Theelicht huisje DIY

Theelichtje huisje DIY (4)Oh wat vind ik die kleine theelicht huisjes leuk! Je ziet ze bijna in elke winkel wel staan (zeker rond deze tijd!) en altijd stop ik er wel even bij. Het heeft iets gezelligs, iets knus. Een klein huisje in een huisje. Als er een waxinelichtje in zit, dan straalt er door de ramen zo’n mooie gloed warmte, dat ik mij bijna welkom voel in een leeg klei huisje. Ik ben daarom heel blij dat ik er eindelijk eentje zelfgemaakt heb! 

Theelichtje huisje DIY (5)Dit is toch scháttig? Laten we snel beginnen!

Theelichtje huisje DIYBenodigdheden: klei *, een template van een huisje (download kleihuisje!), een deegroller, een X-acto mes of iets anders om mee te snijden en een gladde ondergrond (ik gebruikte een snijplank belegd met bakpapier).

* Ik gebruikte klei die droogt aan de lucht (van het merk DAS), maar eigenlijk maakt dat dit project alleen maar lastiger. Doordat de klei aan de lucht droogt, droogt hij snel uit en gaat de klei scheuren. Als de zijden te hard zijn, kun je ze nog maar lastig aan elkaar vast maken. Water gebruiken helpt wel een beetje, maar niet zo goed als met aardewerk klei. Wanneer je klei gebruikt die je afbakt in de oven, blijft het langer flexibel en zacht en geeft het je meer tijd om de zijden netjes aan elkaar vast te maken.

Stap 1.
Rol de klei uit tot een dikte van ongeveer o,5 cm. Knip de huisjes (de sjablonen) uit papier, leg het sjabloon op de klei en snijd dit uit.

Theelichtje huisje DIY (1)Doe dit voor elke kant van het huisje! (Het is bij mij niet perfect recht allemaal, maar dat kan denk ik ook weer charme geven aan het huisje!)Theelichtje houder maken, theelicht huisje makenStap 2.
Leg de bodem van het huisje op het werkblad. Zet er één zijkant tegenaan op de juiste plek. Maak van klei een dun rolletje en leg die precies in de hoek waar de twee zijden elkaar raken.
Stap 3
Smeer het rolletje voorzichtig uit; dit kan met je handen maar ook met een kwastje. (Hans noemde dit trouwens “kitten”! Ik noemde het een “dropveter”. Je ziet waar onze interesses liggen.). Doe dit met alle zijden van het huisje, totdat alle zijden aan elkaar vast zitten. Laat dit ongeveer 2-3 dagen drogen (na 24 uur zal de buitenkant hard en droog zijn, maar de binnenkant van de klei waarschijnlijk nog niet).  Bij haast kun je dit ook even snel afbakken voor ongeveer een half uur op 80 graden (met de ovendeur op een kier).Theelichtje huisje DIY (7)Na de bouw van dit huisje heb ik heel wat geleerd! Gebruik de juiste klei; ik gebruikte dus klei die aan de lucht droogt, maar oven klei is écht het beste! Maak de zijdes van het huisje niet te dun, houd de dikte van een halve centimeter zeker aan! Ik hield een dikte van ongeveer 3 mm aan en daardoor was het huisje instabiel en vielen de zijkanten van het huis snel om tijdens het plakken. Nu de zijdes droog en gehard zijn is het een heel sterk huisje geworden, maar het maakproces was zeker heel veel makkelijker geweest met dikkere plakken klei. :) Laat je nu niet afschrikken, want in feite is het best een makkelijk project. Het huisje kan al in een uurtje als een huis staan (pun!). Zeker als je genoeg geduld hebt om alle zijden netjes aan elkaar te priegelen. Ik vond het een heel leuk en gezellig avondprojectje! Je bouwt letterlijk een huisje en het was zó leuk om te zien hoe het langzaam écht een huis werd! (kun je nagaan als ik ooit echt mijn eigen zou bouwen… *droomt verder*) xx Shifra

Comments

 1. Anniek

  Hee Shifra!

  Superleuk, deze wil ik echt maken als kerstcadeautjes!
  Vraagje: wat voor klei kan in de oven? Waar haal je dat? Gewoon bij hobbywinkels of bij de v&d of moet ik echt naar een bouwmarkt ofzo? Dat heb ik er wel voor over trouwens, maar dan weet ik in ieder geval waar ik moet zoeken..

  Trouwens, onwijs leuke blog heb je:) Lees al heel lang mee, maar nog nooit gereageerd, dus moest het nu wel even laten weten.

  Anyway, ik kijk uit naar meer DIY’s!:D

  liefs, anniek

  • Shifra

   Hey Anniek! Wat leuk dat je mijn site leest!! Je kunt klei kopen bij Hobbywinkels inderdaad! Wellicht ook bij de Action, Xenos, goede kantoorboekhandel of soms ook Wibra en Zeeman! Heel af en toe spot ik klei voor in de oven, maar het is wel lastig te vinden. Vaak wordt de luchtdrogende klei verkocht. (als je het echt niet in de winkels kunt vinden, is dit misschien nog een oplossing: http://www.bol.com/nl/p/ses-eco-pottenbakkersklei/1004004012152893/ Maar ik vind deze wel duur! :( )
   Succes! Liefs!

