Ik denk dat we moeten praten over Moederdag. Het is aanstaande zondag al en ik ben meer dan excited. Mijn ALLEREERSTE moederdag (mijn hart explodeert!!). Dus reden genoeg voor een grote, roze taart. Met meringue frosting en hartjes. En hij is gooooed. Hij is zoet en origineel: ik ken geen taart/cake zoals deze! Dus als je nog op zoek bent naar een leuke taart om je moeder te verwennen… this is it!! Het is een crowd pleaser, niet alleen voor Moederdag, maar voor alle speciale feestjes (verjaardagen, babyshowers etc!). Haal alle ingrediënten in huis en bak hem dit weekend nog!Als je niet zo houdt van het versieren van taarten (en vooral het gepriegel), dan zijn ‘sheet cakes’ echt iets voor jou. Ze zijn zo makkelijk! Het enige wat je nodig hebt is een bakblik, een spatel en versiering!
Elk cake-recept kun je in een groot bakblik maken, frosting erop en klaar!
heel ideaal om snel voor een grotere groep taart te maken.
Het is geen luchtige cake, meer een boterkoek-achtige cake, die niet verveelt en waar je van blijft eten. De frosting is zó zacht en luchtig en maakt de perfecte combi met de cake. Aardbeien sheet cake (20 personen)
350 g cakemeel
1 tl zout
2,5 tl bakpoeder
350 g boter + extra om in te vetten
400 g suiker
250 ml melk
2 tl vanille extract
300 g aardbeien (zonder kroontjes, mogen ontdooide aardbeien uit de diepvries zijn)
8 eiwitten
optioneel: 3 druppels rode voedingskleurstof
1. Pureer de aardbeien met een staafmixer. Doe het mengsel in een pannetje en laat 40-50 minuten op zacht vuur pruttelen, totdat het vocht meer verdampt is en er puree ontstaat. Laat goed afkoelen. *
2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik van 20 bij 30 cm in en leg er een stuk bakpapier in (om de cake er makkelijk uit te halen straks).
3. Zeef de cakemeel, bakpoeder, en zout boven een kom en zet apart.
4. Doe de boter en 350 g suiker in een beslagkom en klop in 4-5 minuutjes met een mixer tot een luchtige, lichte massa. Voeg de vanille extract toe. Zet de mixer op lage snelheid en voeg om en om het bloemmengsel en de melk + aardbeienpuree toe, begin het eindig met bloem.
Voeg 3 druppels rode kleurstof toe, als je wilt. Het beslag wordt al roze van de aardbeien, maar met kleurstof wordt de kleur nog dieper, feller en egaler. Mix door.
5. Klop in een schone kom de eiwitten op lage snelheid schuimig. Voeg tijdens het mixen de resterende suiker (50 g) toe. Klop dit samen op een hoge snelheid stijf in 3-4 minuten, totdat er pieken ontstaan. Sla voorzichtig in 3 delen het eiwitmengsel door de rest van het beslag (bloem/boter/puree-mengsel).
6. Verdeel het beslag over het bakblik. Bak de cake 35 min. tot de randen goudbruin zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Verplaats naar een afkoelrooster en laat 10 minuten afkoelen. Haal daarna uit het bakblik en laat verder afkoelen.
*je kunt gelijk aardbeienpuree maken voor de frosting! Voeg 150 gram aardbeien extra erbij, en houd 1/3 apart voor de frosting) Meringue aardbeien frosting
150 g aardbeien (maak aardbeienpuree hiervan op dezelfde manier als bij de cake!)
3 eiwitten
150 g suiker
250 g boter
optioneel: 2 druppels rode voedingskleurstof
witte chocolade hartjes (ik gebruikte deze! één potje was voldoende)
1. Breng een pannetje met een klein laagje water aan de kook. Zet een schone beslagkom erbovenop (hij hoeft het water niet te raken) en doe de eiwitten en suiker erin. Roer constant, totdat de suiker is opgelost en het mengsel lauw-warm voelt.
2. Haal van het vuur en mix met een mixer op hoge snelheid het suiker-eiwitten mengsel stijf totdat er pieken ontstaan. Blijf kloppen, totdat het helemaal luchtig en afgekoeld is. (als het wél luchtig is, maar nog niet afgekoeld, laat het dan gewoon even staan en afkoelen)
3. Zet de mixer op lage snelheid en voeg de boter, blokje voor blokje toe, totdat het een glad mengsel is.
4. Giet de puree en voedingskleurstof erbij en mix goed door.
5. Als de cake volledig is afgekoeld kun je de frosting erop smeren. Gebruik een spatel zodat je het mooi glad kunt smeren tot de randen. Maak een paar ‘swoops’ in de frosting. Bestrooi als laatste met witte chocolade hartjes. Dit is zo’n treat!! Geniet ervan! Wat ga jij doen voor Moederdag? X
Nynke
Heyy!!
