Noten zijn onweerstaanbaar en al helemaal als ze geroosterd uit de oven komen. Je zou eens moeten weten hóe lastig ik het vind om van zelfgemaakte granola af te blijven. Maar al te graag pik ik er – tot ongenoegen van mijn man- de lekkere nootjes uit. Een paar weken geleden ontdekte ik de truc waardoor je de méést knapperige en smaakvolle noten krijgt die je ooit op hebt. Ze zijn zó crispy! Ik had gewild dat ik dit eerder had geweten, dus ik kon niet wachten het ook met jullie te delen! Ik vertel de simpele, makkelijke truc!
De truc is het toevoegen van een eiwit! In plaats van de olie die je over de noten druppelt, dompel je de amandelen nu onder in een bakje met eiwit. Het eiwit legt een dun laagje om de buitenkant van de noten. Normaal wordt dit gebruikt om de noten te suikeren; door het eiwit blijft de suiker goed plakken. In plaats van suiker gebruiken we nu lekkere kruiden zoals rozemarijn en paprikapoeder. De kruiden blijven beter plakken én het eiwit maakt ze extra knapperig in de oven. Je krijgt hele lekker nootjes met een enorm knapperige schil! Sinds ik deze tip te horen heb gekregen, rooster ik al mijn noten op deze manier.
Geroosterde amandelen met rozemarijn
een eiwit (ongeveer 2 el)
200 gram amandelen
1/2 el olijfolie
1-2 el rozemarijn (fijngehakt)
1 tl paprikapoeder (of voor nog pittiger: cayenne peper!)
zout
Klop het eiwit los met een vork totdat het een beetje gaat bubbelen. Voeg de amandelen toe en roer goed door todat alle amandelen ondergedompeld zijn in het eiwit. Meng de rozemarijn en paprikapoeder erdoorheen. Bedek een bakplaat met bakpapier en spray (of smeer) dit in met olie. Wees niet te zuinig, want anders blijven de amandelen met hun eiwit aan het papier plakken. Spreid de amandelen in een enkele laag uit op de bakplaat en bak voor 20 minuten op 160 graden. Gebruik je rozemarijn uit een potje, dan kun je de temperatuur tot 175 graden verhogen en de baktijd inkorten tot ongeveer een kwartiertje. Schep halverwege de baktijd de noten even om. Haal de noten uit de oven en bestrooi naar smaak met wat zout. Je kunt dit recept, maar überhaupt de eiwit-truc, natuurlijk op elke noot toepassen! Laat de noten een kwartiertje afkoelen voordat je ze serveert. Direct uit de oven zijn ze lekker warm, maar ze worden tijdens het afkoelen pas écht knapperig. Bewaar ze 3-5 dagen in een luchtdichte verpakking. Ik hoop dat je ze probeert! Ze zijn écht heel goed. xx Shifra
22 Comments
Kimberly
Oooh ik vind het ZO jammer nu dat ik geen noten lust!
Shifra
Je lúst geen noten? :O Geen enkele noot die je lekkere vindt? Je kunt namelijk de amandelen vervangen met een andere noot. Ik kan de hele dag door wel handjes noten eten.
Jenn
Dat ga ik zeker een keer proberen!
fransien
Wat zijn ze lekker! Gisteravond van de noten genoten. Een topper!
Margot
Wat een handig trucje!
annelies
Fantastisch, ik was juist op zoek naar een recept van geroosterde nootjes voor mn housewarming. Ga ze vrijdaf gelijk maken!
Shifra
Wat leuk! Ik benieuwd wat je er van vindt!
Moniek
Dit ziet er echt zo lekker uit! Ik ga de truc eens proberen!
Shaz
Dat ziet er echt heerlijk uit!
Suzanne
Heel handig om te maken eigenliijk. Zelf ben ik niet zo van amandelen.
Shifra
Oh, jammer! Maar je kunt de amandelen makkelijk vervangen door een andere noot die je wel lekker vindt. :)
Manon
Dat ziet er lekker uit
Ilse
Het ziet er echt goddelijk uit, ik hou zo van amandelen dus dit zal zeker wel bevallen.
Peggy's Pastime
Ik ga die truc eens uittesten met kikkererwten denk ik, of dat ook lukt om ze dan extra knapperig te krijgen.
Shifra
Oeh, daar ben ik wel benieuwd naar! Laat het ons weten wat je er van vond en of het werkte!
Peggy's Pastime
Ik heb het vanmiddag getest met kikkererwten. Er is een beetje verschil met of zonder eiwit maar niet echt super veel.
Shifra
Oh jammer! Maar bedankt voor het terugkoppelen! :) Leuk dat je het geprobeerd hebt!
Elze
Wat een leuk idee weer! Lekker!
Elsbet | La Vie Pure
Ik ben dol op amandelen, ik kan me voorstellen dat ze zo erg lekker zijn!
Marleen
Wat een mooie foto’s! ik hou zelf meer van hartig en zout dus ik zou niet zo snel rozijnen combineren met nootjes.
Shifra
Rozijnen? :) Ik denk dat je rozemarijn bedoelt! :) Dat is ook heel hartig hoor!;-)
Lucie
Net gemaakt. Echt heerlijk knapperig.
Dankjewel voor je recept!