Blauwe bessen Citroen Cake

Bosbessen citroen cake (6)Toen ik vorige week spotgoedkoop een halve kilo blauwe bessen kon kopen, wist ik meteen wat ik heel graag wilde maken: een blauwe bessen cake. Ik vind het zo lekker hoe blauwe bessen gebakken en al uit de oven komen. En niet alleen de blauwe bessen zijn heel smeuïg, ook deze cake zelf is zo heerlijk zacht en ‘nat’. Maak deze low effort cake binnen 15 minuutjes (excl. baktijd).
Bosbessen citroen cake (8)Ik heb er als experiment wat citroen bij gedaan, omdat dat een veelgehoorde combinatie is. Ik was een beetje bang dat het daardoor veel te zuur zou worden. Maar het past perfect bij de cake, zeker als je er nog wat suiker overheen strooit (wat ik echt heel erg aanraad) valt de zuurheid wel mee. Een beetje zurig past namelijk heel goed bij zwarte bessen!

Bosbessen citroen cake (3)Blauwe bessen citroen cake
300 g suiker
125 g boter
1 citroen (het sap en geraspt)
2 eieren
250 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl zout
125 ml melk
250 g zwarte bessen

Doe de boter en suiker in een beslagkom en mix tot een luchtige massa. (Dit is lastig door de grote hoeveelheid suiker, maar houd ongeveer 3-5 minuten aan). Mix ook de citroensoep erdoorheen. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor.Voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen. Mix in een andere kom de droge ingrediënten met elkaar (zout, bakpoeder en bloem). Voeg afwisselend en al mixend de melk en bloem-mengsel toe. Spatel de bosbessen erdoorheen. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier. Bak de cake in het midden van de oven op 175 graden voor 60-70 minuten of totdat er een satéprikker er droog uit komt na het prikken. Laat afkoelen en strooi er wat suiker overheen.
Bosbessen citroen cake (7)Voordat ik ga vertellen hoe lekker de cake zelf is: proef het beslag eens! Echt hémels, zó lekker! Je hebt beslag wat een beetje “meh” is, en je hebt beslag wat je eigenlijk niet meer wilt bakken. Brownie-beslag bijvoorbeeld. Nou, dit is zo’n brownie beslag. Door de citroen heeft het beslag extra veel smaak gekregen, naast dat het een heel romig beslag van zichzelf is. Oh, en nog een tip, dip eens een paar bosbessen in het beslag. Ooh, ook zo lekker! Dit deed ik allemaal nadat ik het beslag in de bakvorm goot en ik ‘per ongeluk’ nog iets teveel in de kom liet zitten. Zo praat ik het voor mijzelf goed.
Bosbessen citroen cake (2)Als je nog nooit zwarte bessen op wat voor manier hebt gebakken in de oven, beloof me dan dat je dit heel snel een keer probeert. Deze maanden zijn de blauwe bessen lekker goedkoop, dus niets staat je meer in de weg. xx Shifra

Comments

 1. Oooh ja dit lust ik echt héél graag! Ik ben sowieso best wel fan van alles waar zwarte bessen in zitten haha, hou wel van dat zurige. Het ziet er supergoed uit! En haha, dat van dat ‘per ongeluk teveel in de kom laten zitten’ ken ik toevallig héél erg goed. Beslag is soms nog lekkerder dan de cake zelf, haha! X

  • Shifra

   Ja hè? Haha, ik ben dol op beslag! Soms probeer ik het mezelf vies te maken door te bedenken: “Er zitten wel rauwe eieren in hoor, Shifra!”. En dat werkt soms wel een beetje..

 2. Ik ben dol op cake en deze cake ziet er helemaal lekker uit. Misschien eens proberen of dit recept ook lekker is met glutenvrij meel, ben benieuwd.

 3. marieke

  Woow dat ziet er mega lekker uit! Alleen een kleine opmerking. Volgens mij zijn het blauwe bessen ipv zwarte bessen. Zwarte bessen (of cassis bes) glimmen meer en zijn echt zuurder dan blauwe bessen, ik vind deze zelf echt niet te eten zo uit de hand. Dus toen jij over citroen en dippen in het beslag schreef dacht ik al, dat kunnen geen zwarte bessen zijn. Mijn ouders hebben zwarte bessen in de tuin en maken er eigenlijk alleen maar jam van vanwege de zure smaak.

