HOMEMADE PESTO

zelf pesto maken, zelfgemaakte pesto, hoe maak je groene pesto, diy groene pestoToen ik net begon met koken had ik geen idee wat ik deed. Ik was zo overdonderd door alles wat er bij komt kijken! Het voelde alsof ik een klein grijs muisje was in een groot kookboek, waarin iedereen er maar vanuit ging dat ik wist hoe ik een mango snijd. Gélukkig -geloof me- werden mijn gerechten steeds beter en nog steeds leer ik iedere dag heel veel trucjes aan. Maar ik bleef mij afvragen waarom niemand gewoon de basis uitlegt en begint bij het begin. Nadat ik gisteravond op Facebook & Twitter vroeg naar jullie mening, bleek dat meer lezers behoefte hadden aan gewoon lekker simpel de basis. Daarom ga ik de komende maanden mijn recepten afwisselen met wat ‘kitchen basics’! Soms lijkt het heel erg lastig, maar blijkt het zó makkelijk te zijn. Je moet het alleen maar weten…

zelf pesto maken, zelfgemaakte pesto, hoe maak je groene pesto, diy groene pesto
Wist je bijvoorbeeld dat het écht heel lekker is om zelf je eigen pesto te maken? En dat het eigenlijk helemaal niet lastig is! Ik heb zelfs nooit geweten -totdat ik het een keer maakte- dat er kaas in pesto zat! KAAS? Ja, precies!

zelf pesto maken, zelfgemaakte pesto, hoe maak je groene pesto, diy groene pestoHomemade groene pesto

40 gram basilicum (of 3 grote handen vol)
100 ml extra vierge olijfolie
10 gram pijnboompitten (één hand)
10 gram geraspte parmezaanse kaas
1 teentje knoflook (gehakt)
sap van een halve citroen
snufje zout

Rooster de pijnboompitten op een laag vuurtje (zonder olie) totdat ze net iets verkleuren. Ik prefereer een lichte verkleuring, dat geeft een romige smaak (bruine kleur geeft meer een notensmaak). Laat ze goed afkoelen. Als je écht voor homemade gaat gebruik je een vijzel, maar een foodprocessor werkt wel heel wat sneller ;-) Maal hiermee de basilicum met de knoflook fijn. Voeg ook de pijnboompitten toe en vermaal het allemaal. Schep alles in een kom, schenk de helft van de olie erbij en voeg de helft van de kaas toe. Meng dit goed door en voeg nu op smaak meer kaas en olie toe (ik heb alle kaas en olie toegevoegd). De olie zorgt ervoor dat het mengsel echt bindt en één massa wordt. Knijp een halve citroen boven dit mengsel uit, roer dit weer goed door en breng het op smaak met een beetje zout. Schenk een laagje olie op de pesto, zodat het zijn groene kleur behoudt. De pesto is afgesloten een week houdbaar. En zo makkelijk was het, je eigen pesto!zelf pesto maken, zelfgemaakte pesto, hoe maak je groene pesto, diy groene pestoZelfgemaakte pesto is écht een kwestie van smaak. Dit is de manier hoe ik mijn pesto het lekkerste vind (niet al te fijn gemalen, maar nog een beetje grof). Maar je kunt dit recept helemaal naar je eigen smaak inrichten. Begin met het toevoegen van kleine beetjes van de ingrediënten en proef elke keer wat er verandert. Iets minder kaas, iets meer olie, het kan allemaal! En als je all the way durft te gaan, kun je ook nog eens de noten veranderen. Bijvoorbeeld door amandelen, walnoten of cashewnoten. Of mix er een lepeltje chili doorheen om er een hele andere twist aan te geven. Dit is een recept waarbij je heerlijk kan experimenteren; er kan niet zoveel mis gaan. ;-)zelf pesto maken, zelfgemaakte pesto, hoe maak je groene pesto, diy groene pesto
Ik hoop dat je het leuk vond een keer een wat basaler recept te zien! In de toekomst – als jullie het leuk vinden-  schrijf ik graag nog meer basis recepten! In die recepten heb ik ook meer ruimte om uitgebreidere uitleg te geven; wat gebeurt er met de smaak als je iets langer bakt, of iets meer olie toevoegt bijvoorbeeld. En als je dat weet, kun je heel makkelijk je eigen recept baseren op mijn recept! En voordat je het weet schrijf je je eigen receptenboek vol.. ;-)  Liefs! Shifra

P.s Wat voor basisrecepten/technieken zie jij graag terug?

