MAAK JE EIGEN RETRO PLANTENSTANDAARD

Maak je eigen plantenstandMensen die in mijn huis komen begrijpen niet dat ik al zoveel tijd besteed aan mijn tuin en planten in huis. Nu snap ik dit ook wel, als je ziet hoe ver ik van huis ben met mijn huis (pun!). Maar ik wilde er niet op wachten. Planten in huis geven gelijk zoveel sfeer en het ademt frisheid. Het straalt letterlijk levendigheid uit! Nu had ik eerst wat planten op de grond staan van mijn woonkamer, maar samen met een mand en poefs die óók op de grond staan, werd het een beetje een festijn voor kabouters. Daarom is deze plantenstandaard de ideale oplossing! Het geeft gelijk zoveel meer dynamiek in de woonkamer. Het staat echt súper! Oh en guess what? Dit project was simpel, snel en goedkoop; zeker als je het over meubels maken hebt!
maak je eigen retro plantenstandaardJe hebt nodig: 2 plankjes van 30 x 10 x 2 cm. Vier latjes van 30 cm lang (ik kocht één lange stok die ik in vier delen zaagde), een terpentine kwast, zwarte verf (ik gebruikte matte zwarte verf) en spijkers (⌀ 3.5mm x L 35mm).

Sidenote: Ik heb vooraf eerst mijn plantenpot opgemeten en ik heb vervolgens daar mijn maten op aangepast. Als maatstaf hield ik aan dat de plantenpot precies in de standaard zou moeten passen en gelijk is aan de poten. Meet dus vooraf eerst jouw plantenpot op, en pas hierop de genoemde maten aan. Of koop dezelfde plantenpot. ;-)
Maak je eigen plantenstandaardStap 1. Zaag uit de twee planken een inkeping van 5 bij 2 cm.  Stap 2.  Schuur en ontvet alle planken en verf ze zwart. Ik heb alle planken twee keer geverfd (met tussendoor drogen).
Nederlandse diyblog, a cup of life, shifra,Stap 3. Haak de twee planken met het uitgesneden blokje in elkaar. Stap 4.  Meet vanaf de onderkant van elke poot 20, 22 en 24 cm en teken dit af met een potlood. Boor vervolgens deze gaten, zodat het hout niet splijt als je straks de schoef erin draait. Leg nu stuk voor stuk de poten op elke plank en draai de schroeven erin.Nederlandse diyblog, a cup of life, shifra,Yup. And that’s really it! En het is ook écht net zo makkelijk als ik laat overkomen en zien op de foto’s. Ook een heel leuk instapproject als je voor het eerst aan de slag gaat met boren en schroeven! Nederlandse diyblog, a cup of life, shifra,Ik ben heel blij met het uiteindelijke resultaat! Deze retro meets modern plantenstandaard is een ideale oplossing om wat dynamiek in mijn woonkamer te creëren. Je kunt de hoogte, de breedte, de kleuren en zelfs het aantal poten aanpassen naar je eigen smaak! Een extra verdieping lijkt mij ook erg leuk, zodat je er twee planten kwijt kunt!maak je eigen retro plantenstandaardNederlandse diyblog, a cup of life, shifra,De plant op de foto is een Goudpalm.

Oh enne, check eens hoe goed de pootjes van mijn bank bij de plantenstandaard matchen! Cool huh?;-) (Stiekem puur toeval. De bank kwam namelijk nadat ik de plantenstandaaard had gemaakt. Maar toch. Cool huh?;-)) Liefs! X Shifra

Comments

 1. Goh, ik kan elke comment wel beginnen met: wat een mooie foto’s! Haha. Wat gaaf en creatief gedaan weer Shifra :) Echt heel leuk zoiets.

 2. Oh hoe leuk! Ik heb dezelfde pot en ik ga deze zomer weer lekker DIY-en om de woonkamer een make-over (dat moet toch ieder jaar :D) te geven. Wie weet wil ik mijn plant dan ook wel op een verhoging hebben.

  Gave bank trouwens!

  • Shifra

   Oh wat leuk, het zijn echt práchtige potten ook! Nou dan is deze DIY helemaal easy, nu de maten al gelijk goed zijn! ;-)

 3. Marije

  Is dan echt álles wat jij maakt leuk? Haha, ook deze sla ik weer op. Ik ben fan!

 4. wat tof dat je hem zelf hebt gemaakt, ik vind hem heel goed gelukt. Zo kan je lekker creatief bezig zijn en hem maken in je eigen smaak!

 5. Heel erg mooi! Ik heb nu aardig wat plantjes op mijn balkon staan (kruiden en rucola, eetplantjes). Maar in huis bijna niet. Beetje jammer want het staat heel gezellig. Ik zag laatst palmboomachtige planten bij Ikea en die vond ik wel heeeeel erg leuk :)

 6. Amy

  Ohnee ik wil dit net gaan maken dus naar de bouwmarkt voor de benodigde spullen. Tot ik alle prijzen bij elkaar optelde, bam 40 euro! Uhhh laat maar…
  snik, is een super leuk project maar alleen als je restjes hout hebt en nog verf hebt staan, maar niet als alles nog aangeschaft moet worden :(

  • Shifra

   40 euro? Hè? Hoe kom je daar bij? :-) Er van uitgaande dat je echt álles moet kopen: lat: 4 euro, verf 9 euro, plankje 3 euro, kwast 1 euro, schroeven 2 euro. En dan koop je dus alles nieuw én bij de bouwmarkt (en niet bij de Action).

 7. Amy

  Plank was 13 euro, lat was 9 euro, verf was 10 euro, schroeven 7 euro en kwast 2 euro.
  bij de bouwmarkt. Van de plank zou ik meer dan de helft over houden, kleine plankjes hebben ze niet. Van de lat zou ik ook de helft overhouden.
  Welke bouwmarkt heb jij het gehaald dan?
  ben bij de karwei en praxis geweest.

 8. Eline

  Wij hebben hem deze ochtend gemaakt ( lang leve de vrije tweede kerstdag!) en staat erg leuk! Kosten hier, alleen spijkers. Wij hebben alles in elkaar getimmerd, gaat ook prima.

 9. Superleuk! Ik wil hem ook graag maken, en ik vind die pot ook heel leuk! Plus: aangezien ik niet heeeel handig ben, durf ik het niet echt aan om zelf maten te kiezen, voor een andere pot: dus waar is deze pot van :) ?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.