Ik had vroeger een vriendinnetje (die nog steeds mijn vriendin is) waarvan de moeder heel veel bakte. Ze bakte van alles zelf, zo ook hun brood. Als ik bij haar was (althans, zo is mijn herinnering) zaten we vrijwel altijd in hun woonkeuken. Thee drinken, broodjes eten, borrelen enz. Maar terug op dat lekkere brood, want dát was zo lekker. Met terugwerkende kracht doet het mij een beetje denken aan brioche. Zacht, licht zoet en heel erg vullend. Afgelopen weekend bakte ik nietsvermoedend volgens een eigen oud recept deze boterbroodjes, ik veranderde er wat kleine dingen aan en daar kwamen de broodjes uit de oven. Broodjes die mij zó doen denken aan de broodjes van mijn vriendin. Graag laat ik je ze ook proeven. Of meer, laat ik je ze ook maken! Een aanwinst in je receptenboek, want iedereen heeft toch een goed broodrecept nodig? De boterbroodjes zijn gebaseerd op veel verschillende recepten ‘butter buns’. Nadat ik op Amerikaanse televisie had gezien dat ze deze broodjes aten met Thanksgiving, was ik heel nieuwsgierig en heb ik verschillende recepten geprobeerd. Na alle aanpassingen is daar een eigen recept uitgevloeid; een recept die ik veel bakte toen ik nog thuis woonde. Eenmaal op kamers wonende zijn veel van dit soort dingen eruit geslopen; ik bakte niet meer zo snel alleen maar voor mijzelf broodjes. Heel zonde, want ze zijn zó lekker en eigenlijk kunnen ze niet ontbreken bij een diner, een uitgebreide lunch, of de heerlijke slome zondagen. Het zijn broodjes zonder al te veel poespas, makkelijk te maken en absoluut een no-fail-recept. Ze zijn niet overvloedig van smaak, maar hebben een pure lichte botersmaak waardoor ze lekker genoeg zijn om zo (zonder iets erop) uit de hand te eten. Maar poeh, een beetje roomboter erop als ze net uit de oven komen.. dat is wel écht heel lekker.
Buter buns (12 broodjes)
250 ml melk
1 tl zout
3 el suiker + 1 tl suiker
50 g boter in stukken gesneden + 20 g boter om later de broodjes mee te besmeren
550 g bloem
1, 5 tl droge gist (je kunt ook verse gist gebruiken, maar los deze dan eerst even op)
3 eieren
Verwarm de melk totdat het kookt, haal van het vuur en voeg de boter, 1 theelepel suiker en 1 theelepel zout toe.
Laat de boter onder regelmatig roeren smelten en laat het geheel vervolgens afkoelen. Meng het bloem met gist in een kom en zet apart. Klop in een andere kom (met een mixer of garde) de eieren los, voeg de suiker toe en mix dit samen goed door. Schenk de (inmiddels afgekoelde) melk erbij. Mix op lage snelheid (met een mixer met deeghaken) in delen het bloemmengsel erdoorheen. Verhoog de snelheid als het bloem volledig is opgenomen en kneed het deeg tot een glad en elastisch deeg (voor ongeveer 5 minuten). Het deeg is waarschijnlijk zacht, slap en wat plakkerig en dat is prima. Verplaats het deeg naar ingevette kom (het liefst een glazen schaal), dek de kom af met een theedoek (of vershoudfolie) en laat het rijzen totdat het deeg verdubbeld is (na ongeveer 30-60 minuten). Nu het nog te koud buiten is (en ik enkelglas heb) kan ik het binnen nergens op een warme plek laten rijzen. Ik verwarm de oven voor op de laagste stand (40 graden), zet hem uit en laat het deeg daar rijzen. Af en zet ik de oven weer even een minuutje aan om weer wat warmer te worden. Dit werkt heel goed voor mij! Let er wel op dat je deeg niet te snel en te hoog rijst (als dit het geval is, is je oven warm genoeg en hoef je dus niet elke keer een minuutje ‘bij te warmen’.)
