Mag ik nog één keer over pindakaas praten? Ik hóud dus van pindakaas, mocht je dat nog niet gedacht hebben na het artikel van vorige week:). Als ik het in huis heb dan durf ik gerust dagelijks met een lepel in de pindakaaspot te gaan of ‘per ongeluk’ teveel pindakaas op mijn mes smeren. Toch maak ik pas heel recent mijn eigen pindakaas. En sindsdien ben ik niet meer enthousiast te krijgen over de gekochte winkelversie. Het proeft echt naar noten en noten en.. NOTEN. :) Niet meer dan dat. Gewoon puur noten en het is awesome! En het beste gedeelte is nog dat je in een paar minuutjes met enkel wat pinda’s je eigen pindakaas maakt! Ik laat je zien hoe het werkt. En ook hoe je betere chocoladepasta-dan-Nutella maakt. Allemaal in één post? Yup, it’s your lucky day… :)
Het enige wat je nodig hebt voor 200 gram pindakaas is 200 gram pinda’s (ongezouten), zout, 1-3 eetlepels olie en een hakmolen/keukenmachine. Rooster de pinda’s op 175 graden voor 10 minuten totdat ze glimmen van hun natuurlijke olie die vrij komt. Het roosteren zorgt voor een lekkere smaak, maar het is ook makkelijker om straks te vermalen. Terwijl ze nog warm zijn gooi je ze in de hakmolen of keukenmachine en mix het ongeveer 5 minuten lang. Stop om de paar minuten om even te kijken of het goed gaat en om met een lepel de zijkanten met noten weg te schrapen en bij het mengsel te voegen. Het wordt in eerste instantie korrelig, maar blijf gewoon mixen totdat het echt smeuïg wordt. Afhankelijk van hoe smeuïg en vloeibaar je de pindakaas wil voeg je olie toe (zonnebloem, hazelnoot olie etc.). Ik heb gekozen voor 3 eetlepels olie. Vervolgens heb ik op smaak nog wat zout toegevoegd (ik houd van zoute pindakaas!). Ook lekker: als je nog wat pinda’s over hebt, hak deze dan licht en meng dit door de pindakaas. De pindakaas is afgesloten in de koelkast een maand houdbaar! (Het kan zijn dat er een laagje olie op komt, net als bij gekochte pindakaas; roer het even door en het is weer net zo lekker!).Iets wat qua bereidingswijze heel erg lijkt op pindakaas, is Nutella! En wauw, wat is dit lekker! Ik eet zelf niet vaak Nutella, maar ik vind het zelfs beter dan Nutella! Het proeft gezonder, puurder en vooral meer noterig. En dat laatste vind ik heel lekker!
Nodig voor 200 gram “Nutella”: 200 gram hazelnoten, 4 eetlepels suiker, 1 eetlepel cacao, 2 eetlepels olie, een snufje zout en natuurlijk weer de keukenmachine/hakmolen. Rooster de de hazelnoten op 175 graden voor 10 minuten totdat ze glimmen en hun natuurlijke olie vrij komt. Verplaats de hazelnoten naar de hakmolen of keukenmachine en meng de noten 5 minuten tot het creamy wordt (onderbreek het af en toe door met een lepel de zijkanten leeg te schrapen). Voeg de olie, cacao, zout en suiker toe en meng weer goed door. Ik gebruik 3 eetlepels olie wat de pasta echt wel heel vloeibaar maakt, gebruik gerust minder als je van dikkere choco-pasta houdt. :) De chocolade pasta is goed te bewaren in de koelkast voor een maand. De “Nutella” is echt een meer noten-variant van het origineel; bij het origineel is daarnaast ook melk gebruikt, en je zou bijvoorbeeld nog 2 eetlepels kokosmelk toe kunnen voegen. Nog een paar kleine tips!
* Je hoeft niet perse de noten te roosteren. Sommige noten zijn al voorgeroosterd in de winkel. Zelf vind ik het lekkerst om ze toch nog even kort in de oven te roosteren, het maakt een groot verschil in smaak.