   Edit: https://www.pipoos.com/knutselen-met-kinderen/klei-en-gipsgieten/fimo-soft-wit-56gr.html ! Fimo klei. Een goedkopere optie. :)

   • Anniek

    Hee!

    Dank je voor je antwoord!
    Fimoklei ken ik nog van vroeger! Maar dat bakt niet zo mooi af volgens mij, heel glimmend. Terwijl dat matte wit jouw huisjes juist zo mooi maakt. Ik ga eerst dezelfde soort zoeken die jij ook hebt gebruikt, en als dat niets wordt (of ik besluit een professioneel pottenbakker te worden:p) ga ik verder zoeken. Thanks!:D

 2. Wat schattig!! Je zou ook nog gezouten deeg kunnen gebruiken! Daar maakte ik vroeger altijd sterren mee voor in de kerstboom met mijn moeder, haha!

  • Shifra

   Jaaa! Leuk dat dat je ze nog herinnert! Daar heb ik het ook een beetje op gebaseerd. Toen ik de huisjes in de winkel zag staan, bedacht ik mij dat het misschien wel op dezelfde manier zou kunnen werken. :)

  • Shifra

   Jaaaa, heel leuk! Ik dacht tijdens het kneden hetzelfde! Je kunt ze eventueel ook het huisje achteraf laten schilderen, ook heel leuk! (ik denk bij veel projectjes: “oh als ik later kinderen heb dan… ” Hihi.)

 3. Ziet er erg schattig uit! Toevallig heb ik in de DIY voor morgen ook een klein huisje. Ik kan mij trouwens voorstellen dat het best lastig is met het aan elkaar maken want in klei zie je al snel vingerafdrukken. Ik denk dat ik de 5 losse delen zou laten drogen en daarna met een lijmpistool aan elkaar zou maken. Maar het ziet er erg schattig uit!

  • Shifra

   Ja! Dit zag ik gisteravond een paar bloggers in het buitenland doen! En in principe werkt dat beter, want je hebt ook de mogelijkheid om de zijdes nog wat bij te schuren bijvoorbeeld. Maar ik vind het jammer dat je dan de naden zo ziet en het huisje niet één geheel is. Het kan op beide manieren eigenlijk denk ik. :) Je ziet overigens niet snel vingerafdrukken, want als je klei dik genoeg is dan kan hij wat druk van je vingers verdragen. Mijn zijdes heb ik dun gekleid, en ook bij mij zie je geen vingerafdrukken, omdat (in ieder geval deze) klei ook nog eens de fijne eigenschap dat je het makkelijk kan egaliseren. Ik ben benieuwd naar jouw huisje! :)

   • Naden zien is inderdaad ook niet zo mooi, haha blijft lastig! Ik had laatst iets gemaakt met klei waar ik wel wat vinger deukjes bleef zien omdat ik iets wilde aandrukken, egaliseren wilde toen niet lukken want toen vervormde het helemaal. :-( Misschien had ik niet een goede klei gebruikt? Leuk dat je trouwens reageert!

    • Shifra

     Oh, hm. Misschien ligt het dan aan het soort klei? Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel weinig ervaring heb met kleien hoor! Ik merkte bij dit project geen vingerafdrukken en ook bij een eerder project had ik daar geen last van. Maar bij beide projecten heb ik deze klei (DAS klei) gebruikt, dus misschien ligt het inderdaad aan het soort klei?

 4. Wat heb je dit schattig gedaan! Soms wil ik gewoon klei kopen om er iets mee te maken, maar ik weet nooit wat… haha nu weet ik het!
  Liefs, Tessa

  • Shifra

   OH, ik herken dit ZO! Haha! Als ik die (kinder)klei van Play Doh zie staan krijg ik ook zo’n zin om met al die kleurtjes aan de gang te gaan en lekker te kleien!

 5. Manon

  Oh, wat word ik weer ontzettend blij van deze DIY. Ik blijf het zeggen, maar ik vind je ideeën, uitvoering en vooral foto’s iedere keer weer zo prachtig! En mijn DIY-lijstje wordt alsmaar langer en langer en langer.. Haha. Heel leuk Shifra!

 6. Hele leuke DIY, ook omdat het eigenlijk een experiment is en je vervolgens zelf ook aangeeft wat je het beste kan doen! Heel tof! :D

 7. Yvon

  Ik kon nu pas al je filmpjes bekijken, omdat ik weer eens met een kuur bezig was, en niet mijn pc kon gebruiken.
  Je hebt zeer leuke dingen voor de kerst gemaakt. En ik zie wel dat jullie zeer gezellige dagen hebt gehad. Nu op naar Oud en Nieuw.

 8. hoi, wat heb je een schattig huisje gemaakt!! Ik ben er helemaal weg van.
  zo fijn, dat je laat zien, hoe je het beste zo’n huisje kunt maken. Daar ben ik heel erg blij mee. Inmiddels heb ik klei van de Action en volgende week ga ik ook zo’n huisje maken.
  Meestal ben ik iets aan het haken, maar knutselen met klei is ook erg leuk. Even iets anders.

  Liefs, Miek

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.