Wat een leuk recept!! Ik kijk er nu al naar uit om te bakken voor Moederdag!! Ik maak voor Moederdag ook een hoekbank voor in de tuin van pallets, ik ben zooo benieuwd hoe mijn moeder alles gaat vinden!!♥️♥️
Shifra
Waaaauw!! Jij verwent je moeder helemaal! Heel benieuwd hoe ze reageert!
Anneleen
Oh dat ziet er heerlijk uit! :)
Hennie
Hmmmm, krijg er spontaan honger van! Dit weekend zelf ook maken. Thanks!
Bajoena
geloof dat ik maar samen met de kindjes ga bakken zaterdag (en zondag opeten!)
Shifra
Wat een leuk idee! laat me weten hoe het is gegaan!
Patricia
Bedoel je met de eiwitten 8 eieren – de dooier?
Shifra
Ja, ik bedoeld inderdaad het eiwit van het ei! Je kunt ook – als je niet zo goed raadt weet met de eigelen – eiwitten kant-en-klaar kopen in de winkel (AH verkoopt dit, weet ik toevallig.).
Caroline
Is Cakemeel die poeder die in een kant en klare verpakking voor een cake zit?
Shifra
Ja! Die! Er staat letterlijk cakemeel op de verpakking. Dan heb je de goeie!
Marleen
Voor hoeveel personen is de taart?
Shifra
oh chips! ik dacht vannacht nog in bed, ik moet erbij zetten voor hoeveel personen de taart is!! 20 stukjes kun je eruit halen!
Tara
Ziet er heerlijk uit! En wat een mooie foto’s, krijg er gelijk zin in!
Ilse
Hmmm, lekker zeg!
Donna
Ik ga het zeker maken ziet er heerlijk uit 🍰
JAcob
Erg creatief gedaan! Heb je dit recept zelf bedacht of gevonden?
Shifra
Yes, ofcourse!! Anders had ik natuurlijk gelinked naar diegene!
Fransien
Die taart is zo lekker! Een aanrader voor zondag.!
Els Keijzer
Ga hem zeker maken.ziet er zo lekker uit.
Maxime Roos
Ziet er heerlijk uit! Alleen hier iemand met een allergie voor aardbeien… Denk je dat het ook met bijvoorbeeld frambozen gemaakt kan worden? :D
Marjoleine
Omgggg het ziet er zo lekker uit! Krijg er meteen trek van <3
Claudia
Wauw je eerste moederdag Shif wat speciaal♡geniet van ieder moment met je kleine prinsesje♡en super thnxxx voor het heerlijke recept ik vier morgen voor de 20ste keer moederdag samen met mijn 3 kids mijn zoon is 20 dochter van 18 en zoontje van 9 kan je vertellen tis nog net zo speciaal als de eerste keer geniet lieverd💖
Sanne
Hoii, dit ziet er echt heerlijk uit en ik denk dat ik hem ga maken voor moederdag! Ik vraag me alleen af hoe groot de afmetingen zijn van jouw bakblik?
Rhodé
Kan je de cakemeel ook zelf maken? Ik maak de taart later, helaas mag ik hem nu niet maken…
Isabel
We hebben de taart net gemaakt, helaas konden we nergens kleurstof vinden, maar de frosting is toch mooi roze. Zoals het tot nu toe lijkt wordt het een hele lekkere taart! Heeft ook zeker moeite in gezeten dus ik denk dat mijn mama hier heel blij mee gaat zijn. Dankjewel voor het recept!
Donna
Ik ben hem lekker aan het maken echt super leuk om te doen ben benieuwt
Hanne
Hoi Shifra, ik heb de taart gemaakt: heel lekker en heel machtig!
Maarr… er zit volgens mij een foutje in je recept: het bakblik moet niet 20 x 30 zijn maar 40 x 30.
Ik had het recept x anderhalf gedaan (zou eigenlijk x twee moeten kunnen) in een bakblik van 40 x 30 en het stroomde over tijdens het rijzen :-(
De “schade” viel mee hoor.