SOEP IN BROODBOL

Soep in broodbolStampend stond ik afgelopen weekend in de regenplassen verlangend naar de zon van een paar weken geleden. De eerste herfstdagen zijn een feit en dat was duidelijk te zien aan mijn balkon die blank stond van het water. In eerste instantie was ik wat humeurig, want zoals je misschien al eerder merkte, wilde ik maar al te graag de zomer vasthouden. Maar langzaam moet ook ik me gaan klaar maken voor De Kou. Het enige positieve aan De Kou, is de gezelligheid. Want op de een of andere manier wordt kou altijd in dezelfde zin genoemd met gezelligheid. Terwijl ik het op het strand in mijn bikini ook héél gezellig heb. Maar goed, ook ik moet toegeven dat die winterse gezelligheid anders is. En stiekem ben ik natuurlijk ook dol op die kouclichés van herfstwandelingen maken tot aan je handen opwarmen aan een glas warme chocolademelk. En als daar dan per se kou voor nodig is, c’est ça.SOEP IN BROODBOLMaar! Bij kou hoort natuurlijk niet alleen ‘gezellige warmte’, maar vooral ook heel veel dingen die je écht warm maken. Zoals soep! Twee jaar geleden leerde ik dit trucje in Amerika kennen en ik vond het leuk dit na te maken. Het is heel simpel. Pak wat broodjes, haal het midden eruit en vul dit met je favoriete warme soep! Zolang het broodje maar stevig genoeg is. Het lekkerste vind ik luchtige witte broodjes, zoals bijvoorbeeld een Italiaanse bol. Nóg lekkerder is het natuurlijk om je eigen broodjes te bakken, en dit kan met élk broodrecept. Ik deel hieronder mijn broodrecept (‘voor gezonde bruine broodbollen’). SOEP IN BROODBOLSoep in broodbolRecept voor vier gezonde volkoren broodbollen
500 ml warm water
16 gram bakpoeder
2 lepels olijf olie
2 lepels honing
400 gram volkorenmeel (of eventueel tarwemeel)
350 gram bloem
1,5 theelepel zout
1 ei

Roer met een lepel het bakpoeder, de olijfolie en de honing door warm water in een kom. Laat dit staan voor 5-10 minuten totdat het schuimt. Mix het meel, de bloem en het zout (met een mixer met deeghaken) op lage snelheid voor ongeveer 10 minuten erdoorheen. Op den duur wordt het deeg een grote massa en blijft er veel aan de deeghaken hangen; ik haal dat er gewoon af en stop het terug in de kom en mix zo elke keer weer verder. Haal na het mixen het deeg uit de kom en leg het op een werkblad met wat bloem. Kneed het nu goed door zodat het niet meer zo plakkerig is, desnoods met wat bloem erbij. Nu is het deeg klaar om te rijzen! Vet een kom in met olijf olie en leg daar het deeg in bedekt met een theedoek of folie. Zet dit op een warme plek (boven de verwarming of op de bovenkant van de oven terwijl hij aan staat bijvoorbeeld) voor 1,5 uur. *  Als het deeg is gerezen haal je het uit de kom en kneed je het nog even door met wat bloem. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden. Verdeel het deeg in vier ballen en leg dit op een bakplaat om dit vervolgens bedekt met een theedoek een half uurtje te laten rijzen. Pak de ballen op, kneed ze een keer goed door en leg ze weer neer. Kluts het ei door elkaar en besmeer elke bal hiermee. Druk elke bol een beetje plat en bak ze goud in 40 minutenSoep in broodbol* Rijzen kan op heel veel verschillende manieren. De meest makkelijke (en meest tijdrovende manier) is het deeg in de koelkast leggen en het 24 uur daar laten rijzen. Een hele snelle manier is de oven op 30/40 graden zetten en samen met een bakje water het deeg (afgedekt met een natte theedoek) voor ongeveer 30 minuten te laten rijzen. Je weet dat je deeg goed gerezen is als de hoeveelheid is verdubbeld (of soms zelfs meer dan dat).Soep in broodbolAls de broodjes al een beetje zijn afgekoeld snijd je voorzichtig het binnenste eruit. Ik vind het lekker als de broodjes zelf ook nog een beetje warm zijn als je de soep erin giet.Soep in broodbolEet smakelijk! Liefs, Shifra

Comments

  1. Leuk dat je een recept hiervoor geeft! Ik zag dit al heel vaak voorbij komen in San Fransisco en nu kan ik het thuis ook maken!

  2. Florek

    Hi,heb het brood net gemaakt maar het rijsde niet waardoor de broodjes keihard werden, hoe kan dat? Wellicht het bakpoeder te hard geroerd? Dank je!

    • Shifra

      Wat vervelend! Te hard geroerd denk ik niet. Let er op dat het bakpoeder gescheiden van het zout toegevoegd moet worden. Wat ook zou kunnen is dat je te weinig water hebt gebruikt; je kunt het nog eens proberen met wat meer water. En vergeet het deeg niet af te dekken als het moet rijzen ;-) Veel succes en hopelijk lukt het nu wel!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.