Spring rolls met pinda- en sojasaus

spring rollsTwee weken geleden had ik een picknick van mijn schoonfamilie en daarvoor wilde ik iets bijzonders meenemen, iets gewaagds om te proberen. Dat werd uiteindelijk iets wat ik zelf ook nog voor het eerst moest proberen. Deze Vietnamese Spring rolls. Nu kun je de afloop waarschijnlijk al raden, gezien dit artikel: ik was verkocht. Wat een leuke, makkelijke en gezonde dingen zijn dit! (Ik mag het al ‘dingen’ noemen, zo vertrouwd ben ik er al mee.) Een heel weekend heb ik allerlei soorten rijstvel loempia’s gemaakt (want dat zijn het eigenlijk), zodat ik de beste kon maken voor de picknick. Gisteren heb ik er als avondeten nog een aantal gemaakt, want met dit warme weer is dit écht perfect eten. En omdat er nog zoveel warme dagen aankomen deze week, wilde ik het meteen met je delen! (Mocht je niet geïnteresseerd zijn in het recept, scroll toch verder! Ik heb namelijk mijn eerste gif gemaakt. Yay! Súper exciiiiting!) spring rolls (1)Spring rolls kun je op heel veel verschillende manieren maken. Het is eigenlijk gewoon een soort salade in een rijstvelletje. Alles kan en mag. Stop er dus gewoon in wat je lekker vindt. Ik heb al met van alles geëxperimenteerd. Met een pasta en een salade die ik over had van de vorige dag en ook bewust met groentes en fruit die ik heel lekker vond. Niet is te gek voor een Spring roll! Eén van de eerste Spring rolls die ik maakte bevatte garnaal en sla. Die combinatie vond ik namelijk veel op het internet als ik zocht op recepten van Spring rolls. En ik moet toegeven, die garnaal doet veel met het loempia pakketje. Dus hierbij een recept om je eerste Spring roll te maken. Of als je eens wilt variëren! Onderaan vind je nog een pindasaus om lekker in te dippen (het leukste gedeelte!). Er zijn heel veel pindasaus recepten op internet te vinden, maar ik vind ze vaak net iets te uitgebreid. Terwijl ze hartstikke lekker zijn natuurlijk, vind ik het fijn als dit een makkelijk, snel recept blijft. Met dus een makkelijke, snelle saus!Spring rolls receptEn daar is hij dan, het gifje! Ik wil het vaker maken in de toekomst, als toevoeging in een recept of een DIY-project. Sommige dingen vragen om wat extra uitleg, een video is te veel en foto’s is te weinig. Een gifje is dan perfect! You get the point. Maar misschien vinden jullie het wel irritant. Goed, je was hier voor het Spring rolls recept. Dus Spring rolls gaan we maken.

Spring rolls met garnalen

Noedels (Ik vind gewone noedels het lekkerste, maar mihoen, glasnoedels etc. Alles kan.)
Paprika (drie kleuren)
Garnalen
Rijstvellen
zachte sla (zoals botersla)
verse kruiden (zoals mint en koriander)

Kook de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking. Was de paprika’s en snijd in zo dun mogelijke reepjes.
Doe hetzelfde met de kruiden. Bak de garnalen 1-2 minuten in een pan met olie. Zorg dat alle ingrediënten voor de vulling van de Spring rolls klaar ligt, voordat je verder gaat. Vul een groot ondiep bord of schaal met warm water. Week hier een rijstvel in, voor ongeveer 10-30 seconden (afhankelijk van de temperatuur van het water) totdat het zacht wordt. Laat het niet te lang weken, dan scheurt het straks makkelijker. Leg de rijstvel op een snijplank (of nog makkelijker: een vochtige theedoek) en wrijf het glad. Vervolgens vul je in snel tempo de rijstvel: leg eerst drie (halve) garnalen in het midden, daarop een paar reepjes paprika, vervolgens wat kruiden, de noedels en als laatste een paar blaadjes sla. Vouw de rijstvel zoals te zien is in het gifje.Spring rolls receptPinda saus

2 el pindakaas
1 tl citroensap
1 tl sojasaus
2-3 el warm water
1/2 tl chilipeper
Optioneel: 1/2 el grofgehakte amandelen

Doe de pindakaas, citroensap en sojasaus in een kom. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng het goed door. Voeg net zolang water totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Strooi er naar smaak wat chilipeper doorheen (dit maakt het lekker pittig!) en eventueel ter garnering nog wat grofgehakte amandelen (of andere noten).

