Life update

a cup of lifeVandaag even geen Snapshots, maar een kleine update. Afgelopen zaterdag is mijn oma overleden. Oma was niet zomaar een oma; ze was zo close en betrokken met onze familie dat ze meteen zo gemist wordt.

Toen Hans net in de familie kwam zei hij dat mijn familie zo’n speciale band heeft met mijn oma, dat had hij nog nooit eerder gezien bij opa’s & oma’s. Ik legde die band uit als mijn ‘tweede moeder’. En dat zegt niets over de band met mijn eigen moeder, maar meer over de extra goede band die mijn broers en ik hadden met mijn oma. Een bonus. Zij was er ook altijd voor ons. Bijna de helft van het jaar woonde zij bij ons, bakte stapels met pannenkoeken voor verjaardagen, speelde spelletjes met mij, maakte de hele dag schoon in ons huis en zag mij echt van dichtbij opgroeien en volwassen worden. 

En natuurlijk was het wel een typische oma die tuinierde en graag breidde en alles moest netjes afgestoft zijn. Maar het was zo bijzonder hoeveel levenslust ze nog op 100-jarige leeftijd had; zij wilde nog zoveel meemaken en zien. Dit hele jaar stond al vol met plannen. Van jongs af aan heeft ze me geleerd niet te klagen over dingen, maar het gewoon te doen. ‘Het moet gewoon gebeuren’, zei ze dan. Na de lunch wilde ze ook liever rusten, maar er moest nog even iets schoongemaakt worden (zoals de trap die ze nog tot ver op haar leeftijd met een stofzuiger beklom!). Ze zei dat ze altijd tot het laatste moment voor haar leven zal blijven strijden, omdat ze nog zo graag alles wilde meemaken. Tot het laatste moment bleef ze ook overal betrokken en geïnteresseerd in.

Maandag kwamen Hans en ik vroeger terug van vakantie om haar nog te zien -niet wetende dat het zo snel zou gaan. Ze vroeg meteen naar de verbouwing, dat ik over een paar dagen 4 jaar getrouwd zou zijn en dat ze niet kon komen. Ik liet haar de nieuwe kleertjes van ons meisje zien die ze zo mooi vond. Op den duur stuurde ze mij een beetje naar huis omdat ik maar moest gaan uitpakken. ;-)

Het is echt een hele bijzondere vrouw, die ik zo ga missen. Afgelopen week heb ik extra veel naast haar gezeten, ook al was ze volgens mij al niet helemaal meer bij. Ze sliep veel en ging steeds dieper slapen, maar toch was het afgelopen zaterdag wel een beetje onverwacht en snel.

Ik kan me niet voorstellen dat oma er niet meer is; je wist dat dit moment ooit zou komen, maar tegelijkertijd kwam oma er áltijd bovenop waardoor ik het idee had dat dat moment er nooit kwam. Zoals ik in deze post al schreef; oma, je hebt mijn leven gesierd en aangevuld met verstand, kennis en liefde. Liefs, Shifra


(p.s voor deze week heb ik al wat posts ‘in de steigers’  klaar staan. Dus de week is verder gewoon normaal, maar dit is zo’n persoonlijke blog geworden, dat het goed voelde een update te geven en raar om gewoon maar te praten over mijn nieuwe design-plannen van een kamer. )

 

 

 

 

 

 

 

Comments

 1. Wat heb je dit ontzettend mooi geschreven Shifra! Nogmaals heel veel sterkte gewenst voor jou, Hans en je familie. Ik werd altijd zo vrolijk als jouw oma bijvoorbeeld in je snapshots of vlogs voorkwam omdat ze zo leuk en blij was :)

 2. Anja

  Ik vind dat je altijd zo mooi schrijft over dit soort dingen. Ik lees deze persoonlijke posts heel graag van je. Veel sterkte!

 3. Wat zal dit een gemis zijn! Heel erg veel sterkte toegewenst. Het is altijd mega verdrietig als een dierbare ons verlaat. Maar ik vind dat we altijd dankbaar moeten zijn dat diegene in ons leven is geweest en dat je mooie dingen hebt mogen meemaken met die persoon. Zo te lezen ben je dat! En dat helpt vaak al enorm bij het verwerken. Gecondoleerd lieve Shifra, en natuurlijk ook Hans.

 4. Gecondoleerd Shifra, ik hoop dat jullie de komende dagen veel samen zijn en extra veel mooie herinneringen ophalen met elkaar <3

 5. Elma

  Gecondoleerd met het overlijden van je oma, Shifra. Heel veel sterkte voor jou, Hans en je familie in de komende tijd!

