Probeer dit: behang één muur

hoe hang je behang op (20)Vorig jaar las ik dat behang één van de de voorspelde woontrends voor 2015 zou zijn. Ik lachte een beetje in mijzelf. Omdat a. ik niet zo’n trendvolger ben en alles maar in huis breng als het ‘in’ is. (Dit geloof ik graag. In de praktijk word ik natuurlijk hartstikke beïnvloed). En B. (een gróte B) : ik heb een hékel aan behang. Maar ergens heeft die diep verstopte trendvolger in mij zich naar buiten gewurmt en te pas en te onpas mooie behangetjes laten zien. Zie bijvoorbeeld dit artikel. Dat was allemaal die trendvolger, it wasn’t me. En ja hoor. Hij heeft mij zover: IK HOUD VAN BEHANG! There. I said it. En daarom vandaag, voor het eerst in mijn leven, ben ik gaan behangen! hoe hang je behang op (19)Dit was mijn eerste keer behangen! Ik had altijd het idee dat behangen minder werk zou zijn dan schilderen, maar niets is minder waar. In behangen zit ook nog heel wat tijd, maar het is wel net zo makkelijk (te leren)! Ik vertel hoe ik met vliesbehang heb behangen en wat ik heb geleerd van mijn eerste keer!

Je hebt nodig:

behang (ik koos voor vliesbehang, dit werkt extra makkelijk!)
stanleymes/afbreekmes
behangborstel
schaar
muurroller
kwast
behangplaksel
schuurmachine/schuurpapier
hoe hang je behang op (22)Stap 1.
Haal de deksels van de stopcontacten. Maak de muur vlak met een schuurmachine of schuurpapier, vul eventuele gaten op en maak de muur schoon. (Dit is een stap die ik geneigd was over te slaan, maar doe het niet. Het zorgt niet alleen voor een strakker eindresultaat, het is ook gewoon makkelijker behangen.)
hoe hang je behang op (21)Stap 2
Test of je de muur moet voorbehandelen: trek een een paar strepen met water op de muur. Als het water na 5 minuten verdwenen is, dan is je muur klaar om te behangen! Mocht het nog nat zijn, dan moet de muur eerst nog ingesmeerd worden met hechtingsmiddel. Als je muur te snel droog is (al binnen 2 minuten), dan zuigt je muur te veel en moet je het voorbehandelen met voorstrijkmiddel. Mijn muur kwam goed uit de test!
hoe hang je behang op (16)Stap 3
Mijn muren waren niet recht, dus de eerste baan heb ik loodrecht op de muur getekend. Als je de eerste baan hebt geplakt, plak je de rest ook vanzelf recht. Werk per baan. Smeer de eerste baan in met lijm en plak direct het behang er tegen aan: knip het af met een ruimte van 10 cm zowel boven als beneden. Strijk vervolgens met een behangborstel het papier glad, veeg van binnen naar buiten. En snijd als laatste het behang vlak af langs de randen. Herhaal deze stap totdat de hele muur behangen is.

(Ik merkte al snel dat je niet te zuinig moet zijn met het behangplaksel. Lekker dik er opsmeren en goed egaal uitrollen. Bij lastige hoekjes waar ik veel eruit moet knippen was op sommige plekken mijn lijm alweer droog. Ik vouwde het behang voorzichtig terug, smeerde wat lijm op de muur met een kwast en plakte het behang zo weer vast!) hoe hang je behang op (17)Ik heb lang getwijfeld over het behang, maar ik ben zo blij met deze keuze! Ik baalde een beetje tijdens het foto’s maken, want het is lastig behang in combinatie met het licht in mijn keuken om goed op de foto te krijgen. (Of mijn photoskills zijn niet toereikend. Dat kan ook.)hoe hang je behang op (18)Het behang staat zo zó leuk in mijn keuken. Het voegt veel sfeer, warmte en gezelligheid toe. Doordat ik het behang maar op één muur heb aangebracht en het patroon zichzelf herhaalt, oogt het niet druk. Mijn keuken lijkt zelfs ruimer en meer diepte te hebben! Juist kleine versieringen geven, gek genoeg, meer ruimte aan een muur. Doordat het patroon in de lengte loopt, lijkt mijn plafond ook nog eens hoger! Ik vond het vooraf best eng om de keuze te maken welk behang in mijn keuken moest komen. Het voelt definitiever dan een muur verven en het kom al helemaal nauw als het behang een (druk) patroon heeft. Maar wat ben ik blij met deze keuze! Durf je nog niet een drukke print als behang te kiezen? Probeer het dan eerst eens uit op een kleine muur. Zo kan het bijvoorbeeld ook heel gaaf in het toilet staan! X Shifra

P.s Inspiratie voor leuke behangetjes nodig? Zie dit artikel!

Comments

 1. Oooh wat is het tof geworden. Dit behang was mijn favoriet. Ik vind het geel zo lekker fris en vrolijk. En ik vind het zo gaaf dat je het in de keuken hebt gebruikt iets waar veel mensen niet aan zullen denken, denk ik. Ik wil een muur in mijn slaapkamer opnieuw behangen het behang wat er nu op zit is nml niet mijn smaak. Maar nu nog kiezen welk behang ik wil haha.

