houden. Ik meet altijd heel ruim, want ik knip er liever later nog een (overbodig) stuk van af.

Stap 2. 
Pak een groot aantal katoendraden, maak er een gelijk stapeltje van en leg ze op de eerste twee spandraden. Mijn katoendraden waren erg dun, dus ik knipte per franje 24 draden op maat.

Uitleg weven, hoe weef je, weven, schapenwol weven,Stap 3.
Vouw de uiteinden van de katoendraden om de spandraden heen en vouw ze verder door naar binnen met twee vingers. Zo creëer je een lus!

Stap 4.
Schuif de franje naar beneden en herhaal deze stap totdat de onderkant bezet is met franjes. Bij een oneven aantal (in mijn geval dus) moet je ergens een keer een spandraad overslaan. Ik doe dit meestal aan het eind, net voor de laatste franje. Maar in het midden valt het ook niet op. Hoe weef je met lontwol?Stap 5
Ik leg in deze video uit hoe je mooie stroken lontwol maakt om mee te weven. Pak een strook, het liefste lang genoeg om een paar keer heen-en-weer te gaan in het weefrek en vouw deze om de eerste spandraad heen. Maak er knoop in bij de eerste spandraad en zorg dat er nog 5-10 cm rest ongeveer overblijft (waar je niet mee weeft).

Stap 6
Ga zigzaggend van boven naar beneden door de spandraden heen en keer bij de laatste spandraad weer om. Weef in tegengestelde richting terug. Herhaal deze stap en paar keer; ik heb dit ongeveer zes keer gedaan. Trek hier en daar wat aan de plukken lontwol.
Hoe weef je met lontwol? Stap 7 & 8
Herhaal deze stappen ook voor de andere kleuren, paars en blauw. Het maakt niet uit hoe vaak je een nieuw stuk lontwol moet pakken, dat is straks allemaal netjes weg te werken. Zorg dat de kleuren allemaal evenveel rijen krijgen.
Hoe weef je met lontwol?Stap 9
Knip in tweetallen de draden aan de bovenkant los van het weefkleedje. Knoop ze vast met een dubbele knoop.
Herhaal dit voor de onderkant van het weefkleed.

Stap 10
Draai het weefkleed om. Stop de losse uiteinden wol terug in het weefkleed door ze onder de twee dichtstbijzijnde spandraden te klemmen. Knip eventueel overtollig lontwol af. Hoe weef je met lontwol?Maak met een nieuw touwtje lusjes aan de bovenkant van het weefkleed en hang hem zo op aan een stokje, tak of iets anders.  En klaar!
Hoe weef je met lontwol?Het lijkt nu alsnog als veel werk door de lange uitleg, maar het tegendeel is waar. Normaal weef ik een volle dag aan een weefkleedje, maar deze heb ik in een avondje kunnen maken! De franjes kosten het meeste werk; met het lontwol vlieg je namelijk door je weefrek heen. Ik hoop dat het duidelijk was en dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen. Ik vertel graag de komende weken nog wat meer over weven. Wat zou je nog graag willen leren? Dan ga ik dat in ieder geval proberen mee te nemen in mijn posts! Liefs! X Shifra

P.s Het was ZO leuk om deze post te maken. Ontzettend veel werk, maar oh-zo het leuk. Dus laat me alsjeblieft nog meer van dit soort artikelen maken. Hihi. :)

Comments

 1. Hier zat ik al op te wachten. Door jouw enthousiasme en door prachtige weefkleden op Pinterest. Heb ik ook de kriebels te pakken. Ik ga vandaag aan de slag met verschillende soorten wol. Om wat dingen uittesten.

  Fijne dag!

  • Shifra

   Wat leuk om te horen! Ik denk dat je het ontzettend leuk vindt! En je krijgt er zoiets moois voor terug.. ;-)

 2. karin

  Wauw super leuk! Maar lontwol is het beste om niet te knippen! Heb ik ooit geleerd omdat je dan de vezels kapot maakt zeg maar dus je kunt het beter zo uit elkaar trekken…maar dat was met vilten…eigenlijk geen idee of het voor weven ook geldt haha ik vind vilten met lontwol ook echt iets voor jou! Dan maak je eigenlijk je eigen vilt…dat kun je dan in allerlei vormen enzo maken! Dat kun je vast wel ergens op internet/youtube vinden!

