Eigenlijk zijn slagroomtaarten maar gevaarlijke dingen om zelf te maken. Eén van de laatste stappen in het bakproces is namelijk die slagroom opkloppen. En ja, daar komt het. Ik heb natuurlijk van al dat bakken een beetje trek gekregen.. En ik zie terwijl ik klop, die melkachtige substantie langzaam veranderen in een een romige, dikke massa. En dan kán ik het niet laten even mijn vinger een duik te laten namen in dit bad om die vervolgens direct in mijn mond te steken. Ach, één vinger kan toch best. Maar dan komt het erge! Voordat ik het weet hebben al mijn vingers wel een duik genomen. En dat allemeaal voordat die slagroom ook nog maar een beetje de taartbodem heeft bereikt. Je begrijpt, deze taarten zijn HARSTIKKE gevaarlijk om te maken. Maar ze zijn zó lekker…. :)Deze taart wilde ik eigenlijk maken op het moment dat ik terug kwam van mijn reis uit Ghana. Je maakt deze taart heel erg snel, en proeft tegelijkertijd erg ambachtelijk en écht zelfgemaakt. Een leuke taart om dan als feestje met familie en vrienden te eten dus! Nu ging mijn terugkomst iets anders dan verwacht, maar toen ik mij afgelopen weekend een stukje beter voelde, heb ik gelijk deze taart gemaakt. Ik kon de gedachte van deze taart niet meer loslaten, hij móest en zou gemaakt worden. ;-)Goed, het recept!
Kaneeltaart met bramen (uit het kookboek Bakken van Dan Lepard)
4 eieren
200 g fijne kristalsuiker
50 g golden syrup
150 g volkorenmeel
1/2 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1 dl koude melk
250 g slagroom
250 g bramen
Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek de bodem van een springvorm (doorsnee 20 cm) met bakpapier. Klop de eieren goed door in een kom, en dit is heel belangrijk! Dit bepaalt namelijk hoe luchtig en licht de taart wordt. Voeg suiker en golden syrup toe en klop dit met een handmixer tot een dikke massa. Klop vervolgens ook de melk door de eimassa. Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel en voeg vervolgens de zemelen die overblijven weer toe. Voeg nu het meelmengsel toe en klop alles goed glad. Giet het beslag in de vorm en bak het in het midden van de oven in 35 minuten gaar. Als de bovenkant te snel verkleurt,
kun je de bovenkant de laatste tien minuten afdekken met aluminiumfolie. Neem de cake uit de oven en laat het afkoelen.
Nu komt het leukste gedeelte! Snijd de cake horizontaal doormidden. Ja, dit is best eng, maar de helften hoeven niet precies even dik te zijn. Snijd ook de bramen door de helft. Klop de slagroom lobbig en smeer dit uit op één taarthelft. Leg de bramen op de slagroom, druk ze een beetje aan en leg (zonder te snoepen!! ;-) ) de andere taarthelft erop. Bestuif als laatste de taart met poedersuiker.
Ik vind dit zo’n heerlijke en makkelijke taart om te maken! Deze heeft dan ook een -inmiddels bevlekte- pagina gekregen in mijn receptenboek. Met kerst maak ik deze taart (op veler verzoek) weer, maar dan krijg het een extra kerstig tintje! Door uit papier sterren te knippen en deze op de bovenkant van de taart te leggen, voordat je met poedersuiker strooit, ontstaan er mooie sterren! De bramen vervang ik door toepasselijk rood fruit: aardbeien (ook heel lekker namelijk!). xo. Shifra
Sylvia Kuijsten
Ziet er heerlijk uit! Ik eet eigenlijk zelden bramen, zonde als ik bovenstaande foto’s zie ;)
Pauline
Mmmmm, lekker voor bij de thee vanavond
curlycreative
Aaah die ziet er heerlijk uit zeg, ik maakte gisteren een brownie met extra toevoeging.. oreo’s en stukjes mars mmmmm
<3
Shifra
Oeoe dat klinkt ook om je vingers bij af te likken!
Emma
Hmmm, het water loopt me in de mond!
Amy
Klinkt heeel erg lekker! Al ben ik niet gek op slagroom!
Tessa
Ziet er heerlijk uit! Kun je de golden syrup vervangen door stroop?
Shifra Jumelet
Ja, dit kan! Golden Syrup is wel een rietsuiker die meer smaak heeft dan suikerstroop. Maar je kunt het wel vervangen met honing en stroop (dit heb ik zelf overigens nog niet geprobeerd). Succes! Liefs!
Judithr8
Oh dit ziet er echt heeeeerlijk uit!! Met aardbeien lijkt het mij ook erg lekker inderdaad!
Pauline
Nou Judith, ik kan je verzekeren,,met aardbeien is hij heerlijk.
Heb een blaadje gelatine door de slagroom gedaan, waardoor deze wat steviger blijft.
Marcella
Yum, hij lijkt me heerlijk! Ik krijg er honger van ;-)
Feyza
Ik ben van plan om deze taart zo te maken, ben benieuwd of volkorenmeel vervangen kan worden door gewone tarwebloem? bedankt!
Shifra
Wat leuk! En ja, dit kan je vervangen! De structuur en smaak zal wel iets verschillen van de taart met volkorenmeel. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Succes!
Marije
Jess!! Ik zocht nog een makkelijk kerst nagerecht. En vooral eentje die makkelijk mee te nemen is! Gevonden :)
Corinne
Kun je de suiker ook vervangen door ruwe rietsuiker of een ander gezonder alternatief?