Afgelopen weekend liet ik mijn hele familie verliefd worden op dit waanzinnige brood tijdens een barbecue. Iedereen sprak erover en een paar échte vleesliefhebbers hadden zich per ongeluk volgegeten aan mijn brood. Een groot compliment. Mijn broer zei gelijk: “Dít moet je op internet delen!” En daar ben ik dan vandaag, om dit brood recept te delen. Het brood is gemaakt van maar 2 (!!) ingrediënten, het is ZO lekker en in een kwartier van begin tot eind klaar! Het brood hoeft niet te rijzen, het hoeft niet in de oven, er is geen gist nodig en het hoeft niet gerold worden. Het perfecte brood voor tijdens de barbecue of als je even snel wat lekker brood op tafel wilt zetten tijdens een diner. Lees verder voor het recept, hier wordt je echt heel blij van!
Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit niet helemaal mijn recept is. Inmiddels heb ik vast een beetje met de werkwijze en hoeveelheden gesjoemeld, maar het idee is niet van mij. Ik weet ook niet van wie het wel is. Een tijdje geleden las ik dat je van twee ingrediënten heel makkelijk brood kan maken: yoghurt en zelfrijzend bakmeel! Ik raadpleegde Google en ja hoor, de ene na de andere (kook)site schreef erover. Sindsdien is dit steevast het brood dat ik maak tijdens een barbecue. Vooraf maak ik het deeg, ik leg het op de barbecue en na 10 minuutjes is het klaar! Ideaal en heerlijk om zo snel vers en warm brood te hebben. Makkelijk platbrood (2 ingrediënten!) 8 broodjes
400 zelfrijzend bakmeel
325-350 g yoghurt (Ligt er aan hoe dik je yoghurt is)
zout
olijfolie
Optioneel: kruiden, zoals rozemarijn, basilicum, oregano, tijm
Mix in een kom het zelfrijzend bakmeel, yoghurt en zou met elkaar. Meng er naar voorkeur nog nog wat kruiden doorheen. Bestuif het werkblad met bloem. Kneed het deeg door elkaar en vervolgens tot één geheel. (je hoeft niet lang te kleden, zoals bij een normaal brood recept) Verdeel in 8 gelijke bolletjes. Druk deze plat tot ongeveer 10-12 cm. Verhit een grillpan met olie en bak de broodjes aan allebei de kanten in ongeveer 5-6 minuten. Bestrooi met zout en besmeer eventueel met knoflookboter.
Ik maak deze broodjes graag op de barbecue! Ik besmeer de broodjes aan één kant in met olie, laat ze een paar minuutjes bakken, vervolgens smeer ik de andere kant in met olie (en ik bestrooi dit met zout) en dan draai ik ze nog een keer om.
De yoghurt zorgt voor een lekker zacht brood. Ik gebruik magere yoghurt, maar volle yoghurt of griekse yoghurt werkt net zo goed! Mijn favoriete combinatie is rozemarijn! Ik houd heel erg van rozemarijn en daardoor voelen de broodjes echt wat specialer. Met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden voelen ze iets normaler, omdat je die combinatie ook vaak in de winkel ziet. Maar je kunt variëren met alles wat je maar bedenkt en in je keuken hebt liggen. Olijven, fruit (ook echt heel lekker!), fijn gesneden knoflook enz.
En nog één pluspunt! Het is heel goed goed te bewaren in de koelkast voor ongeveer een week. Ze blijven mals en zacht, en zeker als je ze nog even met wat olie in de pan voor een minuutje bakt, smaken ze weer als vers! Als je deze broodjes maakt, geef ze dan de hashtag #acupoflife! Zo kan niet alleen ik, maar ook andere lezers zien wat jij vindt van mijn recepten! XX Shifra
49 Comments
Martina
Oeeeh lekker snel klaar, spreekt me heel erg aan!!
Margot
Oh dit ga ik een keer proberen! Perfect dat het zo snel klaar is.
Juffrouw Mier
Dit ga ik zeker proberen. Ook leuk voor mijn dochters om te maken. Lekker makkelijk. Hoe werkt dat met die hashtag? Zet ik dat dan gewoon zo op mijn blog?
Fijne dag.