Kneed het gerezen deeg kort door op een met bloem bestoven aanrecht en verdeel het in 12 gelijke stukken (dit gaat makkelijk met een kartelmes). Als het deeg nog te plakkerig is om te kneden, voeg dan wat extra bloem toe. Vorm met bloem bestoven handen bolletjes van het deeg en leg ze in een een ingevette ovenschaal van 20 bij 30 cm. Bedek de bolletjes met een theedoek (of vershoudfolie). Laat het 30-60 minuten rijzen, of totdat het verdubbeld is, terwijl de oven aan het voorverwarmen is op 200 °C.Nu kun je twee dingen doen. Of je besmeert de broodjes vóór het bakken met gesmolten boter (zoals ik nu heb gedaan), of je besmeert ze direct als ze uit de oven komen. Of je past het beide toe (voor een extra botersmaak). Bak de broodjes 15 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. Terwijl ik de broodjes met boter insmeerde strooide ik er dit keer nog wat zout over. Geeft een lekkere twist en ik merkte dat het vooral heel lekker is als de broodjes al een dagje ouder zijn. Als je deze broodjes eenmaal hebt gebakken, zul je altijd zelfgebakken brood verkiezen boven het brood uit de winkel. Als ik de broodjes naast een warme (vullende) maaltijd leg, maak ik de broodjes nog wat kleiner en maak ik ze een dag van tevoren (wat prima kan!), zodat ik ze alleen nog maar hoef af te bakken. Ze zijn géweldig om direct uit de oven te serveren, maar ook de dag erna zijn ze nog heel lekker om te eten (enkel de zijkant waar een broodje is afgebroken wordt wat droger). Bij mij thuis zijn de broodjes tot nu toe nog altijd binnen twee dagen opgegaan. Maar ik denk dat de broodjes zeker na een paar dagen nog lekker zijn; bewaar ze in een papier zak, trommel of theedoek. Wil je ze wat langer bewaren, vries ze dan in. Mocht je geprobeerd hebben ze langer te bewaren dan twee dagen, deel het even in de comments met ons! Happy baking! Liefs, Shifra
P.s Tag je foto en gebruik de hashtag #acupoflife !
43 Comments
kelly
JAAAAHHH…Deze ga ik zeker maken!!! Lijkt me heerlijk!
Tessa
Jaaaa dit ziet er zo goddelijk uit! Heerlijk heerlijk, deze móet ik een keer maken!
Liefs, Tessa
cheyenne
yes! ik zag de foto in je snapshots en hoopte al dat er een recept van langs zou komen. ;) heerlijk, snel eens maken.
xo, cheyenne
Miranda
Deze broodjes zien er super lekker uit, misschien dit weekend eens proberen als ik tijd heb. De schaal waarin je ze gebakt hebt is ook heel mooi!
Aniek
Ziet er lekker uit!!
In de tekst heb je het alleen over 3 eieren en bij de ingredientenlijst staan er maar 2…;)
Shifra
Oh oeps! Dat is dus één van de ingrediënten die ik heb aangepast, haha!;-) Ik heb het gelijk rechtgezet in het recept, dankjewel!
Margot
Het ziet er heerlijk uit! Zelfgebakken brood blijft het lekkerst!
Hesteranne
Wow, de broodjes zien er heerlijk uit! Enig idee waar ik gist kan vinden (die ik dus niet eerst hoef op te lossen in water)?
Shifra
Ja! Ik gebruik droge gist, ook wel instant gist genoemd. Dit wordt in vrijwel elke supermarkt wel verkocht. Dr Oetker verkoopt instant gist. :)
(Je kunt trouwens ook verse gist gebruiken hoor, maar je moet het dan wel even oplossen in water. Ik vind het meestal wat omslachtiger dus ik kies uit gemak voor instant gist. )
nenacecilia
Heel mooie foto’s! :) En zal wel heerlijk zijn ^^
Manon
Ziet er heel lekker uit!
Shaz
Dat ziet er echt heerlijk uit! Het zou me niet verbazen als je op een dag een kookboek zou uitbrengen. Ik zou het zeker kopen!
eigenwijzehuisje
Hai Shifra,
Leuk recept, dank je voor het delen. Zo maak ik ook vaak witte bolletjes, heerlijk. Ik bak al het brood zelf. Gebruik je gewoon droge gist uit een zakje of verse gist?
Shifra
Aah wat leuk dat je ook vaak zelf je witte bolletjes maakt!:) Ik gebruik uit gemak droge (instant) gist. Verse gist kan ook, maar dan moet je die nog even van tevoren oplossen in 50/60 ml warm water (met 1 theelepel suiker).
Tiffany
de broodjes zien er echt heerlijk uit. Ik moet helaas glutenvrij eten, maar ga binnenkort proberen om deze met glutenvrij meel te maken.
Yvonne
Oh, dat ziet er echt heerlijk uit! :)
Jenn
Dat ga ik zeker een keer proberen!
AnneM
Oooh deze broodjes zien er zo lekker uit. Ik krijg er trek van. Ga ze gauw eens proberen. :-)
Silvana
Ohhh, yúmmy! <3
cathy
Super ! Van harte dank !!!!