* Je kunt de noten van de pindakaas vervangen door elke andere noot die je lekker lijkt; zo kun je makkelijk amandelboter maken. (Ik vind de helft amandelen en de helft pinda’s een lekkere combi!). Of meng eens een keertje een lepeltje honing door de pindakaas.
* Als mij op Instagram volgt heb je vast mijn mislukte chocolade pasta wel gezien. Oeps! Ik maakte de fout door niet lang genoeg door te gaan met mixen van de hazelnoten voordat ik alle andere ingrediënten erbij voegde. Mix eerst de hazelnoten totdat het net zo smeuïg is als de pindakaas.
* Je kunt in plaats van een keukenmachine of hakmolen ook een blender gebruiken. Het moet wel een hele sterke en goede blender zijn wil hij de noten echt goed kunnen hakken. Als je dit niet hebt, probeer de noten dan in een kleine delen te blenden.
En zo simpel zijn deze recepten! Doordat beide spreads een maand houdbaar zijn kun je makkelijk ook grotere hoeveelheden maken. En het is echt zó lekker ; ik zou willen dat ik dit eerder wist. Lekker op brood of om een appel in te dippen! (Naast alle andere talloze lekkere pindakaas- en chocoladepasta recepten die er op internet te vinden zijn!). xx, Shifra
33 Comments
cheyenne
ohhh wat een goed idee zegt! die nutella lijkt me heerlijk :)
xo, cheyenne
Frauke
Die pindakaas klinkt lekker! Als je het zelf maakt is het natuurlijk altijd beter :).
Manon
Dit lijkt me echt superlekker! Ik ben ook gek op de cashewnotenkaas, dat lijkt me ook wel leuk om zelf te maken.
Anniek
Hm, normaal ben ik nooit zo van de pindakaas, maar zo’n verse en zelfgemaakte variant lijkt me toch wel erg lekker! Ik ben echt gek op noten, dus dit zou weleens iets voor mij kunnen zijn.. Ook eet ik best wel vaak pasta, dus dat recept komt ook wel van pas! Moet ik wel eerst even kijken waar ik zoveel hazelnoten vandaan haal, is nog best duur volgens mij…
Shifra Jumelet
Ik kocht ze altijd best wel goedkoop bij de Aldi, maar sinds kort kan ik ze daar niet meer vinden. Misschien niet het seizoen, en komen ze over een tijdje weer terug. Hoop ik. :)
Joni
Wat een super idee! Nooit bij stil gestaan dat je het ook zelf kunt maken.
nina
oe la laa nu wil ik ook een hakmachineding! en nu heb ik hongerrrr :)
Olga - teamconfetti
Mmmmm, ziet er zo lekker uit en het lijkt zo makkelijk! Ik begin er steeds meer achter te komen dat zelf dingen maken from scratch heel erg leuk en helemaal niet moeilijk is, en natuurlijk veel lekkerder. Ik maakte afgelopen week zelf caramel popcorn. Suuuupermakkelijk en de lekkerste popcorn die ik ooit gegeten heb.
Shifra
Ja, klopt! Soms kan het heel makkelijk zijn en ook zoveel leuker! Mmmm, karamel popcorn, ook heel lekker!:)
Noraly ~ More Please!
Wat klinkt dat makkelijk? Nooit geweten! Leuk om een keer te proberen (mmmm, zoute pindakaas!)
Ingrid
Ik maak al jaren m’n eigen pindakaas, maar nog simpeler. Ik rooster ze niet en gebruik geen olie, die zit al genoeg in de pinda’s! Gewoon pinda’s malen en voila, je hebt pindakaas. Ik wil nooit meer anders…
Shifra
Zo kan het inderdaad ook. Daarom staat zowel het roosteren als de olie er optioneel bij ;-) Het is uitvinden wat je zelf het lekkerst vindt. Alhoewel ik het roosteren zelf heel lekker vindt, maakt een groot verschil in smaak en zoveel werk vind ik dat niet. :)
nenacecilia
2 dingen die ik niet lust haha ^^ Leuke post wel! :)
Shifra
Ooooohhhh helaas Nena! Vorige week ook al mijn pindakaastaart.. Hopelijk maak ik snel weer iets wat je wél lust! :)
aspasiablog
Lekker!