Groeten van Juffrouw Mier
Shifra
Inderdaad heel leuk voor kinderen! Die hashtag werkt voor Facebook, Twitter -en vooral- Instagram! Als je bijv. op Instagram op de hashtag ‘acupoflife’ zoekt, krijg je al heel wat recepten en probeersels van andere lezers er uit! Ik vind het heeeeel leuk om te zien!
Monique | WritingMonique
Oeh! Dit ziet er heerlijk uit! En zo snel en simpel om te maken!
olga | teamconfetti
Wat briljant! Dit ga ik de eerstvolgende barbecue sessie sowieso proberen. Ik ben een ontzettende sucker voor brood en ik hou ook zo van rozemarijn. Wat ook heel lekker is, is rozemarijn door je pannenkoekbeslag doen, met een beetje poedersuiker en/of geraspte kaas. Probeerde ik een keer als experimentje en nu is het een must tijdens het pannenkoeken bakken. :)
Carolien
Deze broodjes lijken me echt superfijn, en echt heel easy te maken. Helaas is het nu niet echt barbecueweer, maar de eerst volgende keer dat hij aan kan ga ik deze broodjes zeker maken!
Kim
Ohhh, wat ziet dit er lekker uit! Dit moet ik snel eens proberen. :) Bedankt voor het receptje!
Yvon
Bij de volgende BBQ ga ik dit zeker eens maken, want het lijkt me heerlijk.
Shifra
Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Laat je het weten als je er aan denkt? :-)
Babette
Oh Jammie, dit ziet er lekker uit! En heb dit nog nooit gezien met zo weinig ingrediënten brood maken! :0 Ga dit zeker een keer proberen!!
Marion
Ziet er heerlijk uit, zeker een keertje proberen!
Linda
Wauw, hoe handig en slim! Dit ga ik echt proberen bij de volgende bbq!
Manon
Dat ziet er lekker uit
Bernardine
Die zien er makkelijk en smakelijk uit.
En wat fijn dat ze gewoon bij de BBQ blijven net niet hoeven te reizen (of was het rijzen! :-) )
Bernardine
*net = en
Anne Solveig
Ooooh, dat klinkt echt super lekker!!
Britt • Annebrittures
Heh? Wat raar! Yoghurt in brood! Nog nooit van gehoord! Ik had het eens in mijn hoofd gestoken om op zondag zelf de broodjes te bakken en koffiekoekjes. Dit is ideaal voor een amateurbakkertje als ik! Dankje voor je geniale recept!
Shifra
Aah wat leuk! Nou deze broodjes zijn dan perfect voor brunch of ‘s avonds! Als zondagochtendbroodjes wat minder, omdat ze niet heel luchtig zijn (ze hebben dus niet echt gerezen). Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Ysanne
Jeetje wat is dat makkelijk met maar 2 ingrediënten en het ziet er heeerlijk uit! Goed receptje weer :)
Laura
Ohhh dat klinkt goed! Jammer dat wij toevallig gisteren hebben gebbqed. Anders had ik dit wel willen proberen! Maar wie weet een volgende keer!
Shifra
Hopelijk komen er nog veel mooie zomerse dagen om te bbq’n!
Myrthe
Oh! Die zien er echt lekker uit. bij de volgende bbq proberen!
Ilse
Het ziet er echt heerlijk uit, ga ik onthouden voor de volgende BBQ.
Rozemarijn
Wat een super leuke post Shifra! Ik ga dit serieus vanavond meteen proberen haha! Mooie foto’s weer!
Shifra
Ik ben heel benieuwd wat je er van vond! :-)
Verena
Klinkt goed. Ik heb momenteel geen grillpan of barbecue bij de hand. Denk je dat in een gewone pan bakken net zo lekker smaakt?
Leoni
mmm dat ziet er echt heerlijk uit! Dit ga ik zeker proberen op de barbecue!
Anoushka
O, wat een goed idee..!! Lekker gaan we gelijk uitproberen vanavond. Op de bbq.. Wist je dat je bij de Tiger (je weet wel die leuke Scandinavische winkel) grote zakken Rozemarijn (en nog andere lekkere kruiden) kan kopen. Voor een prikki. Ik ben verslaafd aan dat spul. Gebakken aardappelen met Rozemarijn mmm..
