Maak een fotogalerij in een hoek

galerij muurVorige week hing ik dan eindelijk het laatste schilderijtje op aan deze muur! Ik had ingeschat dat het mij ongeveer een week zou kosten.. Nou daar kwam ik snel op terug. De realiteit was heel wat meer weekjes en als ik geen strakke deadline had gehad, dan was het waarschijnlijk uitgelopen tot meerdere maanden. Toch is dit echt een super leuk project en ben ik dol op het resultaat! Ik werk vandaag samen met Webprint om te laten zien hoe je een fotogalerij maakt in de hoek van twee muren! (en ik leg uit waarom het zoveel tijd kost!)

foto galerij muurIk vind galerijmuren zo leuk en origineel. Het is heel anders dan de voorgemaakte fotolijstjes-collages, waarbij de positie en grootte van elke foto al bepaald is. Je hebt nu gewoon een hele muur waarbij je zelf kan bepalen hoe en wat! Awesome! Ik heb veel rond gekeken op Pinterest en Etsy en daarnaast veel van mijn eigen fotoalbums doorzocht voor leuke foto’s. De meeste dingen die je ziet op de muur heb ik laten afdrukken bij Webprint. Mijn eigen printer kan het láng niet zo mooi, en zeker zwart-wit is vaak lastig mooi te krijgen met een printer. Daarnaast kreeg ik ook heel veel zin om wat dingetjes te knutselen en te verven. (Zoals de hangende banner!)

foto galerij muurSo.. let’s do this! Er zijn verschillende technieken en stijlen voor het maken van een galerijmuur, maar ik leg uit hoe ik míjn galerijmuur heb gemaakt. Mijn galerijmuur is niet strak, maar een beetje casual, gezellig en rommelig met allerlei verschillende vormen van art.

1. Kies je art
De eerste stap is gelijk de stap die het meeste werk is. Welke art heb je altijd al op willen hangen en/of welke foto’s zijn je dierbaar. Denk er goed over na welke dingen écht een plekje op de muur moeten krijgen. Vul niet de gehele muur gelijk al in, laat wat gaten hier en daar, zodat je wat speling hebt.  (Hoe en welke keuzes ík heb gemaakt bij kiezen van art en foto’s voor mijn muur, leg ik morgen in een apart artikel uitgebreider uit.)

2. Plan & maak papieren templates
De plan- en denkstappen zijn meestal het saaist; we willen gewoon gelijk aan het werk! Maar vertrouw me, sla deze stap niet over. Het is een hele belangrijke en het bespaart je op de langere termijn veel werk. Maak van alle art die je tot nu toe hebt gekozen papieren templates; templates die precies matchen met de grootte van elk kunstwerk. Plak ze vervolgens één voor één op de muur (met tape die geen residu achterlaat). Ze hoeven helemaal niet netjes bij elkaar geplakt te worden; verspreid ze over de gehele muur en laat gerust gaten vallen op lastige plekken. Het hoeft ook niet in één keer goed, je kunt later nog veel verschuiven. Ik begon met vijf schilderijtjes (althans, de papieren templates daarvan) die ik zomaar ergens heb neergehangen op de plekken die mij op dat moment leuk leken. En dat betekende dat er nog heel wat lege plekken op de muur overbleven. Zoals bijvoorbeeld links naast mijn stopcontact (lastig hoekje!).

3.Vul de gaten op
En nu is het tijd om de lege gaten op te vullen. Maak templates die de gaten van de muur kunnen opvullen. Wees een beetje speels qua vorm; aangezien je nog geen art hebt gekozen voor die lege plekken, kun je de art straks aanpassen aan de templates. Zo koos ik er voor om bij het stopcontact meerder kleine templates te maken om zo de rare lege plek op te vullen. Ga vervolgens weer op zoek naar art. Ik heb hier best lang de tijd voor genomen; een paar weken lang heb ik alle leuke art, quotes en foto’s die ik tegenkwam opgeslagen. Daarna ben ik aan het meten en denken geslagen wat het beste in de templates zou kunnen passen.

4. Fotolijstjes
Bepaal nu welke art een lijstje krijgt en koop de juiste maten. Probeer de lijstjes onderling een beetje af te wisselen; dikke lijst, dunne lijst of misschien wel helemaal geen lijst. Hang alle foto’s en posters in lijstjes. Precies op de plek waar de papieren templates op de muur hangen, hamer je de spijker in de muur om het lijstje op te hangen. En klaar! Alle stukjes vallen nu eindelijk op z’n plek. :) foto galerij muurIk ben meer dan blij met het resultaat! Vooral de afwisseling van de verschillende soorten art vind ik heel erg leuk! Als je liever een strakke galerijmuur wilt, dan kun je bovenstaande technieken iets minder letterlijk nemen. Denk dan al echt van tevoren alle foto’s/art uit.  Of gebruik een layout van internet waar allerlei combinaties zijn voorbedacht met verschillende lijstjes en vormen. Je hoeft dan enkel een idee uit te kiezen en hierop je lijstjes en foto’s aan te passen! maak je eigen foto muurVroeger moest ik écht niets van al die lijstjes en foto in huis hebben, ik vond het altijd zo snel kitch en ‘troeperig’ worden. Maar tegenwoordig zie ik er echt schoonheid van in; het geeft zoveel persoonlijkheid aan een huis! Al onze muren in de woonkamer zijn wit en kaal, en ondanks dat er nu maar één klein hoekje aangekleed is, voelt het gelijk alsof alle muren wat minder kaal zijn. Het brengt zoveel sfeer en gezelligheid mee! xx Shifra

Comments

 1. Lianne

  O heerlijk! Ik wil zo iets in onze hal gaan doen. Haha, stap 2 sla ik het liefst gelijk maar over inderdaad. ;) Ga je stappenplan goed opvolgen! Thanks!

