Eén van mijn favoriete recepten op mijn blog zijn deze butter buns. Ik houd van brood bakken. En eten. En deze broodjes vind ik de allerlekkerste. Het liefste maak ik deze broodjes als extraatje tijdens een etentje, zoals de Amerikanen doen met hun ‘dinner rolls’. En in het begin kwam dit er nog van (hoe dan, denk ik nu), maar nu ben ik vaak zo druk met van alles en nog wat dat ik vaak een afbakstokbrood erbij leg. Daarom leek het me leuk om een verkorte versie van deze broodjes te proberen. In 30 minuten! Zonder het twee keer te hoeven laten rijzen, zonder heel veel gedoe. Ze zijn anders dan deze butter buns, maar nog steeds zó lekker luchtig en zoet.
Butter buns (in 30 minuten) voor 24 mini’s
450 ml melk
3 el boter
3 el suiker
2 tl zout
700 g bloem
7 g gedroogde gist
2 eieren
1.Verwarm de melk met de boter, suiker en zout in een steelpannetje totdat het lauwwarm is. Het kan ook in de magnetron in 30 sec. of totdat de boter gesmolten is. Zet het vuur uit (of haal het schaaltje uit de magnetron) en laat het nog twee minuten afkoelen.
2. Doe de bloem in een kom.
3. Voeg de helft van het melkmengsel en al het gist toe en meng met een mixer (met deeghaken) op lage snelheid.
4. Voeg langzaam de rest van het melkmengsel toe en de eieren. Blijf mixen totdat het een samenhangend deeg wordt en zichzelf van de rand afduwt.
5. Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 24 bolletjes. Om gelijke broodjes te krijgen deel ik het deeg in tweeën (12 stuks voor elk deel), dan weer in tweeën (6 voor elk deel) en dan weer in tweeën (3 voor elk deel). Dan verdeel ik elk stuk deeg weer in 3 broodjes. Raak de tel niet kwijt. Haha!
6. Doe de bolletjes in een ingevette bakblik en laat afgedekt met een theedoek even rusten, terwijl je de oven voorverwarmt op 200 graden.
7. Bak de broodjes in het midden van de oven 15 minuten gaar of totdat ze goudbruin zijn.Optioneel (maar zo lekker!): Smeer ze direct uit de oven in met een beetje gesmolten boter, haal ze uit het bakblik en laat ze verder afkoelen op een afkoelrooster.
Ik eet deze broodjes het liefste bij een dineetje, als lunch of tussendoor met een laagje roomboter EN een beetje melk hagelslag! Killer combi. Happy baking! X Shifra
Anja
Yum!!! Deze zien er goed uit 😍
Else-Marie
Mmmmm! Dit recept ga ik uitproberen! Krijg al honger als ik de foto’s zie ☺
Marloes
Dit ziet er zo makkelijk uit! Hier houd ik van. Hoelang blijven ze lekker daarna? Worden ze snel droog?
Shifra
Ik heb deze broodjes de afgelopen tijd veel gebakken, maar ze zijn nooit verder gekomen dan 2 dagen. En ik denk dat ze ook voor een paar dagen (op kamertemperatuur, goed afgedekt), net als ander brood, ‘maar’ lekker blijven. Maar je kunt ze ook invriezen, als je ze wat langer wilt bewaren. :)
Heleen Schrijvershof
Heerlijk! Perfect voor in de herfstvakantie ♥
Rianne
Jij dacht ik neem de uitspraak ‘having a bun in the oven’ gewoon letterlijk, haha.. Tijd voor jouw ‘bun’ om eruit te komen want volgens mij is ze al lang gaar en klaar om jullie te ontmoeten!
lisette
Dat dacht ik ook idd, haha:)
Shifra
Haha! Shit. Waarom ben ik hier zelf niet opgekomen!! ;-)
Danielle Hendriks
Hartstikke leuke broodjes…
Maar ik wil, net als de anderen hier, zo graag weten hoe het met jou gaat?!?!
Hoe voel je je? Ben je stiekem al aan het puffen en dacht je… Ik moet iets doen om mee bezig te houden…?
Keep us updated please 😘
Shifra
Ahh. Haha! Nou, nog geen baby nieuws helaas! :( Op Instagram probeer ik wat consequenter updates te geven (www.instagram.com/shifrajumelet)!
Juffrouw Truus
Tuurlijk is ze stiekem aan het pufdfen, vandaar deze blogpost. Succes!
Shifra
Haha, nope!
Evelien
Onmiddellijk gemaakt met volkoren speltmeel, ze waren overheerlijk! En ook meteen op ;) ! Dankjewel voor het receptje, die gaat in m’n vast receptenboekje!
Shifra
Wat léuk om te horen!
Wampie
Kom dit net tegen, lijkt me erg lekker,
ga eerst maar eens volkoren speltmeel kopen en dan proberen,
kan ik met de kerst leuke lekkere broodjes maken!
Loes
Oh yummy, deze wil ik ook maken! Ik heb er NU gewoon zin in.. Gaat op mijn receptenlijstje. Hopelijk komend weekend of volgende week (vakantie, yay!) tijd om het te maken.
Christel
Mijn schoonmoeder maakte die altijd. ze is er niet meer en ik mis haar.
Ilse
Ziet er zo lekker uit!
Suzanne
Lijkt me heel erg lekker!
Wilma
Een prima recept, bedankt.
Maaike
Ik heb ze net gemaakt en oeeeh wat waren ze heerlijk!!!
Morgen weer 😏.
Wampie
Dat ziet er heerlijk uit, wil ik wel even mee experimenteren voor de kerst.
Ga eerst maar eens volkorenspelt halen.
Mag ik vragen welke afmetingen (LxBxH) je bak op de foto heeft?
Wampie
Ik heb de broodjes inderdaad gemaakt, bleven klein, bolletjes rollen moeilijk en ze werden heel erg stevig, ze mochten van ons wel wat luchtiger, smaak was goed.
Had nog foto’s gemaakt. maar kan ze niet uploaden hier.
Bianca
Hallo! Deze broodjes lijken mij ook erg lekker..!! En zat opeens te denken..waarschijnlijk zijn ze ook lekker met knoflook en kruiden voor bij de bbq ipv stokbrood. afbakken met knoflook/kruiden boter door het beslag of gewoon zoals dit recept maar dan met knoflook of kruidenboter….moeilijke keuze…gaan we nog uitproberen. Bedankt dat je dit recept met ons deelt!
Sonja
Waarschijnlijk bij mijn enigste maar deeg is blijft plakkerig en lukt niet om een bolletje te vormen. Hoeveel gram is een eetlepel boter