Bedankt weer voor het delen.. x nous
Audrey
Ik heb het dus net geprobeerd en ze waren lekker, maar HOE maak je er een bal van? Bij mij was het zo plakkerig dat ik uiteindelijk uit frustratie een paar kwakjes op de grill heb gegooid, haha.
Shifra
Heb je het werkblad wel met bloem bestuift? Als het nog te plakkerig is, kun je er met gemak nog wat meel aan toevoegen hoor! Ik ben heel royaal altijd in het bestuiven van mijn werkblad, en vaak bestuif ik mijn handen ook nog eens. Leuk dat je even liet weten wat je er van vond! :)
Fabienne
Ooooh lekker en simpel, maaaaar wij eten geen zuivel (vegan), dus maar eens uitzoeken of het met plantaardige yohgurt werkt én smaakt. Leuke test voor deze zomer.
Daphne
Super goed idee om ze op de bbq af te bakken! Een vriendinnetje van mij had ze niet zo lang terug ook meegenomen naar het park voor een picknick super lekker om te breken en te dippen. Wel afgebakken in een pan en dat gaat ook super goed! Wilde het nog delen op mijn blog hihi.
Pepper (@pepperbellajax)
Het ziet er zeer smakelijk uit en ga het dan ook zeker maken in de grilpan.
Een waarschuwing is evenwel op z’n plaats, het zijn wel koolhydraten, en dan zet één zo’n broodje meer aan, dan een bord vol van die vlees spiesje of ribbetjes, die er op de foto bij liggen.
SophieSweetVintage
Wat een fijn recept! Toen ik aan het kneden was dacht ik: dit kan niet goed komen… Maar dat gevoel heb ik bij vrijwel elk broodrecept haha. Uiteindelijk wist ik er bolletjes van te maken en toen ze eenmaal van de barbecue kwamen: wow! Zó lekker! Mijn favoriet is absoluut de variant met rozemarijn en zeezout. Bedankt voor dit toprecept!
Shifra
Wat fijn om te horen!! Thnx! Geniet ervan!
Lianne
Heb ze net gemaakt in een koekenpan en ze zijn heerlijk.
Gwenny
Zou je die broodjes ook in de pan kunnen bakken ?
Mariëtte
Heb ze net gemaakt, maar…., met granberrys en kaneelkorreltjes!
Zijn een soort koffiebroodjes geworden, zalig!!
Dank voor het recept,
Groetjes Mariëtte
Carlijn
Is het ook mogelijk om het deeg van te voren te maken, 1 of 2 dagen? Ja het is inderdaad weinig werk maar ik hou van vooruit plannen en weinig opruimen na een werkdag 😄
Kim
Ohh, ik wil dit graag maken! :-)
Nog een vraagje: welk soort yoghurt gebruik jij? Mager? Halfvol? Vol?
Alvast heel erg bedankt!
Shifra
Ik gebruik mager, maar je kunt gebruiken wat je wilt! :)
Mariska
Hoi! Ik heb ze net alvast gemaakt voor de bbq vanavond. Hoe kan ik ze het beste bewaren tot vanavond?
Groetjes! XXX
Shifra
Ik had je al op Instagram beantwoord, maar ook nog even hier (voor als iemand anders dezelfde vraagt heeft). Ik heb het nog niet met dit deeg geprobeerd, maar normaal bewaar ik het deeg in een ingevette kom, afgedekt met plastic, in de koelkast. Even doorkneden daarna en dan vormen tot broodjes. :)
H*
Wat een feetsje dit! Ik wil nooit meer stokbrood, haha. Ik heb gesmuld vanavond, het perfecte burgerbroodje.
Guy
Kun je de yohurt ook vervangen door water of ander liquide?
Shifra
Haha. Seriously? Van de twee ingrediënten wil je er één vervangen? Haha! Nee, dat kan niet. ;-) Sorry! Succes!
Therese
Vanavond gegeten en wat heeeeerlijk! Ik waande mij helemaal terug in Santorini! Had er zelfgemaakte tzatziki met patat, kipgiros en wat komkommer, ui en tomaat opgedaan. Een heuse pita gyros!
Jade
Het recept is afkomstig van Pakistan en Indie. daar noemt het NAAN, naanbrood.
Erg lekker en je kan naar hartelust varieren.