Restyle je huis voor de verkoop

Restyle je huis voor de verkoop! (13)Ik heb nog nooit zelf een huis gekocht of verkocht. Maar ik hoor zoveel verhalen van huizen die niet verkocht raken, dat het mij leuk leek vandaag wat styling-tips te geven. Hoe je je huis presenteert kan namelijk écht een verschil maken in de verkoop. Onlangs stond het huis van mijn oma te koop. Het was heel achterstallig en oud, dus terecht wilden mijn ouders geen grote restauraties verrichten. Maar met een paar kleine dingen wisten ze het aan te kleden tot een warm en welkom huis. Daarom geef ik vandaag tips die niet al te veel geld kosten, maar wel een grote impact hebben. En het zijn natuurlijk ook gewoon hele leuke dingen om in je eigen (niet te koop staande) huis toe te passen!
Wat je ook doet met je huis, maak er vooral ook geen museum van. Het is een huis, en dat mag hartstikke gevoelt worden. Eigenlijk is dit een soort ‘house staging’; je huis flink opknappen voor de verkoop. Iets wat in Amerika echt een hele grote trend is! Het maakt je huis aantrekkelijker en hopelijk wordt het daardoor sneller verkocht. De tips die ik ga geven neigen een beetje naar dat ‘house staging’, maar ik heb geprobeerd tips op te schrijven die de kosten (nog meer) binnen de perken houden.

 Vergeet een leeg huis.
Mijn ouders haalden het hele huis van mijn oma leeg. Om vervolgens te beseffen hoe kaal en leeg het huis er uit zag. Plus, de nadruk lag nóg sterker op al het achterstallige onderhoud. Het klinkt heel logisch om een huis leeg te halen voor de verkoop, maar mensen kopen geen leeg huis: ze zijn op zoek naar een ‘thuis’. Een nieuwe plek waar ze willen starten. En het is heel lastig om dat in een leegstaand, kil huis te vinden. Plus, kamers lijken veel kleiner en is het lastig inschatten hoeveel meubels je kwijt kan. Laat dus vooral wat van je meubels staan, maar laat je kamers niet overvol zijn. Doe er verder alles aan om mensen welkom en thuis te laten voelen. Door bijvoorbeeld een vers bloemetje op tafel te zetten en de verwarming bij kou aan te doen.
Restyle je huis voor de verkoop! 1 (2)Restyle je huis voor de verkoop! 2 (2) Een neutraal huis.
Maak je huis zo neutraal dat iedereen zich er thuis kan voelen. Dat betekent dus een heel stuk minder persoonlijk huis! Haal alle fotolijstjes en de spullen waar hobby’s in terugkomen weg; zoals bijvoorbeeld een bepaalde verzameling, posters etc. Maar kijk ook kritisch naar je stijl en inrichting: welke spullen zijn net iets té bijzonder? Haal bijzondere spullen/meubelstukken weg, geef die muur met die gedurfde kleur een neutrale kleur etc.

Ik probeerde het uit met mijn woonkamer! Wat zou ik veranderen als ik mijn huis zou verkopen? De bovenste foto is mijn huidige woonkamer! De foto daaronder zou mijn ‘verkoop-woonkamer zijn’. Zoals je ziet heb ik de foto’s uit de vensterbank en mijn muur met fotolijstjes helemaal leeggehaald; het was niet alleen heel persoonlijk, maar ook verre van neutraal. Om diezelfde reden heb ik ook het oranje kussen van de bank gehaald. Wat een verschil al hè?
Vervolgens heb ik de woonkamer schoongemaakt, de stapel met magazines uitgezocht, de speeltjes van Charlie weggehaald en de lantaarns uit de vensterbank opgeruimd.

 Ruim op en maak goed schoon.
Ik weet dat je dit al eerder hebt gehoord, maar het is ZO belangrijk. Veel van de opgestapelde troep of te volle hoeken zie je waarschijnlijk niet eens meer. En dat is ook prima voor dagelijks leven (ik heb dit ook!), maar nu móet je echt zorgen dat dit is opgeruimd. Misschien krijg je niet alles opgeruimd, sla die dingen tijdelijk in dozen ergens anders op. Dit helpt je je huis ook netter te houden, terwijl je er nog leeft. Legere kasten en planken lijken ruimer, net als het aanrecht dat vaak vol staat met apparaten en hulpmiddelen. Vergeet ook de badkamer niet die met alle persoonlijke verzorging. En ja-ha, ook al die kleine troepjes; de magneten aan de koelkast, het rommelige papier/pennenbakje etc. Probeer zoveel mogelijk weg te doen (weggooien/ergens anders opslaan) of achter deurtjes te zetten, zodat je de orde in huis ook een tijdje kan volhouden.