Marloes
Ik ben een pindakaasliefhebber pur sang, dus dit ga ik zeker proberen
Suzanne
Leuk! Ik maak vaak zelf pinda’pasta’ want het is zo makkelijk en erg lekker!
Kimberly
Oehh die Nutella zou ik nog wel eens willen maken, lijkt me HEERLIJK!
inspiredbylifee
Ik ben best wel benieuwd naar hoe een eigen gemaakte smaakt. Liefs inspiiredbylife
Amy
Zo makkelijk om te maken eigenlijk, jeetje! En ik ben ook DOL op pindakaas!
Sanne
Jammie, lijkt mij zo lekker!
Claudia
Ohhh super goed idee! Ga het ook proberen!
Maaike
Pindakaas is zo lekker! Ik wil het al tijden een keer maken, maar ben bang dat het niet kan met de staafmixer..
Shifra
Vaak zitten er bij je staafmixer ook attributen. Ik gebruik zo dus de helft van de staafmixer en zet die op de bijgeleverde hakmolen. Echt met de gehele staafmixer de pinda’s fijn malen zou ook moeten kunnen; het gaat misschien iets minder makkelijk. Maar ik denk dat het ook moet werken!
Ilonka
Mmmm… Als ik de pot pindakaas zie krijg ik meteen honger. Al ben ik bang dat mijn pindakaas dan het brood niet eens raakt,maar al leeg gelepeld is haha!
Dit ga ik dus zeker een keer maken!
leuk recept weer!
Shifra
Ooh, zo herkenbaar! Haha! Mijn homemade pindakaas is zojuist op, en daarvan is denk ik de helft met boterham naar binnen gegaan.. en ehh de andere helft? oeps.. :)
Maura - YLT
Ik lust eigenlijk geen pindakaas en ook geen nutella, maar als ik dit zo zie ga ik me er toch weer eens aan wagen! Zelfgemaakt is toch vaak anders.
Birds4Free
Dit zien er echt lekkere receptjes uit.
Marcella
Yum, dit lijkt me echt superlekker! Ik wil nog veeeeel proberen qua recepten, maar deze komt zeker bovenaan de lijst!
Lianne
Afgelopen weekend dus zelf pindakaas gemaakt, en het is heerlijk! Hij is alleen wel heel erg smeuïg, de volgende keer dus wat minder olie erdoor. Dankjewel voor de tip! O ja, en gewoon met de staafmixer gedaan.
Lianne
Pinda’s – Check
Olie – Check
Ontzagelijk veel zin in pindakaas – CHECK
Tijd – Check
Jeeeeuj, dat word morgen een broodje pindakaas! :D ;p
Lianne
Kan je dit gewoon in de voorraadkast bewaren, of moet dat in de koelkast?
Alexander
Ziet er goed uit, maar even dit. Als je een goede machine hebt (Magimix bv) hoeft er helemaal geen olie bij, dan wordt het zelfs vloeibaar als je te lang doormaalt. Met olie maak je de smaak minder geconcentreerd. Aan de foto te zien heb je pinda’s zonder vel gebruikt. Met vel krijg je ook meer smaak en een mooiere kleur. Ietsje bitter, daar moet je van houden.
Wat betreft de homemade Nutella, daar zou ik altijd wat echte chocola doorheen mixen. Wel goede nemen. Als je machine sterk genoeg is, wordt het een heel klein beetje warm van het malen, dan smelt de cchocola ook meteen. In cacao-poeder zit geen cacaoboter, dat maakt het juist lekkerder.
Zie maar. Mooie etiketjes en mooie foto’s, complimenten