Ik houd van fruit, maar niet van gepureerd fruit. Dus appelmoes en jam enzo. Maar déze jam vind ik wel lekker! Mits het op een geroosterde boterham ligt. Hij is een stuk puurder, je kunt hem helemaal zonder suiker maken én hij is nog steeds lekker gelly-achtig. Maak hem vandaag nog en beleg de eerst volgende boterham met jam! Aardbeienjam met chipzaad
Voedingswaarde per hele hoeveelheid: Calorieën: 297, Smart points: 7, Koolhydraten: 39g, Vet: 9g, Eiwit: 22g, Natrium: 11mg, Suiker: 33g
400 – 500 g aardbeien
sap van 1/2 citroen
2 el chiazaad
1 el honing
Maak de aardbeien schoon en snijd de kroontjes eraf. Snijd grote aardbeien in kleine stukjes. Laat de aardbeien op middelhoog vuur in een steelpannetje met dikke bodem koken. Voor ongeveer 10 minuten totdat ze uit elkaar vallen en er tussen de stukjes siroop ontstaat. Plet met de achterkant van een (pol)lepel (of stamper) de aardbeien zo fijn als je wilt.
Haal de pan van het vuur en roer honing en citroensap er door. Proef de jam en voeg naar smaak nog meer honing/citroensap toe (één theelepel per keer, de smaak verandert snel).
Meng de chiazaad erdoorheen en laat 10 minuutjes staan. De jam wordt steeds dikker nu het afkoelt.
Als het daarna nog steeds te dun is, voeg dan per keer 1 tl chiazaad toe, roer door en laat weer 10 minuutjes staan.
Vul een pot met jam en bewaar in de koelkast voor 2 weken (of in de vriezer zelfs tot 2-3 maanden!).De reden waarom ik deze jam wél lekker vind is omdat ik een stuk minder zoet kan maken. Bij normale jam gebruik je de suiker om de jam dik te krijgen. Maar nu de chiazaad al het werk doet, kun je zelf bepalen hoe zoet je de jam maakt!
Je kunt op deze manier natuurlijk elke jam met een ander fruit maken. Ik gebruik deze jam nu veel op geroosterd brood (aah!), maar ik heb het ook al een paar keer in mijn havermout gedaan. Maar het lijkt me ook lekker op warme wafels. Of wat dacht je van de Amerikaanse manier van pindakaas & jam op een boterham? Dat heb ik nog niet eens geprobeerd met deze jam, als pindakaasliefhebber! Dat wordt mijn volgende boterham. XX Shifra
15 Comments
Mirthe
Dit ziet er zo lekker uit!! En eindelijk een recept om zelf jam te maken zonder al die suiker. Dit ga ik proberen!
Suzanne
Lijkt me heel lekker!
Astrid
Deze jam lijkt me echt superlekker. Ik vind veel jam die je in de winkel koopt te zoet en te dun.
Anne
Wauw, dit ziet er goed uit zeg! Heb al wel eens op dezelfde manier blauwe bessen jam gemaakt, maar aardbeien moet ik ook maar eens proberen zo te zien..
Yvon
Ga dat ook maar eens uitproberen.
Dineke
Love love love! Ik proef het nu al, haha ;)
gea
Dat ziet er zeker goed uit :)
Resaarcle
Wauw, zonder suiker! Ik wist niet eens dat dat kon!?
Shifra
Ja! Door de chiazaad! Normaal heb je hem nodig om het dik te maken, maar dat hoeft dus nu niet. Chiazaad neemt als het vocht op. :) En voor de smaak kun je alsnog een schepje suiker, honing, zoetstof of weet ik wat toevoegen. :) Ik maak het nu ook voor mijn oma (die suikervrij eet!).
Ilse
Hmmm, lekker!
Maaike
Wat een super idee, nou heb ik helemaal zin om dat te proberen. En voor je boterham pindakaas met jelly: pindakaas kun je ook heel easy zelf maken!
Petra
Oeh erg lekker dit. En voor de luie donders onder ons: bij de Appie verkopen ze dit kant en klaar in een potje. Is een nieuw soort jammetje, waar ik de naam dus wel van ben vergeten..
AnneM
Jeej dit recept komt echt als geroepen! Gisteren heel goedkoop aardbeien gescoord op de markt maar zag net dat ze al aardig zacht werden. Dus sta nu jam te maken. <3 Ben heel benieuwd!
Charlotte
Wat een ontzettend goed idee! Dankjewel! Wel vind ik het jammer dat de jam maar zo kort houdbaar is, dat maakt het lastig om hem als bewaarmethode te gebruiken voor een overvloed aan fruit uit de tuin. Maar dat is nog toekomstmuziek voor mij ;)
Shifra
Door de citroensap is hij zeker 2 weken houdbaar in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer (en dan ontdooien in de koelkast). Het is geen inderdaad methode om een heel jaar aan jam voor te maken (en vooral de winter, als je straks zelf geen fruit meer hebt in je tuin), maar misschien wel voor een paar potten! :)