Maak vervolgens alles écht goed schoon. De badkamer, de ramen (dit zorgt ook nog eens voor meer licht!), de spinnenwebben in de hoeken van de kamers, de vensterbanken etc. Maak eventueel een schoonmaakrooster of een lijstje met dingen die je gedaan wilt hebben voordat er een koper langs komt.
Restyle je huis voor de verkoop!Restyle je huis voor de verkoop! (15)Verzet meubels.
Vaak staan de meubels naar de manier hoe je leeft in je huis. Neem afstand en kijk eens objectief naar de kamer: hoe zet je je kamer in een goed (het beste) daglicht?; Zijn er letterlijk meubels die het licht blokkeren?; Draaien de meubels om de televisie, een openhaard of iets anders?; Maar zou het op een andere manier eigenlijk veel beter staan? Laat je persoonlijke afwegingen weg en kijk objectief naar wat het beste is voor de kamer.

Zoals je hierboven op de foto ziet, heb ik een hangstoel in een hoek staan. Heel erg leuk, maar naast dat het best uitzonderlijk is (en dus niet neutraal), neemt het ook veel ruimte in. De kamer lijkt kleiner en donkerder. Ik haalde de hangstoel weg en zette er een wit klein bankje neer. De hoek leek spontaan frisser, witter en vooral groter!

Repareer kleine dingen.
Steek er niet veel geld in, maar repareer kleine, makkelijke dingen die de aandacht (kunnen) trekken. Een plint die los hangt, een lamp die het niet doet, een gat in de muur enz. Nog een kleine truc: vervang de lampen in donkere, kleine kamers door een daglichtlamp! Door het witte licht lijkt je kamer veel groter en lichter. Zo lijkt mijn kleine toilet zonder raam, heel veel groter en lichter. Restyle je huis voor de verkoop Buitenkant van het huis
De buitenkant is de eerste indruk, dus besteed hier tijd aan! Verzorg de eventuele voortuin, leg een nieuwe deurmat neer (dit maakt zó’n groot verschil), zet wat leuke bloempotten neer en maak het stoepje schoon.

Ik heb het stoepje bij de voordeur schoongemaakt en losliggende stenen recht gelegd, de deurmatten vervangen (waarom liggen er eigenlijk twee?) en ik zette wat leuke verse bloemen neer. Het maakt al zo’n groot verschil, terwijl het mij bijna niets kost. Restyle je huis voor de verkoop! (7)Voor dit artikel werkte ik samen met de NVM! Aanstaande zaterdag organiseren zij de NVM Open Huizen Dag en dán komen deze tips natuurlijk heel erg van pas! Van een stel goede vrienden (die inmiddels hun huis hebben gekocht, exciting!) hoorde ik hoe fijn de sfeer is op deze dag. Heel vrijblijvend loop je als koper zo zonder afspraak de te-koop-huizen binnen die je leuk vindt en maak je een praatje met de eigenaar die je rondleidt. Heel spannend voor de eigenaren, want je moet nu echt zelf je huis proberen te verkopen!

Wat je ook doet met je huis, sla niet door met bovenstaande tips en maak er geen museum van. Het is een huis dus het mag lekker warm en gezellig zijn! Zet een vers bloemetje op tafel, doe de gordijnen open, laat het huis goed doorwaaien met frisse lucht en haal eventuele dieren weg. Een goed ‘staged home’ ziet er niet uit alsof er van alles aan veranderd is. Het lijkt gewoon alsof de mensen die er wonen heel opgeruimd en schoon zijn en hun leven op orde hebben (ook financieel). Liefs! X Shifra

Comments

 1. ons huis staat 2,5 jaar te koop. Het is gelukkig wel verhuurd want wij konden en wilden verder. We wonen nu in het huis van mn schoonouders, vandaar. Ik hoop dat er snel een koper komt.

  • Shifra

   Al 2,5 jaar! :O Ah, wat vervelend! Heel fijn dat jullie het intussen wel kunnen verhuren (anders maak je écht teveel kosten), maar nog steeds heel naar. Voelt heel uitzichtloos. Maar er hoeft maar één koper te zijn.. Ik hoop dat het huis snel verkocht wordt, met niet al te veel verlies!

 2. Mega Leuk gedaan en goede tips! Ons huis staat al bijna 4 jaar te koop, maar denk niet dat het bij ons daar aan ligt. Meer aan het huis zelf. Voor de prijs waar ons huis voor te koop staat heb je nu ook een ruime eensgezinswoning met tuin. Wij hebben een karakteristiek dijkhuis en een tuin met recht van overpad. Meer voor tweeverdieners en niet een gezin. We zijn al wel gezakt, maar willen echt niet nog verder zakken…toch is het wel balen! Ik wil zo graag naar Spanje!