Stefanie
Het staat nu in de oven en het rijkt heerlijk. Je gaf aan dat je het ook best een dag van te voren kunt maken en de volgende dag alleen nog afbakt. Hoe bewaar je het dan? Of laat je het gewoon heel lang rijzen dan?
Rianne
Handig zulke basisrecepten! :D
Ik ga het direct verwerken in men eigen receptenboek.
Had nog wel 1 vraagje, hoe afgekoeld moet de melk zijn?
Groetjes Riannd
Shifra
Hey Rianne! Goeie vraag! :) Afgekoeld tot kamertemperatuur is prima! Ik geloof dat het officieel goed kan gaan tot een temperatuur van maximaal 40 graden, maar laat het voor de zekerheid lauwwarm/kamertemperatuur worden. Bij mij is het vaak al lauwwarm tegen de tijd dat ik bij die stap aankom en hoef ik er dus niet meer extra op te wachten.
De reden waarom het koud moet zijn is omdat hete melk samen met eieren schiften veroorzaakt. En als je vervolgens de gist (bij te warme melk mengt) verlies je de werking van het gist en maak je het eigenlijk dood. En dan kan het brood weer niet rijzen. Maar dit is meer een side story. :)
Lydia
Mmmm, lijkt me heerlijk! Bedankt voor het recept!
Jannieneke
Super duidelijk recept! Ik ga het binnenkort zeker uitproberen! Ook leuk voor bij een high-tea!
José @ ENJOY! The Good Life
Wat leuk dat je het recept met ons wilt delen :) Deze ga ik het weekend zeker bakken want ze zien er heerlijk uit. Bedankt enne…. mooie foto’s.
Miriam
jummmm! Ga ik een keer proberen! :D
Denise
Ooooh, dit ziet er heel goed uit! Lekker voor op zondag ochtend!
Lieve
Ziet er lekker uit! Wat een superschattige ovenschaal heb je ook!
Wendy
Wat ziet het er lekker uit. Ik ga hem onthouden en een keer proberen. Lekker voor het weekend.
Corinne
Wat ziet dat er lekker uit zeg! Ik ga dit zeker een keertje maken. Het ziet er vooral ook heel leuk uit. Maar dat kan ook niet anders met die prachtige foto’s.
Natasja
Ziet er heer-lijk uit! Nu baal ik nog meer dat ik eigenlijk geen brood meer mag eten in verband met gluten. Met ander meel worden ze toch nooit zo lekker als echt brood. Dan maar even verlekkeren aan jouw foto’s. ;-)
Yvonne
Ziet er goddelijk uit! Staat dus vanaf nu dus op mijn to-try lijstje :) Dank voor de inspiratie Shifra!
Ilse
Ziet er echt heerlijk uit, ga hem zeker maken!
Olga // teamconfetti
Oh my, boter en brood zijn echt mijn weakness, dus een combinatie van de twee klinkt onweerstaanbaar! Ik heb nog nooit eerder brood gebakken, maar dit lijkt me een goed recept om mee te beginnen.
Inge
Heerlijk! Gister gemaakt en het was echt een succes! Ik heb vaak bij broodjes dat ze de dag erna helemaal zo lekker niet meer zijn, maar deze zijn misschien nog wel lekkerder een dag later! Zeker voor herhaling vatbaar dus :)
Peggy De Leeuw
Al heel wat breekbroodjes zien voorbij komen, maar deze zien er zooooooo uitnodigend uit. Die ga ik één dezer eens uitproberen. Dank je wel om dit te delen.
Caro
Ze staan nu in de oven…
Frances
Na een mislukte poging heb ik het vandaag weer geprobeerd en mmmm… Wat lekker! Bedankt voor het recept!
Shifra
Wat fijn dat ze alsnog gelukt zijn!! En wat goed dat je doorzette en het nog een keer probeerde!
Eline
Ze staan hier voor de tweede keer te rijzen.wat ik doe, ik rijs de broodjes in de kom met een plastic tas erover heen, naast een pan met kokend water. Zo werkt het ook.
Ps: het kaneel suiker brood heb ik vorige week gebakken, was heerlijk😋
Mandy
Mijn deeg is nu aan het rijzen, ben benieuwd. Iedere keer als ik je het weer in de vlog zag maken dacht ik mmm dit moet ik ook eens proberen.
Morgen lekker vers brood, heerlijk. Het normale brood hier in Polen is niet te vreten. Heel compact brood en het heeft een rare smaak. Zoveel verschillende broden uitgeprobeerd maar na een paar maanden heb ik het opgegeven en eet ik vooral crackers en rijstewafels. :)
Shifra
Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Ik snap heel goed dat je het brood daar niet lekker vind. :( Ik heb nog nooit echt lekker brood gegeten in het buitenland!