Maak zelf een buitenbank (you can do this!)

 

Zelf een hoekbank bouwen 1 (1)Mijn buiten hoekbank is eindelijk echt af en ik ben enthousiast vandaag er alles over te vertellen! Eind april begon ik aan dit project, samen met Hans. (dit soort grote projecten doen we zoals je misschien wel weet altijd samen). En binnen twee weekenden was het af! Maar toen kwam er een koude mei en juni en heb ik tot vorige week nog weinig op het bankje gezeten. Toen het vorige week eindelijk weer lekker weer werd, ben ik gelijk het bankje gaan afmaken (het moest nog geolied worden) en fotograferen!

Zelf een hoekbank bouwen 3 (1)Benodigdheden:

20 meter Eiken 50x70mm
24 meter Eiken 70x20mm
Houtlijm voor buiten
4mm schroeven (verzinkt of RVS)
Houtolie of beits

Gereedschap:

Lange 4mm houtboor
Zaag
Schroef -boormachine
evt. proppenboor
Schuurmachine

DIY hoekbank, zelf een hoekbank bouwen, hoekbank maken, Dit is de tekening van het bankje! Ik ben altijd een beetje terughoudend in het geven van de tekening, want alles lijkt gelijk een stuk ingewikkelder met alle maten (‘je hebt er zelfs een tekening voor nodig’). Maar zeker in dit geval is het een heel stuk makkelijker!  Je ziet gelijk welke balk welke maat heeft. En in principe zou je zonder de uitleg hieronder aan de hand van de tekening het bankje kunnen maken.

DIY hoekbank, zelf een hoekbank bouwen, hoekbank maken, Oké, daar gaan we! You can do this.
Het bankje bestaat uit twee delen. We gaan eerst het rechterbankje maken! Voordat je aan elke stap begint, moet je de balken die je gaat gebruiken goed schuren.

Stap één

Begin met het maken van de rugleuning van de bank. Schroef, na voorboren, de vier balken tegen elkaar met houtlijm ertussen. De balken zijn niet vierkant (zijde van 5 cm en zijde van 7 cm), dus let goed op hoe je de balken tegen elkaar aan lijmt.
DIY hoekbank, zelf een hoekbank bouwen, hoekbank maken, Stap twee
Maak vervolgens de zijleuning door de twee balken (zoals hierboven in de tekening) aan elkaar te schroeven en lijmen. Daarna maak je hem op dezelfde manier vast aan de rugleuning.
DIY hoekbank, zelf een hoekbank bouwen, hoekbank maken, Stap drie
Monteer daarna de vierde poot eraan (rechtsvoor in de foto) op dezelfde manier.
DIY hoekbank, zelf een hoekbank bouwen, hoekbank maken, Stap vier
Maak het raamwerk van het bankje af door nog twee balken eraan vast te maken. (Nu begint het al écht op een bankje te lijken!)

Stap vijf
Het zitvlak maak je op dezelfde manier als een lattenbodem. Maak drie dwarsbalken (zie de tekening) vast aan het bankje.
DIY hoekbank, zelf een hoekbank bouwen, hoekbank maken, Leg de latjes bovenop de dwarsbalken en lijm ze vast. (Ik heb geen andere betere foto hiervan, maar ik beeld hier wel goed uit hoe belangrijk het is om al het hout te schuren voordat je aan elke stap begint en alles daadwerkelijk aan elkaar maakt. En om Hunter Boots te dragen.)Zelf een hoekbank bouwen 5Zelf een hoekbank bouwen 4Optioneel: stap 6
Deze stap is optioneel en is puur voor een extra mooie afwerking. Als je beschikking hebt tot een poppenboor, is dit wel een aanrader. Met een proppenboor kun je propjes maken in dezelfde maat als het schroefgat. Zo kun je alle inkepingen die de schroeven veroorzaken mooi opvullen. Je kunt ze gewoon vast lijmen met hout en daarna gladschuren met de rest van het hout. Zelf een hoekbank bouwen 3Dit latje hebben we als laatste nog toegevoegd, omdat we merkten dat de poot die vrijstaat van de leuningen stevigheid miste (ik heb hem veel in mijn eentje verschoven). Met alleen wat lijm zat dit zo vast. En daarna nergens meer problemen mee gehad, alles is súper stevig.

