Ik vertelde vorige week al hoe geweldig ik pompoen vind. Well, i’m just starting. Want. PompoenZAADJES! Ja, er zitten ook nog zaadjes in dat geweldige ding! En nog beter: ze zijn héérlijk! In al die jaren dat ik pompoen at gooide ik ze weg. Gewoon zo, hup, in de vuilnisbak. Zonder mij schuldig te voelen, zonder mij af te vragen of dit misschien nog iets lekkers zou kunnen worden. Zonder misschien even research te doen! Inmiddels gebruik ik álles van de pompoen en gaat er eigenlijk bijna niets meer weg. Heel gek eigenlijk om een groente te hebben waarvan je niets weggooid. Goed, focus. Pompoenzaadjes! Lekker, snel, en daarom het recept!
Heel eerlijk moest ik de eerst keer een beetje wennen aan de smaak van deze pitjes. Het is qua smaak met geen enkele noot te vergelijken; qua structuur lijkt het het meest op zonnebloempitten. Inmiddels vind ik ze echt heel lekker en wordt het nu echt een feest als ik een pompoen in huis haal. Er is zoveel van te maken! Just give it a try. Stap 1
Haal alle pitjes uit de pompoen en leg ze in een schaal. Trek het vruchtvlees zoveel mogelijk van de pitjes af (heel glibberig-werkje, haha!). Stap 2.
Laat de pompoenpitjes in een bak met warm water weken, zodat het vruchtvlees een beetje los kan komen en naar de bodem zakt. Gooi ze door het vergiet heen en spoel ze af onder warm water. Het is niet heel erg als er nog een beetje pompoenresten achterblijven.
Stap 3
Spreid de pompoentjes uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Giet er een lepel olijf olie (of gesmolten boter) overheen.
Stap 4
Pompoenpitjes hebben niet een hele sterke smaak, dus geef er extra smaak aan met kruiden. Gebruik altijd olijfolie en zout, en kies daarna je smaken! Ik heb er dit keer alleen maar peper aan toegevoegd om het lekker simpel te houden, maar je kunt eigenlijk van alles erop gooien! Lekkere combinaties: gember en sinaasappelsap (héél lekker!), Kaneel-nootmuskaat en suiker (herfstig!) en Rozemarijn en honing!
Bak ze 20-25 minuten op 175 graden totdat ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om en kijk tussendoor een paar keer of het goed gaat, ze verbranden namelijk snel. Laat ze nog even afkoelen voordat je ze eet.
Ik wil voortaan dus niet meer zien dat je die pompoenzaadjes weggooit! Veel plezier met het roosteren van je pompoenzaadjes en het experimenteren naar lekkere smaken! (deel gerust je lekkere combi’s hieronder in de comments! Lekker inspirerend. :)) xx Shifra
Anniek
Wij hebben thuis nog een aantal pompoenen uit onze moestuin liggen, en laatst besefte ik me ook dat het eigenlijk best wel zonde is om al die zaadjes weg te gooien, die én superlekker zijn, én in de supermarkt een stuk duurder zijn. Wel lijkt het me een enorm priegelwerkje om al die omhulseltjes van de zaadjes af te halen eerlijk gezegd… Maar lekker is het wel!
nenacecilia
Hmm, ja lijkt me echt superlekker!
Olga | teamconfetti
Ha! Ik dacht al wel dat je daar nog leuke dingen mee kon doen! Ik wilde het al heel lang uitzoeken, maar was er nog niet aan toe gekomen. Ik ga je instructies opslaan en volgende keer gebruiken!
Shifra
Aah, wat leuk! Echt een keer doen! Het is lekker!;-)
Joyce
Heerlijk!
Ik haal bij de Jumbo vaak pompoenbroodjes als lunch. Daar zitten de zaadjes ook op. Zo lekker!
Elsbet | La Vie Pure
Heerlijk herfstig! <3
Farah - Food and other Friends
Ik bewaar ze af en toe ook wel. Maar vind het altijd een rot werkje. Ik pel ze ook altijd nog, daar ben ik vooral altijd erg lang aan bezig ;). Maar het resultaat smaakt altijd goed!
Tessa
Zijn de pitten niet hard ?
Zijn ze net zo knapperig als andere noten?
Martine
Ik heb het 1 keer gedaan, zelfs van te voren nog 10 min gekookt. Ze zien er na het bakken heerlijk uit, maar ze waren naar mijn mening veel te hard
Lyana
Kan je dit ook doen met de zaadjes van een butternut? Het ziet er echt heerlijk uit!
Hesteranne
Het ziet er echt heerlijk uit. Ik ga het snel een keertje zelf maken!