 6. Aniek

  Heel veel sterkte met dit grote verlies! Zo’n krachtige vrouw! Wel heel jammer dat ze jullie kleine meisje straks niet zal ontmoeten :(

 7. Marloes

  Lieve Shira, gecondoleerd met het verlies van je oma. Ze klinkt als een prachtig mens. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte. Laat de mooie herinneringen je troosten.

 8. Echt prachtig beschreven hoeveel je oma voor jou heeft betekend en hoe graag het gemis daarmee zal gaan zijn. Heel veel sterkte lieve Shifra voor komende tijd <3

 9. Lisette

  Och wat treurig… gecondoleerd beiden (en je ouders en familie) met het grote verlies, wat zullen jullie haar missen. Wij als volgers gaan haar zelfs een beetje missen😢. Heel veel sterkte, dat is wel extra pittig tijdens je roze wolk-fase lijkt me. Ik hoop dat je haar op een dag terug gaat zien! Xx

 10. natanja coolen

  lieve shifra en hans en de rest van de familie

  heel veel sterkte en kracht gewenst gecondoleerd , ze zal bij jullie zijn boven aan de hemel staan en kijken en waakt tevreden over jullie allemaal

  xxx natanja

 11. Anja Schoenmaeckers

  Ik wil jou, Hans, en natuurlijk de hele familie, heel veel kracht en sterkte toewensen, in deze moeilijke tijd.

  Een oma is toch heel anders dan een moeder, ik vind het ook heel erg bijzonder om een oma te mogen zijn van een kleindochter “Chess”, die volgende maand alweer 5 jaar wordt.

  Heel veel lieve groetjes van mij,\

  Anja

 12. Anne

  Gecondoleerd en heel veel sterkte! Ik vond het altijd erg mooi om op je blog te lezen en in je vlog te zien hoe betrokken jij en je oma bij elkaar waren.

 13. Bianca

  Nogmaals gecondoleerd. Ik herken je gemis zo goed. Mijn oma heeft mij grotendeels opgevoed en ik was bijna iedere dag bij haar. Helaas moest ik op 16-jarige leeftijd al afscheid van haar nemen en ik mis haar tot op de dag van vandaag. Des te meer koester en verwen ik nu de oma van mijn man. Zij is 92 jaar en helaas dement, maar nog zo vol liefde en levensvreugde. Hoe ouder ik word, hoe meer ik de kennis, (onvoorwaardelijke) liefde en wijsheid van hen mis, maar ook omarm. Heel veel sterkte gewenst met dit diepe gemis.

 14. Sterkte!
  Heel raar maar ik hoopte op een foto met alle generaties bij elkaar als jullie meisje geboren was. Leek me zo mooi. Gelukkig heeft ze nog wel mee mogen maken dat je zwanger bent. Bijzonder voor jullie samen.

  • Shifra

   Ja hè, daar hoopte ik ook zo op. Ik ging er stiekem een beetje van uit dat ze haar zelfs nog zou zien lopen! Maar ik ben zo blij dat ze weet dat het er aan kwam én dat het een meisje werd!

 15. Neelke

  Lieve Shifra, heel veel sterkte! Wat verdrietig nieuws, maar wat fijn dat je oma wel nog heeft meegemaakt dat je zwanger bent. Hoe liggen leven en sterven dan dicht bij elkaar. Heel veel sterkte voor jou en je familie.

 16. Ach nee, je lieve bijzondere oma. Wat jammer dat ze de geboorte van jullie meisje niet meer mag meemaken. Gecondoleerd en sterkte voor jullie allemaal!

 17. Ik vond het al zo speciaal om je oma langs te zien komen bij je vlogs, ze leek me zo’n lieve vrouw! En ja, de liefde spatte er gewoon vanaf bij je. Heel veel sterkte.

 18. Eveline

  Schrok er zo van, wat een fantastische vrouw hoe ze overkwam in de vlogs&hoe je haar omschrijft. Gecondoleerd en veel sterkte!

 19. Belinda

  Uit je vlogs en blogs laa ik wat je oma voor je betekende. Wat fijn dat ze je zoveel moois heeft meegrgeven. Heel veel sterkte aan jullie allen. Liefs

 20. Yvon

  Allemaal gecondoleerd met het verlies van je oma, en zeer veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 21. Wat mooi dat je zo’n fijne en bijzondere band met je oma hebt gehad. Je beschrijft haar ook zo liefdevol. Gelukkig resten er heel veel mooie herinneringen.

 22. Wat moet dit een zware en moeilijke tijd voor zowel jou zijn. Ik wens je, Hans en jouw familie heel veel sterkte en liefs toe ! <3

 23. Heel veel sterkte!

  Zelf verloor ik al alle 4 mijn grootouders, maar gelukkig heb ik een bonus opa, oma en mémé gekregen toen ik met mijn man trouwde.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.