  Liefs en veel plezier met alle crea ideetjes!

  • Shifra

   Hey Karin! Ooh wat goed dat je dat zegt! Ik heb wel eens gevilt en daarbij mag het knippen inderdaad nooit. De langere vezels gaan dan stuk. Helemaal vergeten! Ik zou dan inderdaad bij het afbreken van de lontwol voor een stuk om te weven (van de grote bol lontwol) even trekken. Maar, als je de achterkant afwerkt, stap 10, zou ik nog steeds knippen toepassen bij de langere uiteinden. Het is namelijk heel erg lastig om precies te trekken waar je het er af wilt hebben, en anders loop je het risico meer mee te scheuren dan de bedoeling is.

   • karin

    Klopt allemaal! Super leuk! Dat vilten kun je ook zoooooveel mee!
    Ik ben benieuwd naar al je creaties!! En geef Hans de groeten van me haha ik heb tegelijk met hem op de EH gezeten weet niet of hij me nog kent haha maar toch! Supergrappig de wereld is toch weer klein!

    • Shifra

     Aaah, wat leuk!! Hij kent je zeker nog! (ik heb even gespiekt naar je achternaam in je mailadres!) Je krijgt de hartelijke groetjes terug! (En inderdaad, small world!) X

     • karin

      Super grappig!! Ik volg jou/jullie nog niet zolang en kwam er dus ineens achter ik nog heel hard nadenken…waar ken ik hans van…haha super leuk! Fijn weekend ik hoop dat het weer mooi weer word! Ook al moet ik werken haha

 3. Ahh superleuke en handige video Shifra! Het is zo leuk om te zien dat je zo enthousiast bent over het weven dat ik er helemaal vrolijk van word! :-D het ziet er erg leuk uit trouwens, ik denk dat ik dit ook een keer ga proberen. Die poppetjes met dat haar dat je in de video zei, zijn dat die trollentjes die je vroeger nog wel eens zag? :-)

 4. Super leuk en duidelijk filmpje! Mijn wandkleedje hangt nog zielig onafgemaakt in z’n weefrekje. Ik wilde inderdaad graag van dat dikkere wol er bij doen, maar ik had geen idee hoe het heette. Thanks dus! Ik ga op zoek en hopelijk maak ik ‘m dan snel af. Super leuk om te doen inderdaad!

 5. Wat een prachtig effect geeft dit, ik ben tegenwoordig veel aan het haken, maar ik krijg nu ook zin om op deze manier een kleedje te maken!

 6. Manon

  Geweldige video, Shifra! Heb het hele filmpje met een lach op mijn gezicht zitten kijken. Ik ben helemaal enthousiast en wil het zeker ook gaan proberen. Dus meer video’s zijn ook absoluut welkom. Echt superleuk!

 7. Jannieneke

  Heel erg leuk! Gezellig en duidelijk filmpje! Ik zag iemand die gebruikte een hoepel om een rond kleed te weven. Moest gelijk aan jou denken. (Ik ga gelijk dat filmpje van jou terugzoeken met de hoepel)

 8. Lazyce

  Hey Shifra,
  moet je dit perse met lont/schapenwol doen of kan het ook met dikke wol van de action ofzo.
  ik wil graag het gaan doen maar bij mij in de buurt hebben ze nergens lontwol

  • admin

   Je kunt ook weven met gewoon wol (doe ik heel veel!), maar dat werkt wel iets anders en het resultaat is ook anders. :) Dit was even een speciale techniek die ik uit wilde lichten. Maar normaal weven kan met gewoon wol! :)

 9. Sybille

  Ik heb een vraagje: ik heb ook weer een weefgetouw gekocht en wil lontwol kopen. Ik zag in een vlog dat je van een logo met een M erop had. Dat heb ik nu op internet gevonden. Maar die pakketjes, waren dat pakketjes van 50 of 250 gram?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.