ZONGEDROOGDE TOMATEN HUMMUS MET BASILICUM

DSC_4534Houd jij eigenlijk van hummus? Ik ben er nooit echt gek op geweest (understatement! Ik werd alleen al misselijk van de geur.) Maar goed, mijn vriendin uit Amerika, Monica, bleek ook (net als mijn andere vriendinnen) heel erg dol te zijn op hummus. Dit vertelde ze op een avond toen er wortels zonder deze dipsaus op tafel stonden (*hint, hint*). De volgende dag ben ik meteen op zoek gegaan naar een hummus waar ik mogelijk wel mijn wortels in wilde dippen. Ik haalde wat kruiden uit mijn tuin, voegde wat noten toe, en wauw! Het werkte nog ook! Wat een verschil! Onlangs kreeg ik de tip dat zongedroogde tomaten een enorme toevoeging zouden zijn en die tipgever ben ik óntzettend dankbaar. Het geeft de hummus een heerlijke mediterrane smaak. En ik zou natuurlijk geen blogger zijn, als ik het recept niet zou delen.. ;-) HummusZongedroogde tomaten hummus met basilicum 
350 g kikkererwten
3 el vers gehakte basilicum (ongeveer 6 blaadjes)
3 el zongedroogde tomaten (ongeveer 6-8 stuks)
3 el citroensap
2-3 teentjes knoflook
2- 4 el water
4 el olijfolie + 2 el olijfolie
2 el peterselie
30 gram pijnboompitten (optioneel)
zout
peper

Spoel de kikkererwten schoon en laat ze uitlekken. Ik vind het fijn om de kikkererwten te wassen zodat ze hun laagje verliezen. Eventueel kun je ook nog de huid eraf pellen, en ja, dat is wel heel wat werk, maar je krijgt er een nog smeuïgere hummus voor terug. (Zelf heb ik hier net niet het geduld voor)

recept voor hummus, hummus zelf makenGebruik om de hummus te pureren een blender, staafmixer, keukenmachine of, zoals ik, een hakmolen. Gooi alle ingrediënten in een kom, met uitzondering van de pijnboompitten, peterselie en de extra 2 lepels olijfolie. Pureer alle ingrediënten totdat de kikkererwten helemaal fijn zijn. Giet nu per lepel wat water in de kom, totdat je de gewenste dikte hebt. Hummus hoort wel dik en papperig met wat structuur te zijn. (Ik gebruikte uiteindelijk 4 eetlepels water.) Breng op smaak met zout en peper. Proef even of het naar je zin is; wellicht wil je nog wat extra citroen toevoegen, of als het te zuur is juist nog wat meer van alle andere ingrediënten. Schep het mengsel in een kom en bak ondertussen de pijnboompitten kort in een pan totdat ze goudbruin zijn. Giet wat olijfolie over de bovenkant en garneer met pijnboompitten, basilicum en peterselie. Eventueel zou je nog wat knoflook eroverheen kunnen versnipperen voor een nog intensere smaak. hummusAls je het niet direct opeet, of gewoon nog wat hummus overhoudt, kun je het ongeveer een week bewaren in een luchtdichte verpakking. Het kan wellicht wat droger worden, maar meng er dan wat olie of water doorheen en het is zo weer smooth!  xx Shifra

Comments

 1. Ik ben GEK op zelfgemaakte humus. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die van de supermarkt nog nooit gehad heb, alleen die ik zelf heb gemaakt… Ik maak het altijd met gegrilde paprika uit een potje, ook heel erg lekker. Dit klinkt echt als de volgende humus die ik ga maken, zongedroogde tomaten staan nog in de koelkast en basilicum staat buiten op het balkon (en die gebruik ik veel te weinig). Thanks!

 2. Eeuhm… Ik heb eigenlijk nog nooit hummus gegeten….. Ben nu wel erg nieuwsgierig geworden, dus binnenkort maar eens proberen dan;)

 3. IEUW! Getverdegetver. Hummus. BLUH!
  Haha, sorry. Iets met bonen, erwten en dat soort zaken… ;) Leuk recept en zonder de kikkererwten lust ik het waarschijnlijk wel…. ;) :P
  Groetjes Maaike

  • Shifra

   Haha! Ik vond hummus ook altijd vies! Echt. Maar deze is anders! Je proeft niet eens kikkererwten! (je moet alleen even je neus dicht knijpen als je de kikkererwten verpulverd.. Haha!)

 4. Dit klinkt lekker.
  Ook heel lekker is als je tuinerwten gebruikt in plaats van kikkererwten. Veel frisser dan de standaard hummus.

 5. Lianne

  Ja! Ik heb het dit weekend gelijk uitgeprobeerd, lekker voor bij de BBQ! Het was wel wat anders dan ik in Israël heb gegeten, maar ook heerlijk! Dankjewel voor je inspiratie!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.