  • Shifra

   4 jaar al! Oh, wat vervelend. Zo te horen klinkt het als een leuk huisje! Gelukkig dat jullie er zelf nog in wonen, en niet dubbele kosten maken. Maar nog steeds heel naar dat het maar niet verkocht raakt. Hopelijk raakt het nu snel verkocht, de huizenmarkt trekt weer aan. Zeggen ze. (en je wilt naar Spanje verhuizen? Of vakantie?)

 3. Ik ben juist ‘net’ verhuist en mijn huisje kan nog wel wat styling gebruiken. Wat een ideale tips. Mijn probleem is juist vaak dat ik allemaal leuke dingen zie en wil hebben, maar er niet altijd geld voor over heb.

  • Shifra

   Haha. Herkenbaar. #firstworldproblem Ik maak daarom veel zelf en ik heb mezelf niet meer opgelegd dat alles in een keer af en klaar moet zijn. Ik vind het ergens ook juist wel weer leuk dat ik nu niet alles in één keer kan kopen. Ik koop er elke keer iets bij en zo groeit mijn huis en stijl ook echt! Maar soms is het heel vervelend ja.. :(

 4. Handige tips, ja huizen worden heel moeilijk verkocht in deze tijd en wat heb jij toch een leuk huisje hoop dat je daar lang in blijft!

 5. Hannah

  Dit zijn nu echt goede tips!! Ik verkoop zelf geen huis, maar ik vind het leuk om te lezen! En gaaf gedaan, die voor en na foto’s. De voordeur zou ik zo houden, haha. De woonkamer lijkt veel groter, maar ook kaler. Maar dat is dan weer goed voor de verkoop.

 6. In juli hebben wij ons eerste huis gekocht, totaal niet ons stijl (alles was bedekt met schrootjes) maar hier konden we doorheen kijken. Wel gevallen voor de charme van het huis zelf. Helaas veel verborgen gebreken ontdekt.

  Maar we hebben natuurlijk veel meer huizen bekeken, sommige die echt stonken en een grote bende waren, daar knap je meteen op af. Ik vroeg me ook meteen af hoe het huis er zelf dan voor staat, als je het binnen al niet netjes kunt houden, hoe is de woning dat onderhouden.

  Super handige tips, mochten we in de toekomst ons huisje verkopen hoop ik er nog aan te denken.

  • Shifra

   Wat knap dat jullie door al die vieze huizen konden kijken! En dat moet ook wel.. Stom dat er nog zoveel verborgen gebreken waren. In mijn huidige huis dacht ik ook goed gekeken te hebben naar de staat van het huis, maar toen ik de sleutels had, zag ik pas hoe erg het echt was. En kwam ik er ook eigenlijk pas achter door bijv. het behang los te trekken. Pff. :(
   “House staging” wordt wel steeds populairder in Nederland, dus hopelijk stappen we over een x aantal jaar alleen nog maar schonen huizen in. Hihi.

 7. Liset

  Leuk artikel. Wij hebben gelukkig sinds gisteren een verkocht bord hangen. We wonen in een zeer moeilijk verkoopbare flat. Maar dankzij onze creatieve makelaar kunnen we ruilen met iemand die een 2 onder 1 kap verkoopt. Win win situatie dus ;)

  • Shifra

   Gefeliciteerd!! Wat een gave ruil! Klinkt alsof jullie er heel erg op voorruit gaan! Van een flat naar een twee onder een kap woning! Veel succes met verhuizen!

 8. Wat een super handig artikel en wat heb je er veel tijd in gestoken! Alsin, al je spullen moeten verplaatsen enzo. Ik ga nog niet verhuizen, maar deze tips zijn een blijvertje!

  • Shifra

   Haha, weet je hóe blij ik ben met deze comment? Mijn broer zei: had je niet meer voor- en nafoto’s van je huis kunnen maken? *poppetje met druppeltje naast zijn hoofd* Dus ik was heel bang dat meer lezers dat zouden denken. Er zat heel veel tijd in ja! Maar het was heel leuk om te doen hoor, dat scheelt!

 9. Wij zijn juist op zoek naar een huis en een goede styling ontbreekt in heel erg veel huizen. Erg betreurend. Maar goed, ook daar moet je doorheen kijken, want het is niet altijd jouw smaak.

  • Shifra

   Jaaaaa, ik zag al op je blog dat je een mini serie over je huizenjacht gaat beginnen! Súper leuk! Je moet echt inderdaad door de huizen heenkijken, je kunt er vaak zelf zoiets moois van maken. En vaak is er al in jaren niets meer aan het huis gedaan, of staat het al lang te koop (en doen mensen er ook niets meer aan). Zonde hoor, ik denk echt dat het makkelijker verkopen is als je zorgt dat je huis een beetje netjes is. Succes met de huizenjacht! Ik ga je in de gaten houden!

