HOMEMADE PINDAKAAS & NUTELLA

pindakaasrecept, zelf pindakaas maken, welke noten pindakaas, nutella zelf maken, chocolade pasta zelf maken, welke noten chocoladepasta, recept chocoladepasta, recept nutellaMag ik nog één keer over pindakaas praten? Ik hóud dus van pindakaas, mocht je dat nog niet gedacht hebben na het artikel van vorige week:). Als ik het in huis heb dan durf ik gerust dagelijks met een lepel in de pindakaaspot te gaan of ‘per ongeluk’ teveel pindakaas op mijn mes smeren. Toch maak ik pas heel recent mijn eigen pindakaas. En sindsdien ben ik niet meer enthousiast te krijgen over de gekochte winkelversie. Het proeft echt naar noten en noten en.. NOTEN. :) Niet meer dan dat. Gewoon puur noten en het is awesome! En het beste gedeelte is nog dat je in een paar minuutjes met enkel wat pinda’s je eigen pindakaas maakt! Ik laat je zien hoe het werkt. En ook hoe je betere chocoladepasta-dan-Nutella maakt. Allemaal in één post? Yup, it’s your lucky day… :)

pindakaasrecept, zelf pindakaas maken, welke noten pindakaas, nutella zelf maken, chocolade pasta zelf maken, welke noten chocoladepasta, recept chocoladepasta, recept nutellapindakaasrecept, zelf pindakaas maken, welke noten pindakaas, nutella zelf maken, chocolade pasta zelf maken, welke noten chocoladepasta, recept chocoladepasta, recept nutellaHet enige wat je nodig hebt voor 200 gram pindakaas is 200 gram pinda’s (ongezouten), zout, 1-3 eetlepels olie en een hakmolen/keukenmachine. Rooster de pinda’s op 175 graden voor 10 minuten totdat ze glimmen van hun natuurlijke olie die vrij komt. Het roosteren zorgt voor een lekkere smaak, maar het is ook makkelijker om straks te vermalen. Terwijl ze nog warm zijn gooi je ze in de hakmolen of keukenmachine en mix het ongeveer 5 minuten lang. Stop om de paar minuten om even te kijken of het goed gaat en om met een lepel de zijkanten met noten weg te schrapen en bij het mengsel te voegen. Het wordt in eerste instantie korrelig, maar blijf gewoon mixen totdat het echt smeuïg wordt. Afhankelijk van hoe smeuïg en vloeibaar je de pindakaas wil voeg je olie toe (zonnebloem, hazelnoot olie etc.). Ik heb gekozen voor 3 eetlepels olie. Vervolgens heb ik op smaak nog wat zout toegevoegd (ik houd van zoute pindakaas!). Ook lekker: als je nog wat pinda’s over hebt, hak deze dan licht en meng dit door de pindakaas. De pindakaas is afgesloten in de koelkast een maand houdbaar! (Het kan zijn dat er een laagje olie op komt, net als bij gekochte pindakaas; roer het even door en het is weer net zo lekker!).pindakaasrecept, zelf pindakaas maken, welke noten pindakaas, nutella zelf maken, chocolade pasta zelf maken, welke noten chocoladepasta, recept chocoladepasta, recept nutellaIets wat qua bereidingswijze heel erg lijkt op pindakaas, is Nutella! En wauw, wat is dit lekker! Ik eet zelf niet vaak Nutella, maar ik vind het zelfs beter dan Nutella! Het proeft gezonder, puurder en vooral meer noterig. En dat laatste vind ik heel lekker!

Nodig voor 200 gram “Nutella”: 200 gram hazelnoten, 4 eetlepels suiker, 1 eetlepel cacao, 2 eetlepels olie, een snufje zout en natuurlijk weer de keukenmachine/hakmolen. Rooster de de hazelnoten op 175 graden voor 10 minuten totdat ze glimmen en hun natuurlijke olie vrij komt. Verplaats de hazelnoten naar de hakmolen of keukenmachine en meng de noten 5 minuten tot het creamy wordt (onderbreek het af en toe door met een lepel de zijkanten leeg te schrapen). Voeg de olie, cacao, zout en suiker toe en meng weer goed door. Ik gebruik 3 eetlepels olie wat de pasta echt wel heel vloeibaar maakt, gebruik gerust minder als je van dikkere choco-pasta houdt. :) De chocolade pasta is goed te bewaren in de koelkast voor een maand. De “Nutella” is echt een meer noten-variant van het origineel; bij het origineel is daarnaast ook melk gebruikt, en je zou bijvoorbeeld nog 2 eetlepels kokosmelk toe kunnen voegen. pindakaasrecept, zelf pindakaas maken, welke noten pindakaas, nutella zelf maken, chocolade pasta zelf maken, welke noten chocoladepasta, recept chocoladepasta, recept nutella Nog een paar kleine tips!
* Je hoeft niet perse de noten te roosteren. Sommige noten zijn al voorgeroosterd in de winkel. Zelf vind ik het lekkerst om ze toch nog even kort in de oven te roosteren, het maakt een groot verschil in smaak.
* Je kunt de noten van de pindakaas vervangen door elke andere noot die je lekker lijkt; zo kun je makkelijk amandelboter maken. (Ik vind de helft amandelen en de helft pinda’s een lekkere combi!). Of meng eens een keertje een lepeltje honing door de pindakaas.
* Als mij op Instagram volgt heb je vast mijn mislukte chocolade pasta wel gezien. Oeps! Ik maakte de fout door niet lang genoeg door te gaan met mixen van de hazelnoten voordat ik alle andere ingrediënten erbij voegde. Mix eerst de hazelnoten totdat het net zo smeuïg is als de pindakaas.
* Je kunt in plaats van een keukenmachine of hakmolen ook een blender gebruiken. Het moet wel een hele sterke en goede blender zijn wil hij de noten echt goed kunnen hakken. Als je dit niet hebt, probeer de noten dan in een kleine delen te blenden.

