Jarenlang bestond mijn ontbijt 100% uit twee boterhammen met hagelslag. Maar sinds twee maanden ben ik (door mijn diëtiste) op een yoghurt-ontbijt gezet. Met vezelachtige-dingetjes erin. Nooit verwacht dat iemand mij zover zou krijgen, sterker zelfs: nooit verwacht dat ik dit ZO lekker zou vinden! Al weken ben ik verslingerd aan dit ontbijt en heb ik al allerlei soorten muesli & cruesli geprobeerd. Maar, nu ik een kenner wordt (mag dat al? na 2 maanden?) kom ik steeds meer dingetjes tegen die ik uit de ene muesli-variant heel lekker vind, maar weer niet in de andere cruesli-variant, waar weer iets heel anders lekkers in zit, kan vinden. Trouble in paradise zou je denken! Maar nee hoor! Want je maakt gewoon in een half uurtje je eigen perfecte granola!Maar wat is dat nu precies, granola? Het is geen cruesli, het is geen muesli, it’s só much more than that! Het is geroosterde muesli, die je zo lekker kunt maken als je zelf wilt. Dit recept is op dit moment mijn favoriete granola! Ik heb mijn best gedaan er een gezonde granola van te maken (weer een ‘moetje’ van mijn diëtiste) met weinig suiker. Maar! Om je ontbijt zo gezond te mogelijk te maken, zit het niet zo zeer in de granola zelf, maar in de hoeveelheden hiervan. Ik probeer daarom meestal mijn yoghurt te mengen met fruit en 1/3 granola ongeveer.Granola
200 g havermout
50 g pecannoten
2 tl kaneel
3/4 tl zout
1/2 tl vanille extract
4 el honing
3 el olijfolie
30 g (ongezoete) kokossnippers
30 g cranberries
Meng in een kom alle droge ingrediënten met uitzondering van de cranberry’s en kokossnippers. . Voeg vervolgens ook de olie, honing en olijfolie toe en meng dit goed door in. Spreid het mengsel uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bank voor 25 minuten op 175 graden. Schep het elke 10 minuten even om.
De laatste 10 minuten voeg je ook de cranberries en kokossnippers toe (als je ze gelijk toevoegt verbranden ze). Laat het op de bakplaat even afkoelen voordat je het in een pot schept of door de yoghurt mengt.
Granola is absoluut geen rocket science. Je kunt met bovenstaand recept heel veel spelen; vervang de fruit en noten, voeg andere specerijen toe enz. Of misschien wil je het wel zoeter, voeg dan meer honing of andere suiker toe. Als je echt meer de cruesli kant op wilt met je granola, moet je meer olie (en suiker) toevoegen. Ik heb expres geprobeerd zoveel mogelijk suiker uit het recept te laten; naast dat het gezonder is, gooi ik er liever zelf ‘s ochtends nog wat bij als ik dat wil. Zo meng ik er nog wel eens wat chocolate chips of hagelslag bij, heel lekker!
Granola is een week houdbaar officieel (dan is het het lekkerst), maar als ik een grote pot maak eet ik er met veel plezier meerdere weken van. Enjoy! X Shifra
23 Comments
Mirthe
Ziet er super lekker uit!!
Frauke
Mjam, klinkt echt heel lekker! Op de kokosschilfers na dan haha, want dat lust ik absoluut niet. Ik heb denk ik nog nooit echt granola gegeten, altijd muesli eigenlijk! Vind ik wel lekker, alleen zitten er vaak hazelnoten in en dat mag ik niet eten (allergie). Dussss misschien moet ik dit ook maar een keertje uitproberen :D Ik zou denk ik nog wat rijstvlokken toevoegen, mjammie! Of rozijntjes :D! X
Hanny
Ziet er echt super lekker uit! Ik heb ook zo’n soort recept die ik vaak maak, maar daar gaat ook boter doorheen. Dat is minder gezond natuurlijk, dus misschien moet ik snel die van jou maar eens gaan maken. Hoe lang doe jij met één lading?
Haha, ik zie jouw silhouet in de lepel naast het bakje op de laatste foto. ‘t Ziet er echt heel grappig uit! ;-)
Marion
Super! Klinkt heel erg lekker. Gaan we proberen! Uh, correctie. Manlief maakt, ik proef.
Manon
Hmm jummie lijkt me heerlijk ik ga het zeker een keer zelf maken want zo moeilijk is het niet :D
Shaz
Dat ziet er goed uit. Om een of andere reden zit er altijd kokos en rozijnen in muesli/cruesli en als er twee ingrediënten zijn die ik niet lekker vind, zijn het deze.
Shifra
Nou een hele goede reden dus om zelf aan de slag te gaan! Haha! Ik ben zelf gek op kokos, maar weer niet op dadels (die ook écht bijna overal in zitten!).
Isabel Cristina
Lijkt mij lekker! Ik had er nog nooit van gehoord..
Manon
Ziet er goed uit!
nenacecilia
Zo simpel en zo lekker!
Mijn complimenten voor je foto’s trouwens. Ze worden beter en beter. Fantastisch!
cheyenne
oooh heb ik net een nieuwe, gigantische zak muesli gekocht! maar ga dit recept zeker eens uitproberen zo gauw ik daar doorheen ben ;)
xo, cheyenne
Eilish
Wauw je foto’s zijn echt geweldig! En het klinkt nog lekker ook!
LNNK
Zelfgemaakt blijft het lekkerste! Prachtige foto’s weer, om te smullen!
Fransien
O, wat lekker! Iedere morgen eet ik kwark , maar dat lijkt mij een goede toevoeging op mijn ontbijt
Elsbet | La Vie Pure
Oh, dit moet ik echt eens doen!
Curly Creative
Heerlijk hé? is lang geleden dat ik dit maakte als ik zo je foto’s zie moet ik t maar weer eens een keertje maken ;) Wordt namelijk gek van die kilo’s rozijnen die elke keer in m’n muesli zitten
x
ilonka
Dit klinkt lekker en makkelijk en ook nog is met normale ingrediënten. Fijn! Ik ben sinds kort ook over gestapt op pakken maar wel geschrokken van de hoeveelheid suiker die in de pakken zit hier heb je er veel meer zicht op☺
Lyana
Ik heb al een keer gehoord van granola, maar wist niet dat het iets tussen cruesli en muesli was. Het lijkt me zo lekker!
Jill
Ziet er lekker uit! Ik kende het nog helemaal niet, ik ontbijt altijd met cornflakes of met yoghurt met honing!
Belinda
De eerste pot was zo op, dus nu net de tweede lading in de oven geschoven, erg lekker!
ilonka
Oo jammie. Ben dit nu aant maken en het is kapot lekker!
Dit wordt mijn nieuwe ontbijt. Mmmmm
Shifra
ahh, wat leuk om te horen! :)
Dorien van Doortjes Keuken
Super mooie foto’s! Het is dat ik niet zo van granola houd maar als ik dit zo zie dan zou ik het wel weer eens willen proberen. Trouwens leuke reflecties in de lepels haha!