Restyled: mid-century ladekast (IKEA-hack!)

Gerestyled- slaapkamer ladekast 2Maanden zocht ik naar de perfecte ladekast voor mijn slaapkamer. Maar hoe langer ik zocht, hoe perfecter hij denkbeeldig werd en hoe harder het werd om hem (tegen redelijke prijs) te vinden. Zucht. Ik wilde heel graag een mid-century ladekast, zoals deze. En omdat Hans het zat werd dat ons ondergoed en onze handdoeken geen vaste plek hadden en maar op een plank lagen, moest er snel een kast komen. Ik kocht er eentje bij Ikea die er nog een béétje op leek met de hoop dat ik hem in de toekomst zou restylen. Hij heeft dus heel lang gewoon als ikea-kast gestaan (dat blanke hout is stiekem nog heel erg leuk! Jammer dat het niet meer origineel is.), maar sinds vorige week is het pas écht de kast naar mijn smaak. Hij is zelfs zo goed ‘oud’ gemaakt, dat ik de eerste dagen bij binnenkomst er een beetje van schrok. Ik schrok ervan hoe écht oud hij leek, alsof hij daadwerkelijk vroeger bij mijn oma heeft gestaan. 

Gerestyled- slaapkamer ladekast (6)Hier zie je voor + na! Links is het heel herkenbaar een ikea-kast (de Larva ladekast om precies te zijn), maar op de rechter foto zie je dit bijna niet meer. Dat vind ik zó leuk aan ikea-hacks. Voor geval dat je misschien hetzelfde wilt doen met een kast of je bent nieuwsgierig hoe ik het gedaan heb, ik leg het uit!

Gerestyled- slaapkamer ladekastIk begon met het ‘bruine deel’. Ik schroefde alle knoppen van de kast, behalve van de knoppen uit het ‘bruine deel’. Ik plakte vervolgens de kast af tot de hoogte van 1,5 lade (van onderen af gezien) en maakte dat deel schoon en stofvrij met een natte doek. Daarna lakte ik de kast en lades inclusief knoppen in 3 lagen bruin (met tussendoor drogen, lichtjes opschuren en schoonmaken). Ik gebruikte de lakkleur kersen (Ik kocht in eerste instantie de kleur mahonie, maar deze pakte zó paars uit. Qua naam vind ik hem nog steeds klinken als de perfecte kleur.)

Ondertussen lakte ik ook de rest van de knoppen bruin.

* Ik zeg “ik”, maar Hans heeft stiekem bij dit deel van de kast geholpen, omdat ik toen nog echt te ziek was.
Gerestyled- slaapkamer ladekast (13) Toen alle lagen echt goed waren uitgehard, plakte ik het ‘bruine deel’ weer af met schilderstape. Ik maakte de rest van de kast weer goed schoon met een vochtige doek. En in 3 dunne lagen verfde ik de kast wit (ral 9010).
(Hiervoor geldt hetzelfde: tussendoor laten drogen, lichtjes opschuren en schoonmaken voordat je de volgende laag aanbrengt.)

Gerestyled- slaapkamer ladekast (2)Schroef alle knoppen er weer op en klaar! Gerestyled- slaapkamer ladekast 1Het lijkt alsof de foto scheef genomen is, maar onze vloeren lopen scheef. Heel irritant met foto’s maken, maar voor de rest vind ik dat stiekem een van de leuke dingen van ons huis. Alles loopt of zit scheef.

Gerestyled- slaapkamer ladekast (10)

Gerestyled- slaapkamer ladekast (9)Gerestyled- slaapkamer ladekast (11)De transformatie is echt WAUW! Ik kan bijna niet geloven dat het dezelfde kast is. Het is totaal niet veel werk, maar bij elkaar moet je er wel rekening mee houden dat het best wat tijd kost. Je moet na elke laag schilderen wachten, in totaal dus 6 x! (Maar stiekem kwam het ziek zijn dus nu heel goed uit! Veel wachten en kleine beetjes per keer.) X Shifra

Comments

 1. H*

  Tof geworden! Hier een vraagje van een echte nitwit: je bent vaak met beits in de weer, waarom heb je nu voor lak gekozen? Wat is het verschil in resultaat?

  • Shifra

   Wauw, jij let goed op! Ik ben normaal inderdaad meer van het beitsen, maar ik wilde de kast meer laten glanzen, zoals al die mid-century kasten dat hebben. Beits trekt echt in de kast (en wordt daarmee wat doffer) en lak gaat er meer op liggen waardoor je meer die ‘glanslaag’ krijgt. Normaal kies ik vaak voor beits omdat je dan de houtstructuur van het hout blijft voelen. En dat vind ik bij tafels en deuren bijvoorbeeld mooier!

   • H*

    Aha, dank voor je uitleg! Goede keus in combinatie met de meer glanzende verf die er ook ‘op’ zit. Ik snap je overweging!

 2. Waaauw, ziet er prachtig uit. Zo’n besef weer dat je bij de Ikea (en eigenlijk in meer winkels, haha) alleen moet kijken naar de vorm van het meubelstuk en niet de kleur die het heeft. Je kunt het zelf zoveel mooier maken. <3

 3. Wauw ook deze hack ziet er mooi uit! Heb zoveel mooie Tarva hacks gezien het is echt een ideale simpele lade kast om zelf leuk te pimpen :D

 4. Madebyuna

  Wauw heel mooi! Leuk dat jullie echt iets origineels van alles willen maken, daar heb ik echt geen geduld voor haha. Persoonlijk zou ik het heel leuk vinden om de knopjes van het bruine deel van de kast wit te maken. Dus dat het precies omgekeerd is! Maar dit is ook heel mooi:)

 5. Wow, het is echt een hele andere kast geworden! Zoveel mooier! Ik heb hier al een hele tijd dezelfde staan, ook om een make-over te geven, maar wel met ietsje meer kleur. Het is er alleen nog altijd niet van gekomen, maar na deze post kriebelt het enorm! :)

 6. Michelle

  Plak je het ook na elke keer verfen/beitsen ook opnieuw af? Of laat je het tape zitten? Ik ga dit proberen met een opbergkist:)

  • Shifra

   Ik heb het in totaal 2 x afgeplakt! Dus één keer voor het witte gedeelte en één keer voor het bruine gedeelte. Succes!! :)

 7. Ven

  Wat is ie leuk geworden! Ik ben een blije mama in spé en heb besloten dat ik mijn kast (dezelfde in breder formaat) ga omdopen tot commode. Ik vind de bruine lak die je hebt gebruikt echt een succes, mag ik vragen welke je hebt gebruikt? Thanks!

 8. Aude Failletaz

  Hello! I love this DYI and would like to do this at home ;)
  What kind of oil/paint do you use?
  Thanks a lot!

  • Shifra

   Hi Aude! I used a lacquer in the color cherry (I tried mahogany first but it turned out to red). And just white wood paint for the top part. You could also use stain if you want, but I wanted to use lacquer to really get that smooth and gloss finish to achieve the midcentury-look. Good look with your project! I think it will turn out great. :)

 9. Wallis

  Stunning! One of the most original IKEA hacks I’ve seen. What you did makes it look like a high-end piece – great work!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.