Ik kreeg de laatste tijd heel wat vragen naar de eerste hapjes van Zara! Maar ik wilde wachten totdat we het een paar maanden verder waren en ook echt wat meer bagage had om te delen. Het was een hele ontdekkingsreis voor ons! Ik verbaasde me hoe weinig er echt over te vinden is over hoe je moet straten met hapjes en dat je het eigenlijk allemaal zelf een beetje moet uitvinden. En tegelijkertijd maakt het dus eigenlijk niet zo uit, hoe je start! Zara is nu 8 maanden oud en ik heb eindelijk het gevoel dat we een beetje ons ritme hebben gekregen.
In deze post werk ik samen met Laveen! Zij ontwikkelen natuurlijke vitamines, speciaal voor baby’s en (aanstaande) moeders! Ik ben er groot fan van en ik vertel er meer over in deze post.
Vanaf het begin maken vitamines deel uit van haar voedingspatroon. De eerste 3 maanden hebben baby’s extra vitamine D en K nodig, en vitamine D zelfs tot 4 jaar (lees er hier meer over). Ik wil haar – in ieder geval het eerste jaar- met zoveel mogelijk natuurlijke producten laten opgroeien. Veel vitamines hebben overbodige vulstoffen, extra suiker en smaakversterkers in zich verstopt. Daarom ben ik zo’n fan van Laveen! Hun vitamines zijn 100% natuurlijk, zonder chemische stoffen, kleur-en smaakstoffen etc. Ik gebruik deze druppels voor haar (met vitamine D & K) en tijdens de borstvoeding gebruike ik deze tabletten.
Pureetjes en prakjes
Half februari, nog maar 4 maanden oud probeerde ik op aanraden van onze kinderarts (zara heeft reflux) een klein hapje banaan. En dat ging goed. Vanaf dat moment hebben we haar kleine, geprakte hapjes gegeven. Ik had me nog bijna niet in vast voedsel verdiept en ik wist dat ik bij prakken en pureetjes maken niet echt iets fout kon doen. Tot half mei (7 maanden) hebben we prakjes gegeven, met steeds iets minder prakken en iets meer stukjes. We gaven 3 dagen achter elkaar dezelfde groente en fruit, en daarna weer een andere groente/fruit. Ze at vrijwel alles, en ook veel!Rapley-methode (hoe werkt het?)
Half mei ben ik begonnen met de Rapley-methode. En I LOVE it! De basis is gewoon voedsel, zacht genoeg en in lange vormen, in plaats van gepureerd voedsel. Op deze manier leren baby’s gelijk vanaf het begin zelf eten (altijd onder toezicht natuurlijk!).
Welk eten en hoe je het aanbiedt groeit mee met haar leeftijd. Dus je begint niet gelijk met een harde wortel of paprika stengel, maar die stoom je eerst zacht zodat ze hem wel kan afknibbelen (en kan pletten in haar mond). Zara is gek op wortels!
Zacht gekookte/gestoomde broccoli-roosjes zijn bijvoorbeeld perfect om mee te beginnen, omdat daar al een ‘handvat’ aan zit. Je snijdt hem in fingerfood-formaat, omdat baby’s rond 6 maanden alles nog oppakken met hun hele hand. Allerlei verschillende soorten groenten, fruit of zelfs vlees kan in fingerfood worden gesneden.
Kleine dingen als rozijnen en erwten worden later pas (bij 9/10 maanden) geïntroduceerd als ze de ‘pincetgreep’ hebben ontwikkelt, en dingen dus tussen wijsvinger en duim vast kan houden.Is er een risico op stikken? Meest gestelde vraag.
Ja, er is een kans op stikken, maar niet minder kans dan met puree, mits je rapley goed uitvoert. Met puree heeft verslikken in eerste instantie een kleinere kans. Maar zodra ze puree met iets meer stukjes krijgen is er juist weer méér kans op stikken, omdat baby’s direct de hele lepel naar binnen slurpen.
Daarom is het dus belangrijk dat je Rapley goed uitvoert (lees echt dit boek voordat je start, van de bedenker van de methode). Je hebt niet meer kans op verslikken en ik geloof erin dat je kind op langere termijn juist veel beter eet. Je kind heeft van jongs af aan geleerd niet zomaar iets door te slikken.
