Tweede trimester: maand na maand

a cup of life Shifra jumelet zwangerIk zit nog een beetje in de ontkenningsfase, maar.. ik zit inmiddels in het 3e trimester!!! Hoe dan? Ondanks dat ik genoeg stomme klachten heb, vliegt de tijd ook voorbij! Het 3e trimester voelt als een mijlpaal die ik heb bereikt: nu gaat het aftellen echt beginnen! En mijn baby-app is letterlijk begonnen met aftellen en telt niet meer in weken, maar in dágen. Dat is soms heel confronterend en iets te concreet (84 dagen vanaf nu!!) Het tweede trimester was weer heel anders dan het eerste trimester! En ik was elke week weer verrast hoe mijn buik groeide en wat er voor nieuws bij kwam! 

2e trimester zwanger Jurkje Zara

Vierde maand
De misselijkheid is voorbij! Oh, wat fijn om weer gewoon uit bed te stappen zonder een heel ritueel te moeten volgen met crackers.  In het begin van deze maand kon ik plotseling niet meer plassen (TMI?). Het lukte me niet om die spier te ontspannen. Zat ik daar ‘s nachts op het toilet…  Uiteindelijk is het gewoon vanzelf opgelost en weggegaan na een paar weken! Mijn buik werd steeds meer een blubber-buikje, waardoor het meer leek alsof ik was aangekomen dan zwanger. Aah! Ik paste nog steeds mijn eigen kleren en zwangerschapskleren waren nog veel en veel te groot. Bovenstaande jurkje was het enige dat ik op den duur nog paste waar ik mij goed in voelde én, als ik mijn buikje accentueerde, zwanger in leek. Ik zat deze maand heel slecht in mijn vel en ik stond meerdere keren huilend voor de spiegel dat ik niet meer wist wat ik moest aantrekken. Toen Hans serieus voorstelde dat ik ook gewoon in mijn sportlegging naar een bruiloft kon, barstte de bom!! Haha. Hij durft sindsdien nooit meer de altijd-passende-sportlegging voor te stellen als ik een kledincrisis heb. Oh en het allerleukste van deze maand, want er zijn natuurlijk ook leuke dingen: we kwamen erachter dat we een MEISJE krijgen!
zwanger 2e trimester: zo voelt hetBroek H&M – Topje Calvin Klein (deze zit zó lekker!)

Vijfde maand 18-21
Het schijnt dat de meeste zwangere zich rond deze periode beter gaan voelen, maarrrrrrr not for me. Ik bleef me heel moe voelen en de middag nodig hebben om bij te slapen. De verloskundige zei dat ik me erbij neer moest leggen en stelde voor dat ik het aangaf bij mijn werkgever om halve dagen te werken of helemaal al te stoppen (ha.). Ik raakte er een beetje gestresst van, want ik wilde juist deze maanden veel doen in de verbouwing en vooruit werken voor mijn blog! Ik leerde deze maand ook wat bandenpijn en bekkenpijn nu écht betekent en -gelukkig- ook hoe je er mee om moet gaan. Hetzelfde geldt voor brandend maagzuur. Brandend maagzuur waneer je zwanger bent is zó anders; mijn hele slokdarm leek ‘s avonds wel in brand te staan! Ik belde mijn schoonzus op (ook zwanger, van haar 4e!) en samen belde we uren over hoe we er door heen zaten. Dat is ook het fijne aan samen zwanger zijn.
On the bright side, mijn flubberbuikje werd steeds ronder en harder en buik! Het was nog klein, maar ik had met een buikje wel steeds meer het gevoel dat ik zwanger ben.
welke kleding dragen zwangerJurkje Forever 21 (non-maternity) – Zonnebril H&M – Schoenen (oud)

Zesde maand 22 t/m 26
Ik keek er zo naar uit om haar eindelijk te voelen! De verloskundige zei dat het nu elk moment zou moeten komen. Iedereen beschreef het als het gevoel van een vlindertje dat in je buik rond fladdert en daar zocht ik heel erg naar. Ik dacht het soms te voelen, maar misschien was dat wel meer omdat ik het zo graag wilde voelen. Op den duur voelde ik op de bank soort belletjes die kapot knapte in mijn buik. Alsof er iemand bellen aan het blazen was. Eerst dacht dat ik het mijn darmen waren, maar na het een paar dagen achter elkaar gevoeld te hebben wist ik zeker dat dit het moest zijn! Hans wilde het ook meteen voelen, maar ik dacht als ik het nog maar amper voel… Maar wel dus! Hij voelde het meteen! En ik kon zelfs al een stukje filmen van mijn buik waarin je een klein trapje zag! Cute. Later werden het echt duidelijke harde trapjes! En ik kon soms zelfs voelen waar haar hoofdje en billen zitten. Ze is niet druk en ze is een hele relaxte baby, ook volgens de verloskundige. Dat heeft ze dus écht van mij. ;-)

Deze maand ging ik me ook stuk beter en zelfverzekerder voelen. Ik accepteerde dat ik me moe voel en ‘s middags moet slapen, mijn buik groeide en ik wist steeds beter welke kleren ik moest dragen! Ik sportte deze maand nog steeds 2 x in de week en tot nu toe gaat het goed! Ik voel me er heel goed bij en ik hoop dat nog een tijdje te kunnen blijven doen. Pregnancy CAN be fun. :)

