In één dag een terras! Dat kan dus met beton. Sterker zelfs, binnen een uur lag het erin, en na een paar uur konden we er al op lopen. Een terras van beton leggen gaat héél snel. En daarom was het super spannend. Zoals bij veel projecten doen we het voor het eerst, en is het vooral trail & error. Maar sommige projecten hebben wat minder ruimte voor error. Zoals beton. Het wordt snel hard en if you screw up, you screw up. We hebben al eerder iets met beton gedaan dat goed is gegaan (ons betonnen aanrecht), dus dit moest wel goed gaan toch?
We waren echt een beetje zenuwachtig voor deze dag. We wisten ook dat dit heel snel zou gaan. Zodra de betonwagen zou komen, zouden ze gelijk beton door een slang laten voeren naar de tuin en zodra alles gestort is, zijn ze weer weg. Ze hebben haast en vliegen van klus naar klus. Dus je moet echt goed voorbereid zijn. We hadden de hulp ingeschakeld van mijn broer (die de vorige keer ook hielp met het betonnen aanrecht), zodat we echt met z’n drieën eraan konden werken. (Achteraf gezien is het ook goed met twee personen te doen.)
Benodigdheden:
Hout voor de bekisting (+ zaag en schroefmachine)
Wapeningsnetten (wij hebben 8mm dikte) (+ ijzerzaag)
Plastic zeil (kan heel goedkoop, zolang het maar een beetje waterdicht is)
oude hark
edging trowel (wij gebruikten deze)
vlindermachine
drijvende rij (zoals deze)
beton (wij hebben hoogvloeibaarbeton met fijngrind)
Voorbereiding
Twee weken van tevoren zijn we begonnen aan de voorbereiding. We wilden twee terrassen (zie ons tuinontwerp hier!), dus we hebben op twee plekken eerst de grond helemaal uitgegraven.
Je moet 20 cm diep graven, vervolgens vullen met 10 cm zand, zodat er nog 10 cm over blijft om te vullen beton. Stamp het zand goed aan en egaliseer het. (10 cm is een beetje het minimum dikte voor het buitenvloer)
Maak daarna een bekisting van hout waar je straks het beton in stort. De hoogte van de bekisting wordt ook de hoogte van de vloer, dus zorg ervoor dat hij op de goede hoogte ligt. Plus zorg ervoor dat hij een beetje afloopt (1 cm per meter), zodat er straks geen water blijft staan. Wij hebben grond tegen de zijkanten van de bekisting aangelegd zodat de bekisting niet kan vervormen door de kracht van het beton.
Leg het zeil in de bekisting op het zand en verspreid stenen/klinkers/betontegels (zolang het maar geen hout is) erover. De stenen moet half zo hoog zijn als de totale laag beton, dus in ons geval 5 cm hoog. Zo weet je zeker dat de netten halverwege de beton laag liggen.
Zaag daarna de wapeningsnetten op maat voor de bekisting. Zorg dat ze 5 van de randen afliggen (zodat ze niet kunnen gaan roesten) en zorg dat ze minimaal 2 rijen overlappen op de aangrenzende netten. Wij hebben ze met ijzerdraad aan elkaar vastgebonden zodat als je er overheen loopt ze niet meer verschuiven. HA, I KNOW WHAT YOU ARE THINKING. Er was serieus geen betere foto van dit moment. (Gisteravond op IG ging iedereen al los over deze man.)
Beton storten
Vervolgens kwam er een betonwagen in de straat die met een slang door het huis (dóór ja) het beton naar de tuin bracht. “Hoe groot is de kans dat die slang barst?”, vroeg Hans aan de telefoon. “Ja, het gebeurt eigenlijk nooit. Maar die kans is er wel en dan heb je wel een probleem…” Ha. Oké. Voor de zekerheid hebben we het hele huis bekleed met stucloper en een gang gecreëerd waar de slang doorheen liep. Achteraf niet alleen fijn voor het wat-als-gevalletje, maar ook voor alle viezigheid die de slang met zich mee bracht en iedereen die in-en-uit liep.
Het beton stroomt via de slang naar buiten en dat gaat heel vlot. (dus ‘koppie erbij’ ;-)) Terwijl het beton erin stroomt egaliseer je het grof met een hark en zorg dat het beton een centimeter boven de bekisting uitkomt. Met een drijvende rij egaliseer je het beton daarna verder. Doe dit met trillende/golvende bewegingen over het oppervlak (beton wordt vloeibaarder als het beweegt, en vloeit dus egaal uit).
