Ons witte betonnen aanrecht sealen

beton sealen-17Er was één project dat een beetje bleef liggen de afgelopen weken en dat was het sealen van het aanrecht. Na het storten zijn we snel in andere projecten gedoken en pas vorige week hebben het aanrecht echt geseald. Het was een karweitje van niets,zeker vergeleken met het maken van het betonnen aanrecht. Maar het was wel de allerbelangrijkste stap in het hele proces: dit bepaalt of het betonnen aanrecht écht een succes wordt of niet. betonnen aanrecht maken Of we het betonnen aanrecht echt zo goed zouden kunnen sealen, dat het wit en vlekvrij zou blijven in de toekomst was voor een heel aantal van jullie een zorg (ik vond het heel fijn jullie ervaring met betonnen aanrechten te lezen!).  Mede daardoor hebben we ons echt ontzettend lang verdiept in het sealen van het beton. We vonden deze stap het allerbelangrijkste, want hoe mooi het ook kan zijn dat beton gaat ‘leven’, dat was niet de look waar we voor gingen. Ik wil het echt strak, wit.

We hebben veel gelezen over de verschillende methodes en vergeleken wat bedrijven/mensen hier in Nederland en in het buitenland (voornamelijk Amerika) gebruiken. Maar óf het was niet krasbestendig, de sealer verkleurde in zonlicht of je moest de behandeling elk jaar herhalen. Allemaal dingen die we niet wilden.

Uiteindelijk kozen wij voor polyurethaan. De meeste ‘onderzoeken’  kregen polyurethaan als beste uit de test. Het wordt nog niet zo heel lang gebruikt in sealers en je hebt, zeker in Nederland, niet veel keus.benodigdheden voor een betonnen aanrechtWij kochten Reactive Polyurethane Sealer van Buddy Rhodes in zijdeglans voor 130,- euro. Het is een stuk duurder dan alle andere sealers, maar de bescherming die het geeft is niet te evenaren. Het heeft de grootste weerstand en slijtvastheid, het is ‘food safe’ en kan zich zo goed weren tegen al die bekende vlekkenmakers: koffie, azijn, wijn, citroen (citroen!), tomaat, chloor enz. Het zou zelfs beschermen tegen krassen van messen! Dit wordt wel afgeraden om jaren achter elkaar te doen, maar wij gebruiken altijd snijplanken om eten op te snijden. (Hier zie je een video over de duurzaamheid van de sealer.)betonnen aanrecht blad afwerken en sealenWij hebben een heel aantal weken gewacht met het sealen van het beton, maar dat was vooral omdat we het even geen prioriteit gaven. In principe zou je een week na het storten het aanrecht kunnen sealen.

Na het drogen kwamen we erachter dat er wat kleine vezeltjes (van het betonmengsel) naar boven waren gekropen. Het voelde als kleine haartjes als je met je hand over het aanrecht ging. Met een stanleymes (als scheermesje) ben ik over het aanrecht gegaan om alle haartjes er af te ‘scheren’. En dit ging heel goed! betonnen aanrecht blad afwerken en sealenDaarna heb ik het nog even nageschuurd met een schuurblokje en water. Dit kostte allemaal bij elkaar nog een extra avond.betonnen aanrecht blad afwerken en sealenWe hebben alles rondom het aanrecht, de tegels en alles rondom het fornuis en de wasbak afgeplakt met schilderstape.beton sealen en afwerkenDit voelde een beetje als een scheikunde klasje. We mixten alles volgens de aanwijzingen op de verpakking, dat inhield: 3 verschillende flesjes met elkaar mengen, wachten en weer mengen.  (Hans dacht, net als bij meer van onze keukenbenodigdheden die in deze verbouwing gebruikt zijn, dat onze maatbeker wel tegen dit mengsel bestand was. Niet dus, want de restanten werden hartstikke hard. Haha! De garde heeft het overigens wel overleefd!)betonnen aanrecht blad afwerken en sealen Het aanbrengen van de sealer was eigenlijk best makkelijk.
Je begint met primen; je brengt het mengsel 3 x verdund aan, waarbij het echt ín het beton kan trekken.
Tussen die eerste 3 lagen moet je 30 minuten wachten. Maar het primen gaat heel snel, dus je bent in een paar uurtjes hiermee klaar.betonnen aanrecht blad afwerken en sealenDaarna moet je binnen 24 uur beginnen met de finish. Dit melk-achtige mengsel was zo vloeibaar dat het makkelijk uitsmeerde met een roller. Het enige tricky part is dat je snel strepen kunt krijgen. Wat wij deden: ik rolde het mengsel grofweg uit met een roller en Hans ging erover heen met een droge roller om het streeploos* te krijgen. We zorgden dat er een minuut tussen zijn en mijn werk zat, zodat het even kon intrekken maar niet té lang.

De sealer hebben we -zoals ook werd aangeraden- 3 x opgebracht met een uur wachttijd daartussen.

*Het is uiteindelijk heel egaal opgedroogd, maar als je gelijk aan het aanrecht onder een bepaalde hoek kijkt, zie je alsnog wel lichte strepen. Ik vind dit niet zo erg (wanneer kijk je ooit onder die hoek?), maar we zijn heel perfectionistisch en daarom zouden we het de volgende keer écht streeploos willen hebben.