Comments

  1. Mmmm, zelfgemaakte pesto is zo lekker! Ik vind deze serie ook heel erg leuk, ben benieuwd wat voor basics er nog meer komen :)

  2. Mjam, ik vind pesto echt ontzettend lekker, laat staan als ‘ie homemade is! Ik vind het echt leuk en goed omschreven en de foto’s zijn prachtig! Liefs, Stella.

  3. Ik vind het zelf ook veel lekkerder om pesto zelf te maken. Is ook heel lekker in de zomer om zo een koude pasta pesto te eten!
    Wel vind ik het heel erg duur parmezaan, pijnboompitten en de 30 planten basilicum die jenodig hebt… Ik koop wel alles bij de aldi, maar dan nog. Gelukkig kan je parmezaan heel lang bijhouden in de koelkast!

    • Shifra

      Ooh ja, ik vind het ook zo vreselijk duur. Ik probeer het vaak zo goedkoop mogelijk te scoren (inderdaad Aldi bijv., maar ook op de markt soms), maar anders ben je eigenlijk goedkoper uit om het potje kant-en-klaar te kopen. Daarom maak ik dit vooral voor speciale gelegenheden.

      • Ja ik ook wel hoor! Ik vind het ook wel lekker met rucola ipv basilicum bijvoorbeeld en soms gebruik ik ook andere noten. Maar de echte pesto is en blijft de lekkerste. Yum, het water loopt me al in de mond!!

    • Shifra

      Ja, met kip in de oven is zó lekker! Met zalm overigens ook. Maar waar is pesto eigenlijk níet lekker mee.. ;-)

  4. Vergeet niet te vermelden dat je pijnboompitten roostert ZONDER olie of boter in de pan, want het zou me niks verbazen als dat geen common knowledge is. ;)
    Verder super lekker dat je dit recept deelt. Ik heb nooit eerder zelf pesto gemaakt, maar ben sinds een jaar wel zoveel mogelijk van het pakjes en zakjes voedsel afgestapt. Toch ook die pesto maar eens vers maken. :)

    • Shifra

      Inderdaad een goede om er nog even duidelijk bij te zetten, ik pas het meteen aan! (je mag er normaal vanuit gaan dat als je olie moet gebruiken ik het het er altijd bij zet hoor, ook bij gewone recepten:))
      Wat leuk dat je zonder pakjes aan het koken bent, daar leer je zoveel van!! ;-)

  5. Oh deze ga ik onthouden! Ik heb nog een basilicum plantje staan die ik eigenlijk wel wilde doen, nu ga ik er gewoon pesto van maken!

  6. Tessa

    hoe lang kunt je die pesto bewaren? Dat lijkt mij lekker, ook als marinade voor vlees.

  7. Ik ben benieuwd naar je andere basis recepten. Deze ziet er in ieder geval al heerlijk uit. En moeten we zeker proberen.

  8. Ja, heerlijk! Je kunt ook andere kruiden gebruiken, doen wij in de zomer veel uit de tuin. Bijvoorbeeld salie, dragon, beetje citroenmelisse. En bij bijvoorbeeld salie, hoeft er dan ook niet zoveel kaas bij, het hangt heel erg af van wat je lekker vindt natuurlijk, maar zo kan het ook wel wat goedkoper!

  9. Jose

    Hey,
    Wat een handig recept. Ik ben wel benieuwd wat jij met je pesto doet? Dus wat maak je met zelfgemaakte pesto?

    Liefs Jose

  10. Ever since becoming lactose intolerant, this is one of the sauces that I miss the most… Great recipe, looks absolutely beautiful

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.