En já, dan heb je één bankje af… Surprise! Er moet nog een tweede bankje komen. Je maakt hem op dezelfde manier.Zelf een hoekbank bouwen 2 Zelf een hoekbank bouwen 1Nadat beide bankjes af zijn, kun je ze beitsen of oliën. Beide opties maken het eikenhout nóg weerbestendiger dan het al is. Ik heb gekozen voor olie! (Ik gebruik deze olie.)Zelf een hoekbank bouwen 4 (1)Zelf een hoekbank bouwen 2 (1)In eerste instantie wilde ik een bank kopen. Het idee van een hoekbank zelf maken klonk zo overweldigend moeilijk. Ik kan me voorstellen dat je hetzelfde gevoel hebt, maar ik hoop dat juist ook mijn foto’s en tekst laten zien dat het echt makkelijker is dan dat het lijkt. Je herhaalt constant dezelfde technieken, dus als je het eenmaal door hebt, zet je zo alles in elkaar. You have this, echt! En anders, stel gerust vragen in de comments. Ik probeer zoveel mogelijk te beantwoorden.

X Shifra (+ Hans!)

Comments

 1. Hee, ik kijk weer eens hier, en dan zo’n klasse project :) Mooi hout, mooi ontwerp, mooi uitgevoerd, chapeau. Wij hebben net na veel zoeken zoiets gekocht, want helaas geen tijd t zelf te maken, dus leuk om te zien!

 2. Esmee

  Top project! Ziet er ook heel degelijk uit. Ik ben wel benieuwd hoe het er over een jaar oid uit ziet. Of het hout toch nog verweerd, wil je een update geven?
  Beits het eenmalig of per jaar herhalen?

  • Shifra

   Bedankt Esmee! Ik ga er geen update over geven, omdat ik het niet van elk project kan doen helaas. Van de onvoorspelbare projecten (iets wat ik voor het eerst doe of iets waarvan ik niet kan inschatten hoe het houdt), geef ik wel een update. In dit geval is het heel voorspelbaar: net als met een bankje uit de winkel of elk andere houtmeubel van buiten, zonder onderhoud droogt het uit en gaat het verweren (vergrijzen). Kijk maar naar een schutting bijvoorbeeld. Als je een bankje of tafel in de winkel koopt, moet je die ook elk jaar oliën of beitsen. Ik zou elk voorjaar alle spullen van hout (of je nu koopt of het zelf maakt) even een behandeling geven. Als je goed voor je houten spullen zorgt, kun je er jaren volop van genieten! :)

 3. Dat zou zo heerlijk zijn om in de tuin te hebben. Heerlijk even relaxen na een dagwerken en de laatste zonnenstralen meepakken. Alleen heb ik 2 linkerhanden. 😖

 4. Oh wauw! Wat ontzettend leuk! En het ziet er inderdaad helemaal niet moeilijk uit! Wij hebben dit jaar een aluminium loungeset gekocht, omdat dat wat makkelijker is met opbergen in de winter (weegt niks!). En gelukkig ben ik daar ook heel erg blij mee. Maar mooi gemaakt!!

 5. Shifra

  Aluminium weegt inderdaad niets en heeft weinig onderhoud nodig! Lekker!:) Dat is ook wel het nadeel aan dit bankje. Het is zwaar. Ik kan het net in mijn eentje gelukkig nog wel verschuiven, maar vaak doen we het met z’n tweeën. Een houten bankje uit de winkel is nog een stuk lichter (het zijn vrijwel altijd holle balken, niet massief).

 6. Bij ons is buiten alles zelfgemaakt! Banken van palettes, een bank zelfgemaakt, tafel, buitenkeuken haha! Ziet er leuk uit!