Daarna hebben we 2 dagen gewacht voordat we iets op het aanrecht zette, ook al voelde het allemaal al heel snel droog. De sealer heeft zoveel verschil gemaakt in het totale resultaat van het aanrecht. Het aanrecht voelt niet meer kalk-achtig (en als een DIY-project), maar glad, afgewerkt en zelfs licht glanzend! Het maakt het betonnen aanrecht een stuk luxer.

beton sealen-10Als het goed is blijft al het water en andere dingen die we vast gaan knoeien, nu op het aanrecht liggen om er zo vanaf te kunnen vegen. We hebben de keuken nog niet in gebruik, op wat vieze vaat na die op het aanrecht heeft gestaan voor de vaatwasser (die we al wel gebruiken). Ik plaats over een half jaartje een update of vlekken of krassen er toch doorheen komen en of het er na gebruik nog steeds zo mooi uitziet.beton sealenOp deze foto’s lijkt het aanrecht wat grijzer, maar ik heb de foto wat donkerder gelaten om de coating wat beter te laten zien. In werkelijkheid is het ook niet echt wit (zoals ik eigenlijk wel wilde), maar meer zilvergrijs. zelf een betonnen aanrecht makenAchteraf gezien hadden we het aanrecht veel eerder moeten sealen; nog voor het tegelen. Nu kostte het extra werk, want door het tegelen knoeide we weer wat op het aanrecht (ondanks het afplakken) en dat moesten we weer wegschuren.
Ook zouden we de volgende keer nog iets meer ons best willen doen het nog streeplozer te krijgen. Verder zijn we heel blij met het resultaat. En ik ben blij om weer zonder zorgen iets op het aanrecht te kunnen zetten.

Funny story: Zie je de Kitchenaid in deze post staan? Toen was het aanrecht nog níet geseald en had ik de keukenmachine even snel voor het idee neer gezet. Diezelfde avond haalde ik hem weg en vond ik daar een plasje olie die de Kitchen Aid had gelekt..  Aargh! Olie is the worst!  We hebben alles er weer uitgeschuurd en opgevuld met nieuw cement. Het houdt ons van de straat..)

Heeft iemand toevallig ook deze sealer gebruikt? Of goed (of slecht) succes gehad met een andere sealer? Deel het in de comments als je wilt! Handig voor iedereen die dit project nog aan wilt gaan. :)

X Shifra

 

Comments

 1. Fijn dat je nu met een gerust kunt knoeien! Ik heb bij ons de vloer geverfd en heb daarmee hetzelfde: in een bepaalde hoek zie je nog strepen. Ik baal er van en tegelijkertijd maakt het me niet zoveel uit, het hoort nu eenmaal bij ons huis en onze vloer en maakt me eigenlijk elke keer trots dat ik zelf onze vloer heb zitten verven!

  • Shifra

   Wat cool! Wat voor vloer is het? Houten vloer of ook beton? Waarschijnlijk ziet ook echt niemand anders het, dan jij! Hans en ik vertellen elkaar vaak niet alle kleine details/dingetjes die minder mooi zijn, omdat het vaak de ander niet eens opvalt. Tótdat je het weet.

 2. Yvon

  Ik liet mijn man even lezen hoe jullie het blad gaan sealen.
  Hij is bang dat het op een gegeven moment gaat bladderen. Zelf heeft hij heeft dit al eens op een vloer gebruikt, en dat ging helemaal niet goed.
  Hopelijk blijft het bij jullie goed gaan.

  • Shifra

   Oh, het zou kunnen dat de vloer óf te glad was (het beton moet een beetje ruw zijn) of niet helemaal schoon? In dat soort gevallen hoorde ik inderdaad dat het kan gaan bladderen, omdat het dan niet helemaal goed hecht. Ik hoop dat dat in ons geval niet is inderdaad! Fingers crossed.

 3. Wat een spannend project blijft dit toch! Mijn collega heeft ook een betonnen blad gemaakt (maar dan donkergrijs) en die zat met smart op di artikel over het sealen te wachten, haha. Ik hoop voor jullie dat het zo mooi blijft, het ziet er prachtig uit!

   • Nee nog niet, ze hebben vorige week pas gestort, dus hij (haha) was overal op youtube aan het kijken hoe anderen dat deden. Hij heeft heel erg om Hans moeten lachen (dat hij jou geruststelde terwijl het er eigenlijk niet meer af kon) ;-). Hij hoopt komend weekend te kunnen sealen.

 4. Else-Marie

  Gaaf dat jullie het zelf hebben gemaakt!
  Ik vindt het echt heel stoer geworden.

 5. Marne

  Heel mooi! Binnenkort willen wij hetzelfde gaan doen. Je kan zoveel op internet vinden over verschillende methodes. Die van jullie lijkt niet te ingewikkeld en een top resultaat! Vroeg me af hoe jullie de randen afgewerkt hadden. Hebben jullie dat met de hand rond geschuuurd of anders? Zag ook al een schuurblokje op de foto, is dat een diamant padje of normaal watervast schuurpapier?

 6. Sylvia

  Ik ben benieuwd hoe het nu is met jullie aanrecht.
  Wij zijn nu ook op zoek naar het juiste product.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.