Iets wat mij heel erg geruststelde, was het verschil tussen kokhalzen en stikken te leren.
Wat vaak gebeurt is kokhalzen. Baby’s hebben een kokhals reflex ergens in het midden van hun tong, en het gaat meer naar achteren toe zodra ze ouder worden. Bij een 6-maanden oude baby zit het in het midden als vroeg signaal om de baby te vertellen dat zij teveel eten in haar mond heeft gestopt.
Als dit gebeurt, en dat is bij gepureerd eten ook zo dus, komt het kokhals effect en duwt ze met haar tong het eten naar buiten en leert ze na een paar keer dat dit blijkbaar teveel eten was. Dus het kokhalzen wordt veel eerder getriggerd, en hoe eng het ook klinkt, het eten is nog ver van luchtweg verwijdert en het betekent vaak niet dat ze niet echt in gevaar zijn.
Los daarvan, vind ik het nog steeds héél eng om te zien als het gebeurt. Ik schiet in de paniek van binnen (en ondertussen: *act normal*) en haal pas weer adem als ik zie dat alles er gewoon uit komt. En zij gaat gewoon weer verder met eten alsof er niets is gebeurd. Het is belangrijk bij deze methode dat baby’s echt goed rechtop zitten, zélf in control zijn wat in mond gaat en je geen eten geeft dat stikkingsgevaar is.
Als het tóch in haar luchtweg komt, dan hoesten en sputteren baby’s het eruit. Mocht dat niet lukken (is mij nog nooit overkomen), moet je het er zelf uit slaan. Wij volgen nu dus Rapley en ik ben daar heel enthousiast over! Ik geloof heel erg in deze methode, dat het ook op langere tijd goede impact heeft op haar. En het past heel goed ook bij onze opvoeding. Zelf doen, zelf ontdekken en zelf baas over wat en hoeveel er in je mond komt.
Je kunt ook een combinatie van puree en vast voedsel doen. Of wat eerder dan gemiddeld van puree overstappen op vast voedsel, via deze methode.
Ik dacht vooraf dat dit meer gedoe was dan gepureerd voedsel, maar het is voor ons eigenlijk veel makkelijker. Ik kook niet meer apart, want ze eet helemaal met ons mee. Ze zit aan tafel bij ons (big girl!) en krijgt hetzelfde te eten als wat wij eten. Geroosterde groentes, pasta’s, simpele agv’tjes etc. We koken zonder zout en op dagen dat ze niet met ons kan mee-eten (als we iets ongezonds eten bijv.), dan haal ik iets uit de vriezer.
Sommige dingen mag ze nog niet eten (zoals honing) of zijn beter nog even te mijden tot een bepaalde leeftijd (noten, aardbeien, kiwi’s etc.). Lees deze lijst en überhaupt dit boek voordat je start!
Oh en JA het wordt messy!! Rapley staat bekend om de (extra) troep die het geeft. Dus het vergt wel wat extra geduld. Ik gebruik één schone doek, per maaltijd. Ik poets eerst haar gezicht, dan haar handen, vervolgens leg ik haar op het speelkleed. En veeg ik alles van haar stoel op de grond. Ondertussen komt de hond aanvliegen, en maak ik de rest van de vloer schoon. Bij warm weer zet ik haar met een luier buiten in de stoel, ideaal!
Haar spullen:
– kinderstoel (Het dienblad kan weggehaald worden, dus als ze het niet meer nodig heeft kan ze met dezelfde stoel aanschuiven bij ons aan tafel. En hij is later om te bouwen tot kinderstoel, heel leuk!)
– plastic slabbetjes met mouwtjes (ik vind deze de leukste slabbetjes die ik ooit ben tegen gekomen, want het zijn gewoon wel hele lelijke dingen)
– stoffen slabbetjes
– kartelmes (om glibberige groente/fruit wat meer grip te geven)
– lepeltjes (soms geef ik haar een paar hapjes soep!)
– splat mat
– minimat van ezpz
– Laveen multivitamines
– Baby-led weaning (het boek over de Rapley-methode! Heel erg aan te raden als je hiermee wilt starten.)