  Blauwe bessen hebben een soort van witte waasje, groeien in trosjes, zijn lekker zoet en kun je lekker uit de hand eten. Owja, en dan heb je ook nog bosbessen, die groeien alleen en zijn kleiner dan de blauwe bes. De bessen en hun namen worden door veel mensen en ook in recepten door elkaar verward! Niet dat ik z’n bessenkenner ben, maar ik heb dit een keertje uitgezocht omdat ik dus zowel zwarte bessen als blauwe bessen heb gebruikt in recepten en gek werd van de naamsverwisselingen bij het googlen. Sorry voor het lange verhaal!

  • Shifra

   Je hebt helemaal gelijk! Ik ga het gelijk aanpassen. In eerste instantie had ik bosbessen geschreven. Want veel mensen gebruiken de naam bosbessen voor (bijna) alle bessen. Maar dit zijn ook weer geen bosbessen officieel, dat had ik even gegoogleld. Vanochtend werd ik wakker (net precies) en dacht ik, shit ze heten wel blauwe bessen!! Haha! Maar jij bent mij al voor. Ik ga het aanpassen! Thanks voor je uitleg!!

   • marieke

    Aaaah bedankt voor je reactie! Ik bedoelde het goed. Ik wist het eerst ook niet. Bes zus bes zo. Maar als het eenmaal weet is het niet zo moeilijk. De cake zal er niet minder om smaken ;). Het ziet er super uit en je foto’s en fotografie stijl spreken mij erg aan. Thumbs up!

    • Shifra

     Had ik door! Heel lief en fijn dat je’t meld! :-) In een recept maak je (of in ieder geval ik!) snel fouten, ik lees hem over en over in de hoop dat ik geen ingrediënt vergeet, of iets in de werkwijze. En dankjewel voor je complimenten!

 4. Ik heb, echt heel toevallig, ook net vorige week een bosbessencake gemaakt. Gebruikte toen alleen geen citroendeeg, al klinkt het wel als een overheerlijke combinatie, dus dat ga ik snel eens proberen!

  • Shifra

   Oh wat leuk! Lekker he, die bossen uit de oven! Citroen erbij geeft net wat extra, maar zonder citroen is het al zo lekker. :-)

 5. Suuz

  Oooh wat klinkt dit lekker zeg!!!! Ga hem snel een keertje maken! ben gek op zwarte bessen :-)

 6. Oh ik hou zooooo van bessen!!!! Dit ga ik binnenkort eens uitproberen wat het ziet er wel heel lekker uit hihi

 7. Prachtige foto’s! Erg leuk zo op zo’n rekje! JAAAH deze combi is the bom! Ook een keer gemaakt en toen de cake afgekoeld was er nog allemaal gaatjes ingeprikt en dit elke keer overgoten met citroensap gemengd met water en suiker. En bedekt met een laagje glazuur door poedersuiker met water te mengen! Moet hem snel weer eens maken. :)

  • Shifra

   Oh ja, zeker! Met een citroen icing eroverheen is het ook heel lekker! En extra feestelijk als je er dan nog eetbare bloemen overheen gooit (dat vind ik zo mooi bij witte icings!).

 8. Het water loopt me in de mond. Wat een heerlijk uitziende cake. Die gaat op mijn lijstje om ook eens zelf te maken. Jam Jam Jam.

 9. Linda

  Het lijkt me een heerlijk recept, ik mis alleen de temperatuur van de oven? Of lees ik er overheen?

 10. Jose

  Gebruik je nou zwarte of blauwe bessen, je gebruikt beide namen.ik gok op blauwe,lijkt me lekkerder dan zwarte.

 11. Ilse

  Dit klinkt echt als een hemelse combinatie en ga het zeker maken. Thanks voor de tip!

 12. Hij ziet overheerlijk uit! Ben normaal niet zo’n bak persoon, maar een cake bakken zo nu en dan vind ik wel leuk.

 13. Ziet er heerlijk uit! Blauwe bessen zijn mijn favoriet op het moment.
  psst.. in je eerste zin staat nog zwarte ipv blauwe bessen

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.