Dit is zó leuk: pasta maken! Een half jaar geleden kreeg ik van mijn schoonouders een pastamachine, maar tot 2 maanden geleden had ik hem nog nooit gebruikt. Het voelde gewoon te ingewikkeld en te intimiderend om aan te beginnen. Maar toen begon ik mij schuldig te voelen dat ze zo’n mooi ding voor mij hadden gekocht en ik hem nog nooit had gebruikt. Plus, alle mensen die langs kwamen en vroegen: hoe werkt dat nou? (“GEEN IDEE! Hij staat daar te staan.”) Maar inmiddels is mijn huidige situatie: elke zondag maak ik verse pasta en ik klets de de oren van je hoofd af als je er naar vraagt.
Oh je zegt dat je wilt weten hoe het werkt? LEUK! There we go->
Het blijkt eigenlijk dus best makkelijk te zijn! En daarmee wordt het alleen maar leuker. De eerste keren dat ik pasta maakte was het oké en bruikbaar. Ik was vooral blij dat het te eten was. Maar inmiddels heel wat keertjes verder is het echt LEKKER! En ik heb nog nooit zulke zachte, soepele pasta gegeten. Normaal eet je pasta met saus, zoals een boterham met kaas. Maar zodra je verse pasta maakt versmelt de saus echt met de pasta en krijg je een boterham met gesmólten kaas. AMAZEBALLS! (hihi, ik vind dat woord zo leuk). Nu staan er op internet ontzettend veel video’s en recepten over pasta maken en ik heb er veel gelezen en bekeken om het allemaal te leren. Het ene werkte gewoon niet voor mij, het andere vond ik te omslachtig of sommige dingen werkte juist weer heel goed. Ik ben helemaal geen expert (zoals eigenlijk met alles waarover ik blog), maar ik vertel wat ik allemaal heb geleerd en wat werkt voor mij om die amazeballs-pasta te krijgen. (Ik kon trouwens nergens op het internet een tutorial vinden voor amazeballs-pasta vinden, dus misschien ben ik toch nog een beetje uniek.) Ready? Laten we pasta maken!
Oké, voordat je je handen in het bloem stort en je niet meer met je handen aan de computer kan zitten: er kom heel wat foto’s aan. En daardoor lijkt het moeilijk en veel werk, maar in werkelijkheid maak je dit binnen 10 min.
Ingrediënten
100 g bloem + 1 ei = per persoon
Maar meestal als ik voor 2 personen reken, is het genoeg voor 3 of 4 kleine eters.
Je kunt heerlijke pasta maken met gewoon bloem, maar het lekkerste en makkelijkste om mee te werken vind ik heel fijn bloem, zoals Semolina (“‘semola di grano duro” staat er op de verpakking).
1. Voeg de ei bij het bloem
Stort het bloem op een werkblad en maak een kuiltje in het midden voor de eieren. (Dit voelt heel erg als Italiaanse oma’s en alle koks op televisie en dat is stiekem wel leuk. Maar het kan ook gewoon in een kom en dat geeft veel minder troep.)
2. Meng alles door elkaar
Klop eerst de eieren los en meng voorzichtig vanaf de zijkant een beetje bloem mee. Roer het door elkaar en voeg beetje bij beetje steeds meer bloem toe. Zo wordt het van een stroperig mengsel een steeds vaster deeg.3. Kneed het pastadeeg
Kneed het deeg door het met één hand uit te te rollen (zoals hierboven), weer dubbel te vouwen, te pletten en vervolgens weer uit te rollen. Draai af en toe het deeg. Blijf het pastadeeg kneden voor 10 minuten. Bestuif het werkblad tussendoor met bloem als het deeg blijft plakken.
(Kleine notitie: Ik snapte lange tijd niet waarom mijn pastadeeg scheurde en zo droog bleef als ik hem door de pastamachine haalde. Het bleek dat ik deze stap te snel deed en het kneden onderschatte. Je moet echt 10 minuten lang kneden zodat de gluten zich kunnen ontwikkelen. Ook zorgt dit ervoor dat je je pasta el dente kunt koken in plaats van dat het straks slap en zompig wordt. Deze stap is echt het állerbelangrijkste. ) 4. Laat het pastadeeg rusten
Laat het deeg nu minstens 30 minuten rusten. Verpak het in huishoudfolie zodat het niet uitdroogt.
(Je kunt het deeg nu ook tot maximaal 24 uur in de koelkast leggen om later te gebruiken. Laat het dan even op kamertemperatuur komen voordat je verder gaat met stap 5.)
5. Verdeel het pastadeeg en haal het door de machine
Verdeel het pastadeeg in delen (voor 2 personen, in 2 delen, 3 personen in 3 delen enz.). Bestuif met bloem en laat één deel liggen terwijl je de rest weer inpakt in folie.
Zet de pastamachine op de dikste stand (1). Druk één deel deeg zo plat mogelijk en haal het door de pasta machine. Vouw de uiteinden naar binnen, druk het plat en haal het nog een keer door de machine. Herhaal dit nog een keer en druk de andere uiteinden naar binnen. Haal het pastadeeg nog een paar keer door de machine totdat het helemaal glad en soepel is. (Dit helpt ook weer de gluten te ontwikkelen, net als het kneden.) Het is logisch als je het doet. ;-)
Als je merkt dat het deeg te plakkerig wordt bestuif het dan even met wat bloem. Ik zorg dat mijn werkblad bestuift blijft met bloem zodat ik hem daar af en toe door heen kan halen.
6. Maak de pastavorm
Maak de pasta dunner door de pasta 2-3 keer door de machine te halen en elke keer een tandje smaller te zetten. Doe dit net zolang totdat je de gewenste dikte bereikt. Lasagne bladen laat ik bijvoorbeeld wat dikker (4) dan tagliatella of spaghetti (6).