Als je net als ik net moeder ben, wat is jouw ervaring tot nu toe met het geven van vast voedsel? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! X Shifra
20 Comments
Erica
Jaaa, rapley is te gek! Onze dochters van nu 4 en 3 hebben zelfs nooit puree gehad. Groot voordeel vind ik dat ze zelf bepalen wat en hoeveel ze eten en dat ze zelfstandig eten. Niet voeren met een lepel, maar samen aan tafel en ieder eet zijn eigen bord. Heerlijk :)
Shifra
Ja, dat is fijn he? Je eigen eten hoef je niet meer koud te laten worden! 😬
Wijs bekeken
Ooh geweldig! Hier kan ik binnen een maandje ook starten met Kleintjes, ik kijk er zooo naar uit! Heb haar al 2 keer een broodkorstje gegeven uit nieuwsgierigheid :°p Het bord dat je gebruikt lijkt me alvast handig! Eerst ga ik zonder bord proberen, gewoon zo op haar stoelblad leggen en zien wat het geeft. Spanneeeeeeend!
Shifra
Oh wat leuk! Ik stond ook te springen om te beginnen met hapjes. In januari (4 maanden) had ik ook al een heel klein mini-hapje banaan gegeven, maar dat werd huilen toen het aan haar gehemelte bleef plakken 😂 Het kan ook prima op het dienblad van de stoel! Dat doe ik ook nog, vooral met fruithapjes. Maar het bordje maakt het net iets makkelijker, vooral nu ze ook wat meer verschillende dingen krijgt bij het avondeten. En de dingen die ze per ongeluk van tafel gooide, die blijven nu liggen! Veel plezier straks!!
Joyce
Leuke foto’s. Ik heb geen kinderen maar ik vind dit een super interessant verhaal. Omdat ze knabbelt op haar eten, lijkt me dit heel erg goed voor de enzymen die ze o.a. door het knabbelen aanmaakt in haar mond. Met deze sappen verteerd ze het voedsel beter in haar maag. Ook het kokhalzen is toch een bijzonder reflex.
Shifra
Ja, precies wat je zegt! Een voordeel die ze ook meepakt.
Kim
Leuk stuk om te lezen! Hier onze tweede ook met veel plezier via de Rapley methode leren eten (en nu is de moeilijkste eter van de 4🙈).
Toch ben ik geen ontzettende fan meer sinds het faliekant mis is gegaan bij een van onze twins met 1,5 jaar sondevoeding als gevolg en veel therapie om weer te willen/kunnen eten. Gelukkig is dit een uitzondering en geen regel, al blijf ik het eng vinden ☺️
Zara zit volgens mij wel heerlijk te genieten van het eten, heerlijk!
Marieke
Leuk hè elk stapje die ze maakt, en echt mee-eten aan tafel is zo gezellig. Onze jongste zit er nu ook bij en dat is dikke pret met z’n allen. Onze oudste 2 (nu 12 jaar en 10 jaar) hebben we ook volledig groot gebracht mey Rapley. De 2 er na niet want dat kostte teveel tijd maar na 1 jaar aten ze wel alles mee. De jongste (nu 7 maanden) krijgt nog gepureerd want dat gaat het snelst 🙈. Maar krijgt ook vaak wat van ons eten. We hebben vrij makkelijke eters gelukkig.
Leuk hoor dat je er zo veel tijd voor neemt, dat is zo heerlijk als het je eerste is. Jullie genieten duidelijk op de foto’s!
Sonja
leuk om te lezen! Bij ons is het nog niet zover maar ik had nog niet gehoord van de methode dus ik ga me er eens in verdiepen. Wij gebruiken vitamines van Davitamon maar daar zit ook suiker in??? Ik zie altijd alleen Davitamon in de winkel dus ik koop die automisch.
Shifra
Ja! Ik weet niet of het in alle vitamines zitten van Davitamon, maar ik weet dat in diegene die wij voorheen voor haar hadden (Davitamon vitamine D Auqasum) suiker verstopt zat. Los van alle andere vulstoffen etc. Ik zeg niet dat ik nooit meer Davitamon zou gebruiken voor mezelf, maar vooral voor haar vond ik het fijn om over te stappen op iets waar niets in zit. En ze vind deze van Laveen toevallig ook heel lekker, ze moet áltijd giechelen als ik het in haar mond druppel.