 7. Dit lijkt me echt leuk om later een keer te maken! En als je minder plek hebt is één zo’n bankje denk ik ook al erg leuk : ) Het ziet er gezellig uit!

 8. Ziet er super uit! Ik durf dit soort dingen nooit aan, omdat ik mezelf ken en weet, dat ik snel mijn geduld verlies als het allemaal niet lukt :D Maar dit lijkt me wel iets, wat ik misschien nog voorelkaar zou kunnen krijgen…

  Groetjes uit New York,
  Alex

 9. Oh wauw, zo’n respect hiervoor! Je zegt dat dit project wel te doen is, maar ik als kluns weet niet eens wat het meest benodigde gereedschap inhoudt, haha. Misschien zal ik ooit eens een DIY van je namaken wanneer ik alleen schuurpapier, een hamer en spijkers nodig heb, haha ;-)

 10. Wauw gaaf zeg! Hebben jullie de kussens waar je op zit op maat laten maken? Wij hebben zelf een ligbank van pallets gemaakt maar we moeten nog iets om op te zitten, heb jij misschien tips? Een babymatrasje is weer net te klein.

  • Shifra

   IKEA! :) Maar ik heb het bankje expres zo op maat gemaakt dat IKEA kussens erop passen. Je kunt ook kussens op maat laten maken, heb je daar wel eens op gegoogeld? Op zich hoeft dat n.l ook niet heel duur te zijn (het ligt ook aan de stof en vulling).

 11. Heeeeeeel erg gaaf dit hoekbankje. Ik laat het net aan mijn steeds handiger wordende partner zien. Hij snapte de hint haha. Nou hout genoeg hier in huis (nouja, schuur) en nog een weekje vakantie. Wie weet. Dank in ieder geval voor het delen.

 12. Karin

  Wat een mooi bankje!
  Echt iets wat ik zo zou kopen als het in de winkel zou staan!
  De DIY ziet er ook niet moeilijk uit. Een leuk project voor als ik mijn eigen huisje heb gevonden.

  Waar ik persoonlijk nog wel benieuwd naar ben is wat dit bankje nu kost zoals jullie hem hebben gemaakt.
  Is het voordeliger om zelf te maken of is de prjjs/werk verhouding zo dat het voordeliger zou zijn om te kopen?
  Als ik zoiets zou maken wil ik wel graag dat het voordeliger is dan als ik het zo zou kopen hihi.

  • Annemiek

   Ik ben ook wel benieuwd wat het nu heeft gekost! Denk dat wij er wat langer mee bezig zouden zijn dan jij en Hans dus als het dan alsnog wat prijzig is, is het misschien niet zo de moeite waard om nu nog mee te beginnen. De bank ziet er in ieder geval heel gaaf uit. Ben benieuwd naar de eettafel die jullie laatst gemaakt hebben.

   • Shifra

    Snap ik helemaal! Ik weet het niet meer precies, maar alleen aan hout heeft het iets meer dan 100,- gekost. De schroeven en lijm reken ik dan niet mee, maar dat is hooguit nog 20 euro. Maar het verschilt heel erg waar je hout koop. Ik heb het hout gekocht in Elshout (tuinhout-compleet.nl). :)

 13. Lise

  Heb je een linkje van de kussens van Ikea? Heb laatst gezocht maar kon het niet vinden. Wij hebben ook een bank zelf gemaakt. Jullie hoekje is alleen wel al veel gezelliger dan de onze ;) komt wel! Eerst maar eens kussen

 14. Arminda

  Wauw hele toffe bank! Wij zijn al een tijdje op zoek naar een bank voor op ons terras en kunnen echt niks vinden wat mooi is en redelijk geprijsd. Dit is echt dé oplossing!

 15. Wat een supergave bank. Als onze tuin ooit nog veranderd gaat worden, dan is dit wel een heel leuk ding om samen met Jeroen te maken. Dank je voor de tip!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.