Vrijwel altijd vind ik de titel voor mijn artikelen in het Engels mooier. Maar ik ben nu eenmaal een Nederlandse site, dus elke keer Engelse titels vind ik niet passen. En de mensen om mij heen zouden overigens ook gelijk met hun wijsvingertje komen. Zo nu en dan bevragen (stiekem bekritiseren) ze mij al naar het woordgebruik “do-it-yourself/diy” op deze site. En de titel van mijn site die is ‘toch veel te Engels voor een Nederlandse site?’. Maar “een kopje (van het) leven” dat klinkt toch nergens naar? En natuurlijk kun je wel weer andere leuke namen in het Nederlands bedenken, maar ik merk dat ik het lastig vind. Zoals bijvoorbeeld vandaag: citroenrepen. Ik vind het niet bijzonder klinken, zelfs een beetje saai. Terwijl ze dat helemaaaaal niet zijn! “Lemon bars”, noemen ze het in het Engels. En zeg nu zelf, dat klinkt toch stiekem al gelijk veel mooier?
Lemon bars (ik ga lekker die naam aanhouden!;-)) zijn klassiek cakejes/koekjes. Ze zijn makkelijk te maken, vereisen niet te veel ingrediënten en zijn toch verre van standaard. Ze lijken eigenlijk een beetje op brownies, maar dan met citroen-boterige smaak. Lemon bars bak je in twee keer; eerst alleen de bodem, daarna inclusief topping.
Lemon Bars (uit Joy the Baker Cookbook)
Voor de bodem:
125 boter (op kamertemperatuur)
100 g suiker
128 g bloem
snufje zout
Voor de topping:
2 grote eieren
150 g suiker
1 tl citroenrasp
3 tl bloem
60 ml citroensap
Verwarm de oven voor 175 graden. Bedek een bakblik van 20 bij 20 cm met bakpapier en vet het bakpapier in. Om de bodem te maken, mix je in een kom de boter en suiker samen voor ongeveer 5 minuten (totdat het luchtig is). Voeg bloem en zout toe en mix dit verder. Pak het deeg uit de kom en kneed het tot een bal. Spreid de bal gelijkmatig uit over de bakplaat en bak dit voor 15 tot 18 minuten, totdat de zijkanten bruin gekleurd zijn.
Maak ondertussen de topping. Mix de eieren samen met de suiker in een kom, totdat het wat dikker is. Voeg nu ook de bloem, citroensap en citroenrasp toe en meng dit door elkaar.
Giet de topping over de bodem en zet terug in de oven voor 18 tot 20 minuten (totdat de bovenkant licht bruin gekleurd en niet meer pudding-achtig is). Laat het goed afkoelen en snijd de citroenrepen in 9 stukken. Het zijn best grote koeken, dus je eet ze lang niet allemaal in een keer op (ook wel eens fijn:)). Plaats ze in een luchtdichte doos gescheiden door bakpapier.De koeken staan bekend om hun “stickiness”, oftewel hun taaiheid (klinkt ook al gelijk veel minder mooi;-)). De buitenkantjes zijn het lekkerst, perfect gekarameliseerd en knapperig. De binnenkant is zacht en smeuïg. Liefs! X
19 Comments
Kimberly
Lemon bars vind ik ook meteen een stuk leuker klinken haha! Sommige woorden zijn in andere talen nu eenmaal mooier dan het boeren Nederlands haha. Ik heb dit eigenlijk nog nooit gegeten ,maar word wel een keer tijd denk ik zo
inspiredbylifee
Ik heb het nog nooit gegeten, maar het ziet er wel lekker uit. Liefs inspiirebdylife
Geertje...
Lijkt me heerlijk!! binnenkort ff keer uitproberen!
manonvansnippenburg
Ik heb een tijdje geleden ook lemonbard gemaakt, zoooo lekker! Deze zien er ook goddelijk uit. Enne: soms is het in het Engels allemaal een beetje mooier haha, bekt gewoon lekkerder af en toe.
Joyce
Mmm dat ziet er lekker uit, ik denk dat ik dit weekend dit maar eens ga bakken :)
Hanna
Ik kende dit nog helemaal niet! Fijn dat je het deelt, want het ziet er super lekker uit!
Maaike
Haha, ik vind Engelse namen ook altijd mooier. Geweldige foto’s heb je trouwens gemaakt! Maar eigenlijk is alles met citroen sowieso lekker. :D
Shifra
Dankjewel!! En inderdaad, citroen is überhaupt al lekker! ;-)
SophieSweetVintage
Yum! Ze zien eruit om op te eten :)
Maaike
Ze lijken me zo lekker, had er al eens van gehoord maar na deze foto’s heb ik er al helemaal zin in! Lemon Bars klinkt inderdaad veel leuker en ik gebruik ook weleens een engelse titel hoor :)
Maaike
Hmmm lijkt me lekker en easy, ga het zeker eens proberen. Wel met limoenen ipv met citroenen, maar dat maakt vast weinig uit :-)
Shifra
Inderdaad, dat kan ook! Ze smaken dan wel écht net even wat anders, met limoen zijn de bars wat subtieler, lichter en frisser. Dit is ook heel lekker hoor! (Maar citroen blijft mijn favoriet.) Liefs
Maura - YLT
Haha aaah gelijk heb je. Engels is zoveel mooier. Ik gebruik zelf ook veel Engels en ook veel Nederlands en Engels door elkaar. Citroenrepen klinkt weer zo wat in de supermarkt ligt, maar dit ziet er zoveel geweldiger uit. Ik zou het lekker bij Engels houden, veel exotischer ;)
Mirthe
Hmmmmm, nou ze zijn lekker hoor! Zo makkelijk en zo weinig ingrediënten (hoefde alleen citroenen te kopen). Super! Dit recept bewaar ik zeker!
LNNK
Dit recept wil ik al zo lang een keertje maken. Je herinnert me er weer aan.. :)
Nicole
Ik had nog citroenen liggen die op moesten en had zin in koekjes. Deze gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik heb wel kleinere stukjes gesneden, anders vonden we ze te zwaar.
Emma
Klinkt goed! Hoe veel bars kun je ongeveer maken?
Emma
Sorry! Niet goed gelezen! 9 stuks
mariette
En in de koelkast bewaren? Alvast dank!! :-))