En dat is ook echt hoe ik er over denk en hoe de meeste zwangerschappen denk ik ook zijn. JA, zwanger zijn is leuk, maar het is ook STOM. Een mix aan mooie momentjes en rare en zware kwaaltjes. Ik kan de woorden ‘wees dankbaar’ en vooral ‘geniet van je zwangerschap, het is zo voorbij’ niet meer horen. Het is heel lief bedoeld, maar men, let’s face is: een zwangerschap is lang niet altijd genieten. Ik werd soms gek van al die reacties ‘het is zo voorbij, straks mis je je buik’. Ja, ik mis straks misschien mijn buik. Maar ik mis nu ook mijn platte buik. En ik mis straks de schopjes. Maar ik mis echt niet al die klachten. En dat is helemaal okay. :) Ik hoor van zoveel zwangere vrouwen om mij heen dat ze de reacties van ‘genieten nu het nog kan’ verschrikkelijk vinden. Er ligt al zoveel druk op zwangere vrouwen en ze maken al zoveel veranderingen mee (mentaal en fysiek). Je moet altijd genieten van het leven, zwanger of niet; dat antwoord wil ik altijd geven. Als je een zwangere vrouw ziet, geef haar dan een high five en zeg: you are doing great!

Ik ben inmiddels begonnen met het plannen van de babykamer! Ik deel snel welke ideeën ik daarvoor heb.

Op naar het 3e trimester guys!!! Wish me luck. X Shifra

 

 

 

Comments

 1. Wat een mooie, eerlijke update! Ik kan me voorstellen dat zwanger zijn echt niet alleen geweldig genieten is, maar ook zwaar kan zijn en soms de nodige frustraties met zich meebrengt. Dus bij deze: you’re doing great en je ziet er echt geweldig mooi uit met buikje :)

 2. Desiree

  Ik vond zwanger zijn niet leuk maar tegelijktijd ook prachtig! Ik was echt huge en die buik zat met 26 weken echt ‘in de weg’
  Ik heb mijn buik en de schopjes nooit gemist! Haha, erg he?! Ik was zo blij dat hij gezond geboren was en alles goed ging. Ik voelde me na de bevalling zo goed en was daar zo blij mee. En dat mensen zeggen geniet ervan, dat krijg je na de bevalling nog vaak zat te horen. Echt!! Ik hoor nog steeds; geniet ervan ze zijn zo groot!
  Ik heb toch ook gewoon genoten, ook van de zwangerschap!! Ik weet namelijk niet of ik het ooit nog eens meemag meemaken.

 3. Marije

  Mooi geschreven Shifra! Ik was al die reacties ook altijd zooo zat. Helemaal toen iemand zei (ik bijna 42 weken zwanger..): “Geniet van je buik, want straks is ie weg. Ik beviel met 40 weken en ik miste ‘m gelijk.” Ik kon alleen maar schreeuwen in mijn hoofd: “42 weken zwanger is ECHT anders dan 40 weken en ‘ze moet er NU uit’.”
  Ze werd geboren en ik riep alleen maar tegen haar dat ze er echt optijd was. Mijn buik heb ik geen seconde gemist. Heeerlijk om je oude kleren weer aan te kunnen! Dus, ja, herkenbaar stukje.

  • Lisette

   Maar ik geloof dat ik het meer bedoelde als ‘straks moet je je kindje met iedereen delen, en nu zit ze nog veilig bij jou opgeborgen’..

 4. Lieselot

  Tja, bij de eerste heb ik 2 maanden moeten plat liggen en ze is bijna anderhalve maand te vroeg geboren. Bij de tweede lag ik 5 maanden plat (en plat liggen klinkt misschien wat Vlaams, maar het betekent echt alleen maar opstaan voor het toilet en snel een douche). Hij was wel mooi op tijd. Voorts was ik telkens van zodra ik zwanger was tot aan de bevalling misselijk van ‘s ochtends tot ‘s avonds en hing ik elke dag wel over de pot.
  Bij beiden ook vreselijke medicatie tegen de weeën (enz.) gekregen. Voor mij was twee keer zwanger zijn dus meer dan genoeg en ik vond het echt niet leuk (behalve de schopjes ;-) ). Stiekem ben ik dus wel een beetje jaloers op vrouwen die kunnen shoppen/klussen/kuisen/… tijdens de zwangerschap ;-) ;-)

 5. Kirsten

  Wat leuk dat je haar nu zo goed voelt! En ik kan heel goed begrijpen dat het heel irritant kan zijn als mensen maar blijven zeggen dat je moet genieten, terwijl het soms gewoon heel stom is allemaal!
  Bedankt voor je woorden (ook op insta) over dat ‘genieten’. Ik wil al twee jaar zwanger raken maar dat lukt helaas niet en mijn vriend en ik zijn inmiddels doorverwezen naar de IVF-poli. Best heftig als mensen (zelfs artsen) dan zeggen ‘Maar je bent nog jong! Geniet van de tijd met z’n tweeën!!’
  Echt dan kan ik ze wel een klap geven hahah

 6. You are doing great! Ik ben blij met zo’n eerlijk en open artikel. Zelf nog geen zwangerschapservaring, maar toch heel leuk om een realistisch stuk te lezen :)

 7. Ilse

  Mooi en eerlijk stuk en de zwangerschap heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Al zie ik die zelf op dit moment niet want ik wil het ook heel graag en het loopt nog niet soepel helaas en dan kijk je er toch anders naar!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.