HOMEMADE MAYONAISE

recept voor zelfgemaakte mayonaise, zelf mayonaise maken, recept mayonaiseEén van mijn vriendinnen heeft thuis altijd homemade producten. Ik vond het géweldig (en nog steeds!). Alles leek wel helemaal from scratch gemaakt te zijn; zelfs de makkelijke borrel op vrijdag kreeg bij de chips nog zélfgemaakte mayonaise. Dat was denk ik de eerste keer dat ik in aanraking kwam met homemade mayonaise. Pas een paar jaar geleden heb ik geleerd hoe ik het zélf maak. En ik moet toegeven, het is niet makkelijk. Althans, als je niet precies weet hoe het werkt. Maar met de juiste receptuur en veel geduld (wat nog wel eens lastig is), krijg je de pérfecte mayonaise. Dit betekent gegarandeerd: romiger, luchtiger en vooral lekkerder dan de winkelversie. En het kost ook nog eens maar een paar minuutjes. Je begrijpt: ik wil homemade mayonaise!
recept voor zelfgemaakte mayonaise, zelf mayonaise maken, recept mayonaiseIk vind het altijd een hele ontdekkingsreis als ik voor het eerst iets ga maken wat ik normaal altijd kocht. Dat is zo ook gegaan bij de mayonaise! Totdat ik het zelf maakte, wist ik dus écht niet dat ik bij mijn frietjes rauw ei met olie at. En dat ik eigenlijk echt niet zonder dat prutje kon. Nu ga ik wat kort door de bocht, want om het lekker te maken (olie en eigeel geeft een hele saaie smaak) komen er nog wat ingrediënten bij.
recept voor zelfgemaakte mayonaise, zelf mayonaise maken, recept mayonaiseMayonaise

2 eierdooiers
3 tl mosterd (ik gebruikt Dijon mosterd)
250 ml olie
1 lepel witte azijnwijn
1/2 citroen
zout

Scheid allereerst het eigeel van het eiwit. Ondanks dat dit het beste werkt bij koude eieren, heb je voor dit recept eieren nodig op kamertemperatuur.
Klop de eierdooiers los in een kom en meng de mosterd erdoorheen. Voeg vervolgens al kloppend druppelsgewijs de olie toe. Heel voorzichtig, heel langzaam en met veel geduld. :) Doe dit voor ongeveer voor 5 minuten (je arm wordt gelijk getraind.. ) of totdat de mayonaise dik en lobbig is. Meng een lepel witte azijnwijn erdoor heen en klop dit met de garder totdat het is opgenomen. Breng de mayonaise op smaak met zout en het citroensap van een halve citroen.

Je kunt natuurlijk de mayonaise ook met een keukenmachine maken, maar dit doe ik zelf enkel in tijdnood. Het is namelijk een simpel receptje, wat het beste  werkt (voor mij althans) als je er met je neus bovenop zit.  Je ziet van heel dichtbij hoe het mengsel zich tot mayonaise vormt, en in een keukenmachine gaat het soms heel snel.

Sidenote: Vaak mislukt de mayonaise bij het toevoegen van de olie; als de olie té snel erbij wordt gemengd (of in te grote hoeveelheden) gaat het drijven op het eigeel. Heb dus écht geduld, het loont. :)
recept voor zelfgemaakte mayonaise, zelf mayonaise maken, recept mayonaise

De combinatie van witte azijnwijn én cítroen in dit recept hoeft niet per se. Je kan prima één van de twee weg laten. Toch gebeurt dat bij mij zelden. Citroen en azijnwijn werkt namelijk echt heel fijn samen! De witte azijnwijn maakt de mayonaise wat losser, en brengt die witcrème, vertrouwde kleur. De citroen maakt de mayonaise wat zuur, wat het ultieme zelfgemaakte gevoel naar boven brengt voor mij. De mosterd is helemaal optioneel, die wordt ook in veel andere recepten weggelaten. Het maakt de mayonaise scherper. Maar een softe mayonaise kan soms een leukere aanvulling zijn bij gerechten. Succes! :-) xx Shifra

Comments

  1. Mooie foto’s zeg, het ziet er ook heel erg lekker uit, ondanks dat ik bijna nooit mayonaise eet! Als je zo’n zelfgemaakte variant maakt kan je er inderdaad lekker mee variëren, wat me ook erg lekker lijkt is om er verse kruiden doorheen te doen, bijvoorbeeld bieslook! Leuk receptje!