pindakaasrecept, zelf pindakaas maken, welke noten pindakaas, nutella zelf maken, chocolade pasta zelf maken, welke noten chocoladepasta, recept chocoladepasta, recept nutellaEn zo simpel zijn deze recepten! Doordat beide spreads een maand houdbaar zijn kun je makkelijk ook grotere hoeveelheden maken. En het is echt zó lekker ; ik zou willen dat ik dit eerder wist. Lekker op brood of om een appel in te dippen! (Naast alle andere talloze lekkere pindakaas- en chocoladepasta recepten die er op internet te vinden zijn!). xx, Shifra

Comments

 1. Dit lijkt me echt superlekker! Ik ben ook gek op de cashewnotenkaas, dat lijkt me ook wel leuk om zelf te maken.

 2. Hm, normaal ben ik nooit zo van de pindakaas, maar zo’n verse en zelfgemaakte variant lijkt me toch wel erg lekker! Ik ben echt gek op noten, dus dit zou weleens iets voor mij kunnen zijn.. Ook eet ik best wel vaak pasta, dus dat recept komt ook wel van pas! Moet ik wel eerst even kijken waar ik zoveel hazelnoten vandaan haal, is nog best duur volgens mij…

  • Ik kocht ze altijd best wel goedkoop bij de Aldi, maar sinds kort kan ik ze daar niet meer vinden. Misschien niet het seizoen, en komen ze over een tijdje weer terug. Hoop ik. :)

 3. Mmmmm, ziet er zo lekker uit en het lijkt zo makkelijk! Ik begin er steeds meer achter te komen dat zelf dingen maken from scratch heel erg leuk en helemaal niet moeilijk is, en natuurlijk veel lekkerder. Ik maakte afgelopen week zelf caramel popcorn. Suuuupermakkelijk en de lekkerste popcorn die ik ooit gegeten heb.

  • Shifra

   Ja, klopt! Soms kan het heel makkelijk zijn en ook zoveel leuker! Mmmm, karamel popcorn, ook heel lekker!:)

 4. Ingrid

  Ik maak al jaren m’n eigen pindakaas, maar nog simpeler. Ik rooster ze niet en gebruik geen olie, die zit al genoeg in de pinda’s! Gewoon pinda’s malen en voila, je hebt pindakaas. Ik wil nooit meer anders…

  • Shifra

   Zo kan het inderdaad ook. Daarom staat zowel het roosteren als de olie er optioneel bij ;-) Het is uitvinden wat je zelf het lekkerst vindt. Alhoewel ik het roosteren zelf heel lekker vindt, maakt een groot verschil in smaak en zoveel werk vind ik dat niet. :)

  • Shifra

   Ooooohhhh helaas Nena! Vorige week ook al mijn pindakaastaart.. Hopelijk maak ik snel weer iets wat je wél lust! :)

 5. Pindakaas is zo lekker! Ik wil het al tijden een keer maken, maar ben bang dat het niet kan met de staafmixer..

  • Shifra

   Vaak zitten er bij je staafmixer ook attributen. Ik gebruik zo dus de helft van de staafmixer en zet die op de bijgeleverde hakmolen. Echt met de gehele staafmixer de pinda’s fijn malen zou ook moeten kunnen; het gaat misschien iets minder makkelijk. Maar ik denk dat het ook moet werken!

 6. Ilonka

  Mmmm… Als ik de pot pindakaas zie krijg ik meteen honger. Al ben ik bang dat mijn pindakaas dan het brood niet eens raakt,maar al leeg gelepeld is haha!
  Dit ga ik dus zeker een keer maken!
  leuk recept weer!

  • Shifra

   Ooh, zo herkenbaar! Haha! Mijn homemade pindakaas is zojuist op, en daarvan is denk ik de helft met boterham naar binnen gegaan.. en ehh de andere helft? oeps.. :)

 7. Ik lust eigenlijk geen pindakaas en ook geen nutella, maar als ik dit zo zie ga ik me er toch weer eens aan wagen! Zelfgemaakt is toch vaak anders.

 8. Lianne

  Afgelopen weekend dus zelf pindakaas gemaakt, en het is heerlijk! Hij is alleen wel heel erg smeuïg, de volgende keer dus wat minder olie erdoor. Dankjewel voor de tip! O ja, en gewoon met de staafmixer gedaan.

 9. Lianne

  Pinda’s – Check
  Olie – Check
  Ontzagelijk veel zin in pindakaas – CHECK
  Tijd – Check

  Jeeeeuj, dat word morgen een broodje pindakaas! :D ;p

 10. Ziet er goed uit, maar even dit. Als je een goede machine hebt (Magimix bv) hoeft er helemaal geen olie bij, dan wordt het zelfs vloeibaar als je te lang doormaalt. Met olie maak je de smaak minder geconcentreerd. Aan de foto te zien heb je pinda’s zonder vel gebruikt. Met vel krijg je ook meer smaak en een mooiere kleur. Ietsje bitter, daar moet je van houden.
  Wat betreft de homemade Nutella, daar zou ik altijd wat echte chocola doorheen mixen. Wel goede nemen. Als je machine sterk genoeg is, wordt het een heel klein beetje warm van het malen, dan smelt de cchocola ook meteen. In cacao-poeder zit geen cacaoboter, dat maakt het juist lekkerder.
  Zie maar. Mooie etiketjes en mooie foto’s, complimenten

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.