Twee-ingrediënten koekjes op 3 manieren (glutenvrij, suikervrij & vegan)

gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes receptIk stond er pas bij stil dat ik eigenlijk maar weinig gezonde recepten op mijn site publiceer. Dat verklaart ook meteen waarom de weegschaal een tijdje geleden aangaf dat er een paar kilo bij zat ergens op mijn lichaam. Ik eet vrij gezond, maar ik houd teveel van lekkere koekjes, cakejes en chocolaatjes tussendoor. Daarom heb ik het roer een beetje omgegooid. Sinds maandag. En ben ik op zoek naar gezonde tussendoortjes. Want ik houd wel van tussendoortjes dus. Alleen niet van die kilo’s die het oplevert. Op Pinterest zag ik al heel lang de twee-ingrediënt koekjes voorbij komen. Ze klinken te mooi om waar te zijn: banaan en havermout in de oven, en vóila, de meest lekkere koekjes zouden uit de oven komen. Ik heb het geprobeerd deze week én met succes! Wauw! Ze zijn écht goed. En als bonus daarom nog twee andere variatie’s! Want dit zijn koekjes waar je er best een tweede van mag.gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes receptDe afgelopen week zijn deze koekjes een grote obsesseie voor mij geworden en ik blijf maar variëren (en bananen kopen). De koekjes zijn zo perfect lekker zacht en chewy. Ik hóud van dat soort koekjes! Daarnaast zitten ze vol met de zogenaamde “superfoods’, oftewel super-voor-jou-ingrediënten en ze zijn suikervrij, glutenvrij en vegan! Het belangrijkste ingrediënt in de koekjes is dus de banaan. Pak het liefste een wat oudere banaan, want die hebben een sterkere en zoetere smaak. Ik heb 3 verschillende basisrecepten gemaakt. Je kunt ze zo eten, puur de basiskoekjes, want ze zijn al ontzettend lekker van zichzelf. Maar oh, ze kunnen nog zóveel lekkerder. Varieer lekker met een beetje chocolade, wat kruiden (zoals kaneel), stukjes noot, vanille, nutella (yes please!), rozijnen enz. Wát je maar wilt! Pas op dat je niet teveel toevoegt aan het basisrecept, want de banaan zorgt ervoor dat het koekje één geheel blijft. Voeg je teveel toe, dan kan het koekje uit elkaar vallen. gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes receptBanaan havermout koekjes (voor 8 stuks)
40 g (gluten vrije) havermout
1 banaan

(en als extra voegde ik een lepel rozijnen toe)

Maak de havermout fijn in een hakmolen (of foodprocessor). Je kunt ze ook heel laten, maar het risico bestaat dat je koekje wat sneller uit elkaar valt.  Snijd de banaan in stukken en gooi het erbij. Goed mixen totdat het een geheel is. Kneed voorzichtig ronde bolletjes en druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 15 minuten op 175 graden totdat ze droog en knapperig zijn aan de buitenkant.

gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes receptBanaan amandel koekjes (voor 10 stuks)
70 g ongezouten amandelen
1 banaan

Hak de amandelen fijn in een hakmolen (of foodproccesor. Snijd de banaan in stukken en mix dit mee tot een glad geheel. Kneed voorzichtig ronde bolletjes en druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 10-12 minuten op 175 graden totdat ze droog en knapperig zijn aan de buitenkant.gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes receptKokos banaan koekjes (maakt 8 stuks)
60 g  gemalen kokos
1 banaan

Mix de kokos samen met de banaan in een foodproccesor (of hakmolen).Kneed voorzichtig ronde bolletjes en druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 10 minuten op 175 graden totdat ze droog en knapperig zijn aan de buitenkant.gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes recept gezonde koekjes, healthy koekjes, vega koekjes, twee ingrediënten koekjes, gezonde koekjes recept

Op dit moment ligt de koekjestrommel vol met deze koekjes (kokos is mijn favoriet!). Sommige mensen eten ze zelfs als ontbijt of als lunch! En dat kan natuurlijk prima! Als ze net uit de oven komen vind ik ze het lekkerst, maar eenmaal afgekoeld worden ze wat zoeter en gaat de banaan iets meer overheersen. Ik vind de koekjes zonder toevoeging heel erg lekker, maar ik vind ze net nog niet specialer met een lekkere extra! Vooral ‘s avonds als ik écht lekkere trek heb smacht ik naar een koekje met chocolade. Ik hoop dat je ze gaat proberen, laat het me weten! X Shifra

Comments

 1. Oh heeeerlijk ziet dit eruit! Ik ga maar weer eens snel aan de bak denk ik! Ik hou zo erg van koekjes, en als ze ook nog eens gezond zijn!
  Liefs, Tessa

 2. Jannieneke

  Lijkt me heel erg lekker! Zo fijn dat het ook totaal niet ingewikkeld is! Ik ga het zeker uitproberen. Vooral kokos lijkt me lekker! Hoe doe je het als je Nutella toevoegt?

  • Shifra

   Meestal voeg ik 1 el nutella toe aan het beslag. Nutella is heel makkelijk toe te voegen, omdat het ook vloeibaar is en het beslag nog meer één geheel maakt. Vanuit daar kun je er dan bijvoorbeeld ook nog hazelnoten o.i.d aan toevoegen. :)

  • Shifra

   Graag gedaan! Het kan heel lekker zijn bij het ontbijt ja! Mijn man eet als hij veel haast heeft gewoon een paar van deze koekjes als ontbijt. :)

 3. renate

  Wat lekker zeg.
  ik heb net die met banaan en havermout gemaakt erg lekker.
  zelfs mijn kinderen smullen ervan.
  bedankt voor dit idee.
  leuke site hoor kwam erachter via koffietijd

 4. Yvonne

  Lijkt me heel lekker, jammergenoeg geen bananen in huis. Wel nutella :) Zal snel eens kijken of ze wat rijperen hebben liggen bij de AH. Dank je voor de tip!

 5. het taartenbakkertje

  de banaan/kokos zitten nu in de oven…. ik heb ze in een muffinblik gedaan (met bakpapiertje erin gevouwen) want wil proberen of ik ze daarna direct kan gebruiken als bodem voor een 1p gluten+lactosevrije vegan kwark taartje

  ik laat weten hoe ze waren!
  groetjes nathalie

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.