Snijd de lap deeg doormidden (als het te lang is, je wilt té lange slierten om mee te eten) en haal het door de spaghetti of tagliatella snijder. Je kunt het deeg ook meerdere keren dubbel vouwen en met een mes reepjes snijden. Hussel de sliertjes met wat bloem door elkaar en laat ze afgedekt met een theedoek liggen terwijl je de rest van het deeg gebruikt.
Je kunt de pasta nu meteen koken of laat het goed drogen (over een rekje of een kledinghanger) en bewaar in een luchtdichte verpakking voor een paar weken. En dit is het! Je bent er al! In het begin is het even opletten, maar je wordt er steeds sneller en makkelijker in. Het kost mij nog steeds wel meer moeite dan gekochte pasta(daarom een zondagproject!), maar het is het heel erg waard. De pasta kookt heel snel: in 3-4 minuten al! Haal af en toe een sliert eruit om even te testen of het al el dente is.
Het leuke aan zelf pasta maken is dat je nu eindeloos kunt variëren! Je kunt allerlei pasta vormen maken, spinazie of rode biet toevoegen voor een andere smaak en kleur. Oh, het is zo zo leuk! Je hoeft trouwens niet per se zo’n fancy pasta machine te hebben hoor. Het is wel heel makkelijk, maar je kunt het deeg ook plat rollen met een deegroller. Mocht je nog vragen hebben, stel ze in de comments, dan probeer ik ze te beantwoorden! Ik vond het heel leuk de methode die voor mij werkt met je te delen! X Shifra
16 Comments
Suzanne
Ik heb volgens mij nog heel veel te leren ghehe! Wel hele mooie foto’s.
Mirthe
De foto’s zijn mooi geworden!! Zoals jij het beschrijft lijkt me dit leuk om te proberen. En lekker!
Femke
Ooo, dat dat nog zo makkelijk is. Het apparaat ziet er namelijk zo ingewikkeld uit en toen jij zei dit iedere zondag te doen, dacht ik: Whut?! Echt heel tof dat je dit zelf doet.
olga | teamconfetti
Ik heb al 1000 jaar een pasta machine in mijn keukenkastje staan. Ik kocht ‘m op marktplaats, heb één keer een ingewikkeld recept proberen te maken waar ik uren over deed en wat niet echt gelukt is en ik ben ermee gekapt. Story of my life, ik kan ook nooit eens makkelijk beginnen. Maar dit zorgt wel voor inspiratie hoor! En inderdaad, op zondag en gewoon simpel beginnen. Ohmmmmm.
Miranda
Leuk! Mijn papa maakt ook wel eens pasta maar volgens mij gebruikte hij daar speciale pasta bloem voor.
Ik vroeg me af of je dit met volkoren bloem zou kunnen maken? Want dan word het natuurlijk een stuk gezonder!
Ingr
Lekker lekker! Al wel eerder geprobeerd, maar met een deegroller is toch minder fijn dan een pastamachine ;-) Heb je nog tips voor het kneedproces in je kitchenaid? Of blijf je trouw aan met de hand kneden?
Ilse
Wat een handig artikel en erg leuk om zelf te doen!
Moniek
Ooooh dit is super leuk! Ik heb dit nog nooit zelf gedaan, maar door dit artikel sta ik echt te popelen! Ik heb alleen niet z’n apparaat, denk wel dat het daardoor wat makkelijker is!
Manon
Ontzettend leuk en leerzaam artikel. Ik wil zelf ooit nog wel eens een keer verse pasta maken
Lonneke
Het is zo lekker verse pasta, maar het leek me inderdaad heel erg veel werk. Wat het natuurlijk ook is vergeleken met het uit een pakjes halen ;-)
Ik heb nu wel enorm veel zin in verse pasta, maar ik heb alleen niet zo’n ding.
eliane
haha…herkenbaar. ook hier in huis zo’n machine en inmiddels helemaal om !
Komt ook omdat een gezinslid niet zo goed tegen supermarkt past kan. we zijn nu aan variëren met verschillende soorten meel.
je wilt nooit meer anders
Elsbet De Pauw
Ik wil ook zo’n pastamachine! Lijkt me zo leuk om je eigen pasta te hebben!!
Renske
Een pastamachine staat nog hoog op mijn kitchen wishlist! ;-) Laatst had ik er bijna eentje gekocht, haha. Maar onder het mom ‘je woont momenteel nog thuis’, kon ik hem laten staan. De vrouw in de winkel gaf mij de tip om een grote voorraad te maken en deze in te vriezen, zodat je altijd wat achter de hand hebt. Het lijkt me zo leuk om te doen! :-) Tof dat je het iedere zondag doet.
Charlotte
Ben nu bezig voor 6 man, geen pastamachine. Waarom zou je krachttraining nodig hebben als je pasta kunt maken?
Inge
Net met mijn machine (nieuw gekregen) lasagna vellen gemaakt. Die zagen er perfect uit ;-). Na even koken stond zo in een recept bleken die veel groter waardoor teveel vellen had. Kan nog eens lasagna maken. Hoeveelheid gevolgd per persoon 100 gram bloem en 1 ei. Wel in Kitchen Aid laten draaien op nummer 2 zo’n 10 minuten. Misschien heb ik het teveel door machine gedraaid om mooie velletjes te krijgen. Als we lasagna op hebben weet ik of gelukt was. Reden van die machine was ik zelfs soms ravioli maakte en meer dan 6 uur in keuken bezig was. Nu kan het sneller door opzetstuk bij pastamachine. Maar dat is voor volgende keer.
Hannie Kleikers
Moet er geen zout bij de bloem?