 10. Wat een superleuk artikel! Heel erg tof om te zien wat voor een verschil kleine veranderingen kunnen maken, en dat terwijl jullie huis al heel leuk is. Toch iets neutraler op de after-foto (die nu natuurlijk alweer before zijn, haha). En zo’n open huizen-dag lijkt me echt ideaal, lekker laagdrempelig neuzen in steeds afspraken moeten maken!

  • Shifra

   Haha, ja eigenlijk zijn de after foto’s inderdaad ook weer n beetje ‘before’; ik heb daarna alles weer snel teruggezet. Het voelde veel minder ons thuis!:(

 11. Ilse

  Je hebt me wel laren schrikken door de post op instagram, haha.
  Handige tips zeg en wat ziet je huis er zo anders uit zeg!
  Al zou ik jou huis zo wel willen overnemen met meubels en Charlie, haha!

  • Shifra

   Haha! Oeps! Voorlopig ga ik hier nog niet weg. En houd ik de meubels. En Charlie ook natuurlijk. Hihi.

 12. Goeie tips. Ik heb geen koophuis, dus verkopen is voor mij ook niet van toepassing, maar wie weet voor de toekomst. ;)

 13. Erg leuk die before en after foto’s, je ziet dat je er echt je tijd in hebt gestoken, alsof je echt bakken ervaring hebt in dat wereldje. Erg leuk trouwens die ideetjes van decoratie, die twee bloempotjes bij de deur. (:

 14. Eigenlijk zulke kleine aanpassingen kan het toch een hoop veranderen in een huis. Ik vind het erg leuk en goed gedaan. Wanneer kom je mijn huis netjes stylen, haha

  xxx

  • Shifra

   Haha! Ik kan mij niet voorstellen dat jouw huis styling nodig heeft :) Je bent zo’n fashionista, dat je vast ook stijl hebt in huis!

 15. Wat een handig artikel! Volgende week wil ik het huis ook in de verkoop zetten. Eén ding: praktisch alle muren zijn terracotta. Ik ben nu zwanger en ziehet zó niet zitten die muren allemaal te witten, vooral niet omdat ik dan eerst al het behang eraf moet krabben. Iedereen vindt wel dat we een heel tof en knus huis hebben. Ik vraag me dan af of we het dan toch niet zo kunnen laten. Wat denk jij?

  • Shifra

   Oeh. Ik kan mij goed voorstellen dat je het nu echt niet meer zitten om het te gaan verven. Ik zou even afwachten, kijk hoe de eerste kopers reageren en wacht even af. Misschien heb je huis wel zo verkocht en ben je blij dat je het niet wit geverfd hebt. Het is nogal een werk om al het behang er af te halen en dan nog alles te gaan verven! Poeh.

   Maar normaal zou ik zeggen, verf de boel neutraal. Ik weet niet in hoeverre je kamers daarna heel saai worden(?). Maar de kamers zullen wit een stuk groter en neutraler lijken. Voor de volgende koper ook heel fijn, want bij deze kleur muren lijkt het alsof er nog veel werk voor de koper is. Ondanks dat de meeste kopers toch eerst nog een likje verf doen.

   EDIT: Ik vond iemand in Amerika die zijn muren van terracotta kleur naar wit heeft geschilderd. Dan zie je gelijk wat een verschil! http://www.roomsolutions.com/blog/home-staging/portland/home-staging-tip-remember-what-a-little-wall-paint-can-do/

 16. Marije

  Ooh wat een leuk artikel! En inderdaad, bij een goede bezichtiging lijkt het alsof de mensen heel opgeruimd en schoon zijn.. En alles in orde hebben. We hebben wel 10 bezichtigingen gehad in een hele korte tijd. 1 ervan was schoon, bijna klinisch. En zo netjes opgeruimd! En dat heeft toch wel ervoor gezorgd dat dit de prettigste bezichtiging was en we daarom het huis gekocht hebben! Haha!

 17. Sanne

  Heey,

  Wat een leuke blog!!! Ik heb ga nog lang geen huis kopen, dus al helemaal niet verkopen :)
  Wel wou ik even zeggen dat ik die stoel aan het plafon (of hoe het ook maar heet) echt geweldig vind!!!

 18. Ook al ben ik hier totaaal niet mee bezig, toch heel leuk om te lezen en om te zien hoe jij je huis hebt aangepast!

 19. Wij hebben uiteindelijk een huis gekocht waar totaal geen aandacht was besteed aan het “verkoopbaar maken”. Maar het was gewoon het huis met de meeste mogelijkheden. We waren ook niet op zoek naar een instapklaar huis en hebben alles geverfd, de vloeren vervangen en de keuken, badkamer en het toilet opnieuw gedaan. De vorige bewoner was aan het eind nog (een beetje beschaamd?) bezig van: “ik heb nog geveegd voor jullie!!!” Maar de volgende dag hadden we al een container naast de voordeur staan en lag de hele vloer erin.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.