De sojasaus kocht ik gewoon in de winkel!Spring rolls receptNu ziet dit er makkelijk uit, maar heel eerlijk: mijn spring rolls zagen er de eerste keer verre uit zoals hierboven. Maar na een paar keer snap je hoe een rijstvel werkt en hoe je er mee om moet gaan; je kunt er niet teveel aan trekken, als je hem eenmaal vasthebt moet je gelijk doorvouwen (loslaten kan dan niet meer) en je moet niet te lang wachten met vouwen. Al dat soort dingen. De Spring rolls zijn het lekkerste als je ze meteen op eet. Want, een groot nadeel, na een half uurtje begint de rijstvel al (uit) te drogen en daardoor scheurt de loempia snel als je hem oppakt. Nu vraag je je waarschijnlijk af, hoe heb je ze dan ooit meegenomen naar een picknick? Ja, daar had ik toen nog niet helemaal over nagedacht. Uiteindelijk (wat heel goed werkte!) heb ik ze de ochtend van tevoren gemaakt en wikkelde ik ze in natte theedoeken (los van elkaar). Hierdoor bleven ze vochtig en waren ze vier uur later nog steeds goed op de picknick. Let er dan op dat je in de vulling dan niet teveel sappige ingrediënten gebruikt, zoals mango. Dan is het lastig de Spring roll goed te houden voor een paar uur. Spring rolls recept Beloof me dat je lekker blijft variëren op dit recept, het leven is te mooi om bij deze ene -wel hele lekkere- Spring roll te blijven hangen. Sorry voor de drama ondertoon. Ik had het gevoel dat dat meer lading gaf aan mijn boodschap. Ik zou het leuk vinden als je je variaties deelt hier in de comments of met de hashtag #acupoflife. Ik vind het leuk om nieuwe combinaties te (blijven) ontdekken! X Shifra

Comments

 1. Joepie

  Waar koop je rijstve?
  Is dat hetzelfde als filodeeg misschien…?

  Ziet er super uit! Ga het proberen. Thx voor de tip!

 2. Hmmm I love springrolls! Wat ik dus altijd had, is dat het rijstvel bleef plakken aan mijn snijplank. Heel handig haha, not. Maar die vochtige theedoek was de ontdekking van de eeuw, haha! Deze combinatie heb ik nog niet echt gegeten (wel met garnalen, nomnom!) maar het ziet er zo lekker uit dat ik het binnenkort maar eens ga maken :D. X

 3. Yvon

  Dat ziet er heerlijk uit, en ik ga dat zeer zeker 1 van deze warme dagen maken.

 4. Jaaaa springrolls! Zo lekker :) Ik maakte laatst een vegaversie met heel veel groenten en wat pinda’s erdoor. Ook erg lekker. Deze variant ga ik zeker eens proberen! Ook je saté lijkt me lekker, ik ben verslaafd aan satesaus haha! ;)

  • Shifra

   Oeh, lekker, met pinda’s erdoorheen! Ik heb er al wel een paar gemaakt met sesamzaadjes, maar nog niet echt met pinda’s! Dat gaat de volgende worden. Thanks for sharing! :-) En oh, ja, satésaus, zo gevaarlijk… ;-)

 5. Wat leuk dat je je eerste GIFje hebt gemaakt, Ben daar net laatst ook voor het eerst mee bezig geweest om uit te proberen ;) En het recept ziet er ook weer super uit!

 6. Oh wat kinkt dat lekker zeg. Ik heb ze al heel wat keren voorbij zien komen maar zelf nog nooit gemaakt. Ik moet het toch echt een keer gaan proberen.

 7. Jaaaa ik houd van spring rolls. Vooral met warm weer! Ik heb gelijk zin om ze te maken. Ik hoop dat ik nog rijstvellen in huis heb, maar ik geloof het niet boehoe. Bedankt voor de inspiratie in ieder geval, snel weer naar de tokooo.

  • Shifra

   Jouw spring rolls met het salsa pakket staan nog op mijn lijstje om te maken!! Die lijken mij héérlijk!

 8. Ilse

  Wat een toffe gif en ik heb nog nooit spring rolls gehad maar wil het zeker eens proberen!

 9. Die gif is echt super mooi gemaakt Shifra.
  Dit recept wil ik zeker eens gaan uitproberen. Lijkt me echt super lekker.

 10. Irmien Poppelaars

  Ik heb laatst op aardbeifeesten springrolls gemaakt met aardbeien, mihoen, sla ,taugé, reepje mozzarella en crunch van macademianoten en paar gedroogde cranberry
  Waren erg lekker en kreeg goede commentaren.
  Wij deden het om geld op te halen voor de studiereis naar Vietnam van mijn dochter en aardbeien in de springrolls was de link tussen Vietnam en aardbeifeesten

  • Shifra

   Wat een leuk idee! En wat klinkt de vulling héérlijk!! Lijkt mij een lekkere snack. Leuk dat je het deelt!

 11. Yum! Dit heb ik een tijdje terug ook voor het eerst gemaakt. Echt heerlijk, moet ik snel weer eens doen. Dit recept klinkt in ieder geval goehoed!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.