Maak daarna met een magnesium float het beton verder glad. (Hans heeft er een bezemstok aan vast getapet. :-)
Door het bewerken komt er een crème laagje op het beton te liggen waarmee je oneffenheden van de rij kan wegpoetsen. Dit is nog maar de eerste stap in het afwerken, dus dit hoeft nog niet heel precies.
Daarna kun je met een edge trowel de randen afstrijken, zodat je later een mooie afronding krijgt. Doe dit regelmatig (elk halfuur) totdat je gaat vlinderen.
Wacht nu totdat het beton hard genoeg is om te vlinderen. Als je te vroeg begint kun je in de toekomst problemen krijgen met een zwakke toplaag. Als je te laat begint is het te hard om nog netjes te krijgen. Je weet dat het hard goed is als je niet verder dan 1 cm wegzakt.Een vlindermachine is niet per se nodig, maar het wordt daarmee nog wel een stuk egaler. Wij hebben op het allerlaatste moment nog snel een vlindermachine gehuurd.
Stel de bladen zo schuin mogelijk in en ga heen en weer over het beton, zo poets je ook je voetsporen steeds weg. Ga ongeveer elk uur/halfuur terug het beton op met de vlindermachine om het nog een keer te vlinderen. Zet elke keer de bladen in een iets vlakkere positie. Hoe vaker je vlindert, hoe gladder het beton wordt. Maar voor buiten wil je het ook weer niet té glad, want dan glij je uit na regen. Wij hebben het beton 4 keer gevlinderd.
Dek na het vlinderen het beton af met plastic folie. Zorg dat de naden goed overlappen zodat vocht niet weg kan. Zo voorkom je dat het te snel uithard en gaat scheuren. Dit moet een paar dagen blijven liggen, of je moet het beton dagelijks nat houden met een tuinslang.
Na 24 uur kun je op het beton lopen en na 3 dagen kan de bekisting eraf. Breek de bekisting er voorzichtig vanaf, want het beton is nog wel broos. Zware belasting (tuintafels of je schoonmoeder) kan na 7 dagen. Het beton is pas na een maand uitgehard, en verandert in de eerste maand nog geleidelijk van kleur (het wordt steeds lichter en egaler van kleur).
Deze foto heb ik de dag na het storten genomen. De vegen die je ziet zijn daarna nog een stuk meer weggetrokken. Het lijkt daardoor ruw, maar het was puur op het zicht, het beton zelf voelde mooi vlak en egaal!
We zijn heel tevreden met het storten van het beton! Het ligt er echt heel mooi bij.
En dan de kosten:
Beton: 500,-
Pomp: 300.-
Hout: 102.-
Wapeningsnetten: 211,-
Folie: 25,-
= 1138,- totaal
We hebben wel een paar kleine foutjes gemaakt:
– Neem het nathouden écht serieus! We hebben het beton gestort vlak voordat er hele hete dagen aankwamen en we hebben het lang niet genoeg natgehouden. We hadden ook het plastic langer dan een dag moeten laten liggen, zodat het vocht erin bleef. Hierdoor zijn er kleine, oppervlakkige scheurtjes ontstaan.
– Bij één terras zijn we te laag begonnen met vlinderen en daardoor hebben we het niet meer zo mooi egaal gekregen.
– Het is echt heel fijn als je er iemand bij hebt die al wel eens gevlinderd hebt. Het is geen lastige machine, maar hij wel heel groot en zwaar. Dus je maakt heel snel beschadigen in het beton die er daarna moeilijk uit te halen zijn. Zodra je de machine op het beton zet/er vanaf haalt laat hij een afdruk achter bijvoorbeeld.
En een foutje die we BIJNA hadden gemaakt: wit beton bestellen. Ik wilde eigenlijk echt WIT beton, totdat iemand een de telefoon vertelde hoe vreselijk dat is. Je zit dan letterlijk op een spiegel en de zon weerkaatst dan constant in je gezicht. Wauw. Thanks. Ofcourse. Inmiddels ligt het beton er al 2 weken en op de lichte scheurtjes na, is de kleur best wel egaal geworden. Het is een wit-grijs geworden. Dus nog een stuk lichter dan op de foto hierboven! Je ziet het volgende week in de post waarin we gras leggen. Stay tuned!