Mirte
Je hebt van Davitamon twee soorten: Aquosum (op waterbasis), waar inderdaad suiker in zit en nog een vrij lange lijst aan andere dingen, en de Vitamine D Olie zonder suiker (maar met arachideolie (pinda, dus wel uitkijken met eventuele allergieën) en een antioxidant). Je hebt dus niet standaard de variant met suiker te pakken, tenzij ze geen andere verkopen in jouw drogist :)
Hilde.
Interessant om te lezen. En ik denk dat je altijd moet doen wat goed voelt voor jezelf. Hier 2 baby’s in de buurt waar de trauma helikopter voor moest komen omdat de 1 bijna gestikt was in een halve banaan en de ander in een stuk aardappel. Dat vergeet ik nooit weer denk ik.
Shifra
ah, brrr heel eng! Ik weet natuurlijk niet hoe het is gekomen, maar in het boek staan veel voorzorgsmaatregelen die dit soort dingen voor een groot deel helpen voorkomen (zoals goed rechtop zitten etc.) Daarom moet je echt écht het boek lezen voordat je start! Sluit niet uit dat het nog steeds kan gebeuren. Net als dat het ook op latere leeftijd kan gebeuren als ze van purees op vast voedsel overstappen. :(
Annabel
Leuk om te lezen hoe jullie het aanpakken! Ik denk dat het ook nog eens per kindje kan verschillen, maar dat ontdek je als ouder al snel genoeg. Onze kleine meid eet nu ook stukjes (banaan, brood, maisboogjes), maar krijgt toch ook nog gepureerd haar groente- en fruithapje. Ze kan pas sinds een maand goed stukjes eten, daarvoor verslikte ze zich elke keer. Ik denk dat ze er nog niet aan toe was, maar nu met 8 maanden dus wel! Ik vind het ook zo bijzonder om te zien hoe die kleintjes zich ontwikkelen. Dat ze echt per maand ontzettend grote stappen kunnen maken. Lieve foto’s van jullie!
Anouk
Het is idee om kinder EHBO te volgen is heel slim! Ik heb dit zelf al 3 jaar omdat ik nanny ben, maar ik vind dit wel een fijn idee voor als er later iets met mijn toekomstige kindje gebeurt (of mijn nichtje en oppaskids trouwens, haha). Het verschil tussen kokhalzen en stikken ben ik ook bekend mee, maar ik denk nog steeds dat ik ook zou schrikken hoor. In de EHBO cursus wordt een handige methode om een baby te helpen als ze stikt, zowel baby als kind. De methode klinkt trouwens interessant!
Martha
Super inspirerend! Ik ga laveen bestellen, die kende ik niet. Ik wist niet eens dat er suiker in normale vitamins zaten. Haal elke keer weer tips van je, ga zo door!!!!
Renske
Misschien een belangrijke toevoeging: dingen als Cherrytomaatjes en druiven ALTIJD in de lengte door vieren snijden. Die zijn ondanks de kokhalsreflex gevaarlijk. En inderdaad goed het boek van Rapley of Kleintjes lezen. Het gaat eerder mis bij kinderen die nog niet rechtop zitten en half achterover / hangend en vastgesnoerd in hun stoel liggen.
Shifra
Dat geldt ook voor bessen, en zo zijn er wel meer regels. Deze post is niet bedoeld als uitleg hóe Rapley werkt, maar wat ik nu doe en wat het idee achter Rapley is. Daarom staan dingen als, hoe je dingen ik stukken moet snijden er bewust niet in.
Renske
Dat is waar, dat doe je goed. Ik zie nu ook dat je schrijft over eten geven dat geen verstikkingsgevaar geeft. Sorry, daar had ik overheen gelezen! Ik las het een beetje alsof de kokhalsreflex alles wel oplost 😊 Hier ook Rapley, maar ik merk dat er bij mensen die zich niet inlezen, toch wat makkelijk gedaan wordt over druiven enz. En het gaat nog veel te vaak mis. Dus vandaar mijn berichtje, een gewaarschuwd mens telt iemand voor twee :) maar wat je zegt, er komt nog wel meer bij kijken.
Stef Jumelet
Bedankt voor de formidabele tips! Ook als ‘jonge’ grootvader toe te passen, wanneer onze Zara bij ons is. Ga zo door!