    • Shifra

      Ja, het is echt heel leuk om vanaf deze basis te variëren! Bijv. met twee teentjes knoflook, of bieslook en peterselie! Of natuurlijk tonijn, voor tonijnsalade. :-)

  2. Wat een mooie foto’s! Zo mooi dat ik ‘s ochtends om 9 uur al zin heb in mayonaise;)

    Ik heb het ooit wel eens zelfgemaakt. Nu ik dit heb gezien wil ik dat graag weer eens doen!

    • Shifra

      Whaha, nou dát wil heel wat zeggen als je om 9 uur ‘s ochtends al zin er in krijgt!;-)

  3. Myrthe

    Zelfgemaakte mayonaise is zooo lekker, dan wil je nooit meer anders! Op youtube staan ook hele snelle manieren om het met de staafmixer te doen, dan hoef je de olie er ook niet druppelsgewijs in te doen, superhandig en snel!

    • Shifra

      Ja, klopt! Dit kan ook, of met een keukenmachine. :) Zelf doe ik dit enkel in tijdnood, omdat ik merk dat je echt het beste resultaat krijgt als je er met je neus bovenop zit. En stiekem vind ik dat ook het leukste aan ‘homemade’, echt zélf mixen. Maar ook ik heb niet altijd die tijd en energie hoor!

  4. Heerlijk, ik hou van mayo! Met mayo is alles lekker, dat zag ik eens op een pot mayo staan en het is zo waar:) Zou het zelf ook wel eens willen proberen te maken, bedankt voor het recept!

  5. inspiredbylifee

    Ik hou helemaal niet van mayo!!! Maar wel tof dat je het zelf hebt gemaakt.

  6. Elle

    Ik maakte vroeger altijd zelf mayo, maar sinds jaren niet meer i.v.m. Salmonella in eieren

    • Shifra

      Oh, wat jammer! Dan eet je waarschijnlijk ook geen zachtgekookte eieren? Het is zo lekker!:) Ik weet het risico (en ik ken de gevolgen, ik heb in december nog salmonella gehad), maar volgens het voedingscentrum is 3 op 10.000 eieren besmet. Dat vind ik zo’n klein aantal als risico. Maar ik begrijp je wel hoor! :)

      • Luna

        Leuk dat je een recept van mayonaise deelt! Ik wil dit ook altijd nog een keer maken, maar ik wil nog zoveel maken, dat ik mij afvraag wanneer ik ooit alles heb gemaakt. Maar, heb je salmonella gehad doordat je zelf iets hebt gemaakt met rauwe eieren? Of kwam het door iets anders?
        Je kunt eieren, dat zal voor dit recept denk ik niet werken maar voor botercrème en dergelijken waar je eiwit bij gebruikt, zo koken dat je de bacteriën dood maar het niet laat stollen. Maar dat is een heel precies werkje en dan heb je een kookthermometer nodig, bij een bepaalde temperatuur vernietig je die bacteriën dan.

  7. Ik wordt altijd bang van rauwe eieren gebruiken, haha! Gek tikje! Maar deze mayonaise klinkt heel goed (:

  8. Super makkelijk recept!
    Ga ik zekerweten snel een keer uitproberen :-)

    (psstt… bedoel je met azijnwijn, niet wijnazijn ?)

  9. Hanneke

    Wat voor een olie gebruik je? Vriendlief ging gisteren als verrassing zelfgemaakte mayonaise maken voor bij de patat, maar dat had hij met olijfolie gedaan en dat smaakte niet zo heel geweldig! ;-)

    • Shifra

      Wat lief van hem! Olijfolie kan wel (sommige chefkoks zweren erbij), maar het geeft wel een hele andere (bittere) smaak ja! Als je extra vierge olijfolie hebt, zou je de helft daarvan moeten vervangen met een milde olie. Zoals zonnebloemolie, slaolie, sojaolie, pindaolie (arachide olie), maïsolie etc.
      De laatste olie kun je dus ook voor het gehele aantal olie gebruiken. Zelf gebruikte ik (voor de mayonaise op de foto) milde olijfolie, en die beviel heel goed! Ik heb ook hele goede ervaringen met arachide olie!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.