X Shifra
P.s We hebben deze dag ook gevlogd met een timelapse van het storten van het beton! Ik ben ook heel benieuwd wat je van het begin van de vlog vindt. :-) Kijk hier!
19 Comments
Audrey
Echt tof dat jullie ook dit soort klussen gewoon zelf doen alsof het niks is. Ik moest wel lachen om de foto van die man en de zware belasting op het terras, hahahaha!
Mirte
Ik moest zo hard lachen om de voorbeelden van zware belasting :’) Het ziet er heel erg gaaf uit, volgens mij wordt jullie tuin iets wat ik ook wel zou willen. En heel erg stoer dat jullie het zelf aanpakken!
Anouk
Wat wordt het gaaf! Zo leuk om het process te volgen.
Elke
Zo tof! Wij willen ook een betonnen terras dus deze blog komt goed van pas. Thnx voor de duidelijke uitleg! Ik ben nog wel benieuwd wat het storten van beton heeft gekost. Zou je dat willen delen?
Shifra
Ja! Goeie! Ik heb hem net toegevoegd! 😘
Stefan
In Nederland mag je geen grond verharding toepassen omdat het hemelwater dan niet wordt opgenomen…. Dit zou dus niet mogen
Shifra
Nee hoor! Dit mag je gewoon, vergunningsvrij, doen. Net als het bouwen van een (lage) uitbouw.
Ingrid
Wat een uitdaging zijn jullie weer aan gegaan, het ziet er heel goed uit! Toch wel iets anders dan het ontwerp zie ik, met een betonnen pad naar de buitendeur. Ga je nog wel iets met stapstenen doen?
Shifra
Dankjewel! En ja! in deze blogpost zie je ons ontwerp! -> https://acupoflife.nl/het-plan-van-de-tuin-tekeningen/
Dio
Het ziet er nu al vet uit en straks wordt het alleen nog maar mooier. Zo benieuwd naar het eindresultaat.
Shifra
Ahh lief Dio! Thanks!
Akkelien
Zal dit niet gaan verzakken? Of wonen jullie in een gebied waar je daar geen last van hebt? Ik zou het niet aandurven bij ons om die reden…. In ben erg benieuwd naar het vervolg en het eindresultaat!
De Graaf
Heel top dat jullie zelf een terras hebben gemaakt. Zal wel trots aanvoelen om het geheel te bekijken. En bedankt voor de informatie over wit beton. Dit is een mooi artikel, vooral met de foto’s.
Krina
Super gaaf en nog meer omdat jullie dit zelf hebben gedaan in zo een korte periode.
Ik heb intussen je vlogs bekeken en ook het eindresultaat gezien. Wedden dat jullie allemaal niet gelukt was zonder hulp van Zara hahaha, moet je haar zien gras uitrollen en zo. Leuk gezinnetje zijn jullie #knuffels
Lilian Visser
Lijkt me heel mooi en makkelijk om te onderhouden, maar wat ik dan denk: Als jullie ooit gaan verhuizen, kunnen de nieuwe kopers dit er dan ooit weer uitkrijgen?
Tim
Ziet er netjes uit! Hoeveel vierkante meter zijn de terrassen? Wij zijn ook bezig met een betonnen terras, dan hebben wij een beetje een vierkante meterprijs als wij het zelf doen.
Marie de Jonge
Ik vind de uitstraling van een betonnen terras ook erg mooi. Daarnaast is het ideaal om een egale grond te hebben die niet zal verzakken door regen. Ook heb je geen last van onkruid!
Rene
Wat een goed verhaal … leuk om te lezen en erg informatief Shifra ! Top bedankt dat je dit hebt gedeeld.
Wij zijn ons jaren-70 huis aan het op pimpen buitenkant wit, kozijnen zwart. Een betonnen terras staat op de planning … eindelijk af van verzakkingen vd tegels en voegen onkruid vrij maken
Vincent Rondwijk
Bedankt voor het delen van deze informatie om een terras van beton aan te leggen. Zelf willen we onze tuin ook gaan opknappen, maar de bodem moet eerst aangepakt worden zodat het water beter afgevoerd kan worden. Daarnaast is de tuin ook niet goed geëgaliseerd.