 2. Super leuk zo’n hoekje! Slim dat je eerst alles uit hebt gedacht voordat je ze op bent gaan hangen! Met dit soort projectjes wil ik alles meestal te snel en loopt het inderdaad in de soep haha.

 3. Marloes

  Ah super leuk! Ik ben toevallig ook bezig met zo’n muur, alleen dan wel iets strakker. Verschillende lijstjes en maten, maar dat het uiteindelijk een liggende rechthoek wordt (dus niet zo door elkaar als bij jou).

 4. Ik wil dit ook! Kan jij niet een keer hier langskomen om zoiets te fröbelen haha. Ik heb één lege muur naast de eettafel en dat is misschien wel een heel leuk en goed plekje om zo’n project op te maken…

  • Shifra

   Haha! Ik zal de volgende keer aan je denken als alle plekjes in mijn huis bezet zijn!;-)

 5. Leuk! Handige tips! Mijn zus heeft ook een hele mooie fotomuur boven de bank. Wanneer ik plek heb wil ik dat ook!

 6. Dat staat echt wel tof, zeker als je de andere muren heel rustig en wit houdt! Mooi! Ik zou het zelf denk ik niet zo snel doen, want ik ben dan vaak te snel uitgekeken op de foto’s die er hangen en dan blijf je bezig om het steeds maar weer te veranderen, haha!

  • Shifra

   Nou in eerste instantie was ik daar ook een beetje bang voor. Maar het valt eigenlijk heel erg mee! Ik heb er ook lang de tijd voor genomen om alle art uit te kiezen. Daarnaast kijk ik 9 van de 10 x langs de muur heen, pas meestal ‘s avonds kijk ik echt even bewust naar de muur (of als er vrienden langs komen die naar de muur staren!). Maar wellicht dat ik over een half jaartje wel weer een paar schilderijtjes vervang. :)

 7. Wauw, dit is heel erg gaaf geworden, staat heel tof zo in de hoek! Ik zou dit eerder op een recht stuk muur doen, zou er nooit opgekomen zijn om er een hoek voor te gebruiken terwijl dit er juist heel erg speels uitziet!

 8. Emma

  Heel mooi zeg, leuk hoe gevarieerd het is wat je hebt opgehangen!
  (ik moest wel wennen aan je gebruik van het woord ‘art’ haha)

  In je vlogs dacht ik trouwens telkens dat die gekleurde blaadjes er hingen om het project af te schermen omdat we het nog net mochten zien :p Blijkt nu gewoon een stap in het geheel te zijn geweest ;)

  • Shifra

   Ha! Ja, ik wist niet hoe ik het anders moest noemen. Ik heb heel lang over dat woord nagedacht, dus ik vind het leuk dat je het aanhaalt. “Kunst” vond ik teveel klinken als echte kunstgalerij in een museum. En daarnaast wilde ik heel graag dat het woord niet alleen de zelfgemaakte schilderijen, maar ook de posters, banner en foto’s dekte. Dus vandaar het Engelse woord ‘art’. :)

   En haha! Dat was ook wel een goeie geweest ja, om het te bedekken! Ik moet heel vaak wel erg oppassen in vlogs, want ik wil het liefste alles gelijk al laten zien en vertellen waar ik mee bezig ben.

 9. Linda

  Heel gaaf! Ik had al een tijdje het idee om ergens een wand in mijn huis te vinden, maar door jouw post extra geïnspireerd geraakt. Dit gaat dus snel plaatsvinden :D. Heb je misschien ook nog tips voor websites waar leuke art te vinden is? Dit lijkt me namelijk nog wel de moeilijkste stap.

  • Shifra

   Aah, wat leuk!! Morgen vertel ik daar meer over! Waar ik al mijn art heb gevonden en hoe ik het heb uitgekozen :)!

 10. Mirthe

  Gaaf resultaat zeg! Vol, maar niet druk. Perfecte balans! Ik kijk uit naar het artikel van morgen.

 11. Wauw, tof!! Dat was het muurtje dat ik laatst op een achtergrondje in een vlog zag! ;) Haha… Mooi ook met dat zwart wit.
  Ik wil iets met die kleuren doen boven mijn bank. Ik denk op een ‘fotogootje’ ofzo. Thanks voor de inspiratie!

  • Shifra

   Haha! Ja, dat heb je goed gezien! ;-) En die fotogootjes zijn ook heel erg leuk, daar heb ik ook nog even over nagedacht (helaas wordt dat nu te druk in mijn woonkamer!)

 12. ilonka de Jong

  Wauw wat ontzettend gaaf! Vooral dat verschil in art en schilderijen dacht dat het heel druk zou tonen maar dat valt echt mee

 13. Heel erg leuk!! Ik vind jouw huis sowieso heel tof! Zou het zelf nooit zo bij elkaar uit hebben gezocht, maar het is geweldig leuk! En ik ben fan van je schommelstoel!!!! Die wil ik ook ooit :D

 14. debbie

  Jeej eindelijk het artikel gevonden over die geweldige hoek in jullie huis! Heel erg leuk, persoonlijk! Dat vliegend konijn ;’)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.