 2. Jaaa, superleuk dit Shif! Mij lijkt het ook heel tof om in mijn toekomstige huis één muur met een drukke(re) print te behangen. Dit niveau qua DIY kan ik nog wel aan ;-)

 3. Wat grappig, ik heb heel erg getwijfeld over welk behang ik wilde en vond deze ook zo leuk! Uiteindelijk was ik voor die met de paardenbloempluisjes gegaan. En dat blik heb ik ook! Laatst gekregen van m’n opa en oma. Heb ‘m nog nooit bij iemand anders gezien. Ziet er leuk uit allemaal!

  • Shifra

   Die blaasbloemen zijn ook héél leuk! Ik heb daar ook nog lang naar gekeken. En wat grappig, dat blik! Ik vind hem ook heel leuk. :)
   Mijn ouders hebben óntzettend veel van dit soort blikken, omdat mijn vader uit een bakkerij komt! Maar let maar eens op bij La Place! Daar staan ze vaak! :-)

 4. Super leuk dit!! Het is echt heel leuk geworden! Het staat een stuk minder maal en gezelliger! Later wil ik ook een muur behangen als ik uit mijn huur huisje ben!

 5. Anouk

  Wat gaaf! Heb je dit alleen gedaan? Ben ik heeeeeel benieuwd naar want het ziet er naar uit dat ik het alleen ga doen! Denk je dat dat lukt, in je eentje behangen? Ik ben al tijden aan het denken over een behangetje, maar kom er steeds niet uit.. Is het niet te licht? Te donker? Te druk? Niet classy genoeg? Of juist te classy? En zo ben ik al maanden aan het twijfelen maar gebeurt er niks. Ik ben er klaar mee. Ik ga gewoon een behangetje halen. (Als in: ik stap serieus zo op mijn fietsje naar de kwantum.) En als het niks is, trek ik het er net zo makkelijk weer van af en verzin ik vast wel iets anders! Wát een inzicht! Mede dankzij je post! Thanks ;)

  • Shifra

   Hi Anouk! Je kunt het prima in je eentje! Het gaat makkelijk en sneller met een hulp erbij, maar je moet het, net als verven, goed in je eentje kunnen doen. Ik heb het grotendeels zelf gedaan, en dat ging heel goed! En oh zo herkenbaar, je verhaal. Ik heb heel lang getwijfeld, maar op den duur moet je de druk voor jezelf opvoeren en afspreken: ik ga de winkel niet uit voordat ik een behang mee heb genomen! Succes met je behang! Ik ben heel benieuwd wat je kiest!! :)

 6. Yvon

  Het ziet er zeer leuk uit……..:-D
  Zelf zit ik nog steeds te dubben om achter het bed ook maar weer eens te behangen, maar ben nu eerst met het verven van de andere muren bezig.

 7. Meeste behang vind ik zo druk, maar dit is heel erg rustig. In mijn toekomstige huis wil ik ook 1 muur behangen met een mooie print.

 8. Ohh het is echt superleuk geworden! Heel mooi printje en heeel erg vrolijk zo met die koelkast en dat rolkastje :-)

 9. Valeri

  Hoi Shifra, ik ben zo benieuwd naar een overzichtsfoto met de anderen erbij. Ik vind het een gewaagd idee en ben er hard over aan het nadenken. In mijn huidige keuken hebben we twee soorten behang, ook heel tof.

  • Shifra

   En die foto wilde ik ook heel graag maakte (ik vond ook dat die erbij hoorde!) maar het paste niet op beeld. Als ik de keuken vanuit een andere hoek fotografeerde zag je het behang weer niet. :( Recht tegenover deze muur zit namelijk echt mijn keuken. Aan beide zijkanten zit niets om te fotograferen (allebei de kanten een deur en ramen). Over een tijdje wil ik een housetour (op video) en dan zie je het hopelijk wat beter! :)

 10. Valeri

  Geen probleem! Of doe de panorama-functie van je smartphone :) Video lijkt me leuk, maar komt wel toch. Ahoy vanaf Sail

 11. Net zoals jij eerst was, ben ik echt geen fan van behang, maar wow wat heeft dit mijn beeld op behang veranderd, want wat staat het mooi in je keuken en wat kan het goed in combinatie met het rode en groen van je karretje en koelkast, heel mooi!!

 12. Wauw superleuk geworden! Ik heb hier ook nog 2 rollen behang liggen, maar durf er niet aan te beginnen ivm schuin plafon enz :’)

 13. Wauw, dat is echt tof behang. Ik heb mijn hele huis ook behangen toen we hier introkken. Beneden in de woonkamer en keuken heb ik gewoon vliesbehang wat ik vervolgens geschilderd heb. In de hal heb ik geblokt behang en op onze slaapkamer heb ik zebraprint behang. I LOVE BEHANG

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.